Witam . Z racji tego, iż wiemy coraz więcej o GW2, postanowiłem założyć temat do ogólnej dyskusji. Wypowiadajcie się na różne tematy. Kim zagracie, czy kupicie, co sądzicie o mechanice gry itp. Oczywiście mogą być tutaj rzeczy powiązane z jedynką. To może zacznę. Na 100% kupię GW2, może nie w dniu premiery, ale na pewno w ciągu kilku miesięcy. Co do klasy myślałem nad inżynierem i złodziejem/łotrem, ale doszedł też mesmer, który również mnie zainteresował i przeciągnął na swoją stronę. Co do rasy jeszcze się nie zdecydowałem, ale Charr jakoś odpada. Z jednej strony Nornowie mają twardy, surowy, "skyrimowski" klimat, ale zawsze lubiłem coś w stylu elfów, "dzieci natury". No i zostają ludzie, którzy są zwyczajną rasą i ci mali (zapomniałem nazwy), o których nie mam zdania. Bardzo podoba mi się cała mechanika przedstawiona do tej pory. Co prawda z GW1 nie miałem długiego romansu, bo owej gry nawet nie posiadam, to chyba sobię kupię w oczekiwaniu na dwójeczkę.
Guild Wars 2 - ogólna dyskusja
Nie jestem zwolennikiem wydawania pieniędzy miesięcznie na granie (są ciekawsze sposoby ich wydawania:)), aczkolwiek absolutnie nie neguję ludzi którzy to robią, zdaję sobie sprawę że takie granie wciąga i jeśli jest tego warte to czemu nie... tyle że nie było w mojej opinii jeszcze mmo które byłoby tego warte (przynajmniej pieniędzy z mojego portfela). Wszystko ulega zmianie w przypadku GW2, staram się być na bieżąco z info odnośnie tej gry i jak narazie wszelkie newsy i cechy gry (no może oprócz braku mountów) do mnie przemawiają, a nawet wręcz "nakręcają" na ów produkcję. Dlatego zdecydowanie wydam na nią swoje pierwsze pieniądze i to nawet w wersji przedpremierowej jeśli takowa się pojawi. Co do samych postaci, wybór jest o tyle trudny o ile każda ma coś ciekawego do zaoferowania. Sam osobiście wolę granie w bezpośrednim kontakcie więc zainteresował mnie Guardian (jako że warrior to typowy standard mmo, mocno eksploatowany i znajdzie jak zwykle kupe zwolenników), aczkolwiek to dość nietypowa postać (ni to tank ni to dps) więc ciekawe jak sprawdzi się w praktyce. Szansę mu dam na pewno i fajnie jakby się sprawdził, ale jak będzie zobaczymy, w najgorszym wypadku pozostaje magus albo mesmer bo też tajemniczo się zapowiada.
W jedynkę nie grałem, ale dwójkę kupię na pewno. Na razie nie mam zielonego pojęcia jaką postacią będę grał, ponieważ... wszystkie mi się podobają .
Ciekawi mnie jedno czy na pewno wyjdzie w lutym tak jak jest aktualnie zapowiadane.
Jrvi, ale GW2 tak jak jedynka, nie będzie P2P, tylko B2P. Oznacza to, że kupujesz kod do gry, pudełko i grasz ile chcesz.
@UP No właśnie. ArenaNet chyba jako pierwsi dali mi tak trudny wybór postaci, z tego względu, że wszystkie mają ciekawe elementy. Z tym, że nigdy nie lubiłem specjalnie typowych wojownikow i tanków, więc pewne klasy (warrior i guardian, chociaż ma on mieć "duchowe bronie") odpadają. Co do jedynki, myślę, że poproszę o taką paczuszkę z wszystkimi kampaniami na Święta, chociażby dla pełnego obeznania z fabułą.
A ja jestem chyba jedyną osobą z tego forum, której wisi całe GW2. Olewam ten projekt i to czy całość wyjdzie czy nie. Nawet nie zamierzam w to grać ;P
Każdy ma swoje gusta i nie dla każdego dana gra musi być ciekawa. Z góry proszę nie hejtować pana wyżej .
