Gamingowy laptop

Witam!

Na przełomie czerwca i lipca tego roku planuję wymienić swojego wysłużonego już laptopa. Chciałbym zasięgnąć waszej rady drodzy forumowicze gdyż sądzę, że znam się nieco na sprzęcie komputerowym ale chciałbym poznać wasze opinie.

Mój nowy laptop powinien spełniać takie kryteria jak:

-wydajny w grach (zarówno MMO jak i Single Player),

-waga, wygląd, czas pracy na baterii nie mają najmniejszego znaczenia (może mały wyjątek odnośnie wyglądu: nie może być różowy :P),

-cena nie powinna przekraczać 3000zł,

-wolałbym aby fabrycznie miał zainstalowanego Windowsa 7, ale Windows 8 także jest mile widziany,

-głośność układu chłodzenia nie ma znaczenia,

-powinien uciągnąć gry do co najmniej 2016-17 roku.

Po długich poszukiwaniach wybrałem 4 faworytów

1)http://laptopy.benchmark.pl/test-laptopa/acer-aspire-v3-571g-53238g75.html

2)http://laptopy.benchmark.pl/test-laptopa/lenovo-ideapad-z500-59351733.html

3)http://laptopy.benchmark.pl/test-laptopa/msi-gx60-1ac-096xpl.html

4)http://laptopy.benchmark.pl/test-laptopa/samsung-np550p5c-s05pl.html

Który według was jest najlepszy do ostrego grania? Oczywiście mile widziane są inne propozycje.

P.S. Prosiłbym także o radę kogoś kto grał w serię Assassin's Creed gdyż nie ukrywam, że bardzo zależy mi aby zagrać w kolejne części na nowym sprzęcie.

"Gamingowy" Laptop za 3000zł?

Do tego wymagania by uciągnął gry do 2016/2017?

Może jeszcze Full HD i Ultra?

Do ostrego grania (sam tak napisałeś) tylko i wyłącznie PC!

Dlaczego chcesz laptopa? Toć to nie ma sensu...

Ale PC nie przeniesiesz tak jak laptopa - w torbie. Sam jestem zainteresowany tym tematem (mam takie same wymagania jak autor), więc też chciałbym poznać wasze opinie.

PC już posiadam a z racji tego że często jestem poza domem poszukuję laptopa. Może trochę przesadziłem z tym ostrym graniem :P. Wystarczy żeby pociągnął MMO i większość Singli takich jak Wiedźmin 3 lub Dragon Age Inquistion niekoniecznie na Ultra detalach :P

Gamingowy i słowo Laptop nigdy nie idą ze sobą w parze. A zaczynją się kumplować dopiero za horendalnie wysokie sumy. Idąc dalej, za 3000zł, to XarduneK złoży Ci wyśmienitego, blaszaka pograsz w aktualne tytuły no i starczy Ci na "rozsądnie długi" czas.

PC już posiadam a z racji tego że często jestem poza domem poszukuję laptopa. Może trochę przesadziłem z tym ostrym graniem . Wystarczy żeby pociągnął MMO i większość Singli takich jak Wiedźmin 3 lub Dragon Age Inquistion niekoniecznie na Ultra detalach

Podczas grania w te produkcje, Twój laptop wypali Ci dziurę albo w stole albo co gorsza, w spodniach.

Chciałbym zasięgnąć waszej rady drodzy forumowicze gdyż sądzę, że znam się nieco na sprzęcie komputerowym ale chciałbym poznać wasze opinie.

Gdybyś się znał to byś wiedział że do 3k takiego lapka jak chcesz nie kupisz...

