Darmozjady, dla polaczków to wszystko za darmo powinno być. Reklamy są na youtube z tego samego powodu, dla którego płaci się za muzykę, książki, albo bilet do kina. Szkoda słów na was.
Google w końcu przegiął z reklamami
Ja tam na chromie jak rok temu pobrałem adblocka to od tamtej pory żadnej reklamy nie widziałem o ile sam go nie wyłączyłem. A co do mozilla to raczej przy chromie wymięka.

Problem solved. Wolę sam decydować co ma się wyświetlać, a co nie. W dzisiejszym internecie reklamy są tak natrętne, że szkoda gadać. Nie dość, że potrafią zająć nawet 1/2 treści, to na dodatek obciążają zasoby komputera. Chrome przynajmniej wyłączył auto odtwarzanie flashowego syfu. Teraz tylko czekać, aż Twitch przejdzie na HTML5 i będzie można całkiem wyłączyć tego Flasha.
100 razy się wypowiadałem na temat AdBlocków, sam żyję z prowadzenia portalu internetowego
- Masz AdBlocka - spoko, czasem reklamy wk***iają fajnie jest mieć takie coś jak się wchodzi na obce strony, szczególnie, w których jest 0 contentu, a reklam 1000 - przykładowo jakieś playery onlina polskich stacji jak chce się obejrzeć mecz siatkówki
- Masz AdBlocka z premedytacją odpalonego na filmach YouTubera/Streamera/Portalu, z którego codziennie korzystasz, zdobywasz przydatne informacje, uśmiechasz się lub dobrze spędzasz czas, to jesteś w miarę cenzuralnie to ujmując głupią c*pą. A później płacz, że nie ma dobrych autorskich rzecz :DTypowa polska, tylko u nas pełno takich bezmózgów, za granicą nie ma takiego problemu
Tyle w temacie - jak w 99 % wszystko jest dla ludzi, również AdBlock, jednak trzeba to robić z głową.
Ja w mojej nowej wersji portali robię kontrowersyjną rzecz - taki eksperyment
- Usuwam wkurwiające reklamy, zostawiam tylko obrazkowe - bez dźwięków i popów
- Jeśli ktoś ma AdBlocka nie wejdzie na stronę (oczywiście 1-3 % ludzi to obejdzie - mam tego świadomość)
- Jeśli ktoś nie lubi reklam a chce wspomagać portal może kupić wersje premium - dostanie wersję portalu do czytania bez reklam oraz pełno bonusów, koszulkę, kanał VIP na TS i inne atrakcje
- Za wyłączenie AdBlocka dostaną ludzie punkty na portali, które będą zwiększały szanse na wygraną w konkursach za aktywność
I zobaczcie niby wszystkich zadowalam!
- Kto lubi portal i chce go wspierać przescrolluje se reklamę lub ją zaakceptuje wzrokiem, że wisi gdzieś obok
- Kto kibicuje portalowi a nie lubi reklam kupi sobie premoim
- Kto nie lubi portalu - to nie będzie musiał go czytać - a ja się męczyć z hejterami
Perfect!
I mam w d*pie, że ileś % mi odejdzie - i tak brutalnie mówiąc nie mam z nich ani grosza - zresztą dmuchane statystyki nie są mi potrzebne, bo dawno nie istnieje praktycznie na rynku modem CPM (za wyświetlenia) tylko CPC i CPA (za kliknięcie). A paranoja jest okropna, gdy zaczynałem dwa lata temu zarabiałem więcej z pół miliona wejść miesięcznie i aniżeli obecnie z 2 mln wejść, bo większość osób przez durną modę ma odpalonego AdBlocka z zasady, bez jakiejkolwiek świadomości.
Zaraz pewnie jakiś gimbus napisze "rób to z pasji, a nie dla kasy". No jasne, tylko wtedy zamykam firmę, zwalniam połowę redaktorów, przestaję organizować co tydzień konkursy i zamiast 15 artykułów dziennie ukazuje się 2-3, które napiszę po pracy - bo będę musiał jej szukać, aby utrzymać rodzinę. Nie da się bez kasy mieć dobrej ekipy i podnosić jakości portalu - naprawdę durne kieszonkowe wiele osób motywuje do lepszej pracy. I zarabianie pieniędzy serio nie wyklucza pasji. I zresztą cześć z kasy wraca do Ciebie z tych reklam! Jak? W podatkach, zusach, srusach, które płacę
TL;DR AdBlock za***isty, tylko używać z głową i zastanowić się czy chcemy upadku swojego ulubionego streamera/youtubera/portalu. Yo!