Oj tam oj tam ;D i tak 80 % forum nienawidzi mnie za LoLa Ale fakt faktem, proszę o wyrozumiałość
Ja też na pewno zakupię grę kiedy wyjdzie. CBT tylko dla zaufanych graczy to moim zdaniem dobry pomysł. Zagram albo nekromantą albo wojownikiem. Najciekawsze według mnie w tej grze to :
- WvWvW - 3 światy które przez 2 tygodnie maja jedno pole bitwy. Mogą zdobywać zamki i miasta ( z tego co wyczytałem ) i za to są punkty. Przeciwnicy dla serwera wybierani są względem rankingu.
- Pvp w którym wszyscy są równi. Ten sam set i lvl, jedynie build układamy sobie sami. Oczywiście jeśli ktoś uważa że ma lepsze przedmioty niż te które są na pvp, to może ich użyć
- dynamiczne eventy - tu akurat chyba wszyscy wiedza o co chodzi.
Śledziłem ostatnio otwarty czat z kimś od guild wars2. Na pytanie :
Jakie szanse na to że w tym roku będzie obt/cbt (1-10)
odpowiedzieli:
10/10 na cbt
I orginalny cytat na pytanie o cbt i obt:
We will officially enter Closed Beta Testing this Friday. It will be marked with an increase in our pool of testers. To clarify, this phase of testing is still under NDA and is not open to the public. Based on the feedback we get from our current Closed Beta Testing, we will determine the next phases of our beta program in which we will open beta access to more people.
Na inne pytania dotyczące testów już nie odpowiadali. Mogę jedynie dodać że mesmer nad klonami nie będzie miał takiej władzy jak nekromanta nad minionami, czy łowca nad pupilem.
@Edit: W sprawie kupowania GW1 - teraz to się chyba już nie płaca. Z tego co czytałem pustki na serwach, a jedynie wbijają pkt z HOM na jakiś tam itemy w gw2.
Niby tak, ale jak wspominałem, chcę poznać poznać fabułę do końca, bo w GW2 to niby ileśtam lat po jedynce, dobrze kojarzę? Poza tym GW1 jest w bardzo okazałej cenie, więc ja nie widzę problemu .
Oj tam oj tam ;D i tak 80 % forum nienawidzi mnie za LoLa Ale fakt faktem, proszę o wyrozumiałość
Tzn. mam rozumieć, że tak jak ja, nie rozumiesz "sukcesu" tej produkcji?
Co do GW2 - W jedynke nie grałem, grać nie zamierzam, jak będe chciał singla, to zagram w singla, a jak będe chciał normalne MMO, to zagram w MMO.
Dwójką jakoś się nie napalam, choć nie powiem, że nie jestem ciekaw tej produkcji. Poczekam najpierw na recenzje i opinie innych graczy, sprawdze jakiś gameplay, może dwa, poczytam opisy klas itp. i zobacze czy dać grze szanse. No i plusy za system B2P, moim zdaniem najlepszy z tych 3 systemów MMO.
Prawda. Co do gameplayów, klas i ogólnie świata wydaje mi się ciekawy. System B2P to prawdziwy sukces. Ogranicza po części neokidy, ale jest o wiele przystępniejszy dla nas niż P2P (cena). No i nie musimy się martwić, że coś nas ominie, bo akurat nie wykupiliśmy kolejnych dni gry.
Mnie bawi to ,że ludzie po pokazie umiejętności postaci w scenkach oceniają jej moc w pvp i pve ... Twórcy natomiast powtarzają że będzie liczyło się jak dobrze umiemy posługiwać się naszą postacią. Myślicie że tak dobry balans postaci jest możliwy ?
Wg mnie jest możliwy, ale rzadko kiedy to się udaje. Co do pokazu umiejętności to raczej tylko część z nich, a ocenianie typu "ta postać będzie słaba w pvp" jest dla mnie bez sensu.
Sądzę że Guild Wars 2 będzie super.Grałem w jedynkę i była nawet dobra,druga część ma ogromne usprawnienia m.in. zamiast zamkniętych,instancjonowanych map mamy otwarty świat,nowe klasy,skille.Ciekawe ile będzie kosztować.
Tzn. mam rozumieć, że tak jak ja, nie rozumiesz "sukcesu" tej produkcji?
Dokładnie A co do GW2 również się nie napalam
Widzę, że mamy podobne postawy. Ja będę gotowy w to zagrać jeżeli nie zobaczę tam azjatyckich akcentów, bo to mnie w jedynce odepchnęło, mimo ekipy jaką miałem. Oni zaczynali grę a ja w tym czasie usuwałem produkt z komputera i miałem banana na twarzy
Ja będę gotowy w to zagrać jeżeli nie zobaczę tam azjatyckich akcentów, bo to mnie w jedynce odepchnęło, mimo ekipy jaką miałem. Oni zaczynali grę a ja w tym czasie usuwałem produkt z komputera i miałem banana na twarzy
Z tego co mi wiadomo nie ma być tam żadnych azjatyckich akcentów. Też mnie to od gier odpycha i szukam czegoś z twardym średniowiecznym akcentem albo przynajmniej bez skośnookich ludków, muchomorów, dziwnych zwierzaków itd itd.
Dokładnie A co do GW2 również się nie napalam Widzę, że mamy podobne postawy. Ja będę gotowy w to zagrać jeżeli nie zobaczę tam azjatyckich akcentów, bo to mnie w jedynce odepchnęło, mimo ekipy jaką miałem. Oni zaczynali grę a ja w tym czasie usuwałem produkt z komputera i miałem banana na twarzy
Ja tam się kłócić nie chce ale jedyna azjatyckie akcenty widziałem w Factions.
Co do samej gry, preorder na pewno zamówię. Mam nadzieję, że wciągnie mnie tak jak jedynka:)
Pracownicy Areny odpowiadali na pytania fanów na Reddicie. Z uwagi na chaotyczność serwisu i jego formy, poniższe podsumowanie również takie jest…
- W trybie WvW najprawdopodobniej ujrzymy naraz nawet 500 graczy.
- Przypadłości będą zadawać obrażenia skalujące się według poziomu gracza i jego statystyk. Będą się stackować.
- W grze możliwe jest posiadanie wojownika, który będzie leczył AoE swoich sojuszników za pomocą okrzyku.
- Zwierzaki łowcy będą mogły brać udział w cross class combos. Jeden z nich ma np. inicjator, którym jest chmura trucizny.
- Arena pracuje nad zróżnicowaniem działania przypadłości takich, jak krwawienie, zatrucie i podpalenie.
- W PvP umiejętności rasowe nie będą mogły być używane ze względu na balans.
- Wszystkie profesje powinny mieć zbliżone szanse w walce 1 na 1.
- Łowca bardzo dobrze radzi sobie z mieczami dwuręcznymi na PvP. Zapewniają mu one duże możliwości crowd controllingu i używania przypadłości, a także obronę i mobilność.
- Będą ograniczenia w ilości wieżyczek, jakie inżynierowie mogą postawić na PvP. Każdy będzie mógł użyć innej, ale nie będzie można stawiać takich samych koło siebie. Posiadanie wieżyczki oznacza jednak, że inżynier nie wziął ze sobą jakiejś innej, silnej umiejętności utility. To powinno zapewnić odpowiedni balans. Poza tym, wieżyczki się nie poruszają, więc można je ominąć, zniszczyć trebuszem/AoE/skillami odbijającymi.
- Mantry mesmera mogą być używane w każdym momencie, nawet podczas przetaczania się po ziemi. Nie przerywają one żadnej trwającej obecnie akcji.
- Mesmer z mieczem dwuręcznym będzie walczył raczej na dystans. Mes może np. używać promienia, który zadaje tym większe obrażenia, im dalej jest przeciwnik, albo odskoczyć w tył i przywołać klona, który użyje tej umiejętności za niego. Jeden z summonów będzie używał przypadłości.
- W WvW będą także potwory. Można tu levelować, polując też na innych graczy.
- Aggro będzie się opierać na bliskości (niektóre potwory atakują najbliższy cel, a niektóre losowy) w stosunku do przeciwnika, ale i na innych czynnikach. Drużyna powinna sobie pomagać w odbieraniu aggro, gdy ktoś jest zagrożony. Można to robić na różne sposoby – atakować, debuffować, leczyć, oślepić, użyć crowd controllingu.