Z całym szacunkiem, ale blaszaka już mam, potrzebny mi jest laptop :)

No to, kup ale wydaje mi się, że nikt nie chce Ci polecic nic za 3 tysiące, tylko w dobrej wierze, żebyś nie zrobił sobie krzywdy takim zakupem. Natomiast jeśli chodzi o tego lapka, to jakikolwiek wybierzesz i tak nie będzie różnicy. Wszystkie w tym zakresie cenowym, różnią się nieznacznie. Efekt w grach będziesz miał podobny. Wydaje mi się, że możesz na spokojnie zapomnieć o 60 klatkach na sekunde w Wiedźminie oraz nowym Dragon Age.

Skoro tak bardzo chce laptopa to nie ma sensu dalej go przekonywać.

Żebyś sobie pograł potrzebujesz karty co najmniej na poziomie 750m (ddr5)/ 760m.

Nie podałeś czy 15 calowe czy 17 calowe więc daje i te i te.

Do gier mogę polecić:

- Acer V3-772G (i5, gtx 760m, 17")

- Lenovo Y510P (i5, gtx 755m, 15")

- MSI GE60 (i5, gtx 750m, 15")

W aktualne gry sobie pograsz ale te bardzo wymagające to gdzieś na medium. (oczywiście mówię tu o 30+ klatkach, o 60 można zapomnieć)

Do gier radzę brać laptopa z rozdzielczością 1366x768. Full HD da większy komfort użytkowania ale zabije każdą z tych kart graficznych.

-powinien uciągnąć gry do co najmniej 2016-17 roku.
Wiedźmin 3 lub Dragon Age Inquistion niekoniecznie na Ultra detalach

Z tym do wróżbity Maćka zapraszam :)

Feere właśnie o taką fachową radę mi chodziło :)

y510p i ge60 nie mają grafy gtx tylko gt. Lenovo jest nieco lepiej zrobiony i w teori ma większą możliwość rozbudowy - kieszeń ultrabay na SSD, drugą grafę czy chłozdenie. Dodatkowo podświetlana klawa i niezłe głośniki JBL. MSI jest tańszy.

Do 3tys tylko y510p i ge60. Od biedy jeszcze wspomniany Acer V3.

Wodremes, Wiedźmin 3 nie będzie miał aż takich wielkich wymagań, jak to niektóre osoby myślą, myśle że 2-gigowa karta graficzna wystarczy spokojnie, także tego Acer V3-772G 17 calowego możesz spokojnie brać, co prawda nie kosztuje 3000zł, bo na allegro ceny chodzą od 3100 do 3500-3600 ale chyba warto dołożyć i cieszyć się dobrym lapkiem :) Tylko pamiętaj, laptop bardzo szybko się nagrzewa przy mocnych grach, także nie katuj go zabardzo, ew. kup sobie podstawke chłodzącą.

Przy gtx760M nie znam lapka, który się nie nagrzewa :)

zaden z nich, nie w tej cenie, moze cos sensownego predzej w okolicach 4k by sie wybralo, niezaleznie co kupisz za 3k to i tak nie bedzie dobre do grania.

Cokolwiek kupisz i nie bedzie mialo intela grafiki na pokladzie to jakos bedzie grac, ale cudow w nowych grach nie oczekuj.

zaden z nich, nie w tej cenie, moze cos sensownego predzej w okolicach 4k by sie wybralo, niezaleznie co kupisz za 3k to i tak nie bedzie dobre do grania.Cokolwiek kupisz i nie bedzie mialo intela grafiki na pokladzie to jakos bedzie grac, ale cudow w nowych grach nie oczekuj.

Prawda jest taka, że dobre laptopy do gier chodzą po 5-6k a komputer za 2,5k już jest idealny do gier, to różni te 2 sprzęty, ale jak kolega napisał że już ma skrzynke i chce koniecznei laptopa, i ma do wydania 3000zł to niech bierze tego Acera, bo robią dobre lapki, a ten też wygląda przyzwoicie.

PolskiJoint

Z całym szacunkiem ale sam ostatnio robiłeś temat o zestawie dla siebie.

Czemu pytałeś BO SIĘ NIE ZNASS, wiec proszę pohamuj swoje zapędy do pomagania... gdy masz zerowe pojęcie.

