Gra dla dwojga (nie coop)

Tak jak w tytule. Od jakiegoś czasu szukam czegoś ciekawego do zagrania z dziewczyną, przy czym nie chodzi mi o kooperację - raczej coś, gdzie wygrywa jedno z nas (vide Wormsy). To nie ma być gra bardzo skomplikowana - potrafimy czerpać radość i właśnie z Wormsów, i z karcianek, i z domina na kurniku. Po prostu - coś ciekawego, od prostej gry karcianej po czystą nawalankę. Dodatkowe punkty za gry, w których pojedyncza rozgrywka trwa krótko (powiedzmy 5-10 min max) :)

Dzieciom, którzy spróbują być zabawne i rzucić propozycją "wyjdźcie z domu" albo "idźcie uprawiać seks" dziękuję z góry - z zajęciem się różnymi rzeczami poza kompem nie mamy najmniejszych problemów. Chodzi o znalezienie jakiejś fajnej gry w ramach urozmaicenia czasu.

EDIT: najlepiej żeby to była gra, w którą można zagrać na JEDNYM kompie :)

Mortal Kombat. Na pewno się ucieszy jak ciebie obije.

Jeżeli lubicie anime, to gry z serii Naruto (Ultimate ninja storm 3 i Ultimate ninja storm revolution), ewentualnie Blazblue (Którekolwiek). Gang Beats również jest fajnym pomysłem. Niestety ostatnio trochę wymiera typ multiplayera gdzie walczy się ze sobą na jednym komputerze zamiast współpracować, to trochę smutne. Ostatnio sławny Rocket League również by się nadał.

Tak jak @Up powiedział, możecie spróbować coś z naruto. Od siebie mogę polecić brawhalla(coś w stylu super smasha), mortal kombat(lepiej agresje i żale wyrazić obijając postać drugiej osoby), no i battleblock theather(ma tryby w których się rywalizuje, ale w kooperacji można sobie cały czas dokuczać nawzajem na różne sposoby)

O MK myślałem, to mogłoby być zabawne w gruncie rzeczy... problemem na pewno będzie brak drugiego pada, ale jakoś damy radę pewnie.

Gry w stylu anime odpadają, jakkolwiek mi by nie przeszkadzały, tak ona za tym stylem zwyczajnie nie przepada :P Gang Beats raczej odpada (zwłaszcza że sama strona mówi o "coming to Steam EA soon"), Rocket League za to raczej nie odpalimy na jednym kompie (to dość istotna cecha, wyedytuję temat żeby ją dodać).

Tak czy owak jestem otwarty na kolejne pomysły :) jeśli to nie będą gry typowo zręcznościowe (poza bijatykami) to nawet lepiej :)

Rocket League za to raczej nie odpalimy na jednym kompie (to dość istotna cecha

Z tego co wiem w RL na jednym kompie da rade we 4 osoby grać.

Co do gier, to może FIFA ? Gry sportowe od ea sports (fifa, nba, nhl) nigdy nie były jakieś super zręcznościowe.

Bez dodatkowych (czy w ogóle) padów na pewno idzie grać w mk4, JazzJackRabbit 2 (tryb vs lub ctf), Blobby Volleybal czy to z nowszych - Mount Your Friends.

Magica ? ja z moją żonką pogrywałem, bywają zabawne momenty :) - niby nie chce coopa ale ta gra nadaje się idealnie na granie we 2 forma rywalizacji tez jest jakaś :)

Jeszcze Rayman. Chyba można na jednym ekranie we dwie osoby śmigac. W platformówki zawsze dobrze się gra.

może nie do końca zgodne z przewidywaniami, ale ja z własnego doświadczenia mogę polecić przygodówki od telltale. Gra właściwie przechodzi się sama, ale jednak pozostają wybory, które można próbować podejmować wspólnie. Poza tym, wszystkie gry od nich grają na emocjach, co powinno ją przynajmniej zainteresować w takiej samej formie jak nieco bardziej niż zwykle angażujący widza film.

Hm.. dziwne, że nikt tego jeszcze nie zaproponował, może Heroesy? Trzecia część najlepsza.

Mario najlepsza gra z czasów mojej podstawówki. W te stare wersje Fifa można grać na jednej klawiaturze, nie wiem jak jest teraz.

Albo jakieś wyścigi na "dzielonym ekranie".

Moja dziewczyna gra ze mną głównie na wyspie gier w bilard i na kurniku w karcianki, a tak to w Pad Clubie, bądź dead islandy lole cs:go czy inne.

Bubble czy jakoś tak.

I oczywiście LEGO jest mnóstwo części tej gry.

Spróbuj tak wysoce ocenianej Trine, ale nie wiem jak polega tam coop nie grałem.

Najlepiej graj w stip pokera hehe

Hoard, troszkę zapomniany tytuł, ale ma zarówno tryb co-op, jak i tryb gdzie gracze grają przeciwko sobie. Nie jestem tylko pewny, czy da radę na jednym kompie.

