Grafika/wirtualna galeria mmorpg.org.pl

Zakładam temat do wklejania dowolnego typu grafik (wektor, fotomanipulacje, retusze, digital paintting, mixed-media, 3d, animacje, projekty[www/plakaty/etc], pixel-art... ogólnie wszystko co związane z grafiką) autorstwa użytkowników naszego forum.

Temat z założenia ma służyć nie tylko do wklejania prac, ale również do dyskusji i obopólnemu rozwijaniu naszych umiejętności.

Na dobry początek wklejam prosty wektor mojego autorstwa wykonany w celach relaksacyjncyh, wykonany w ilustratorze cs3.

hrkn84.jpg

http://imageshack.us/photo/my-images/46/finalinowypodpiscopy.jpg/

cu,

liczę na pozytywną reakcję i wsparcie w zapełnieniu galerii przez forumowych grafików.

Wczoraj miałem jeszcze Cinema4D to bym coś zrobił ;/

Moj banner do klanu Call Of Duty Modern Warfare 3 zrobiony na programie cs3:

http://imageshack.us/photo/my-images/412/unbenanntts.png/

warn_ico.png
Regulamin 2.3. To czwarty dziś, skończ z tymi bezsensownymi postami. - Cree

Landrynka nie bądź zły, ale jedynie podoba mi się napis copyright by Landrynka, ale widzę, że robiłeś ręcznie, no ale coś spróbowałeś zrobić i to też jest fajne.

ja bym chciał pokazać kilka moich prac, które robiłem tak bardziej dla siebie, żebyście zobaczyli, czy są kiczowate, czy nie.

tutaj robiłem maskę ludzi cienia (z teledysków Sweet Noise), maskę rysowałem ręcznie.

tutaj Nunu rysowany za pomocą tabletu, średnio wyszedł (myślę, że lepiej byłoby w kolorze)

kolejny obrazek, który rysowałem przy pomocy tabletu - jeżynka (trochę to taka dziecinna grafika)

annie_comics_by_zax454-d4fwfi6.jpg

komiks z tematyką Annie (postacie ręcznie rysowałem), ale myślę, że sknocony (moim zdaniem, za mało żywe kolory, mogłaby być grubsza kreska, no i w zamierzeniu miał być śmieszny :) )

tutaj grafika w tematyce nowego dodatku do World of Warcraft (panda ręcznie rysowana), nie wiem czy dobrze tło dobrałem i kolory również mogły by być wyrazistsze.

Yanglegend fajnie, że próbujesz motywować również do prac graficznych forumowiczów, fajną grafikę zrobiłeś (ładna spójna całość), a jeśli mógłbym wiedzieć, co jest tematem pracy? (mi się wydaje, że jakieś wydarzenie ekologiczne)

Moje 2 pierwsze prace wykonane w cinema 4d:

i12154_pierwsza.jpg

i12155_damian33.jpg

Totalne amatorstwo, ale zawsze coś tam wyskrobałem :)

Raven druga praca świetna, kolorki, forma i do tego podpis wszystko ładnie współgra. Pewnie było w tym trochę przypadku, ale efekt jest bardzo dobry. Jakby było troszkę bardziej minimalistyczne to by się nadawało na tapetę. ;]

Zax bardzo mi się podobają te namazane na tablecie, bardzo dobre szkice, szkoda, że takie małe. :]

To ja dorzucam w takim razie projekt koszulki. ;p

No to ja też cos dodam.

1.

batmany.png

2.

ddsdfffsdss.png

3.

pipa1.png

4.

pracanr4.png

5.

kkkjkjkjjkwy1.png

zax nic nie mówię, ale ten "nunu" to anivia :D

zaraz też coś wrzucę.

Skoro pojawiła się taka prośba, wrzucam na dobry początek 2 projekty pixel artowe mojego autorstwa.

1. Generalnie ukończony projekt, miałem w zamierzeniu zrobić jeszcze jakiś ogródek i garaż, ale myślę, że nie będę kiedykolwiek miał na to ochotę. Czas pracy- kilkanaście godzin, ale robiłem to w przeciągu kilku tygodni.

projekt11n.png

2.Tutaj mam niedokończony projekt, jeśli GIMP nie kłamie, ostatni raz ruszałem go 11 grudnia 2010 r. Jeśli odpowiednio mnie zmotywujecie, może postaram się go sukcesywnie uzupełniać. To co tutaj widzicie i tak zajęło mi dobrych kilka godzin.

zamek17.png

Jeszcze jedno - Zax widać, że masz predyspozycje do rysowania. Poza tym masz tablet, więc według mnie powinieneś popróbować coś z digital paintingiem i myślę, że poziom Twoich prac radykalnie by wzrósł. :)

RaVen ładnie wygląda (chociaż ja w ogóle się nie znam na Cinema4d)

Yanglegend fajny projekt koszulek, chociaż mi by się bardziej by podobały z bardziej centralnymi napisami

Emsee fajna grafika, wygląda jakby deszcz padał.

Z tym nunu to się machnąłem, ale już zedytowałem post.

Fajnie Raven, ale to taka amatorszczyzna nie jest. Proste, ale przyjemne dla oka. Mistrzowskie projekty są wykonywane w C4 + PS4 = orgsm.

