Gra MMO lub Co-op dla 2-3 osób - jakieś sugestie?

Hej

Mam(y) problem :slight_smile: Dlatego piszę tutaj do potężnego grona graczy która zna się na rzeczy. Może są jakieś gry które przeoczyłem lub ich po prostu nie znam więc liczę na pomoc.

Oczekiwania:

1. gra dla minimum 2 osób.
  2. robimy coś razem cały czas lub w 90% czasu razem
  3. nie archaiczna grafika. załóżmy jakiś najniższy poziom graficzny typu aion,tera itp.
  4. nie może być moba… niestety ale conajmniej jedno z trzech nie lubi…
  5. nie ważne czy pvp czy pve, ważne aby gra stawiała na współpracę.
  6. niestety [GURU] nie może być to PoE ani diablo3 tylko ze względu na to że łażenie w tych grach w party to mordęga… grałem w poe z bratem w party… to jest bez sensu ^^ a w diablo 3 teoretycznie można robić GR. ale to jest jedyna aktywność którą można robić w party więc nie… Jakiś inny arpg może by się nadał ale np Mu legends jest pod względem walki zbyt… statyczne :slight_smile: Alternatywą jest Lost Ark ale jeszcze go nie ma w EU… także tak :slight_smile:
  7. gra w której w 2-3 osoby coś tam możemy faktycznie grać a nie że musimy koniecznie latać solo lub w pełnym party…
  8. nie wiem…szukamy TEGO CZEGOŚ

—====----
Co nam przypadło do gustu:
WoT - jakiś czas się dobrze bawiliśmy ale tylko w duecie. ze względu na niechęć osoby 3 oraz ogólne znudzenie monotonią walki porzuciliśmy ten tytuł.
CoD warzone - Gramy. I tego się trzymamy. Dostarcza nam wiele frajdy jednak przydało by się jakieś urozmaicenie. Nawet we śnie słyszymy strzały i wybuchy granatów :slight_smile:

-----====----
Co odrzucam na starcie:

1. Aion
  2. Tera
  3. WoW - ja osobiście nie chcę płacić za tą grę !! kategorycznie nie. chyba że jakiś priv ale boimy się że w naszym ograniczonym przedziale czasowym (praca, dzieci itd) , serwer np nie będzie działał…
  4. Poe, diablo 3 :frowning: smuteczek - poe byłoby fajne ale jest bardziej skierowane na solo play (w zależności od buildów
  5. BDO - BARDZO odrzuca mnie walka w tej grze + tak naprawdę nie jest to gra przeznaczona do grania w party. Mylę się? Doszedłem do lvl-a chyba 52? nie jestem pewien. i nie odczułem potrzeby party a w ręcz uznałem że party byłoby całkowitym bezsensem.
  6. Albion online - pewnie byłby na prawdę ok. ale kobieta w naszym trio nie lubi za bardzo rzutu izometrycznego a jak wiadomo z kobietami się nie wolno kłócić także… no … właśnie…
  7. FF14 - nope… gra jest … nie… po prostu nie
    ----=====----
    Co braliśmy pod uwagę:
  8. blade and soul - w 3 osoby można robić większość dungów + bardzo rozbudowane pvp ale grałem kilka lat temu więc nie wiem jak się ma całokształt gry
  9. vindictus? - warto się tym zainteresować? tak samo C9. nie wiem jak to jest z tymi grami czy to bardziej solo czy bardziej party gry?
  10. kurtzpel / genshin impact - z filmików dosyć ok. nie wiem jak jest na prawdę . jak jest ze współpracą w party?

Nie chcemy gry solo. W erze ogólnej casualizacji gier, w dobie auto play-a, solo play-a, limitowanych wejść do dungeonów, chcemy znaleźć grę gdzie będziemy się dobrze bawić czasem w dwie czasem w trzy osoby. Mamy niewiele czasu do spędzenia razem. gramy z doskoku jak mamy czas. Tak jak mówiłem dzieci, praca itp. Szukamy czegoś żeby wejść pograć, wyjść zapomnieć. Dobrym pomysłem były by produkcje typu MOBA i mobo podobne ale większość nie przypada nam do gustu. gry typu wow, wows, lol, dota, smite itp itd odpadają.

