Guild Wars 2, czy jest jakaś różnica

WvWvW vs Oblężenia dodany, zabieram się za kolejny punkt.. miłej lektury i oczywiście jak wyłapiecie jakieś literówki to piszcie.

Dzięki Dreedzik odwalasz świetną robotę :D Będę bardzo dobrze przygotowany na najbiższy BWE :)

"Osobiście nie uświadczyłem wyżej wymienionych problemów z grą nawet na bardzo liczebnych walkach WvWvW, gdzie w jednym miejscu było ogrom ludzi i animacji.", jaki masz sprzęt? :D Boję się że na lapku nie pociągnę na WvW. Dobrze że dostałam się do bety, przetestuje jak mi to działa...

"Jednak niektóre niepokojące rzeczy zostały wysłuchane i które nie mogą zostać odwołane:

- podczas ostatniej bety niektórzy ludzie patrzyli na tablice wyników WvWvW i zdecydowali, że bez sensu jest uczestniczyć już w przegranej walce."

Tzn. że nie wycofają tej tabelki widocznej podczas trwania WvW? Skoro ludzie tak reagowali, to to będzie tragiczne tak grać... Mam dziwne wrażenie że WvW nie będą trwać ponad tydzień tylko co najwyżej parę dni jak ludzie będą mieli takie nastawienie. (Btw., WvW bedzie w BW3?)

Odnośnie tego punktu, samemu ciężko mi przychodzi zrozumienie tego jest tekstu, o co mu konkretnie, poprawiłem trochę tłumaczenie z odwołane na ominięte - bo bardziej pasuje do kontekstu.

WvW jest w każdej Becie dostępne i rozgrywane... co do trwania WvW to on trwać będzie 2 tygodnie ile czasu ludzie na to poświęcą to już ich sprawa, inna opcja to taka, jak pisałem w adnotacji, że nie zmusi się PVEwców do gry PvP :] także będzie to różnie, jeśli dany serwer/y patrzą na tablicę wyników i widzą że ich kolorek dostaje w d*pę to olewają, ale nikomu nie przyjdzie na myśl, że inni po prostu grają i testują PvP w każdym aspekcie zamiast zajmować się PvE i niszczyć sobie elementy poznawcze fabuły i świata, dlatego to tak na betach wygląda, mogę być spokojny o sytuacje później.. w pierwszym miesiącu bankowo jedni szybciej na to WvW polecą inni później także wyniki będą różne. I tak na marginesie to tak, informacje odnośnie batalii WvW nie zostaną usunięte z gry bo nie ma takowego powodu ku temu, bety są tutaj po to by sprawdzić pewne mechaniki, obciążenia serwerów a nie to ile osób dołącza się do pvp z danych serwerów, które wybierane były praktycznie na chybił trafił - sami ze znajomymi graliśmy na francuskim :P

Co do mojego sprzętu:

Ja siedzę na takim złomku:

AMD Phenom II x4 965 3,4ghz Black Ed. - odblokowany licznik ^^ jeszcze bez OC

Gigabyte 870 AUD-3

DDR3 Kingston 8gb (2x4gb) 1333 CL9 HyperX

ASUS ATI HD 4870 1GB DDR5/256bit

Zasilacz Chieftec 550 W

Z lapkiem to rzeczywiście może być problem nie tylko z WvW ale i masowym PvE przy większych eventach.

Chodziło mi o tą tabelkę, by ja usunąć :D Broń boże nie samo WvW. I dobrze że to będzie trwało określony czas, ja jestem taka osobą która prędzej wchodzi jak inni przegrywają, co prawda marnie podnosiłam morale swoim skillem, ale chęć pomocy była zaspokojona. Liczę że będzie więcej ludzi o takim zapale.

