Gamingowy laptop

@UP

To wszystko zależy od modelu. Mój brat ma Samsunga od 5 czy nawet 6 lat i nie miał nawet małej awarii w nim. Jakość wykonania także na dobrym poziomie. Czasami pech, czasami wybrało się zły model a czasami po prostu ludzie nie szanują go.

Poza tym, procesor i5, karta graficzna 2GB itp,

Procesor procesorowi nie równy. To samo tyczy się kart graficznych. 2GB? To nic nie mówi. Lepiej podaj dokładny model.

@IcesPL

Dzięki za radę, będę się dokładniej przyglądał lapkom od Samsunga :P

@UPTo wszystko zależy od modelu. Mój brat ma Samsunga od 5 czy nawet 6 lat i nie miał nawet małej awarii w nim. Jakość wykonania także na dobrym poziomie. Czasami pech, czasami wybrało się zły model a czasami po prostu ludzie nie szanują go.Procesor procesorowi nie równy. To samo tyczy się kart graficznych. 2GB? To nic nie mówi. Lepiej podaj dokładny model.

Masz rację, ale chodziło mi raczej o to, że według porównywarek i statystyk miał być dużo wydajniejszy niż Pecet, a niestety tak nie jest. Co do szanowania sprzętu, to ja o swój dbam - zresztą na ślady po dłoni oraz przetarcia zbytniego wpływu nie mam. Chyba, że trzymałbym dłoń nad laptopem, a spację naciskał w jakiś nienaturalny sposób :)

Chodziło mi też o materiał z jakiego jest wykonany. Lenovo znajomego za 1300zł, jest wykonany na prawdę solidnie, obudowa porządna aluminiowa (taka jakaś metalowa, nie znam się <_<), mój laptop natomiast jest plastikowy, klawisze dużo gorzej wykonane - nie wciskają się tak przyjemnie, a touchpad często przerywa - nie reaguje na przewijanie (podczas dotyku 2 palcami). Niestety to był mój pierwszy laptop i nie miałem pojęcia na co zwracać uwagę.

Widocznie w tym modelu chcieli zaoszczędzić na konstrukcji, bo parametr (karta graficzna, procek, ram) w stosunku do ceny były na prawdę korzystne w porównaniu do innych modeli - dlatego go wybrałem.

Ja polecam LENOVO Y510P

Najtańszy godny polecenia gamingowy laptop na dzisiaj to lenovo y500, 16gb ram/i7/2x750m/fhd - 4000+500zl na ssd to min.

Gry za 2-3 lata ... mhm to nie wiem, wydaje mi się że dziesiejsze pecety na maxa nie uruchomią gier z 2017(stycznia), może z półki cenowej 6000+ pln

@UP

Laptopa do gier kupuje się raczej w rozdzielczości pokroju 1366x768 a to całkowicie zmienia wszystko. I w przypadku laptopa nie mówi się o graniu na max detalach tylko o "minimalnej płynności" czyli 25-30+ fps w ustawieniach low/medium. Nic po za tym. Niektórym to po prostu wystarcza.

Jeżeli mam oceniać podane przez Ciebie modele pod względem jakości i serwisowania to jedynie jako tako kwalifikuje się ten MSI

Chcesz laptopa do grania uderzaj w razera lepszego nie znajdziesz.

Ja mogę polecić każdy laptop Lenovo. Na prawdę mocne i niezawodne sztuki od IBM. Już 7 w mojej rodzinie i z żadnym nie było problemów, tak samo u znajomych, którym poleciłem laptopy.

Ja posiadam od prawie 4 lat y560 - nowe gierki dalej chodzą, jednak na low. No i trzeba przyznać, że jak to laptop wszystko się grzeje. Ja 3 lata przegrałem na nim w MMO i nie narzekałem zbytnio, jednak nadeszła zmiana na stacjonarkę.

Również polecam Lenovo. Chyba że masz 10kawałków + to alienware. Co do ludzi którzy mówią "laptop nie służy do gier (blablabla)". Racja - nie jest to najwygodniejsza i najwydajniejsza forma gamingu, ale na studiach mogę sobie pozwolić tylko na to :) Nie bierz matrycy FULL HD bo oprócz filmów nigdzie jej nie użyjesz na laptopie. Za tą cenę nie spodziewaj się wodotrysków. Staraj się kupować na allegro nawet od nieautoryzowanych dealerów- niekiedy laptopy warte 4000 można kupić za 2500 (ja tak trafiłem - gwarancja, fakturka wszystko ładnie jest - laptop był już w serwisie i nie było żadnych problemów. I przeglądaj nootebookcheck.pl jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej :)

Dzięki wszystkim za propozycje, jestem teraz bogatszy o cenną wiedzę :). Gdzieś koło lipca pochwalę się nowym sprzętem :)

lipca ? - do lipca to wszystko ulegnie zmianie XD, ceny mogą być już całkiem inne, więc propozycje też, po co teraz ten temat ?