Wydaje mi się, że te natrętne reklamy na popularniejszych stronkach są efektem tego, iż ludzie mają adblocka, a nie jak się ludziom wydaje - na odwrót. Kiedyś reklamy na YT były całkiem przyjemne, bo były małe i dało się je wyłączyć. Ludzie i tak implementowali sobie adblocka, bo "niby z jakiej racji ktoś ma zarobić na tym, iż ja poświęcam swój cenny czas na oglądanie czyiś wypocin. Przecież to skandal." Zgaduję, iż taki YT, z racji iż jego utrzymanie swoje kosztuje no i jest to praca, szuka co raz to drastyczniejszych metod wyświetlania reklam, by móc na tym zarobić.
Wydaje mi się, że te natrętne reklamy na popularniejszych stronkach są efektem tego, iż ludzie mają adblocka, a nie jak się ludziom wydaje - na odwrót. Kiedyś reklamy na YT były całkiem przyjemne, bo były małe i dało się je wyłączyć. Ludzie i tak implementowali sobie adblocka, bo "niby z jakiej racji ktoś ma zarobić na tym, iż ja poświęcam swój cenny czas na oglądanie czyiś wypocin. Przecież to skandal." Zgaduję, iż taki YT, z racji iż jego utrzymanie swoje kosztuje no i jest to praca, szuka co raz to drastyczniejszych metod wyświetlania reklam, by móc na tym zarobić.
Otóż to! Powiem Wam o pewnym eksperymencie
- Ja dwa lata temu miałem dwie reklamy obrazkowe i 500 000 odsłon miesięcznie 0 - nikogo nie wk***iały, było fajnie. Mogłem zapłacić ZUS, podatki, utrzymać się i inwestować w rozwój i ekipę
- Skutkiem inwestycji i zbieranie ekipy było rozwiniecie portalu o 400 % do 2 000 000 wejść miesięcznie! Bomba prawda? Otóż nie. Bo zarobki zamiast skoczyć o 400 % to spadły o połowę!
- Miałem ogromny dylemat co z tym fantem zrobić. Czy zwolnić połowę ekipy? Przestać inwestować w rozwój? W ogóle zamknąć portal? Postanowiłem zrobić eksperyment.
- Postanowiłem, że zacisnę zęby i NIE zwiększę liczby reklam i zamiast tego dam obrazek informujący o tym, że: "portal jest w 100 % autorski, że nie ma sponsorów, ze pracuje na nim kilkunastu pasjonatów i mimo ogromnego rozwoju, prosimy wyłączyć AdBlocka, jeśli wchodzisz tu codziennie i uważasz ze warto" - przez pół roku % adblocka nie drgnął o ani 1 %!
- Musiałem podjąć drastyczną decyzje i kosztem AdBlockerów musieli ucierpieć Ci co go nie mają - dodanie reklamy video oraz pop-upa. I wiecie co! % adblocka nie drgnął o ani 1 %!
- Wniosek? Taki jak powyższy w mojej długiej wypowiedzi - albo ktoś nie ma adblocka albo ktoś ma odpalonego na wszystkim. Obojętnie czy dane miejsce odwiedza codziennie, czy nie i liczba reklam i ich natarczywość jakkolwiek lub znikomo na to wpływa - po prostu lemingowa nieświadoma moda
- I nawet nie wiecie jaki to ból d*py dodawać te reklamy i samemu być obrzydzonym do własnej witryny codziennie nad nią pracując jak połowę miejsca zajmują reklamy i trzeba je dodawać w coraz większych i drastycznych ilościach, żeby "przeżyć" mimo tego, że za***iście odwalasz swoją robotę, bo Twoja strona przyciąga każdego miesiąca coraz więcej ludzi. A na koniec jeszcze poczytać tonę durnych komentarzy zwolenników AdBlocka
Darmozjady, dla polaczków to wszystko za darmo powinno być. Reklamy są na youtube z tego samego powodu, dla którego płaci się za muzykę, książki, albo bilet do kina. Szkoda słów na was.
Ciekawe internet na razie nie jest za darmo, rozumiem są miejsca gdzie serfujemy za darmo. Jednak w moim domu, za internet płacę. Na szczęście nie siedzę zbyt długo na youtube, zaglądam sporadycznie.
YT podobno przegina pałę, te terabajty danych, filmów muszą być gdzieś przechowywane, poszukajcie w necie "data center google" i zobaczcie sobie ile tego jest. Ktoś musi płacić za utrzymanie tego, więc reklamy są OK.
