Witam - zacznę od tego, że od 18 lat szukałem MMORPG godnego dłuższego grania - zmieniałem gry co miesiąc, aż nagle trafiłem na Shroud of the Avatar .
Zajebisty endgame - chyba ze 2 lata zajmie wam dołączyć do najsilniejszych graczy - niestety gra ma słabne recenzje i nieciekawe filmiki na youtube - te wywodzą się chyba z czasów bety albo coś takiego - świat jest ogromny, podróżuje się po osobnej mapie i z niej wchodzi do naprawdę wielu lokacji - do tego w grze jest dozwolony real money trading ^^ (RMT) - jest oficjalnie opisane wszystko w poście na forum - tylko w regułach działu forum market place jest dla zmyłki napisane, że tak nie można - i nie można też pod żadnym pozorem rozmawiać o tym w grze - ale jak chcecie zarabiać tylko na forum można legalnie sprzedawać za realne pieniądze.
Endgame wygląda tak, że mamy po 200 lvli każdego skilla do nabicia - po 100 wlecze się cholernie powoli - a skilli w grze jest chyba z 200-300 w adveturer i ze 150 w craftingu - crafting jest bardzo rozbudowany - daje też fajne możliwości zarobku - nawet samo zbieractwo - do tego gra jest strasznym grindownikiem - nie dajcie się zmylić lini fabularnej - questy na początku warto robić, aby zdobyć darmowy lot deed (dość szybko), czyli darmowe miejsce na domek z domkiem włącznie - tam dla smaczku można ładnie urządzić (same dekoracje w tej grze to chyba ze 2-3 tysiące itemów) i do tego postawić swojego vendora - pare skrzyń na loot - można nawet training dummy (nabity exp pool zużywamy na dummy aby nabijać skille chociaż podczas walki z mobami też się zużywa).
Do tego jest adventurer i crafter lvl osobno (wciskamy “C” i dajemy kursor nad swoim imieniem w tym okienku) i tutaj ja mam 116 adv lvl po 3-4 miesiącach grania - to jest pół biliona expa - a na lvl 149 trzeba ponoć 160 bilionów ^^ (właśnie się dowiedziałem że najwyższy adv lvl miał ponoć pkzenstar >156< ) - ale wtedy jest nawet co robić z tym levelem - albo zarabiamy na loocie 500k golda dziennie (ja teraz zarabiam 100-120k dziennie) do tego możemy samemu polować na smoki i wszystkie chyba bossy w grze solo - podobnie jest z craftingiem > duże zarobki na bardzo wysokim levelu - niedawno domyśliłem się że skille po 150 lub 170 dają dużo większe bonusy niż na poprzednich levelach - więc nie dziwie się > słyszałem że wyexpiony miner zbiera 800 ore w godzinę (ja np max 200) - nie mam jeszcze skilla na 150 nawet żadnego - można kupować i stawiać na mapie własne miasta (lub inaczej gildiowe ale można mieć i dla siebie) z tym że od 900 dolarów najmniejsze do 10k dolarów największe.
Jest fishing dla ciekawych - są eventy robione przez graczy - którzy z własnej kieszeni płacą za nagrody - np wyścigi konne - i ostatnio dużo fishing eventów (wygrywa kto złowi największą rybę - interfejs pokazuje długość co ciekawszych okazów) można na początku podkoksować level - w Alt+F dołączamy do exp party jeżeli jest miejsce - i nabijamy 8 mil expa w godzinę - w życiu tyle nie zrobicie na początku.
Graficznie gra przypomina elder scrolls - jest nawet dość mocno wzorowana na tej produkcji (graficznie) - uwaga > bez 16gb ramu zbytnio nie pogracie - gra waży 10gb ale rozładowuje do ramu bardzo ciężkie textury (bardzo za to ładne) - a zarabianie golda nie jest wcale takie trudne (oczywiście nie w pierwszych dniach) - jest nawet global chat (Universe) a liczba aktywnych graczy to jakieś 1k do 2k - tak w sam raz bo gramy na jednym serwerze - jeżeli kogoś zaciekawiłem - uważajcie na czacie - nie można być toksycznym ani zbyt wulgarnym - mój nick w grze Bartek Gembalczyk - jak ktoś dołączy do mojej gildi (Dragon Roar) to doradzę dużo więcej - aha gra jest totalnie darmowa bez p2w tylko quality of life i masa kosmetyków w item shopie - tylko epizod 2 jest płatny (20 usd) ale to BARDZO wysoko levelowa zawartość i do tego early access (no zapomniałem zawiera klasę Barda ale czymś trzeba podbić zarobki).
Jedna rada za free > jak nabijecie już trochę udźwigu (300-400 minimum) to zbierajcie wszystko jak leci - każdy przedmiot jest coś warty (oprócz może zardzewiałych sztućców i naczyń ale te mało ważą i nie leci ich dużo) ja mam teraz 1600 udźwigu bez bmc ringa.