Zastanawiam się czy ktoś z was może nam pomóc. Rzucić paroma tytułami. Odpowiedzieć na kilka pytań wyżej. Może ktoś miał podobny problem. Być może są gry o których nie wiem a które mogły by sprawić nam sporo radości.

Dajcie znać . Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Jak Warzone wam mega leży, to może warto zainteresować się Escape From Tarkov. Jest dużo Polskich materiałów na YT. Sprawdźcie, a nuż wam podejdzie.

1lajk

Jako co-op mogę polecić Remnant: From the Ashes, GTFO, Dying Light lub starsze Left 4 Dead 2 w trybie fabularnym lub multiplayer versus

Ja rzucę czymś trochę innym, nie mmo, tylko po prostu towarzyskimi gierkami z co-opem. Są fajne do popykania wieczorem z paczką chipsów i do pośmiania się:

Lovers in a Dangerous Spacetime - wsiadamy do eksperymentalnego statku kosmicznego i ratujemy kosmiczne króliki. Do gry potrzeba 3-4 osób, każda wykonuje inne działania, by sterować statkiem i przepchać go przez przeszkody i wrogów. Jeden gracz nim steruje, inny manipuluje tarczą, inny strzela. Jak dla mnie gra była rewelacyjna.

Bro Force - coś w rodzaju kultowej Contry, parodia amerykańskich komandosów.

genshin impact

Gra się fajnie, ale co-op był słabo zrobiony, testowałam z przyjaciółmi. Każdy ma swój świat, można zaprosić do niego znajomych. Niestety nie da się zbierać skrzynek w czyimś świecie, rozmawiać z jego NPC’ami i nie wpuszcza w party do niektórych rodzajów dungów i dosyć ważny rajd. W zasadzie zostaje bierne bieganie za kimś po jego świecie. To było trochę… dołujące.

@edit: na Toutube trafiłam na ten filmik. Pasuje do tematu. Z wymieniony tytułów potwierdzę “Trine”, dobra gierka:

1lajk
  • warzone jest ok więc szukamy odskoczni od shootera a nie innego :slight_smile:

@ReinRe
trine - fajny tytuł grałem w podobne gry solo może spróbujemy
odnośnie genshin-a nie będziemy próbować w takim razie jednak może zainteresujemy się KurtzPel. Wygląda ok.
Z reszty gier… kurde szkoda że nie ma czegoś jak GW2 tylko w innej formie. Chcielibyśmy bardziej jakieś mmo. dobicie do max lvl-a to nie jest jakiś wielki problem chyba że gra opierała by się na długim lvlingu to wtedy mógłby powstać problem rozbieżności lvlowej.

Borderlands 3

Warframe - mowisz i masz

1lajk

@slanesh97 @trzyszesc napisałem że warzone jest ok i nie szukamy innego shootera a jakiejś odskoczni od strzelania i rzucania granatami :slight_smile:

Hmmm… odrzuciliście większość gier które wiodą prym na rynku. Ciężko wam w takim razie coś polecić. Może wam podejdzie zatem No Mans Sky, Conan Exiles, Sea of Thieves. Rocket League też jest ciekawą opcją. Wiem że nie ma to nic wspólnego z mmorpgami ale może warto spróbować. Zabawa z ziomkami w to jest fajna, jeśli się gra casualowo. Może być po pewnym czasie problem ze skillem bo ktoś szybciej przyswaja a ktoś wolniej ale myślę że to nie problem.
Jeśli nic z tego wam się nie spodoba to polecam poczekać trochę. W 2021 ma być trochę premier (o ile się nie opóźnią). Wtedy macie do wyboru dodatko gry typu New World, Ashes of Creation, Elyon itp

Co-op to polecam ECO w te grę da się tylko grać w drużynie bo gra jest zbyt rozbudowana by samemu ogarnąć wszystko. Jak byście szukali do ECO kogoś jeszcze to z chęcią :smiley: Ewentualnie polecam project zomboid lub 7days to die od siebie, w ostateczności Green Hell ale ta gra działa tak że im więcej osób tym ciężej się gra.