Otóż to! Powiem Wam o pewnym eksperymencieJa dwa lata temu miałem dwie reklamy obrazkowe i 500 000 odsłon miesięcznie 0 - nikogo nie wk***iały, było fajnie. Mogłem zapłacić ZUS, podatki, utrzymać się i inwestować w rozwój i ekipę Skutkiem inwestycji i zbieranie ekipy było rozwiniecie portalu o 400 % do 2 000 000 wejść miesięcznie! Bomba prawda? Otóż nie. Bo zarobki zamiast skoczyć o 400 % to spadły o połowę!Miałem ogromny dylemat co z tym fantem zrobić. Czy zwolnić połowę ekipy? Przestać inwestować w rozwój? W ogóle zamknąć portal? Postanowiłem zrobić eksperyment. Postanowiłem, że zacisnę zęby i NIE zwiększę liczby reklam i zamiast tego dam obrazek informujący o tym, że: "portal jest w 100 % autorski, że nie ma sponsorów, ze pracuje na nim kilkunastu pasjonatów i mimo ogromnego rozwoju, prosimy wyłączyć AdBlocka, jeśli wchodzisz tu codziennie i uważasz ze warto" - przez pół roku % adblocka nie drgnął o ani 1 %!Musiałem podjąć drastyczną decyzje i kosztem AdBlockerów musieli ucierpieć Ci co go nie mają - dodanie reklamy video oraz pop-upa. I wiecie co! % adblocka nie drgnął o ani 1 %!Wniosek? Taki jak powyższy w mojej długiej wypowiedzi - albo ktoś nie ma adblocka albo ktoś ma odpalonego na wszystkim. Obojętnie czy dane miejsce odwiedza codziennie, czy nie i liczba reklam i ich natarczywość jakkolwiek lub znikomo na to wpływa - po prostu lemingowa nieświadoma modaI nawet nie wiecie jaki to ból d*py dodawać te reklamy i samemu być obrzydzonym do własnej witryny codziennie nad nią pracując jak połowę miejsca zajmują reklamy i trzeba je dodawać w coraz większych i drastycznych ilościach, żeby "przeżyć" mimo tego, że za***iście odwalasz swoją robotę, bo Twoja strona przyciąga każdego miesiąca coraz więcej ludzi. A na koniec jeszcze poczytać tonę durnych komentarzy zwolenników AdBlocka
Tylko co mają jeszcze powiedzieć użytkownicy połączeń taryfowych, dla których każdy MB jest ważny? Tacy często nawet wyłączają wszystkie grafiki na stronach.
Oczywiście też lecę opłacać 34789589734589 portali, youtuberów i streamerów miesięcznie tylko po to, by nie mieć reklam, które to mogę usunąć darmowymi legalnymi metodami.
@Vences Ale c'mon, jaki to jest % tych użytkowników na tle tych z normalnym połączeniem?
Tylko co mają jeszcze powiedzieć użytkownicy połączeń taryfowych, dla których każdy MB jest ważny? Tacy często nawet wyłączają wszystkie grafiki na stronach. Oczywiście też lecę opłacać 34789589734589 portali, youtuberów i streamerów miesięcznie tylko po to, by nie mieć reklam, które to mogę usunąć darmowymi legalnymi metodami.
No i to jest logiczne, uzasadnione i normalne! Ale mówimy chyba tutaj o innych sytuacjach?
@Kasahara - idziesz w zla strone. Ja osobiscie mam go wylaczonego, a wlaczam indywidualnie na stronach jak zagladam co najmniej raz dziennie a maja durne reklamy jakie to ty wstawiasz. A czemu to blad? Bo szkodzisz niewinnym. To tak jak ubisoft dawniej z swoimi drm - szkodzily TYLKO zwyklym uzytkownikom, hakerzy mieli tydzien przed premiera + bez zabepieczen, bez koniecznosci laczenia sie z serwerem (ktory laguje, wylacza sie itd). Zarabiste podejscie, co? Ty masz podobne widze. Skoro umiesz robic wlasna strone i znasz sie na tym to jaki problem pogrzebac przy adblocku, zrozumiec jak on dziala i zrobic tak by sie nie dalo blokowac? Trudne to to nie jest. Dajesz np film i dodajesz do niego na dole malutki banner z reklamami ktory by sie przewijal i nie dalo go zamknac. W ogladaniu nie przeszkadza, zablokowac sie nie da (bo jak ktos chce np poradnik jakis obejrzec to nie zablokuje calego filmu a reklame po prostu mozna wmontowac w film i dopiero wtedy wrzucic), a hajs leci .