To ja podam jedne z moich ulubionych - jesli nie musi to byc na jednym kompie to mozna grac po lanie w kultowe Sacrifice w trybie potyczki, fajna gra, ciekawa grafika, grasz magami ale w full 3D a efekty czarow... Powiem tyle - po uzyciu najpotezniejszych (w opcjach potyczki mozna sb ustawic zaczynanie od razu na max lvl by robic epickie pojedynki) czarow plansza juz nigdy nie bedzie wygladala tak samo xD. Dodatkowo domyslnie jest wlaczone friendly fire, a wiec rzucenie np tornada w srodek walki twojej i jej armii moze nie byc najlepszym pomyslem bo tak samo twoja armie rozwali xD. Grac mozna i przeciwko sobie i razem przeciwko botom, jak kto lubi :D. Minus - nie da sie (chyba) grac na jednym kompie :/. Ale wymagania ma zerowe, miejsca malo zajmuje (zeby nie sklamac... chyba nawet nie 1 gb ale nie zrazajcie sie tym i dajcie grze szanse - na prawde daje duzo frajdy, zwlaszcza na poczatku :D), a grafika... delikatnie mowiac taka dosc groteskowa xd

sacrifice_5l.jpg

sacrifice_002_l.jpg

Grafika jest moze i brzydka ale klimatyczna i w trakcie gry wogole nie przeszkadza, a nawet przeszkadzalaby jakas lepsza xD

Sarcifice ma już 15 lat, więc nie ma się co dziwić grafice.

n4zArh wybrałeś już coś czy będziesz sprawdzał po kolei? ;p

Uwaga, odsuńcie się z tymi swoimi marnymi gierkami, nadciąga Królowa !

Dyna Blaster!

Chyba nie muszę przedstawiać ?

może Heroesy? Trzecia część najlepsza.

Ta najlepsza... zaraz po piątej części ;)

To ja podam jedne z moich ulubionych - jesli nie musi to byc na jednym kompie to mozna grac po lanie

Patrz niżej.

Rocket League za to raczej nie odpalimy na jednym kompie (to dość istotna cecha, wyedytuję temat żeby ją dodać).
EDIT: najlepiej żeby to była gra, w którą można zagrać na JEDNYM kompie

Aczkolwiek coś mi się kojarzy, że w Sacrifice dało się grać na jednym ekranie... Może na konsloli... Idę się doedukować.

worms blast .. .spin off wormsów. gra polega na rywalizacji dwojga graczy, którzy strzelają z kolorowych bazook w zjeżdżające co kilka sekund im nad głowy równie kolorowe klocki. Trafienie pociskiem w danego koloru w ten sam klocek rozbija, analogicznie trafiając rakietką złego koloru przemalowywujemy go na dany kolor. Miedzy nimi umiejscowione są skrzynki, w których schowane są różne bronie. Niektóre służą do rozbijania klocków(pistolet laserowy , dynamit, granat) inne do męczenia naszego oponenta(piranie, torpedy, ścigająca chmura burzowa itd), a jeszcze inne wpływają na plansze (np wiatr z lewej, zgaszenie światła, tudzież staromodny armagedon). Gracze oddzieleni są cieniutką ścianą, która jest niezniszczalna i otwiera się co jakiś czas na losowej wysokości. Gracze mogą się wtedy ostrzeliwywać z bazook, strzelać w klocki przeciwnika (zmieniejąc je w kolor czarny, a takiego koloru pocisku nie ma). Strzelenie poza plansze (która jest nieruchoma, wielkości ekrany) skutkuje spadnięciem na głowę fortepianu/ sejfu bądź innego ciężkiego ustrojstwa. Jeśli nasz pocisk spadnie do wody po naszej stronie, podniesie się jej poziom. Dotknięcie klocka(przylepionego do ściany) naszym ludzikiem oczywiście kończy jego żywot natychmiastowo. Przegrywamy gdy nasz stateczek zatonie czyli spadnie ma hp do zera =D

trochę się rozpisałem, ale gierka w trybie rywalizacji 2 graczy łamie kręgosłupy i urywa głowy =D

Może Carcassonne gra planszowa można też grać na PC. Jak się ogarnie co, co nie jest aż takie trudne i jak i te wszystkie dodatki co ma to naprawdę dobra gra strategiczna.

Ugh... przypadkowo skasowałem posta z odpowiedziami na 9 z 11 postów. FML.

Krótko mówiąc, z ciekawych pomysłów: MK9, Blobby Volley, Dyna Blaster, Worms Blast. Pozostałe albo nie pasują ze wzgledu na to, że grałbym na wyższym poziomie (platformówki czy inne gry akcji), albo zwyczajnie by jej nie zainteresowały (LoL/CSGO, zwłaszcza że to nie split-screeny), albo dlatego że nie nadają się do gry na chwilę (H3, nawet z Areną), albo dlatego że są kompletnie debilnymi propozycjami (przygodówka w trakcie której można ze sobą rywalizować? A może typowe Coopy? Czy wy tak na poważnie?...).

Będę sprawdzać kolejne pomysły ;)

PS. Carcassone mam na celowniku jeśli chodzi o zakup planszówki, ale to raczej nie będzie pasowało na krótką rozgrywkę.

Ja z dziewczyną grywałem jedynie w dwie gry i obie Ci szczerze polecam, bo smiania przy nich bylo pelno. Pierwsza to wyścigi Mario Kart i w to da radę zagrać we dwójkę na jedynie kompie. A drugą jest baaaaardzo maaało popularny FPS Robo Smasher. Generalnie w obydwu grach chodzi o to że sytuacja potrafi się całkowicie odwrócić w ułamek sekundy dlatego właśnie dały nam one tyle frajdy. polecam. :)

Wraz z koleżanką sporo grałem w: http://www.wesnoth.org/ , świetna strategia, z tego co pamiętam posiada polską wersję (napisy), rozgrywka nie jest jakoś bardzo skomplikowana, to trochę jak szachy.

Ps. Nie pamiętam czy jest możliwość gry na split screene.