Gazetka mmorpg.org.pl

Temat jest już znany stałym bywalcom, moderatorom i adminom, więc pora zaprezentować go wszystkim.

Otóż, ostatnio wpadłem na pomysł stworzenia gazetki o grach MMO prowadzonej przez użytkowników strony. W związku z tym szukam redaktorów, którzy regularnie wysyłaliby do niej teksty (recenzje, poradniki, artykuły itd.). Oczywiście do takiej gazetki każdy mógłby wysyłać tekstu, ale lepiej mieć także pewną ekipę, aby nie było tak, że w jednym miesiącu jest cały wysyp tekstów, a w drugim istna pustynia. Oto i obecna redakcja oraz trochę niżej wymagania dla redaktorów:

Redaktor naczelny: Mac70

2 redaktor naczelny:

-brak (jeśli mateki nie będzie 2 redaktorem naczelnym na jego miejsce może ktoś wejść, na razie proszę ustawić się w kolejce)

-maketi (w zależności od jakości pierwszego napisanego tekstu)

Redaktorzy:

-mateki (w zależności od jakości pierwszego napisanego tekstu)

-crraked

-R3m4ke

-Hidaneks

Redaktor techniczny: Mac70

Redaktor graficzny (w sumie tylko na pierwszy numer oraz pomoc w razie czego): brak

Wymagania na stanowisko 2 redaktora naczelnego:

-mieć co najmniej 13 lat

-pisać z polskimi literami, możliwie bezbłędnie

-mieć doświadczenie w pisaniu tekstów (wystarczy to z lekcji polskiego, ale 4 w 1 gimnazjum to absolutne minimum)

-umieć pracować zespołowo

-mieć czas wolny (co najmniej na napisanie 2-3 tekstów na numer)

Wymagania na stanowisko redaktora:

-pisać z polskimi literami, możliwie bezbłędnie

-mieć doświadczenie w pisaniu tekstów (jeśli napisaliście jakiś do mmorpg.org.pl i mi się spodoba to wystarczy)

-mieć czas wolny (co najmniej na napisanie 1 tekstu na numer, ale zalecane 2)

Wymagania na stanowisko redaktora graficznego:

-tu akurat liczę na pomoc adminów z redakcji mmorpg.org.pl ;)

PS: Przy okazji piszcie, jak można by było nazwać gazetkę.

Chętnie pomogę. Jak cię znam to przynajmniej ten jeden numer wydamy :D o ile reszta zespołu zamiast pomóc nam tego nie utrudni. Chyba sprawdzać mnie nie musisz :D to mnie dopisz na redaktora.

Ech, niech będzie, zgłaszam się na Redaktora. Zawsze się coś wyszkrobie... :>

Dobrze, to już coś zacznijcie pisać- jakąś recenzję, poradnik, artykuł albo przemyślenie. Ważne, aby wiązało się z grami MMO. Ja od siebie biorę poradnik do Battlefield heroes i recenzję tejże gry. Na razie robię numer w serifie i Open office, ale uprzedzam, że numer 1 będzie mieć bardzo słabą szatę graficzną ze względu na brak żadnych dostarczonych materiałów graficznych. Mimo to postaram się, aby to jakoś wyglądało.

PS: Gazetka będzie w formacie PDF, bo tylko na taki sensowny Serif pozwala, a nie dam chyba w formacie, którego żaden poza moim komputerem nie rozczyta.

PPS: pilnie są mi już teraz potrzebne informacje: jaki tytuł, dwutygodnik czy miesięcznik, czy dzielić recenzje (w sensie na przykład recenzja na 2-3 strony, aby było łatwiej i wyglądało bardziej jak prawdziwa gazeta), resztą się zajmę sam.