Jeśli chodzi o firmę to MSI miałem i wszystko z nim było ok

Pomoc w wyborze możesz również uzyskać tutaj: http://forum.pcformat.pl/Laptopy-f Wiele pomocnych osób znających się na rzeczy także polecam :)

A ja mam zawsze polewkę z osób które uważają, że wydajność lapka może w jakimkolwiek stopniu dorównać stacjonarce. Przecież każde obliczenie procesora czy to płyty czy grafiki wymaga prądu. I nie ma tu perpetuum mobile. Chce się mieć maszynę do grania to trzeba ochłodzic ten pobór mocy wielkim radiatorem i wentylatorem i mieć sprzęt mogący to wszystko wyliczyć. Czy te chłodzenie wodne i masa prądu i duże rachunki za niego. A lapek do ultra gier to tak jakby ktoś chciał na rowerze osiągać możliwości mercedesa 3.0 litra pojemności i to w turbo. W lapku się nie da! i tyle (gdyby się dało PC n ie było by takie wielkie). chcesz grac jest pudło chcesz sobie robić Excela na studiach masz laptopa. a Jak chcesz youtube to masz Smartfona albo tableta. I niestety ta kolej rzeczy się szybko nie zmieni.

A ja mam zawsze polewkę z osób które uważają, że wydajność lapka może w jakimkolwiek stopniu dorównać stacjonarce. Przecież każde obliczenie procesora czy to płyty czy grafiki wymaga prądu. I nie ma tu perpetuum mobile. Chce się mieć maszynę do grania to trzeba ochłodzic ten pobór mocy wielkim radiatorem i wentylatorem i mieć sprzęt mogący to wszystko wyliczyć. Czy te chłodzenie wodne i masa prądu i duże rachunki za niego. A lapek do ultra gier to tak jakby ktoś chciał na rowerze osiągać możliwości mercedesa 3.0 litra pojemności i to w turbo. W lapku się nie da! i tyle (gdyby się dało PC n ie było by takie wielkie). chcesz grac jest pudło chcesz sobie robić Excela na studiach masz laptopa. a Jak chcesz youtube to masz Smartfona albo tableta. I niestety ta kolej rzeczy się szybko nie zmieni.

Ja gram głównie w MMO więc laptop w zasadzie jest w stanie uciągnąć większość. I plusów jest też trochę, bo kładę się fajnie w łóżku i mogę popykać wieczorem na pełnym luzie w gierki, lub wziąć lapka pod pachę i lecieć do kumpla :) Ale masz rację, w Skyrima pogram jedynie na średnich, a Path Of Exile potrafi klaktować przy większym party. Przy PCecie kupionym z 3-4 lata temu za 1400zł (!) nie miałem takich problemów. Dlatego przymierzam się powoli do ponownego zakupu PCta.

Odświeżam temat!

W tym tygodniu dokonam zakupu nowego lapka. Co myślicie o moim wyborze? http://www.mediaexpert.pl/notebooki/notebook-lenovo-z710-59-415781-,id-235567

Odświeżam temat!W tym tygodniu dokonam zakupu nowego lapka. Co myślicie o moim wyborze? http://www.mediaexpert.pl/notebooki/notebook-lenovo-z710-59-415781-,id-235567

Jako laptop do pogrania w lola całkiem spoko , jednak na nadchodzące gry padaczka.

Na nadchodzące gry to nie znajdziesz laptopa DivumHerold, więc nawet nie próbuj, na tym polegają laptopy. Może być ten, który wybrałeś Wodremes, mam zaufanie do marki Lenovo, sam jestem użytkowniikem ich laptopa od 2 lat i jestem bardzo zadowolony. Gorąco polecam ich laptopy. :)

Mam laptopa Lenovo Y510P i gram w większość gier na high(oczywiście chodzi o nowsze, bardziej wymagające tytuły) przy około 40 klatkach na sekundę(trochę się grzeje, dlatego trzeba grać z głową), więc jednak można. Z drugiej strony nie rozumiem po co namawiacie kolesia do kupna stacjonarki. Najwyraźniej ma powód by kupić laptop. Wiadomo pudło lepsze, ale mobilność dla niektórych też jest ważna.

Laptop dobry, ale jak byś zrezygnował z 17 to za podobną cenę byś miał ( chyba nawet troszkę taniej ) Lenovo z GF 755 z ekranem 15