Gra życia

Witam szukam gry z brzydką grafiką, kiepską dynamiką i cholernie nudną fabułą. Czemu? Bo szukam czegoś z klimatem. Do tej pory mój wyrafinowany gust zadowoliło zaledwie kilka tytułów. I nie były to GTA, nie był to Crysis, czy jakiś tam BulletStorm. Były to zwykłe małe gierki, czasami nawet produkowane przez mniej niż 10 osób.

I ja właśnie szukam czegoś takiego: taniej produkcji, bez wielkich hollywódzkich bang'aboom za to z wielką atmosferą i niezapomnianymi postaciami. Proponuję by gry przypominały wymienione poniżej:

Beyond Good and Evil - Cud, miód i orzeszki. Najlepsza gra w jaką grałem oraz jedyna w którą gram do dziś, mimo to że to 5 raz ta sama rozegrana fabuła.

Star Wars: Knights of the old republic: Świetny klimat, napływ endorfin gdy otrzymujesz pierwszy miecz świetlny i wiele wiele więcej.

Machinarium: Ewidentnie najlepsza gra niema w jaką grałem. Główny bohater wywołuje tyle emocji, że aż łzy się w oczach kręcą kiedy kończysz grę. Dodatkowo niebanalna fabuła i oczywiście steampunk B)

Crayon physix deluxe: Za pomysł, i godziny świetnej zabawy.

World of Goo: Za świetnie psychodeliczne filmiki między poziomami.

Dead Space: Za mrożący krew w żyłach klimat.

Machines: Świetna gra demo RTS, której pełna wersja nigdy nie wyszła, ponieważ firma zbankrutowała ;(

Minecraft: Mój nowy podopieczny, który zawładnął mną swoją nieliniowością.

Proszę, żebyście nie polecali gier, w które nie graliście, tylko żebyście podawali gry, które same wywołują u was takie wspomnienia.

No to masz. Alien vs Predator 2, Quake 2.

E tam. I teraz mnie wyśmiejecie... Deluxe Ski jump 2 i prawie 2 godziny dziennie pykania z kumplami wieczorami. Ach... normalnie ta gra powala... grafika brzydsza od tibii a mimo to wciąga niebagatelnie.

No to masz. Alien vs Predator 2, Quake 2.

Bez urazy... Co quake ma z klimatu? Lubię tą grę, ale ona jest dynamiczna, nie klimatyczna.

E tam. I teraz mnie wyśmiejecie... Deluxe Ski jump 2 i prawie 2 godziny dziennie pykania z kumplami wieczorami. Ach... normalnie ta gra powala... grafika brzydsza od tibii a mimo to wciąga niebagatelnie.

To zostawię bez komentarza.

Chyba mnie nie zrozumieliście, szukam fabuły, nie waszego dzieciństwa w grach :D

@down Gothica też miło wspominam, ale bez szoku. A co unreal'i... Hmm, może i klimat mają, ale dosyć cienko u nich z rozbudowaniem fabuły... Po prostu seek 'n destroy :P

Gothic 1 i 2 mają świetny klimat i ciekawe postacie. Jeśli wolisz strzelanki to zagraj w jakiegoś starszego unreal'a

Vampire The Masquerade: Redemption

Vampire The Masquerade: Redemption

Wygląda przerażająco (chodzi o grafikę :P) Ale nie omieszkam sprawdzić.

@down Wiesz co to znaczy "CZASAMI"?

No rzeczywiscie, KotOR i Dead Space to male gierki robione przez 10 osob ;)

No ale, co do tematu: Wizardry 8

Gierka jest rewelacyja, az sie lezka w oku kreci jak czlowiek pomysli ze firma, ktora ja zrobila zbankrutowala (wlasciwie gry mialo w ogole nie byc, bo firmy nie bylo stac na wypuszczenie jej... dzieki allahowi jednak gra wyszla). Oczywiscie oplaca sie grac tylko w oryginalnej angielskiej wersjii, z powodu FENOMENALEGO voice actingu w grze. Pozatym system wpisywania w okienko tego co chcemy sie zapytac NPC'a (a nie np. wybierania z listy dostepnych zapytan) tez jest klimatyczny. Polecam kazdemu fanowi RPG'ow, a wlasciwie kazdemu fanowi dobrych gierek :)

Hmm to ja mogę polecić grę Polanie zarówno 1 jak i 2 (ale jedynka moim zdaniem o wiele lepsza) :)

Torment, SystemSchock 2, BioSchock, TodayIDie, The Path, itp.

Torment, SystemSchock 2, BioSchock, TodayIDie, The Path, itp.

Zagrałem w to TodayIDie, to jest typ gry który we mnie uderza. Nieco szkoda, że taka krótka, ale naprawdę świetna.