Ale nie, po co. Najlepiej karac zwyklych, uczciwych uzytkownikow, a adblockerow/hakerow ignorowac bo tak prosciej . I wiesz co? Skutek u cb jest/bedzie taki sam jak dla ubi. Ze bardziej bedzie sie oplacalo sciagnac wersje z neta + cracka/emulator (u cb sciagnac adblocka) i miec spokoj, niz meczyc sie i cudowac
@Vences Ale c'mon, jaki to jest % tych użytkowników na tle tych z normalnym połączeniem?
Ogromna ilość i nie każdy kupuje unlimited LTE, a co dopiero, gdy przyjdzie lejek.
Poza tym lepiej wejść na daną stronę z AB i wygenerować chociażby wejście, niż bez AB totalnie olać stronę ze względu na pochłaniające transfer treści.
@Kasahara - idziesz w zla strone. Ja osobiscie mam go wylaczonego, a wlaczam indywidualnie na stronach jak zagladam co najmniej raz dziennie a maja durne reklamy jakie to ty wstawiasz. A czemu to blad? Bo szkodzisz niewinnym. To tak jak ubisoft dawniej z swoimi drm - szkodzily TYLKO zwyklym uzytkownikom, hakerzy mieli tydzien przed premiera + bez zabepieczen, bez koniecznosci laczenia sie z serwerem (ktory laguje, wylacza sie itd). Zarabiste podejscie, co? Ty masz podobne widze. Skoro umiesz robic wlasna strone i znasz sie na tym to jaki problem pogrzebac przy adblocku, zrozumiec jak on dziala i zrobic tak by sie nie dalo blokowac? Trudne to to nie jest. Dajesz np film i dodajesz do niego na dole malutki banner z reklamami ktory by sie przewijal i nie dalo go zamknac. W ogladaniu nie przeszkadza, zablokowac sie nie da (bo jak ktos chce np poradnik jakis obejrzec to nie zablokuje calego filmu a reklame po prostu mozna wmontowac w film i dopiero wtedy wrzucic), a hajs leci .Ale nie, po co. Najlepiej karac zwyklych, uczciwych uzytkownikow, a adblockerow/hakerow ignorowac bo tak prosciej . I wiesz co? Skutek u cb jest/bedzie taki sam jak dla ubi. Ze bardziej bedzie sie oplacalo sciagnac wersje z neta + cracka/emulator (u cb sciagnac adblocka) i miec spokoj, niz meczyc sie i cudowac
To powiedz więc mi inne rozwiązane , bo mimo rozwoju o 400 % zarabiam 2 razy mniej. No proszę jestem ciekawy, bo żaden "mądry" mi nie powiedział - a jestem człowiekiem dość pokornym słuchającym rad innych
I swoją drogą po tym co piszesz nie masz kompletnego pojęcia jak działają reklamy. To nie ja osobiście jako właściciel strony wstawiam reklamę i o niej decyduję - jestem tylko "wydawcą". Decyduje o tym dana platforma - np. AdSense, który ma niemalże cały rynek i to on decyduje o skryptach/formach/rozmiarach/jakości i doborze reklam. Ja nie mam tu nic kompletnie do gadania. Więc nie jest możliwe - "Dajesz np film i dodajesz do niego na dole malutki banner z reklamami ktory by sie przewijal i nie dalo go zamknac." - Za coś takiego dostałbym perm bana i dożywotnią możliwość zarabiania
Po prostu ludzie mają chorą mentalność. "Ja płacę za dostęp do internetu więc wszystko w nim musi być darmowe.". Normalnie nóż się w kieszeni otwiera. Ludzie stawiają strony, rozbudowują całe swoje portale, widać ogromny wzrost popularności na stronie a tymczasem zarobki wciąż te same albo i niższe. To po cholerę taki developer ma się starać? Pracuje i pracuje a postępu i wzrostu zysków nie widać. Czy naprawdę wam tak bardzo przeszkadzają te reklamy? Czy ta statyczna reklama z boku bądź pół minutowy filmik przed interesującym was materiałem jest taki straszny? Jeśli wchodzę na daną stronę często, podoba mi się to co ona zawiera to wyłączam na niej AB i tyle w temacie. Twórca strony też człowiek i na czymś zarabiać musi. Dopóki reklamy nie wyskakują i nie skaczą na wszystkie strony tak, aby nie dało się kliknąć X to nie mam nic przeciwko.
