Grafika/wirtualna galeria mmorpg.org.pl

tablet to urządzenie do malowania/rysowania jak na kartce tylko, że umożliwia on to bezpośrednio w komputerze (np. w phothoshopie itp.). Wygląda to mniej więcej tak (ja mam podobny):

Tablet-graficzny-od-Geniusa_3411_1.jpg

Zwyczajnie podłącza się pod usb, instaluje sterowniki (z płytki) i można działać. Ceny tabletów są różne od ok. 150 zł wzwyż.

I trzeba pamiętać o najważniejszym jak tablet to tylko Wacom.

Na prawdę nie ma co oszczędzać kupując, np. tańszego i teoretycznie z tej samej pułki Pentagrama - ja parę lat tak zrobiłem i w rezultacie popracowałem na nim może kilkanaście godzin,

tragiczna precyzja/ciężkie piórko (na baterie lol), problemy ze sterownikami, brak rozróżnienia punktu przyłożenia ręki i piórka.

Co do zaxa, to radziłbym Ci pracować na warstwach. te kolory co położyłeś na obrazek to są tak zwane flaty, na wastwie wyżej (z odpowiednim rodzajem krycia) mógłbyś spróbować położyć cienie, na kolejnej highlight'y i może jakąś na kolejnej teksturę. Chodzi mi o to, że sam obrazek jest bardzo przyjemny, ale przy nakładaniu kolorów można by wyciągnąć znacznie więcej. Anyway ja też się w tej kwestii dopiero powoli uczę.

Polecam to:D

:

http://www.robertocampus.com/2007/09/photoshop-tutorial-bioshock-videogame-digital-painting/

Yanglegend dzięki za radę i poradnik , no właśnie muszę kiedyś potrenować z tym cieniowaniem tak, żeby nowe kolory nie wchodziły na stare itp. A znasz podobny poradnik może po polsku?

Yanglegend dzięki za radę i poradnik , no właśnie muszę kiedyś potrenować z tym cieniowaniem tak, żeby nowe kolory nie wchodziły na stare

Na to jest bardzo proste rozwiązanie - robisz cienie na kolejnej warstwie, ctrl+shift+n w photoshopie :D

104nds1.jpg

Spróbowałem sobie jeszcze namalować Batmana, po części w PSie, po części w ArtRange (na bazie szkicu na kartce), jeszcze dużo mi brakuje, żeby dobrze łączyć barwy/cieniować.

Bardzo dobre, widać, że masz talent do rysunku, ja niestety nie. :D

Mogę Ci jeszcze poradzić, że jak już nałożysz cienie na wyższą warstę to je porozmywaj na krawędziach ( R ) żeby uzyskać delikatniejsze przejścia. No i nie zapominaj o highlight'ach, cienie to nie wszystko. Nie bój się też robić więcej warstw, np. na same cienie - ja przy tym bazgrole wyżej zrobiłem chyba z 30 na coraz ciemniejszą barwę albo po prostu na osobne cienie innego elemetu twarzy. :]

ojej bardzo ładna twarz (sam pomysł też fajny), chciałbym kiedyś tak malować:), a powiedz mi jakiego programu używasz do tabletu? i jak byś jeszcze mógł trochę wyjaśnić highlighty.

Dziękuję ci za porady i instrukcje, bardzo mi się przydają i pozwalają odkryć coś nowego.

Kiedyś przymierzałem się do kupna takiego tabletu, ale nie byłem pewny co do jakości pod względem ceny. Nie chciałem kombinować w photoshopie tylko od tak sobie na nim porysować.

Czy precyzja i jakość dorównuje tej na białej kartce papieru. Co myślicie o tym Wacomie: http://allegro.pl/tablet-graficzny-wacom-bamboo-pen-usb-24gw-bamboo3-i1949052921.html?

Wiem, że cena jest mała ale nie zamierzam za dużo wydawać :)

ojej bardzo ładna twarz (sam pomysł też fajny), chciałbym kiedyś tak malować, a powiedz mi jakiego programu używasz do tabletu? i jak byś jeszcze mógł trochę wyjaśnić highlighty.Dziękuję ci za porady i instrukcje, bardzo mi się przydają i pozwalają odkryć coś nowego.