Destiny 2 brzmi idealnie

@Offside destiny myślimy spróbować
@CzlowiekZInternetow ECO … płacąc 100zł za 3 osoby wychodzi 300… trochę dużo żeby sobie popykać dla przyjemności. nie zarabiamy kokosów dlatego szukamy taniej lub najlpiej f2p. ale dzięki za odzew :slight_smile:
@Swishy z tego co wymieniłeś podoba nam się rocket league. być może pogramy zawsze to alternatywa. dzięki za zainteresowanie. A co do gier mających wyjść w przyszłym roku to cóż… czekamy. szczególnie na elyona. mamy ogromne nadzieje co do tej gry.

Powodzenia więc w szukaniu swojej gry chopaki.

Może Marvel’s Avengers? Gra ma niesamowity system walki, niezłą fabułę (którą po za “samouczkiem” można przechodzić w multi), ładną grafikę i co równie ważne - wszystkie przyszłe DLC, dodatki, postacie itd są w cenie gry. Więc kupujesz raz i masz spokój. Czy trzeba być fanem komiksów lub filmów marvela by sie dobrze bawić? Nie. Ale jak choćby kojarzysz ironmana lub czarną wdowę to będziesz się bawił nawet lepiej.

Z minusów gra na starcie była zbugowana bardziej niż dayz, z czasem to naprawili i teraz gra się przyjemnie. Gra jest instancjonowana, wybieramy misję, odprawa, mamy mniej lub bardziej otwartą mapkę z kilkoma celami i znajdźkami, ale open world to nie jest.

Łap oficjalny materiał sprzed 3 dni, zwiastun kilku momentów z fabuły, odrobina gameplay’u, omówienie co i jak. Polecam obejrzeć całość, 10 minut to nie dużo, ale jak komuś śpieszno to zostawię czasy :

No tak xd czyli podsumowując chcecie w coś pograć ale najlepiej bez wydawania pieniędzy i żeby było dobre i do coopa xD Niskie wymagania macie.

jakby sprawa była prosta to bym nie pytał na forum.

Przerażające jest to że mamy setki / tysiące gier a tak naprawdę jest kilka tytułów wartych uwagi. Tak czy siak dostałem tutaj kilka ciekawych propozycji których nie znałem i klika propozycji które tylko potwierdziły chęć zagrania w jakiś tytuł.

Także koniec końców dziękuje wszystkim bardzo za pomoc :slight_smile:

Również polecam od siebie Destiny 2. W tej grze macie wszystko - wspaniały lore, PvE (3 osobowe instancje, 6-osobowe raidy lub zwyczajny free roam po mapie, questy, eventy), bardzo dobre PvP (ranked, unranked). W razie pytań śmiało pisz na discord Ponczi#3473 :slight_smile:

Z gier typowo solo/coop.
Spróbujcie Dauntlessa, który jest darmowy, lub Monster Huntera, który jest lepszy niż poprzednik (moim zdaniem), bardziej rozbudowany ale i płatny. Oba świetne, zarówno solo, jak i w coop. W Dauntlessa jakiś czasem grałem nawet z żoną i pomimo, że jest wybredna, to się jej podobał.
Ponad to genialny jest Hunt: Showdown, solo jak i coop. To takie połączenie pvevp. Trochę survival, trochę strzelanka, trochę skradanka.
GTA 5 / RDR 2. Cóż rzec. Według mnie gry rock* to klasa sama w sobie, pomimo różnych niedociągnięć obecnie best of the best.
No Man Sky. Osobiście wole w to grać solo, ale gra świetna. Jeśli budowanie i eksploracja wam nie przeszkadza.

Z HNS-ów.
Również do rozważenia na przyszłość (jak Lost Ark) jest Last Epoch, grać już można, tylko solo, jeszcze nie wprowadzili coopa, niemniej gra całkiem fajna.

Z strategii.
Wiadomo, StarCraft 2, klasyka i obecnie najlepszy AAA RTS.
Satisfactory, można sobie pobudować razem, jeśli lubicie czasem porobić coś innego niż mordowanie ludzi/powtorków.
Civilizacja 5/6, jak dla mnie najlepszy 4X, choć Stellaris jest niedaleko w tyle i również dostarcza mnóstwa godzin zabawy.

Z “minigier”.
Brawlhalla. Świetne na krótkie posiedzenia i kupa zabawy imo.

Z strzelanek.
Nie przepadam za tym typem gier, niemniej wypróbowałem wszystkie poniższe i potrafię docenić, że są na prawdę dobre, szczególnie w coop.
Warframe, Destiny 2, Payday 2, Counter Strike GO.

Jeżeli masz z kim grać to zawsze polecam The Forest . W co-opie gra się świetnie, solo też spoko.
Gra spodoba się praktycznie każdemu, w coopie jest świetna, dużo zabawy i śmiechu.

The Forest to survival z pierwszej osoby (z modem może być 3 osoba), dobra grafika, świetny gameplay.
Jest walka, crafting, przedmioty do zbierania, jest najlepsze budowanie jakie znam, jest fabuła do przejścia, jest przygoda np. jak na tratwie opływacie wyspę, żeby znaleźć wszystkie części do czarno prochowca, a ktoś wypadnie za burtę i go rekin wypierdoli.

Odpalasz wieloosobową, zapraszasz ziomków, serwer ustawiasz publiczny lub prywatny, zależy czy chcecie, żeby randomy do was wchodziły. Coop można ustawić od 2 do 8 osób, z modem do 32. Ogólnie, jeśli się zdecydujesz to polecam wpisać w google “api mod the forest” i ściągnąć sobie parę modów, nie są niezbędne, po prostu są tam cheaty do gry np. darmowe budowanie, jeśli zamierzasz budować minas tirith to łatwiej zrobić to na czicie lub mieć szczegółową mapę wysypy od razu (normalnie zbierasz ją po kawałku i jest nieszczegółowa),

Gra jest z 2018, ale nadal ma świetną grafikę, jeśli ktoś z was ma słabego kompa to modami można obniżyć grafe jeszcze bardziej niż w ustawienia i gra śmiga cacy na słabym sprzęcie.
96% pozytywnych opinii na steamie.
Jeszcze do niedawna była rozwijana i wychodziły updaty, teraz gra została zakończona i nie ma aktualizacji, głównie ze względu na to, że pracują na drugą częścią Sons of the Forest.
Graczy cały czas masz 5-8tyś. online, czyli gra cały czas żyje i graczy tylko przybywa, gra więcej ludzi niż po wyjściu z early access(było po 4k online), jak jest promocja to populacja skacze do 12k.
W promocji gra na steamie kosztuje około 40zł bez koło 70.

Grałem z kumplami, z siostrzeńcem, często wracamy mimo, że gra cała ograna, ja wracam dla samego budowania, a fanem majnkrafta nie jestem i nigdy nie grałem.
Dużo młodych dziewczyn w to gra więc spora szansa, że różowej podejdzie.
Co jeszcze można dodać?
Gra ma niski próg wejścia, tj. odpalasz i grasz, jest intuicyjna, prosta, ale nie nudna, a jak wiadomo w prostocie jest piękno ukryte xd.
Gra lekko na kilkaset godzin, jak obczaisz sobie oceny na steamie to zobaczysz, że mnóstwo ludzie ma najebane 300,400 albo i tysiące godzin, sam przegrałem około 600.

Path of exile
-Wspólne planowanie buildów postaci, oczekiwanie na nowe ligi, uzupelnianie + i - naszego buildu drugą połówką.
-dzielenie sie eq, crafcenie
-bieganie map/ delve/ planowanie heistów
-W party dostaje sie najwięcej bonusów, wiec idk czemu mowisz ze na solo :stuck_out_tongue: wlasnie ludzie co najwiecej zarabiają i najdalej dochodzą w delve siedzą w party teamie.

Gierka na Lata a tak to moze duantless? bardzo fajnie sie w duo klepie potwory :stuck_out_tongue: tak bez randomów c:

Co do vindictusa i rzeczywiscie bedziecie grac tylko razem to jest pewien niepowtarzalny fenomen bo to jedyna gra mmo na 100% skill w ktorej nie potrzebujesz tak naprawde pancerza co jest ULTRA-HARD 1 hit i giniesz wtedy, ale possible. Bzuje na systemie animacji a nie kwadratowych hitboxów (souls/ sekiro ) czyli da sie przeskoczyc nad atakiem albo odpowiednio przeturlac pod jednak to full action packed combat i sie DŁUUGO rozkręca. ^^ gra caly czas dostaje aktualizacje i od 10 lat sie mowi ze jest martwa a nowe postacie j ednak wychodzą i wychodzą…