Autorowi radze dozbierać więcej kaski na laptopa do gier... ale pomyśli o małym komputerze.

Mam wrażenie ze większość (na tym forum) myśli właśnie w ten sposób WIĘKSZE = LEPSZE.

A maszynka oparta na płycie ITX/mATX wcale nie jest mniej wydajna...

Szczerze mówiąc laptop do gier to zaprzeczenie samo w sobie. A co mowic ze ma byc przyszłościowy...(laptop i przyszłość? może jeszcze rozbudowa i modding) Poważny gracz wybiera PC i tutaj nie ma spekulowac.

Nastepna sprawa. "powinien uciągnąć gry do co najmniej 2016-17 roku" najlepiej w FHD ultra detalach i stałych 60FPS. Daje sobie nie tylko rękę ale i pitola obciąć że w 2017 roku TOPowe lapki z serii Alienware nie pociągną najlepiej wygladajacej gierki choćby na LOW detalach, tak aby dało sie płynnie grac (>25FPS).

Jeśli cos ma być na przyszłość to tylko PC. Nie przekonuja mnie komentarze że lapek jest mobilny. Gracz nie uznaje kompormisów.

To jak już wszyscy polecili co mieli polecić, to ja jeszcze polecę ten sklep internetowy. Zobacz sobie jakie oni mają laptopy na sprzedaż, a polecam ten sklep dlatego, że chyba w tym sklepie kupisz jakiegokolwiek laptopa najtaniej, a sklep jest pewny.
http://www.x-kom.pl/

A mi się wydaje, że trochę ten temat jest źle sformułowany. Z tego co autor napisał to wydaje mi się, że chodziło mu najwydajniejszy w grach laptop do 3000 zł. Tylko on to trochę źle napisał. Przesadził też ze swoimi wymaganiami.

Ale skoro napisał, że ma stacjonarny to nie widzę sensu wpychania mu na siłę drugiego. Chyba, że jak już wyżej zaproponowało komputer stacjonarny na Mini Itx.

@Respecto

Przesadziłeś trochę. 2016-17 to za ledwie 2-3 lata. A znam kilka kart graficznych które 2-3 lata temu były w modelach za 3000-3500zł i dzisiaj ciągną gry. Oczywiście mowa tu o 30 fpsach a nie o 60 i na detalach na poziomie low/medium. :D

Więc serie Alienware będą w miarę dawać radę.

Szczerze mówiąc laptop do gier to zaprzeczenie samo w sobie. A co mowic ze ma byc przyszłościowy...(laptop i przyszłość? może jeszcze rozbudowa i modding) Poważny gracz wybiera PC i tutaj nie ma spekulowac.Nastepna sprawa. "powinien uciągnąć gry do co najmniej 2016-17 roku" najlepiej w FHD ultra detalach i stałych 60FPS. Daje sobie nie tylko rękę ale i pitola obciąć że w 2017 roku TOPowe lapki z serii Alienware nie pociągną najlepiej wygladajacej gierki choćby na LOW detalach, tak aby dało sie płynnie grac (>25FPS). Jeśli cos ma być na przyszłość to tylko PC. Nie przekonuja mnie komentarze że lapek jest mobilny. Gracz nie uznaje kompormisów.

Popieram, laptopy nie są przeznaczone do gier, tylko ludziiom wygodniej leżeć w łóżku z laptopem, bez konieczności wstawania (chodziaż i tak trzeba podpinać zasilanie bo taki laptop nie uciągnie długo bez prądu). Według mnie zostań przy tym PC, niżeli masz wydawać hajs na laptopa jak sam napisałeś ''na wyjazdy''. Skoro napieprzasz w domu w gry, no to chyba przeżyjesz na wyjeździe bez tego? Zawsze możesz zamotać tableta i na nim grać w gry na Androidzie (Dead Trigger to mistrz) Zastanów się jeszcze nad tym zakupem, Wodremes