W takim razie polecam The Path. Ma wiele drog interpretacji i ilu grajacych, tyle wnioskow.

Dzz mnie uprzedzil. Ale faktem jest ze ta gra jest poprostu boska. A szczegolnie jak sie wczuwasz w sytuacje glownego bohatera. Gra powala sama historia i ocieka klimatem

Populous The Begining: jest to strategia stara jak swiat. Ale ma niebywaly klimat. Pamietam ze muza z tej gry potrafila mnie naprawde wyciszyc.

Dungeon Keeper 1 i 2: Tez strategia... ale tu dla odmiany jest sie tymi zlymi.

Seria Myth a w szczegolnosci Myth 2: Jest to gra taktyczna gdzie sie walczy z umarlakami. Ale ma naprawde wyjatkowy klimat ktory przyciaga na dlugo godziny przed monitor.

Company Of Heroes: tez taktyczna strategia... Ale jasna cholera... kupilem ja ostatnio i ciagle w nia ciupam :D

Rune: Stara gra w ktorej sie gra wikingiem i robi sie rozpierduche... mi sie bardzo podobala... ale moze dla tego ze to sa moje klimaty.

Operation Flashpoint: Symulator militarny. Ale pierwsza czesc miala swoja fabule ktora powodowala ze kampania byla naprawde miodna. Jestes zolnierzem ktory ma zaraz konczyc sluzbe wojskowa i wrocic do cywila. Nagle male fikcyjne panstwo jest atakowane a ty z swoimi bracmi musisz zareagowac jako czlonek NATO. Wyobraz sobie... spedzasz czas z ludzmi ktorych znasz... a chwile potem patrzysz jak umieraja.

Nie pisze tu o takich dzielach jak Fallout czy Baldursy bo rozumiem ze masz juz je za soba.

Jesli lubisz RPG, to polecam Fallout. Gra ma raczej kiepską grafikę ( dla mnie wyjątkowo klimatyczną ), świetną ścieżkę dźwiękową, GENIALNY klimat. W sumie, jak lubisz RPG i nie grałeś w Fallouta... Nie przyznawaj się do tego nawet.

W takim razie polecam The Path. Ma wiele drog interpretacji i ilu grajacych, tyle wnioskow.

Z tą grą mam taki problem jak z wieloma innymi. Przy uruchomieniu robi się blackscreen, po czym monitor się wyłącza. Ktoś wie czemu tak się dzieje?

To jest objaw przegrzewania się karty graficznej, nawet nie o to chodzi, że gra ma wysokie wymagania, ale Twój sterownik może źle pracować albo soft od karty graficznej robi psikusy z kontrolą wiatraczka.

Co do tematu:

Fallout

Fallout 2

Baldurs Gate

Gothic

Arcanum

Gorky 17

Deus Ex

Edit:

W sumie, jak lubisz RPG i nie grałeś w Fallouta... Nie przyznawaj się do tego nawet.

Podpisuje się pod tym.

Hmmm... Nie wiem czy ci się spodoba , ale mnie tak wciągnął Chronicles of Riddick : Escape from Butcher Bay.

Ciekawa rozgrywka. Tytułowe więzienie jest całkiem sporym obiektem , a można po nim swobodnie wędrować. Fajnie się strzela , ale tak jak mówiłem czy ci podejdzie to nie wiem w każdym razie mi jako klimat pasował bardzo ;]

Hmmm... Nie wiem czy ci się spodoba , ale mnie tak wciągnął Chronicles of Riddick : Escape from Butcher Bay.Ciekawa rozgrywka. Tytułowe więzienie jest całkiem sporym obiektem , a można po nim swobodnie wędrować. Fajnie się strzela , ale tak jak mówiłem czy ci podejdzie to nie wiem w każdym razie mi jako klimat pasował bardzo ;]

Masz racje, gra świetna. Jednak, ma b.dobrą grafikę i jest bardzo dynamiczna, pomijając niektóre elementy skradanki. Z starszych gier FPP polecam Project IGI, gra jest świetna pod wieloma względami. Chociaż dość stara.

To jest objaw przegrzewania się karty graficznej, nawet nie o to chodzi, że gra ma wysokie wymagania, ale Twój sterownik może źle pracować albo soft od karty graficznej robi psikusy z kontrolą wiatraczka. Co do tematu:FalloutFallout 2Baldurs GateGothicArcanumGorky 17Deus ExEdit:Podpisuje się pod tym.

Yyy z tego co pamietam jak mi sie karta pocila to wyskakiwaly bluescreeny :)

Wszystkie fallouty (od jedynki po new vegas), morrowind III, Baldurs Gate,

A co do The Path - gra może nie najlepsza, ale ma poprostu genialny klimat, o ile nie powiedzieć, że nie lepszy niż w SIlent Hillu :D