Guild Wars 2 - ogólna dyskusja

No panowie mieli uzgodnić co i jak, ale póki co cisza.

Mnie już powoli męczy te fapowanie się grą. Sam na GW2 czekam, bo i jedynka mi się bardzo podobała, ale fanboy'e GW2 po prostu sami się kompromitują i nie rozumiem, czym tak się podniecają. Zacytuję tutaj mój komentarz z portalu, który napawa mnie dumą!

A co oferuje GW2 prócz dynamicznych eventów? LOL. PvP? Jest lepsze. Przykład? Linage 2, Aion. Tam też się dzieje dużo i więcej. Grafika? LOL. Grafika w GW2 na video w HD, to średniak. ANet zresztą sama to przyznała. Fabuła? Wiemy o niej dużo, ale każda gra ma fabułę [cut-scenki przy robieniu questów? Miłe, ale chyba to nie będzie rewolucyjne]. Dungi? No lol, są naprawdę lepsze gry z dungami i raidami. Przełamanie świętej trójcy w grach mmo? To nic wielkiego. ANet po prostu celują w inną grupę graczy. Zresztą, to jest zwykły pic na wodę. Będą rasy i klasy, które będą miały dostęp do LEPSZEGO leczenia drużyny. Gracze już sami sobie z nich healerów zrobią. Craft? Połącz to z tym i zobacz co wyjdzie. Może przejdzie może nie. Dynamiczne eventy? To jest coś. Niestety ANet nie pierwsza na to w padła, bo jest to już m.in. w Rifcie. Tam może i nie jest to najlepiej wykorzystane, ale ominięcie takich wydarzeń, może spowodować poważne konsekwencje (spalenie miast etc.) Walki pod wodą, odkrywanie podwodnych światów?Tym GW2 będzie mogło się poszczycić. Pytanie, czy wystarczy?Udźwiękowienie wszystkich dialogów?Miłe, ale SWTOR już GW2 ubiegłTak Więc prócz dynamicznych eventów i walk pod wodą, GW2 na tle nadchodzących mmo niczym się nie wyróżnia.

VampirX4 nie zgodzie się z przytoczonym przez ciebie tekstem...

PVP:

W grze będzie można skupić się tylko na walce z innymi graczami i w ten sposób wbić maksymalny level na mapach WvWvW. http://guildwars2.com.pl/system-walk-pomiedzy-swiatami/

Ponadto arenanet zapowiedziała że będzie wspierać GW2 jako eSport. Jedna z map specjalnie przygotowanych pod PvP. http://guildwars2.com.pl/jonathan-sharp-o-bitwie-o-kyhlo/

Grafika: Technicznie wg mnie powyżej średniej, ale ogromnym plusem jest kreacja otoczenia.

Fabuła: faktycznie każda gra ją posiada, ale w żadnym mmo (Nie wiem jak wygląda sprawa w SWTOR) gracz nie mógł wpływać na nią w tak dużym stopniu http://guildwars2.com.pl/osobista-historia-przeglad/

Dungi: Tu faktycznie dungi to dungi. Puki co nic o nich prawie nie wiadomo więc ciężko ocenić jak wypadają na tle innych gier.

Dynamiczne eventy Wydaje mi się że znacznie przewyższają te z Rift'a. http://guildwars2.com.pl/dynamiczne-wydarzenia-przeglad/

Przełamanie świętej trójcy w grach mmo to stwierdzenie wywołuje największe dyskusje. Jedynym sposobem żeby się przekonać jak to działa jest zagranie w GW2. Tylko tutaj jest mały problem... trzeba czekać. Odsyłam do artykułu http://plutonka.pl/?p=664

Tak naprawdę GW2 będzie można porównywać do innych MMO dopiero po premierze, na którą czekam z niecierpliwością. Bo jak narazie nie ma na rynku żadnego tytułu w który chciał bym zagrać (no może SWTOR, ale szkoda mi pieniędzy).

Przełamanie świętej trójcy w grach mmo to stwierdzenie wywołuje największe dyskusje. Jedynym sposobem żeby się przekonać jak to działa jest zagranie w GW2. Tylko tutaj jest mały problem... trzeba czekać. Odsyłam do artykułu http://plutonka.pl/?p=664

Też o tym czytałem, zarówno w wywiadach z ludźmi z ArenaNet, jak i na innych portalach o mmo. Każdy ma być dpsem. Nie jest wymagane, aby w drużynie był tank i heal. Jak ktoś padnie to jest tylko i wyłącznie jego wina, bo nie uciekł np. od ataku bossa. Oczywiście nie wyklucza to tego, że nie będzie klasy, która jest zadatna na tanka, czy healera. Po prostu nie będą oni niezbędni. Ma to swoje plusy i minusy i będzie miało zarówno tyle samo wrogów co sprzymierzeńców, mnie osobiście ten pomysł się podoba, nie mam nic przeciwko temu, w końcu dzieje się coś nowego w świecie mmo, a nie jeden, oklepany system powtarzany w nieskończoność.