Używam tylko Photoshop'a cs3 do malowania. Highlighty czyli przeciwieństwo cieni - miejsca w których światło się mocniej odbija dając jaśniejszą barwę, trzeba tym delikatniej i precyzyjniej operować niż cieniem, ale to też zależy od tego co chcemy namalować. W tamtym tutorialu co linkowałem kilka postów temu higlihty były nakładane pędzlem z teksturą metalu co dało super efekt, bardzo fajna sztuczka do malowania rdzawego metalu.

Kiedyś przymierzałem się do kupna takiego tabletu, ale nie byłem pewny co do jakości pod względem ceny. Nie chciałem kombinować w photoshopie tylko od tak sobie na nim porysować.Czy precyzja i jakość dorównuje tej na białej kartce papieru. Co myślicie o tym Wacomie: http://allegro.pl/ta...949052921.html?Wiem, że cena jest mała ale nie zamierzam za dużo wydawać

Mam wacoom'a z tej samej serii też czarno-zielony, ale o rozmiar większy i sprawuje się bardzo dobrze. Nie jest to to samo co kartka papieru, trzeba się do pracy z tabletem przyzwyczaić, ale precyzja jest bardzo wysoka. A co do tego o photoshopie to ja bym polecał mimo wszystko zapoznać się z jakimś programem, który by wspomagał malowanie - po pierwsze można osiągnąć lepsze efekty, po drugie po co tablet skoro nie wspomaga się wszystkimi udogodnieniami programów do obróbki grafiki?

Może się na takiego tableta skuszę ale odczuwam, że mi nie będzie przydatny.

Głównie kupiłbym to dlatego, że w każdej chwili mogę sobie porysować (co lubię) później jakbym się przeniósł na np. kartkę papieru to skill będzie taki sam jaki nabyłem np. na tablecie?

myślę, że podobny jest to kwestia wyrobienia ręki itp. Ja może będę swój tablet tanio sprzedawał, więc jakbyś kiedyś chciał odkupić to pisz.

ostatnio zrobiłem Eko-Wiewiórę, myślicie, że może się coś takiego spodobać dzieciom w przedszkolach (potrzebne mi to będzie do pracy) :rolleyes: ?

25gqi45.jpg

Zamierzasz pracować w przedszkolu? Tak tylko się pytam, nie, że coś do ciebie mam.

Co do wiewióry to według mnie trochę dziwnie wygląda to białe (przypomina mi to torbę kangura), ale ogólnie rzecz biorąc to mógłbyś być ilustratorem książek dla dzieci lub podręczników do zerówki, jeżeli byś chciał coś w tym kierunku zrobić, bo naprawdę wychodzą ci te "bajkowe" ilustracje typu ten batman, jeżynka, i ta wiewiórka.

nie to taka dorywcza, z koleżanką będziemy chodzić po przedszkolach i mówić o ekologizmie (reklamując tym samym też firmę) :)

to teraz mam pytanie:co w sobie ma ta wiewiórka takiego "eko"?

jest maskotką/logiem akcji Ekokultura

Zrob jeszcze bardziej minimalistycznie takiego wiewiora, z grubymi konturami i mala iloscia szczegolow. Daj mu usmiech niczym kot z Cheshire, ale bardziej pogodny. Niech szyi ma zawieszona czerwona peleryne, trzepoczaca na wietrze, a na torsie bardzo krotka koszulke (bardzo!), a na niej jakies logo ekologiczne, bo teraz to nawet nie przypomina super ekologicznego wiewiora, a jakiegos zwyklego poke stworka ;f.

Dzz, dzięki za radę postaram się wykorzystać twój pomysł.

a słuchaj, to ty na taką skale grafiki robisz? chodzi mi, że twoje prace to znaki akcji ekologicznych?

nope, jest ogólnie akcja ekokultura (ma już swoje logo tp.), w ramach której będziemy mówić w szkołach/przedszkolach o ekologizmie, ja zrobię obrazki do prezentacji bajki.