Dziękuje za tyle wyjaśnień, naprawdę, miło będzie wejść do gry z taką wiedzą ^^ A sprzęt masz super, jak jeszcze powiedziałeś to z PvE to się zaczynam bać.. Zwłaszcza że mam Paviliona g6, który grzeje się tak niemiłosiernie...! Skyrima mi ładnie odtwarza na wysokich więc i tak będę w dalszym ciągu liczyć że mi ładnie pociągnie wszystko. Szkoda że nie widziałaś jakie głupoty mi wyświetlał ten programik GW2 do sprzętu ^^

wspomniałem o pve ze względu na to, że są eventy grupowe do których ludzie się schodzą jak muchy do lepu i nagle małego eventu robi się wielka batalia z 50 osób na ekranie, kupą efektów i animacjami.

No, to jest akurat fajne :D Walczysz sam z kumplem/dwoma a tu nagle batalia że ledwo Ci klatkuje ;) To daje sporo klimatowi gry <3

Takich sytuacji miałem trochę, bo grałem z qmplem na każdej z bet - we dwóch raźniej :D - i nagle ni z gruchy ni z pietruchy z pustego poletka gdzie okiem sięgnąć żadnego gracza do ewentu przybiega chmara tego, event zmienia się z prostego dla ~2 osób w kilkupoziomowy ewent z wielką zadymą na końcu :D

Kolejny punkcik dodany, pozostały jeszcze dwa, jutro zakończę całe tłumaczenie.

"który pragnął zostać światkiem tego wydarzenia" - Świadkiem xD

Serwer przelotowy, bomba... :D Fajnie będzie zacząć grę bez tłumów, ale z chłopakiem w party jednocześnie...

kurde powiem Wam, że jak człowiek czyta i tłumaczy praktycznie dosłownie tekst, potem go przepisuje starając się jakiś polski sens temu nadać to aż się dziwie, że tak mało błędów znajdujecie.

Jest to fajna opcja a szczególnie to z możliwością transferu całego PT, w czasie ostatniej BWE takie sytuacje mieliśmy. Z racji tego że w PT jest się cały czas nawet po przelogowaniu czy dłuższej nieobecności to kiedy mój qmpel wcześniej zaczął a ja dołączyłem się do "przelotówki" to była opcja by on do mnie dołączył, dołączył porobiliśmy parę Q i eventów. Po pewnym czasie wyskoczyła informacja, że jest dla nas miejsce i się przenieśliśmy na normalny serwerek.. . Opcja jest genialna.

Nie ma więc możliwości, by cały czas stać i nudzić się w kolejce? To git, ale czy tamte questy i eventy zaliczają się na tym serwerze przelotowym, o to jest pytanie.

Tak, nie ma tutaj żadnego problemu, to co robisz, to co zaliczasz i to co zarobisz dosłownie się zapisuje i idzie wraz z tobą na serwer główny, moim zdaniem jest to specjalny jakiś kanał głównego serwera, tak jak np. w Aionie miałeś kilka kanałów na początkowej mapie by nie tłoczyć się z ludźmi. Tutaj taki kanał służy jako rozładowanie kolejek i sprawia, że gracz może spokojnie grać sobie pve w czasie oczekiwania i działa to na całej rozciągłości gry a nie tylko na początkowej mapce. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, bo nie raz czekałem godzinami w kolejkach do gier (Aion, Rift, SWTOR) do tego nie raz dostawałem DC w trakcie czekania w kolejce na serwer i pojawiał się nerw ostry na zaistniałą sytuacje. Nie potrafię dokładnie odpowiedzieć czy takie coś jak AH działa na przelotówce, nie sprawdzałem bo na przelotówce dłużej niż 20-30min nie byłem, a robiąc jakieś questy czy eventy czas zapitala niemiłosiernie szybko.

Mam pytanie odnośnie tego serwera przelotowego, Gdy na nim jestem, mogę normalnie dodać do party osobę która też jest gdzieś na swoim serwerze przelotowym i w jakiś sposób nas połączy? Tak abyśmy we dwójkę mogli grać razem czekając? Na razie pisałeś tylko o łączeniu się w pt, gdy jedna czy parę osób jest na głównym, a druga na przelotowym i przenosi ich na przelotowy, dlatego chce się upewnić.

Możesz dodać każdego do PT który nie jest lub jest na przelotówce, osoba która nie jest na przelotówce może do Ciebie na przelotówkę dołączyć, są to opcje w PT - musiałbym się qmpla zapytać w którym to miejscu, bo to on do mnie dołączał a nie ja do niego.

To nie jest tak, że serwer przelotowy jest tylko dla Ciebie i twojego PT .. normalnie tam ludzie też biegają - wszyscy Ci którzy są na przelotówce ale jest ich oczywiście o wiele wiele mniej niż na normalnym i może się zdarzyć tak, że mało kiedy kogoś spotkasz, jednak jak już go spotkasz to możesz go dodać do PT i z nim biegać.

W wielu przypadkach nie korzystaliśmy z tej opcji, bo po prostu szkoda czasu było na to by się na przelotówce logować a potem czekać grupowo na wejście na serwer, często gęsto - ja bywałem na przelotówce zazwyczaj - zajmowałem się zbieraniem drewienek i innych matsów do craftu gdzie nagle miałem komunikat odnośnie przeskoczenia na serwer główny.. oczywiście populacja serwera na BWE a na Retailu to niebo a ziemia, ale oczekiwanie by przejść z przelotówki na serwer główny nie jest jakieś długie, poza tym te 30 min całkiem inaczej odczuwa się patrząc ślepo w monitor a całkiem inaczej jak biegasz w grze, robisz jakieś tam Q czy zbierasz kwiatki ^^, jest to do siebie kompletnie nie do porównania.

Naprawdę dobrze to zrobili, nikt nie będzie narzekał na takie kolejki, i nawet nie zauważył, że minęło z kilkadziesiąt minut w czasie jego aktywnego "oczekiwania" :D

Dodatkowo - nie ma tego zawartego w artykule - nie ma takiej opcji by COKOLWIEK ktoś ci "zninjował" czy "zksuł" tych elementów całkowicie się pozbyto z gry, Moby zaliczają się do Q - bosh jakich Q :P przecie tam wszędzie eventy :P - na eventach nie ważne kto zbiera i kto bije wszystkim się Q zalicza, do tego nie ma opcji by ktoś Ci zabrał roślinkę czy skałkę do craftu, dla każdego gracza gra generuje własne miejsca zbioru - są w tym samym miejscu ale każdy podchodzi i z tego miejsca wyciąga matsy - bardzo się zdziwiłem jak nagle do świeżo ściętego drzewa podbiegł sobie koleś i też zaczął rąbankę ;] to samo z innymi materiałami - mob raz uderzony jest "zamknięty" dla Ciebie - nie potrafię obecnie potwierdzić ani zaprzeczyć, ale pomoc jest chyba nagradzana jakimś expem - ale nie jest to kradzież expa osobie która ów moba zaczęła - pomoc nagradzana... tutaj po prostu musiałbym wszystko potwierdzić za tydzień, bo szczerze nie pamiętam.

Trudno by takie sytuacje miałby miejsce gdy normalnych Q jest jak na lekarstwo i wszystko opiera się o globalne eventy. Eliminacja pewnych elementów, które znamy ze standardów gier dały nowe pole do popisu oraz wyeliminowały ogrom problemów jakie odczuwali gracze robiąc dane zadania - brak mobów, przypadek 1 moba na 10 graczy, wolny respown kluczowych bossów do Q, trudne zadania które wymuszały organizacje party, różnice lvlowe które wpływały negatywnie na drop i otrzymywany expa - wiele jest takich elementów, negatywnych elementów, których nie uświadczymy w GW2.