Oczywiście o gustach się nie dystkutuje. Niektórzy zawzięcie będą wmawiać każdemu, że ta gra to dno i na rynku są/będą dużo lepsze gry. Lecz GW2 ma w tym lepiej, że zagorzali gracze pierwszej części na pewno przejdą na drugą, więc mają gwarantowanych klientów. Czy gra się przyjmie? Na pewno, choćby przez wcześniej wymienionych fanów "serii". Następnym plusem jest buy to play.

LOL. Bez bluzg i wyzwisk? Jak miło.

@unf0

Grafika: Niestety moim zdaniem grafika jest średnia. Nie czułem tutaj "O łał".

Fabuła: Miałem tu na myśli cut-scenki (jak w GW, WoW-ie, SWTOR, bo nei we wszystkich one są). Spotkałem się z tym artykułem, ale nie był kompletny. Dzięki!

Dynamiczne eventy: Racja, ale

To jest coś. Niestety ANet nie pierwsza na to w padła, bo jest to już m.in. w Rifcie. Tam może i nie jest to najlepiej wykorzystane.

Przełamanie świętej trójcy w grach mmo: Tak, tak. ANet przytoczyła przykład zrobienia całego dunga tylko przed Guardianów... ale.... nie wiem. Jak będzie wyglądać bicie bossa, jak każdy będzie musiał dbać sam o siebie? Bicie bossa, chyba będzie ciut dłuższe ;d

@Inyenn

Ale czytałem też, że Sylvari będą mieli lepsze umiejętności w leczeniu.

@Jest jeszcze system combo, o którym nie wspomniałem. Chociaż moim zdaniem ANet coś z nim zrobi, bo niektóre klasy będą zbyt OP.

OOO. O to mi chodziło:

GW2 będzie można porównywać do innych MMO dopiero po premierze
dopiero po premierze

Niestety, większość na tej stronie (i chyba na całym świecie) o tym zapomniała, pisząc:

"WoW-killer", "WoW może iść na f2p", "to będzie król", "to będzie najlepsza gra mmorpg", "wszystkie gry mogą się chować", "po co oni to wydają jak wyjdzie GW2?".

Takich ludzi najchętniej bym gdzieś zamknął, bo jak coś takiego można pisać w grę nie grając (no chyba, że ktoś był w Kolonii, ale wątpię, żeby była to większość komentujących).

Sam czekam na GW2, bo i GW1 mnie wciągnęło (próbuję dobić 30ptk.:D) i dobrze grze życzę, ale na fapuję się przy jej "potędze", bo po prostu w nią nie grałem. I tylko temu miał służyć mój post. Dziękuję:)

Tu też przyznam rację, może się okazać totalnym crap'em, ale wróżę dobrze tej grze, może jakieś nowe doznanie, w które będę grał z uśmiechem na twarzy i nie żałował wydanych pieniędzy.

Proszę nie wdawać się w dyskusję z Ardenem, bo chyba dobrze wiecie, jak to się kończy.

Jak się kończy? Ja pisze szczerze i ja mam racje? Lubie takie zakończenia, ty nie? :)

Oczywiście nie wyklucza to tego, że nie będzie klasy, która jest zadatna na tanka, czy healera. Po prostu nie będą oni niezbędni

Ale bzdura kompletna :) Nie znacie się ludzie to nie wprowadzajcie innych w błąd.

Trójca będzie działać tylko, że na innej zasadzie.

Zamiast Healer, DPS, Tank będzie to Support, Damge, Control.. każdy moze odgrywać dowolną role i to często wszystkie na raz (zależy od stylu rozgrywki - broni, umiejętności, cech).

Tutaj macie "crapy" tłumaczenie: http://guildwars2.com.pl/leczenie-i-smierc/'>http://guildwars2.com.pl/leczenie-i-smierc/

Ale czytałem też, że Sylvari będą mieli lepsze umiejętności w leczeniu.

Prawda, jest taki skill rasowy, który można wybrać. Tworzy to przewagę, ale tylko w przypadku niektórych klas. Dodam, że umiejętności rasowych nie można używać w pvp :)

To jest coś. Niestety ANet nie pierwsza na to w padła, bo jest to już m.in. w Rifcie. Tam może i nie jest to najlepiej wykorzystane.