Temat jest już znany stałym bywalcom, moderatorom i adminom, więc pora zaprezentować go wszystkim.Otóż, ostatnio wpadłem na pomysł stworzenia gazetki o grach MMO prowadzonej przez użytkowników strony. W związku z tym szukam redaktorów, którzy regularnie wysyłaliby do niej teksty (recenzje, poradniki, artykuły itd.). Oczywiście do takiej gazetki każdy mógłby wysyłać tekstu, ale lepiej mieć także pewną ekipę, aby nie było tak, że w jednym miesiącu jest cały wysyp tekstów, a w drugim istna pustynia. Oto i obecna redakcja oraz trochę niżej wymagania dla redaktorów:

Recenzje... a mało ich jest w necie?

Poradniki i artykuły to co innego, mogę nawet kilka napisać.

Zgłaszam się więc :)

Na redaktora.

Recenzji dużo, ale zawsze powstają nowe, a nie ma czasopisma o grach (także MMO) bez recenzji... Cold, zapisuję cię bo wiem, że raczej piszesz dobrze.

I powtarzam:

PS: Gazetka będzie w formacie PDF, bo tylko na taki sensowny Serif pozwala, a nie dam chyba w formacie, którego żaden poza moim komputerem nie rozczyta.PPS: pilnie są mi już teraz potrzebne informacje: jaki tytuł, dwutygodnik czy miesięcznik, czy dzielić recenzje (w sensie na przykład recenzja na 2-3 strony, aby było łatwiej i wyglądało bardziej jak prawdziwa gazeta), resztą się zajmę sam.

Jeżeli chcesz obgadać szczegóły, skontaktuj się ze mną na PW :)

Ja bym tam był bardziej za jakąś współpracą z "Art of MMO" niźli za robieniem jej konkurencji. Całość wygląda u nich profesjonalnie, recenzje i zapowiedzi są eleganckie. No chyba, że naprawdę chce się wam tworzyć jakieś e-czasopismo tylko dla reklamy.

Zresztą, z tego co widzę to "Art of MMO" z nami już jakoś współpracuje - wniosek taki, że robilibyśmy konkurencję naszemu partnerowi. Naprawdę radzę zastanowić się nad współpracą z nimi Mac niż nad tworzeniem czegoś nowego. Ja wiem, "swoje" lepsze - ale myślmy przyszłościowo :) A sam pomysł chwalę. Czemu jeszcze nie masz rangi redaktora? ^^

-edit-

Już masz :P

Ech... No cóż, zawsze można im pomóc, choć przyznam, że przydałaby się nam solidna reklama. Może i mmorpg.org.pl raczej nie ma szans na bycie popularniejszą stroną od gamecenter, ale jednak trzeba próbować, bo więcej ludzi=więcej artykułów=większa popularność=więcej ludzi i tak w kółko.

aaa odpadam bo mialem 3 z polskiego ;(((

Moim zdaniem lepiej nawiazac z nimi wspolprace...Sa juz uznani na "rynku", a wybicie sie z czyms nowym i dodatkowo robienie konkurencji partnerowi nie jest fajne xD. Zreszta to wasz wybor. Jezeli zdecydujecie sie na to, to od czasu do czasu, tak goscinnie, moge dla was cos naskrobac.

jezu robta co chceta, i tak ,,ogladalnosc'' tej gazety nie bedzie wieksza niz 10 . Moje sugestie zeby to forum dzwigiem wyciagnac z dna:

#1 reklama

#2 Przebudowa strony glownej na bardziej czytelna, wszystkie gry po lewej stronie to nie zbyt praktyczny pomysl. tak zeby bylo fajnie i przyjaznie itppp

nowastronammo.png

#3 ciekawe rzeczy na forum i duza aktywnosc modow&adminow bo na razie jest d*pa

#4 banowanie dzieci neo (zacznijcie np. ode mnie)

Przebudowa calego serwisu wymaga duzo pracy i nie mowie tu tylko o nowym lay. Juz potem, gdy wszystko bedzie stac (tak jak to rozrysowales) to zwroc uwage, ze ludzie musieliby duzo pisac. Newsy, felietony itp. Patrzac na to ile tekstow pisanych przez redakcje powstaje teraz, uwazam, ze caly pomysl jest chybiony. Nie mowie, ze zle, bron boze, rozumiem, ze kazdy ma swoje zycie. Chodzi mi tylko o to, ze pomysl zookera moze i fajny, ale raczej niemozliwy.