Rzeczy do craftu respią się dla każdego? Omg, nic nie sprzedam na AH... Zaraz, a jest w ogóle coś takiego jak AH? Wiem, pytanie noobka, ale nie mogłam pograć w żadną z bet, a tego typu informacji po prostu najzwyczajniej nie ma na portalach (Pewnie sądzą że odpowiedzi są oczywiste). Czy takie rozwiązanie odbierze nam możliwość podstawowego zarobku? Nie zaprzeczę że ciągle patrze na GW2 przez pryzmat WoWa...

Oczywiście, że jest AH i zdziwisz się jak popularne w sprzedaży były matsy, przez całe bety nic innego nie robiłem tylko wystawiałem matsy na sell w AH i zarabiałem na tym, bo ludzie craft rozwijali.. kupa będzie osób sprzedających i kupujących... rozwijanie craftu czy craftów nie jest proste i szybkie, wymaga dużego nakładu materiałów których nie ma tak wiele na mapach jakby się wydawać mogło - ala AION co 10m jakiś mats :P - tutaj jest to bardziej zależne od tereny, na pustyniach nie ma drzew czy roślin, skały są tylko tam gdzie są góry czy dno wody lub kopalnie w lesie znajdziesz dużo drzew :]

Ciężko na wszystkie pytania odpowiedzieć z poziomów BWE kiedy gracz zachowują się trochę inaczej niż już we właściwej grze - eksperymentują ze wszystkim i na wszystkim... z kasą nie mieliśmy żadnego problemu, bo itemy kupowało się za Karmę od "serduszek" za wykonywanie eventów a kasa szła głównie na naprawę - raz na jakiś czas - no i na narzędzie do kopania rąbania i zbierania kwiatków ^^, na zestawy do rozkładania itemów. Na AH ludzie wystawiali wszystko i to schodziło, często pojawiał się zielony czy niebieski drop - zielony > niebieski - który jak nie rozdaliśmy między sobą to szedł na AH za ładne pieniądze.

Pozwólcie, że wyjaśnię parę ważnych kwestii:

- moim zdaniem nie będzie takich problemów z tym WvW jak Wam się wydaje: przecież serwery będą "rankingowane" tak, by te z najsłabszymi uczestnikami konkurowały między sobą, więc nie będzie aż takiego dysbalansu - zwłaszcza, jak gracze po jakimś czasie zauważą, że WvW może być ciekawe nawet jak przegrywa się z kretesem :)

- AH jest MIĘDZYSERWEROWE - w GW2 jest jedna wieeeeelka gospodarka i to jest wspaniałe! Można znaleźć każdy przedmiocik, przy czym to wszystko jest trochę podobne do AH z Diablo 3, część cen (materiały?) jest "ustawiona"; nazywa się "Trading Post". Nie uda nam się zarobić na głupocie innych graczy (co tak świetnie się udaje w WoWie czy L2), ale za to możemy znaleźć praktycznie każdy przedmiot :) to była jedna z największych niespodzianek dla mnie na becie

- nie wszystko w GW2 to eventy - są też "serduszka", które można wykonać raz na postać i są one stałe, a ich pasek postępu nie rośnie dla każdego razem - każdy musi robić dla siebie, przy czym może współpracować z innymi - bez różnicy czy zabije sam mobka, czy z kimś; NIE MA ŻADNEGO "ZAMYKANIA" MOBÓW...

- podczas dynamic events TRZEBA COŚ ROBIĆ, żeby dostać lepsze nagrody - za samo "stanie" może i nam zaliczy eventa, ale nie dostaniemy za dużo nagród - przy czym warto współpracować i nie ma naprawdę "parcia na szkło", konkurowania

- craft z tym systemem odkrywania jest świetny! Chociaż, jak można się domyślić, za parę miesięcy wszystko zostanie odkryte i opisane na internecie, to jednak na początku będzie z tego dużo frajdy. Może nie jest zbyt innowacyjny, ale jest IMO dużo ciekawszy niż standardowy system a'la Aion, WoW czy TERA - brakuje mi jedynie jakichś smaczków typu inżynieria w WoWie :)