Nie macie pojęcia jak działają dynamiczne wydarzenia. W Guild Wars to 5/6 zadań. Jesteśmy w trakcie burzenia murów wrogiej jednostki minotaurów w ramach zadania? Udało nam się skończyć, biegniemy do NPC i znów dzieje się pewna akcja, nadchodzą nowi wrogowie - ich sojusznicy, trzeba iść do innego npc po pomoc bo zaraz oni przybiegną. Już 3 zadania zrobione... i tak dalej. Pali się wioska? Idziemy po wode, gasimi.. aż tu nagle kolejne zadanie.. zawala się jeden budynek i z pod ziemi wypełzają słudzy Starożytnego Smoka primodusa.. i tak dalej. Nie ma czegoś takiego w żadnej grze.

Na youtube można znaleźć filmiki z dynamicznymi wydarzeniami (pochodzące z targów Gamescom)

Co do lochów pobocznie dodam, że sam fakt zaistnienia w nich dynamicznych wydarzeń jak też np. w przypadku pvp czyni z systemu co najmniej niesamowity już bez zagłębiania się w szczegóły o których tak się składa wiemy już bardzo wiele, wbrew temu co napisał kolega wyżej: http://guildwars2.com.pl/do-lochow/'>http://guildwars2.com.pl/do-lochow/

dopiero po premierze

Ja już mam poukładane buildy pod mojego przyszłego Łowce i Elementaliste wraz z preferowanymi cechami. Znam te profesje prawie na wylot tak jak wszystkie ujawnione systemy gry oraz nawet motywy przewodnie ras od których zaczyna się gre. Skąd? Dzięki wielu wywiadom z twórcami organizowanymi przez amerykańskie portale, z oficjalnych artykułów, wiki oraz PRZEDE WSZYSTKIM Z FILMIKÓW.

Mogę ocenić i porównać tą gre pod każdym względem z obecnymi, niszcząc je totalnie. Jeszcze jej nie odpaliłem, a już czuje, że w nią gram ;) Polecam każdemu i zapewniam, że czym więcej o niej przeczytacie tym bardziej będziecie sobie ostrzyć zęby.

Polecam działy na tym portalu: http://guildwars2.com.pl/ Baza wiedzy oraz walka.

Macie tam wszystkie artykuły z oficjalnej strony i wikipedi Guild Wars2 całkowicie przetłumaczone (w tym część przeze mnie ;))

W jedynkę nie grałem, lecz na dwójkę mam wielką chęć. Kim grać będę jeszcze nie wiem, szczerze.. to nie specjalnie się orientuje w tych klasach i rasach... ogólnie we wszystkim jestem zielony jeśli chodzi o GW2.

Co do ceny najpewniej (są to tylko moje przypuszczenia) od 140zł do 220zł. Data premiery... hmmm... moim zdaniem możemy na coś liczyć najszybciej w lutym/marcu :).

@Arden

Grałem w Rifta, troszkę. Wiem jak to działa. Nie są to może dynamiczne eventy na miarę GW2, ale jako takie są:

1. Otwiera się Rift (omg, tylko bez spolszczeń: szczelina)

2. Wychodzą z niego mobki

3. Gracze muszę zamknąć rift. Jeśli tego nie zrobią, wydostaje się z niego mała inwazja

4. Inwazja maszeruje na jakąś osadę

5. Gracze muszą bronić atakowaną osadę

6. Jeśli gracze zawiodą, osada zostaje zniszczona i zasiedlona przez potwory z rifta

7. Tworzy się kolejna mała inwazja, która dalej zbiera żniwo jak Dziki Łów (Gon)

I wymieniać w nieskończoność. Do dziś pamiętam, jak gracze zawiedli i w całej grze było po prostu czarno, pootwierała się masa riftów, wszędzie było pełno mobów, a my jako ostatni bastion graczy, dzielnie broniliśmy głównego miasta. Szkoda, że Rift nie zaskarbił sobie więcej duszyczek, byłoby takich wydarzeń znacznie więcej... No cóż rozmarzyłem się... proszę nie brać mnie za no-life'a. Po prostu przytoczyłem (prawdziwy, sam brałem w tym udział) przykład. Nie są to może zbytnio dynamiczne eventy, bo nie zmieniają się w zależności od obszaru etc. ale jakiś zalążek tego co w GW2, w Rifcie jest.

Mnie już powoli męczy te fapowanie się grą. Sam na GW2 czekam, bo i jedynka mi się bardzo podobała, ale fanboy'e GW2 po prostu sami się kompromitują i nie rozumiem, czym tak się podniecają. Zacytuję tutaj mój komentarz z portalu, który napawa mnie dumą!

