Zajęło mi to sporo czasu, bo zrobienie tego domku składało się z wielu etapów:
1. Projektuję prostą bryłę, te 'poziome' linie pod kątem 26,565 stopni, wystarczy, że rysujesz 2px w bok 1 do góry i tak w kółko. Generalnie taki szkielet, ale nie może być to bez sensu zrobione, wszystko musi mieć ręce i nogi.
2. Dobieram odpowiednie kolory - w przypadku pixel artu jest to na prawdę trudne i wymaga wielu prób.
3. Sukcesywnie rozbudowuję bryłę i wstępnie podaję kolory z zachowaniem światłocienia.
4. Podaję zarysy okien, drzwi, dachu -wszystkiego co powinno się znaleźć na zwykłym domie.
5. Dodaję takie szczegóły jak te wystające drewniane elementy, czy dachówki.
6. Dodaję brudy na ścianach i refleksy na oknach - wszystko oczywiście pixel po pixelu, bez kopiowania, więc każdy ich układ jest unikalny.
7. Kolejny bardzo długi etap - wygładzam krawędzie za pomocą pixeli, które mają pośredni kolor pomiędzy sąsiednimi pixelami. Taki ręczny anty aliasing.
8. Ludzik - same jego opracowanie zajęło mi dobrą godzinkę.
Ten cały czas pracy wynika też w dużej mierze z tego, że jedyne narzędzia z jakich korzystam to ołówek i wypełnienie kolorem, i często coś zmieniałem, jak mi nie odpowiadało, ale to jest cała esencja tej techniki.
Możliwe, że są osoby, którym zajęłoby to mniej czasu, ale jak już w innym temacie pisałem - jestem tylko amatorem.