Mimo wszystko lepiej zrobić tą gazetkę- przynajmniej na to wyszło przy rozmowie z ich naczelnym. Według nich piszemy nie recenzje gier, a bardziej ich opisy i w/g nich są za krótkie. A więc- gazetka.

PS: A co z tą oprawą graficzną? Czekam na pomoc w tej sprawie. :-D

Dla twojej wiadomości, nowy cms i layout już w drodze.

Tak myślałem, czy nie zrobić czasopisma (np. miesięcznik ). Można by było wtedy zarobić. Napisałem do jednej z drukarni zobaczymy czy odpiszą.

widać że nie macie co robić

teraz to jestem oficialnie rozpierdolony, płatny miesięcznik? czy to na prawde wymaga komentarza? mam nadzieje ze to tylko ironia byla bo jak nie to hahahahahaha :D

#

Nudzi mi się jak *kocham Was*, więc teoretycznie mógłbym zostać waszym redaktorem, ale w praktyce jakieś 98.(97) % osób mnie tutaj nie lofcia, więc pomysł byłby marny. W tych 98.(97) % są dwa adminki i 4/5 modów ... hmmmm, jest problem :D

Ja się zgłaszam na Redaktora tyle , że najlepiej piszę poradniki a z recenzjami tak se trochę radzę więc nie liczę na aprobatę x]

Tylko jedna mała uwaga- strony są w formacie A4, do tego muszą być przystosowane grafiki. Spis treści- przyda się dla niego grafika, a będzie w formie listy na pierwszej stronie. Mile widziane także duże (na całą szerokość strony i na wysokość około 100 pikseli) graficzne napisy: recenzje, poradniki, artykuły, a poza tym małe (pasek na górze strony, też na całą szerokość, ale na maksimum 50 pikseli) na każdą stronę z nimi dla bardziej profesjonalnego wyglądu.

PS: Nie jest niezbędny, ale przyda się graficzny napis: stopka redakcyjna. Poza tym jakaś grafika na okładkę, ważne, aby z jakieś z recenzowanych gier (ze swoich recenzji wezmę te, które już znajdują się na stronie: Airrivals, Battlefield heroes).

Proszę pisać pierwsze teksty.

Poradniki i artykuły- forma pisania dowolna.

Oto format, w którym muszą być napisane recenzje:

Wstęp

O grze (co w niej robimy, jak się w nią gra itd., tu forma dowolna)

Technikalia (grafika i muzyka)

Podsumowanie

Ocena

Ważny cytat z tekstu (nieobowiązkowy), czyli coś a'la CD-action. Może być lekko zmieniony.

Proponowane do zamieszczenia obrazy (nieobowiązkowe)

A oto wygląd okładki (nie mam w tej chwili dostępu do Serifa (inny komputer), a więc pokażę tekstowo:

Od samej góry:

Duży napis, w przyszłości grafika: Tytuł (MMO zone to tytuł roboczy gazetki)

Poniżej tytułu, po lewej: w numerze (najważniejsze teksty, w tym najważniejszy ocenia się w/g formatu: jak bardzo znana jest gra i jak długa recenzja)

Poniżej tytułu, po prawej: spis treści

Może i się wydaje że to mało, ale wprowadziłem na te miejsca losowe tytuły i grafikę- przy zachowaniu estetyki zmieściły się 4 tytuły z zakładce "w numerze", a w spisie treści mieści się do 23 pozycji.

PS: Mateki, to przesada, kto normalny by chciał robić pismo o grach MMORPG drukowane? A koszty wydruku? :-D

PPS: Hidaneks wiem jak piszesz, a więc zapisuję.