PVP - no niestety w żadnej grze RPG nie znajdziesz pokojów i natychmiastowo robionych bohaterów tylko do PVP. To tak jakbyś partyjke w CSa chciał zagrać, niezobowiązująco.

Grafika - a widziałeś w jakiejś MMO dobrą grafikę? Porównując do innych MMO GW2 na pewno jest w ścisłej czołówce.

Fabuła - kogo obchodzi fabuła, będe chciał to se książkę poczytam, MMO raczej oparte jest na relacjach z ludźmi. Od fabuły single playery są.

Dungi - no może są lepsze, no i co z tego, to powód żeby nie "jarać się grą"? Ktoś się jara bardziej ktoś mniej. Na pewno będą nowe dungi i inaczej działające.

Przełamanie świętej trójcy - tutaj akurat też nie daję wiary, np. sama klasa guardian, czy też elementalista jakieś skille ma do heala lepsze tak mi się wydaje. Na pewno nie będzie aż tak bardzo wyklepanego podziału, co już jest dużym plusem

Udźwiękowienie wszystkich dialogów - TOR był szybszy? No i co z tego. To nie jest żaden wyścig. Taka różnica tylko, że za TOR każą sobie zapłacić miesięczny abonament.

Guild Wars 2 jest na pewno wyróżniającym się MMO, zwłaszcza że jest to najsławniejszy buy to play MMO. Każdy aspekt gry na pewno będzie ciekawy i choć jestem pewien, że GW2 nie będzie liderem MMO, to poziom będzie utrzymywany jak przy płatnych MMO. Najlepszymi cechami przemawiąjącymi do łba to na pewno system B2P, MMO z ZUPEŁNIE NOWYMI RASAMI (poza człowiekiem), 2 innowacyjnymi klasami engineer i mesmer oraz wysoki poziom wszystkich aspektów gry. Dla mnie liczy się jedno - Nie muszę płacić co miesiąc, nie muszę płacić w item shopie żeby osiągnąć coś więcej. Płacę jednorazowo za grę, czyli tak jak być powinno.

PVP - no niestety w żadnej grze RPG nie znajdziesz pokojów i natychmiastowo robionych bohaterów tylko do PVP. To tak jakbyś partyjke w CSa chciał zagrać, niezobowiązująco.

Pamietaj, że to jeden z niewielu trybów pvp :) Dodajmy np. http://guildwars2.com.pl/system-walk-pomiedzy-swiatami/

Fabuła - kogo obchodzi fabuła, będe chciał to se książkę poczytam, MMO raczej oparte jest na relacjach z ludźmi.

To ta gra nie jest dla ciebie, ponieważ w 100% oparta jest o fabułe, która między innnymi ludzi jednoczy. Coś mi się wydaje,że tych książek nie czytasz ;)

Dungi - no może są lepsze, no i co z tego, to powód żeby nie "jarać się grą"? Ktoś się jara bardziej ktoś mniej. Na pewno będą nowe dungi i inaczej działające.

Czytaj http://guildwars2.com.pl/do-lochow/

Przełamanie świętej trójcy - tutaj akurat też nie daję wiary, np. sama klasa guardian, czy też elementalista jakieś skille ma do heala lepsze tak mi się wydaje.

Nie prawda. Skoro nie wiesz to nie pleć bzdur, nie ma przewagi klasy do danej roli.To zależy od twojego stylu rozgrywki - broni, umiejętności, cech.

uild Wars 2 jest na pewno wyróżniającym się MMO, zwłaszcza że jest to najsławniejszy buy to play MMO. Każdy aspekt gry na pewno będzie ciekawy i choć jestem pewien, że GW2 nie będzie liderem MMO, to poziom będzie utrzymywany jak przy płatnych MMO.

Zero argumentów :) Będzie liderem w każdym aspekcie. Od początku ta gra była tworzona by być liderem. Każdy aspekt został tworzony by podobał się graczom.

Mam pewne pytanie do ludzi bardziej mądrych na tym forum? Jak wy tutaj wytrzymujecie? Ludzie nic nie wiedzą, piszą bzdury, nie potrafią czytać ze zrozumieniem, sięgnąć po wiedze... ale do pisania bzdury są zawsze pierwsi. Jak to jest? :)

bzdury rodzą dyskusje a dyskusja rozwiewa wątpliwości

Eh... gdybyś przeczytał naprawdę moje posta, to wiedziałbyś, że miałem na myśli "dużo i więcej", to wiedziałbyś, że miałem na myśli takie prawdziwe siege, które są niesamowicie wciągające i choć ciut realistyczne np. to co jest w Age of Conan. Niszczenie murów i dopiero później atak, a nie jak np. w Aionie, rozwalasz wielkie drzwi i bijesz....