Amos... to co ja próbowałem kiedyś robić to chyba mazańce jakiegoś dziecka w porównaniu do tego, co ty tu robisz... gościu, to jest świetne! Przypomina mi Minecrafta trochę :)

I moja praca:

Robię grafiki od miesiąca, ale raczej nie jestem dobry w dużych grafikach :)

a ja mam do was takie pytania:

mógłby mi tak z ciekawości wyjaśnić, mniej więcej o co chodzi w pixelart?

i jakie programy do rysowania/malowania (ale nie do pixel artu) za pomocą tabletu polecacie? (ja używam mypaint na razie no i czasami cs5).

O to, aby tworzyć rysunek pixel po pixelu przy dużym przybliżeniu i stosować jak najmniej kolorów. Ja głównie tworzę je z zachowaniem zasad izometrii. Czyli nic skomplikowanego, wymaga za to dużej cierpliwości, no ale efekt jest tego wart. Do tej czynności znakomicie nadaje się paint, ale ja używam gimpa, bo przy większych projektach rozdzielanie sobie na warstwy jest przydatne. Edit. Wykasowałem ostatnie zdanie. Czytanie ze zrozumieniem kłania się w moją stronę. :P

O to, aby tworzyć rysunek pixel po pixelu przy dużym przybliżeniu i stosować jak najmniej kolorów. Ja głównie tworzę je z zachowaniem zasad izometrii. Czyli nic skomplikowanego, wymaga za to dużej cierpliwości, no ale efekt jest tego wart. Do tej czynności znakomicie nadaje się paint, ale ja używam gimpa, bo przy większych projektach rozdzielanie sobie na warstwy jest przydatne. Edit. Wykasowałem ostatnie zdanie. Czytanie ze zrozumieniem kłania się w moją stronę.

A tą bryłkę w rzucie izomentrycznym to sobie szykujesz w jakimś sofcie do 3d, czy tak "odręcznie"? Generalnie wydaje mi się, ze coś strasznie długo to te kilkanaście godzin na tą pierwszą pracę, wydaję mi się, że w wielu miejscach można by zrobić copy-paste, bo domek składa się właściwie z 4 materiałów. Nie zrozum mnie źle praca mi się bardzo podoba, ale po czasie pracy wnoisuję, że robisz to trochę "na piechotę".

Wrzucam moją luźną prackę zrobioną w Blenderze + CS3 + jedna darmowa tekstura

( polecam wszystkim darmowe tekstury z

http://www.textureking.com/

http://mayang.com/textures/

http://www.cgtextures.com/

)

Może pokażę tutaj kilka kroków produkcji ;] :

1. Szybki render z blender'a, który będzie bazą całego projektu (ok. 20 minut)

2. Efekt końcowy, po obróbce w PS'ie (ok. godziny nad tym etapem)

http://imageshack.us/photo/my-images/846/speed19copy.jpg/

Zajęło mi to sporo czasu, bo zrobienie tego domku składało się z wielu etapów:

1. Projektuję prostą bryłę, te 'poziome' linie pod kątem 26,565 stopni, wystarczy, że rysujesz 2px w bok 1 do góry i tak w kółko. Generalnie taki szkielet, ale nie może być to bez sensu zrobione, wszystko musi mieć ręce i nogi.

2. Dobieram odpowiednie kolory - w przypadku pixel artu jest to na prawdę trudne i wymaga wielu prób.

3. Sukcesywnie rozbudowuję bryłę i wstępnie podaję kolory z zachowaniem światłocienia.

4. Podaję zarysy okien, drzwi, dachu -wszystkiego co powinno się znaleźć na zwykłym domie.

5. Dodaję takie szczegóły jak te wystające drewniane elementy, czy dachówki.

6. Dodaję brudy na ścianach i refleksy na oknach - wszystko oczywiście pixel po pixelu, bez kopiowania, więc każdy ich układ jest unikalny.

7. Kolejny bardzo długi etap - wygładzam krawędzie za pomocą pixeli, które mają pośredni kolor pomiędzy sąsiednimi pixelami. Taki ręczny anty aliasing.

8. Ludzik - same jego opracowanie zajęło mi dobrą godzinkę.

Ten cały czas pracy wynika też w dużej mierze z tego, że jedyne narzędzia z jakich korzystam to ołówek i wypełnienie kolorem, i często coś zmieniałem, jak mi nie odpowiadało, ale to jest cała esencja tej techniki.

Możliwe, że są osoby, którym zajęłoby to mniej czasu, ale jak już w innym temacie pisałem - jestem tylko amatorem.

ja w wolnej chwili robiłem sobie taką replikę mojego obrazu na tablecie w programie ArtRage (trochę mi czasu to zajęło):

Zax, co do tej repliki, to bardziej podoba mi sie oryginal. Ta wersja jest troche za bardzo przebajerowana, stracila gdzies swoj pierwotny, bajkowy klimat.

czyli trochę przesadziłem :) (chyba z migającymi gwiazdkami i szczegółami na falach), ale znalazłem przynajmniej dobry program do malowania na tablecie.

Mam pytanie: o co mniej więcej chodzi w tym całym tablecie?

Czy to się podłącza do komputera czy kontaktu? Czy trzeba coś ściągać do niego? I ile takie coś kosztuje?