Pamiętam, jak kiedyś Kamil Sheicht chciał kupić komputer i powiedział, że przydałaby mu się pomoc. Czasami odnosiło się wrażenie, że niektórzy chcieli go zabić, taka to była mentalność. Teraz się poprawiło, chociaż nadal na różnych stream'ach pojawia się jakiś osobnik i ma pretensję do stream'era, że "czemu On sobie taki a nie inny cel donacji ustawia, do pracy byś poszedł normalnej nieudaczniku". Oczywiście w innych krajach już dawno czegoś takiego nie ma, bo jeżeli ktoś prosi o pomoc, to o ile nie chcę mu pomóc, to go ignoruję.
Właściciele serwisów/streamerzy/youtuberzy powinni być wdzięczni za generowanie wejść/widzów, a nie narzekać. Nawet taki AB user pośrednio generuje dla nich zyski poprzez wejścia i podawaniem linków do znajomych.
Z jakich źródeł zdobyłeś tą wiedzę kolego?
BTW. nie rozumiem toku myślenia, że np. ja tworzę content na tyle dobry, by wzbudzić jakieś większe zainteresowanie i to ja mam być wdzięczny tym ludziom, że się zainteresowali?
Właściciele serwisów/streamerzy/youtuberzy powinni być wdzięczni za generowanie wejść/widzów, a nie narzekać. Nawet taki AB user pośrednio generuje dla nich zyski poprzez wejścia i podawaniem linków do znajomych.
Kończ Waść i wstydu oszczędź.
Od 5-6 lat praktycznie nie istnieje model CPM - więc to co napisałeś jest durnota na poziomie wręcz idioty no ale większość AdBlockerow ma tego typu poziom ignorancji
Wracając do tematu piłka jest krótka. Deal między dwoma stronami można zrobić w następujący sposób:
Zostawiamy tylko w internecie cztery typy stron
- Niszowe undergroundowe, które są i tak działają non profit i posiadają garstkę oglądających - przykładowo leksykon/blog o motylach na północnym brzegu Wisły w Małopolsce
- Robione przez samych gigantów lub córki/synalków bogatych tatusiów. Ewentualnie przez osoby mające zapewniony byt przykładowo przez rodziców
- Te co kiedyś były niezależne i musiały się sprzedać punkt wyżej wymienionym i stracić swoją autonomię
- Pseudo serwisy, gdzie ukazuje się jedna rzecz na 2-3 dni, bo w końcu ile ma mieć czasu ktoś po pracy i po czasie poświęconym na rodzinę
Dodatkowo decydujemy się, że realizujemy w internecie projekty, inicjatywy nie wymagające innych środków aniżeli pasji i godzimy się na obniżoną jakość tekstów, video, dźwięków. Ostatecznie skreślamy osoby z wielkim talentem do tworzenia treści, a którzy nie mają sponsorowanego bytu przez rodzinę, aby zmarnowali tenże talent przewracając hamburgery. Internet to rozrywka i źródła wiedzy - DARMOWE mimo, że DARMOWE - to trzeba być idiotą, aby myśleć, że są tworzone ZA DARMO. No chyba za to internet kochamy - za autorskie treści, których nie zobaczymy w TV, Radio i Prasie prawda? No jeśli chcesz, aby treść internetu pokryła się z TV i była tak samo kontrolowana i moderowana - to have fun!
Jeśli świadomie jesteś z opisaną przeze mnie rzeczywistością to mam do Ciebie szacunek, ponieważ świadomie podejmujesz własną decyzję - spoko, rozumiem, nie każdy musi lubić "sieć". Jednak jeśli masz mózg leminga i nie jesteś tego świadomy to sorry - no respect ^^
Jeśli nie masz szacunku do twórców, to nie oczekuj również tego szacunku w swoją stronę w formie miłego kontaktu lub dobrej treści
I jak kolega @Vences napisał powyżej
tworzę content na tyle dobry, by wzbudzić jakieś większe zainteresowanie i to ja mam być wdzięczny tym ludziom, że się zainteresowali?"
LOLD so hard
Dawajcie więcej reklam a potem się dziwcie że ludzie korzystają z adblocka. Wchodzisz na stronę a tam na samym środku wywala Ci jakąś durną reklamę z dźwiękiem i w dodatku z uciekającym krzyżykiem a potem dziw że ktoś ściąga sobie adblocka. Jak jest spoko strona to adblocka wyłączam ale jak ktoś mnie katuje reklamami to albo odpalam adblocka albo zamykam stronę.