Gry Niezależne

Każdy z nas już chyba wie czym są gry niezależne i jak potrafią zawojowac na rynku (czytaj MAJNKRAFT / Bastion).

Chciałbym abyście podawali tutaj tytuły gier niezależnych, które warto sprawdzić. Są wakacje, a nie mam w co grać wiec przy okazji posprawdzam podane tytuły.

Od siebie mogę polecić :

Hotline Miami

Minecraft

Bastion

Don't Starve

Plants vs Zombies

Limbo

World of Goo

Sziwalry mediwał łarfer.

CUBE WORLD ALBO CASTLE STORY :D sorki za capslocka ale te gry na to zasługują :D

Z tych które podałeś to tylko Limbo ma ten "niezależny" klimat :P.

A ja polecam Aquaria i Katawa Shoujo(darmówka :3 ).

Hotline Miami i Fez (jedne z najlepszych indyków), Braid (podobno dobry, osobiście nie grałem), Qb Qb Qb, Don't Starve, Door Kickers, Papers Please, Soundodger, Among the Sleep, Reus, Monaco

Polecam sprawdzić FTL: Faster Than Light :)

No Bastion, miodna gierka, od siebie dorzucę Legend of Grimrock- szczególnie dla fanów roguelike, choć ja się do nich nie zaliczam to miło wspominam rozgrywkę. I jeszcze może coś w co grałem ostatnio, lecz może nie jest do końca grą indie, mianowicie Spore- niesamowicie przyjemna gierka.

CUBE WORLD ALBO CASTLE STORY sorki za capslocka ale te gry na to zasługują

Cube world jeszcze nie wyszedł, wychodzi lada moment bo mają problemy techniczne. Najlepsza gra indie to Cube World, tworzona przez dwie osoby.

W takim razie jak wszyscy to wszyscy ja od siebie polecam:

Zeno Clash 1,2 (gry przemiodne, piękne widoki, gra nie dla każdego)

Hotline Miami (soundtrack, fabuła)

The Binding of Isaac (roguelike, trudna gra, strasznie długa i tania)

FTL: Faster Than Light (moim zdaniem spoko, ale nie zdołała mnie na dłużej przetrzymać)

Dear Esther (według mnie jedna z najładniej zrobionych gier na Source i nie tylko, krótka, ale za to wciągająca)

DLC Quest (gra która parodiuje dodatki typu DLC, według mnie zabawna)

Zombie Driver HD (fajny zabijacz czasu)

Game Dev Tycoon ("symulacja" tworzenia gier wciąga i to całkiem porządnie)

Garry's Mod (dziesiątki godzin spędzonych na tworzeniu różnych rzeczy, jeżeli ktoś nie ma co robić w wakacje to niech to jak najszybciej kupuje, albo czeka na przecene). Póki co to chyba wszystko co bym polecił z gier niezależnych.

Shank i Shank 2 Najlepsze Beat'em Up'y w jakie grałem

Może To the Moon ( jest w ostatnim cdaction). Gra poprostu wymiata.

Bez dłuższych wstępów i opisów:

- Bastion

- Binding of Isaac + Wrath of the Lamb

- Super Meat Boy

- Super Hexagon

- Braid

- 10,000,000

- Cthulu Saves the World

- Breath of Death VII

- Organ Trail

No Bastion, miodna gierka, od siebie dorzucę Legend of Grimrock- szczególnie dla fanów roguelike, choć ja się do nich nie zaliczam to miło wspominam rozgrywkę. I jeszcze może coś w co grałem ostatnio, lecz może nie jest do końca grą indie, mianowicie Spore- niesamowicie przyjemna gierka.

Jak bardzo LoG lubię, tak nie można tej gry nazwać rogalikiem. To po prostu oldschoolowy FPPRPG, bardzo wciągający i wbrew pozorom trudny, zwłaszcza na wyższym poziomie trudności. I także gorąco go polecam.

@up

Tak jak napisałem nie znam się na rogalach, bo to była moja pierwsza gra w mniej więcej tym rodzaju (?), a gdzieś przeczytałem że to właśnie rogalik

Tak jak kolega wyżej podał. Garry's Mod. Jak się znudzi budowanie to zawsze można robić zamachy i handlować bronią na Roleplayu :) Cudna gra.

The binding of isaac

Rouge Legacy

Cube World

Super Meatboy

Amazing Wagoon Adventure (chyba tak się to pisze)

Terraria jest tym czego brakuje dzisiaj w grach sieciowych. Ostatnio nie robią z nią nic ciekawego, ale i tak warta swojej ceny. Platformówka do gry ze znajomymi, różnorodność itemów, potworków i lokacji. Polecam każdemu (jak masz z kim grać to uwaga, gra bardzo wciąga).

Cry of Fear (bo chyba mozna owego psychologicznego horror shootera zaliczyc do gier niezaleznych). Gra dostepna na steamie za darmo. Swietny klimat, gra przez caly czas trzyma w napieciu. Podczas rozgrywki z ust moga wyleciec samoistnie i niekotrolowane synonimy kobiety lekkich obyczajow (tam cos wyskoczy, tu cos spadnie... masakra). Kto nie gral, ten przegral w zycie, ale do konca wakacji jest jeszcze sporo czasu, wiec macie jeszcze szanse.

Pozdrawiam

@vilczy

Terrarie czeka teraz bardzo duży (albo nawet ogromny) patch który doda mnóstwo przedmiotów i urozmaici rozgrywkę :P

@upTak jak napisałem nie znam się na rogalach, bo to była moja pierwsza gra w mniej więcej tym rodzaju (?), a gdzieś przeczytałem że to właśnie rogalik

Jak dla mnie najważniejszymi cechami rogalików są losowość i brak save'ów, przynajmniej przy wychodzeniu z gry. W Legend of Grimrock nie znalazłem żadnej z tych cech :)

I tak jak ktoś inny jeszcze napisał - jeśli masz grupkę fajnych znajomych, to pobaw się w Terrarię, bardzo przyjemna gierka.