Grafika - a widziałeś w jakiejś MMO dobrą grafikę? Porównując do innych MMO GW2 na pewno jest w ścisłej czołówce.

Nie napisałem, że grafa w GW2 jest słaba. Celuje w średnie komputery, więc nie mamy co się spodziewać super grafiki. Chcesz mmo z dobrą grafiką? TERA Online, Blade&Soul, Planet Calypso. (we wszystkie grałem, tak więc wiem co piszę)

Fabuła - kogo obchodzi fabuła, będe chciał to se książkę poczytam, MMO raczej oparte jest na relacjach z ludźmi. Od fabuły single playery są.

Fabuła musi być. Jakby jej nie chciał, to poszedłbym zarzynać moby w pierwszej lepszej grze f2p. A jak chcesz MMO oparte na relacjach z ludźmi, to polecam The Sims Social, ale z single to The Sims 1-3.

To że będą nowe dungi, to pewne, ale jak będą one wykonane i na jaką skale?

Co do udźwiękowieniu gry.... chciałem pokazać, że GW2 nie jest rewolucją i ubiegł już ją SWTOR, wyjaśnienie miałeś już w cytowanej wypowiedzi...

@ArdenGrałem w Rifta, troszkę. Wiem jak to działa. Nie są to może dynamiczne eventy na miarę GW2, ale jako takie są:1. Otwiera się Rift (omg, tylko bez spolszczeń: szczelina)2. Wychodzą z niego mobki3. Gracze muszę zamknąć rift. Jeśli tego nie zrobią, wydostaje się z niego mała inwazja4. Inwazja maszeruje na jakąś osadę5. Gracze muszą bronić atakowaną osadę6. Jeśli gracze zawiodą, osada zostaje zniszczona i zasiedlona przez potwory z rifta7. Tworzy się kolejna mała inwazja, która dalej zbiera żniwo jak Dziki Łów (Gon)

Ale w Rifcie ten schemat powtarzany jest w nieskończoność, non stop otwiera się Rift, wypadają mobki i robimy to samo. Guild Wars2 ma mieć trochę więcej "zmiennych" w tych dynamicznych event'ach.

@Arden

Co do tematu "świętej trójcy" pieprzysz głupoty. ;)

Poza tym GW1 jest w bardzo okazałej cenie, więc ja nie widzę problemu.

Treść cała skopiowana ale myślę że radosna:

Projektantka ze studia Arena Net, Angel Leigh McCoy w wywiadzie przeprowadzonym przez portal nevermetpress ujawniła, że planowane są już otwarte testy Guild Wars 2. Rozpoczną się one po trwających aktualnie zamkniętych testach.

To długo wyczekiwana i radosna informacja. Daje nam do zrozumienia, że gra jest już na wykończeniu. Szkoda jednak, że dalej nie możemy poznać chociażby przybliżonych dat i nie chodzi tu tylko o samą betę.

That last question is the big one, eh? And, I cannot answer it because I don’t know the answer. What I can tell you is that we’re currently in Closed Beta and planning has begun for an Open Beta. It’s all extremely exciting, and the game is coming along smashingly. It really is like magic when it all starts coming together and you see what an enormous accomplishment you’ve contributed to.

źródło

Treść cała skopiowana ale myślę że radosna:Projektantka ze studia Arena Net, Angel Leigh McCoy w wywiadzie przeprowadzonym przez portal nevermetpress ujawniła, że planowane są już otwarte testy Guild Wars 2. Rozpoczną się one po trwających aktualnie zamkniętych testach.To długo wyczekiwana i radosna informacja. Daje nam do zrozumienia, że gra jest już na wykończeniu. Szkoda jednak, że dalej nie możemy poznać chociażby przybliżonych dat i nie chodzi tu tylko o samą betę.źródło

Fakt informacja jest bardzo radosna :). Skoro już są planowane otwarte testy, to gra może przed wakacjami będzie. Chyba, że jednak trzymają się tego końca lutego ;)

Fajnie,zobaczę jak to wygląda, ale jest jedno ale. Z tego co wyczytałem, to będzie OB, ale chcę się upewnić. Otwarte testy, to znaczy takie prawdziwa Open Beta, czy może CBT dla szerszego grona graczy. Nie za szybko trochę? Gdzie CBT1, CBT2, CBT3?... Coś oni za szybko z tym wylecieli, ciekawe....

Fajnie,zobaczę jak to wygląda, ale jest jedno ale. