Gamingowy laptop

Dzięki za rady i uwagi, przyznaję się że trochę przesadziłem z wymaganiami :)

@Unknown

Wielkie dzięki za stronkę znalazłem parę ciekawych ofert :)

Feere - Zakładajac koniec roku 2017 bo o taki rok rozchodzi sie autorowi. Czyli prawie 4 lata.

Średnio rozgarniety człowiek nie da za lapka wiecej niż 5 tys. Zakladam wersje optymistyczną i świra po całości. Delikwent kupuje lapka Alienware za 7tys, na pokładzie ma 770M. Z testów dostepnych na notebookcheck.net wynika że: owa grafika ktora jest w lapku za 7tys. radzi sobie nastepująco w grach: Crysis 3 - Ultra ~20 FPS, Far Cry 3 - Ultra ~21 FPS, Metro: Last Light - Ultra ~23 FPS, Company of Heroes 2 - Ultra ~15 FPS, Battlefield 4 - Ultra ~27 FPS.

Czyli tak. W lapku za 7 patyków nie grywalne są "obecne" nowe gry na maxymalnych detalach. Zakładając rozwoj technologiczny przez 4 lata wątpliwe jest aby ów "gejmingowy" lapek nadawał sie do grania w nextgenowe produkty. (chyba że mowimy o pasjansie, kierkach i saperze)

Skoro nawet tak drogie "gejmingowe" laptopy cienko sobie radzą w maxynalnych detalach to jak wypadnie taki za 3000zł? Oraz pytanie kolejne, jak bedzie radził sobie w grach ktore wyjda za kilka lat? Odowiedz sobie sam.

Feere: jako ciekawostkę do tematu, podaj model grafiki ktora była w lapku za 3500zł 3 lata temu. Uzadadnij jej wydajność na podstawie Battefielda 4, Crysisa 3 czy Metro: Last Light. Nie omieszkaj dodać liczby wyświetlanych kl/s oraz ustawien grafiki tudziez rozdzielczosci. Chetnie zobacze wyniki :)

A ja mam pytanie - laptop koniecznie z oryginalnym systemem czy nie ?
Ja poleciłbym: KLIK

Chociaż trzeba pogodzić się z brakiem napędu(zawsze można kupić zewnętrzny ^^)

A tutaj recenzja:
KLIK

@Respecto

3 lata temu nie było Crysis 3, Battlefielda 4 czy Metro: Last Night więc nie podam ci nigdzie testów :D.

Jedynie mogę podać Ci przykłady z życia i laptopy z którymi miałem kontakt. Nic więcej.

A to ja Ci podam. W 2011 roku za 3500zł można było kupic lapka z 6770M na pokładzie. Tutaj chodzi mi o koncówke roku. Battlefield 3 rownież jest z 2011 roku i zapewniam Cie, że nie był grywalny na wyższych opcjach niż LOW.

A to ja Ci podam. W 2011 roku za 3500zł można było kupic lapka z 6770M na pokładzie. Tutaj chodzi mi o koncówke roku. Battlefield 3 rownież jest z 2011 roku i zapewniam Cie, że nie był grywalny na wyższych opcjach niż LOW.

Szczerze zaszokowały mnie te wyniki, że na lapkach za 7 kafli na full detalach chodzą gry typu BF4 itp na ok. 20fps'ach co jest bardzo słabym wynikiem (Ja na swoim starym kompie miałem 20fps w LoL'u na b.niskich i wtedy juz sie prawie nie dało grać bo grę muliło bardzo) Także podsumowując, nie kupisz laptopa który bedzie nadawal się do gamingu w nowe produkcje. PC>Laptop

Ja posiadam Samsunga RF711 zakupiony w 2011r. Na pokładzie procesor i7 i karta zintegrowana (niestety) Nvidia GT540M i jakieś gówno Intela, rozdziałka 1600x900. Powiem, Wam nie narzekam, a myslałem, że będzie gorzej. Battlefield 4 na średnio/wysokich, w 30-40 klatek, więc gra się w miarę nieźle. Temperatury w normie (a laptop trza dbać). Guild Wars 2 na wysokich, tylko oczywiście WvWvW gorzej, i trzeba grać na śrenidh by ogarniać to co się dzieje na mapie. LoL maksymalne. World of Warcraft max 60 klatek (raidy też). Jeżeli coś mi klatkuje, to daje ustawienia shaderów czy cieni na średnie lub niskie - wtedy jest wielka poprawa.

Nie chwalę się fps'ami, ale daje tylko przykłady. Oczywiście, na 100% pod komputer do grania jest tylko i wyłącznie PC (XarduneK tworzy dobre zestawy, zobacz jego temat). Ale studia robią swoje.

Też się dziwię, że taka karta z serii GT uciąga mi w niezłych fps'ach nowe produkcje, więc myślę, że to również dużo zależy od sterowników i samego posiadacza.

Jak, waszym zdaniem, spisze się taki laptop za 3k w MMO takich jak: C9, SWTOR, Ghost Recon Online, PoE lub Blade&Soul ??

Zacznijmy od tego że na lapku jak dla mnie cieżko sie gra w tak dynamiczne gry jak np. C9, poprostu jest to mało wygodne. Nastepna sprawa że są to dość stare tytuły, nie liczac B&S ktore nie wiadomo kiedy wyjdzie. Jakoś bedzie to chodzic, ale o grach wymagajacych (czyt. typowo singleplayer/multi, z dobra grafika) z przyzwoitymi delatami można zapomniec.

@Respecto

Oczywiście mowa tu o 30 fpsach a nie o 60 i na detalach na poziomie low/medium.

Napisałem, że max low/medium więc nie wiem o co chodzi.

http://www.notebookcheck.pl/AMD-Radeon-HD-6770M.45956.0.html

Tu masz test tej karty. Medium około 27 fpsów. Czyli na pograniczu. Jeszcze zależy jaki procesor.

Wiesz, teraz też kupisz laptopa za 3500 na którym Battlefield 3 nie ruszy ci na zbyt wysokich detalach. Wszystko zależy jaki jest to laptop.

Te przykłady z życia wzięte to laptopy znajomych. Chociażby MSI GX660 kumpla. Laptop kupiony około 2010-11 r. (muszę się spytać dokładnie). Masz tam kartę HD 5870. Na tym laptopie grałem w takie gry jak chociażby Skyrim na wysokich bodajże i to z dość dużą liczbą fpsów (około 50).

http://www.notebookcheck.pl/ATI-Mobility-Radeon-HD-5870.45916.0.html

Tutaj test. Metro 2033 na wysokich. Chyba nieźle?

Masz jeszcze MSI GT660 które ma gtx 285m który jest troszkę gorszy od HD 5870 (około 10%). Więc tu również sobie poradzi.

Te 2 laptopy są tylko wzięte z tego co miałem do czynienia. Musiałbym poszukać jeszcze jakiś laptopów.

Jak, waszym zdaniem, spisze się taki laptop za 3k w MMO takich jak: C9, SWTOR, Ghost Recon Online, PoE lub Blade&Soul ??

Nie powinno być z tymi grami problemu (PoE odpala nawet na Dual Core) Ale gdybym ja miał kupywać lapka za 3k żeby potem grać na nim w takie gry, to bym chyba wolał kupić Samsunga Galaxy S4 :wacko:

Nie kupuję lapka tylko pod te gry, wymieniłem kilka tytułów których mój laptop już nie uciąga (oczywiście poza B&S) ale dobrze wiedzieć że na lapku w takiej cenie będę mógł spokojnie grać w wymienione przeze mnie tytuły.

http://www.notebookcheck.pl/NVIDIA-GeForce-GTX-760M.92196.0.html

Tu masz test tej karty co jest w Acerze. Znajdziesz też tam testy kart z innych laptopów.

Nie wygląda to źle. Assasin's Creed IV, COD: Ghost, Battlefield 4, Metro: LL, Tomb Raider, Crysis 3, Far Cry 3. To tylko część wymagających gier które powinny działać ci płynnie na ustawieniach wysokich (oczywiście mowa tu 30+ fpsach i rozdzielczości 1366x768).

MMORPG raczej nie są grami wymagającymi mocnych kart graficznych. Większość MMORPG ruszy ci na dość wysokich ustawieniach. W przypadku laptopa problemy mogą zacząć pojawiać się w jakiś MASS PVP czy coś tego typu. Tam zapewne procesor zacznie odmawiać posłuszeństwa. Chyba, że postarasz się o jakąś i7. Są one tak pomiędzy zwykłymi i3 a i5.

chyba wolał kupić Samsunga Galaxy S4

Serio? Ja akurat jestem źle nastawiony do drogich telefonów. Potem dostaje nerwicy, że ekran mi się porysuje czy telefon upadnie. A jeszcze większego stracha mam przed tym, że go zgubię :D. 600-700 zł na telefon to dla mnie max :P. Ale to tylko moje odczucia.

Jak dla mnie wygląda to bardzo dobrze i tak jak wspomniałeś Feere i3 lub i5 do tego i będzie super tylko jeszcze poszukam lapka który ma w sobie to wszystko w rozsądnej cenie :)

Tzn. z tymi procesorami to chodziło mi o to, że laptopowa i7 jest na poziomie pomiędzy i3 a i5 z komputerów stacjonarnych. Tzn jest słabsza od i5 ale lepsza od i3 :P Tylko uważaj czy procesor na końcu nie ma czasem literki "u". Są to słabsze, energooszczędne procesory.

Laptopowa i5 jest trochę słabsza od i3 z komputerów stacjonarnych (chociaż czasami jest na podobnym poziomie).

Aha czyli do lapka najlepiej minimalnie i5

Sam miałem laptopa od września 2012 rozdzielczość 1366x768, jak była beta crysis3 to szło all maxed z 30-60 FPS, temperatury w granicach 70-78C wiec nie tak źle, na zimę idealny ogrzewacz do rak :D. Cod ghost tez all maxed, bf4 beta leciało na wysokich nawet nieźle. Wszystko zależy od rozdzielczości i wielkości matrycy, na 1366x768 grało mi się ok, przed lapkiem miałem 1024x766 wiec nie narzekalem :F.

Laptop był Lenovo y580 z i7 3610qm i GF GTX660m, nadal jest to niezły lapek nad którym możesz pomyśleć jeżeli nie potrzebujesz tak bardzo fhd. Na allegro za jakieś 3,2k idzie dorwać. Chociaż i tak laptopów nie polecam, drugi raz w laptopa do gier nie pójdę, nie wart ceny. Jeżeli juz mi się w drodze nudzi to biorę fona i idzie pograć w fajne gierki typu GTA San Andreas czy modern combat 4 :P.

Nawet niezły ten Lenovo, jeśli chodzi o cenę to znalazłem nawet trochę mniej niż 3k

Jedynie w y580 przydaloby się zmienić/dodać dysk SSD. Dyski hdd które tam montuja to mielą i mielą po włączeniu lapka z 2-3 min czasem do 5 u co niektórych gości LOL :f. Po za tym dysk hdd jest przy systemie chłodzenia w lapku przez co w stresie ma z 48-50'C a nawet co niektórzy mówili, ze 54, a w idlu 40-42, wiec sporo, przez co lepiej używać go jako magazyn, a SSD włożyć w miejsce napedu. Przez co lepsza opcja może się okazać jakiś alienware/msi( nie pamietam modelu, ale wiem, ze jest co ma tez gtx660, nie wiem tez jak z cena teraz)gdzie jest ponoć bardziej przemyślany konstrukcyjnie z tego co czytalem..

Zdecydowanie odradzam Samsunga :) Nie wiem czy wszystkie, ale w porównaniu do laptopa Lenovo tańszego o ponad POŁOWĘ mój jest tak tandetnie wykonany, że nawet szkoda mi komentować. Laptopa mam jedynie pół roku, dosyć mocno się grzeje co przeszkadza w graniu - nieprzyjemne, dłoń się poci - pojawił się ślad po dłoni (tak, myję ręcę), przetarcie na lewym przycisku myszy, którego praktycznie nie używam oraz z lewej strony spacji. Głośnik źle przemyślany, dostaje się dużo kurzu, którego nie da się usunąć w łatwy sposób.,

Poza tym, procesor i5, karta graficzna 2GB itp, 6giga ramu ładnie wygląda jedynie w opisie. W rzeczywistości, GTA IV ledwo hula na najniższych wymaganiach, a renderowanie 2 minutowego filmiku trwa około 15 minut, gdzie na stacjonarnym trwało to +/- 1-2 minuty. PCta kupiłem 3 lata temu za jakieś 1200 zł i był duuuuuuuuuuuuużo lepszy od lapka za około 2,5 tysiąca.

Kupiłem go tylko dlatego, że mój PC był już dosyć wysłużony, a wyjeżdżałem z kraju na parę miesięcy. Teraz żałuję, bo gdybym chciał go sprzedać to sporo stracę, no ale na 100% wymieniam go jeszcze w tym roku, bo jestem mocno rozczarowany.

Przyciemniłem zdjęcie, aby było lepiej widać:

76631563012107975165.jpg

19819574420557345907.jpg