- Kto cię leczy, gdy obrywasz w walce? Wszyscy w party!
- Animate Flesh Golem z GW1 powraca jako elitarna umiejętność. Przyzwanemu golemowi można nakazać szarżę za uciekającym przeciwnikiem – golem stratuje wszystkich po drodze.
- Kiedy użyjesz Shatter na iluzji – wszystkie Twoje aktywne zostaną rozproszone (max. możesz mieć 3 aktywne naraz). Im więcej masz aktywnych iluzji, tym Shatter będzie potężniejszy. Są 4 Shattery – zadający dmg, rzucający przypadłości, ogłuszający (stun) i ochronny; mają one osobne cooldowny.
- Nie można stackować cross class combosów. Strzała przelatująca przez ścianę ognia i pole błyskawic nabierze właściwości pierwszego napotkanego efektu, a nie obu.
- Niektóre klasy są lepsze w rzucaniu inicjatorów (elementalista), a niektóre w używaniu ich (wojownik).
- Jest w grze elitarna umiejętność zmieniająca przeciwnika w Moa. Będzie on miał na ten czas skille Moa – ugryź, kopnij, pisk.
- Elementaliści mogą przywoływać bronie, których mogą używać ich sojusznicy. Skalują się one wraz z poziomem i dają dodatkowe skille.
- Wygląda na to, że będzie można strzelać w biegu z łuku.
- Jedną z elitek guardiana jest Tome of Wrath. Guardian nie może się ruszać, ale na czas trwania elitki ma 5 unikalnych zdolności: Judgement (nokautuje przeciwników), Conflagrate (AoE ogień), Affliction (przypadłości), Smiter’s Boon (buff), Zealot’s Fervor (frenzy dla sojuszników).
- Trwają prace nad Portalem mesmera. Wygląda na to, że działa na PvP, nie można portali postawić dalej od siebie niż na odległość radaru i wyjście zniknie po 20 sekundach od rzucenia.
- Inżynier ma Jump Shot i Rocket Boots pozwalające na odskakiwanie i dostawanie się do wyżej położonych miejsc. Może supportować elixirami. Za pomocą elixirów i gadżetów jest też efektywnym tankiem, gdy trzeba. Eliksir R pozwala mu na wskrzeszanie samego siebie.
- Nie można być czystym healerem, ale można healować i supportować. Zawsze zostają bronie w ręku.
- Guardian ma Bow of Truth do supportu, który usuwa przypadłości.
- Jeśli chcecie grać tylko PvP, możecie ominąć PVE. Możecie w ogóle grać tylko WvW. Levelujcie, jak lubicie! Zaraz po stworzeniu postaci, można kliknąć przycisk PVP i już!
- Klasy postaci będą miały różną ilość bazowych punktów życia. Dużo: Warrior Necromancer, średnio: Ranger Engineer Guardian i mało: Thief Mesmer Elementalist.
- Do PVP możemy przejść przez bramę asur, albo za pomocą przycisku intefejsu.
- Każda profesja ma pytanie w biografii, które zadecyduje o jej początkowym ekwipunku.
- W WvW gdy zmienisz broń, musi minąć 10 sekund, zanim znów będziesz móc to uczynić.
- Jest 12 rodzin zwierzaków, wszystkie są zróżnicowane.
- Arena planuje wspierać GW2 jako eSport.
skopiowane z guildwars2.com.pl
Miałem 1 o wszystkie dodatki to na pewno kupie i obadam (mam nadzieje na zarwane nocki podczas expienia )
Grałem w GW1 i ciągle sobie pykam od czasu do czasu i bardzo mnie wciągnęła gra Elementalistą. GW2 kupie na pewno, i może zagram z którąś z nowych klas, co do rasy to nie wiem ale na pewno nie ludzi ;]. Bardzo mnie ciekawią te Eventy, nigdy nie widziałem czegoś takiego w MMO ;] Fajnie by było jak by zrobili jakieś siege zamków czy coś w ten klimat też. Zapraszam do GW1, właśnie zacząłem od nowa grać ELE w propie, nick A S H I N. Pozdro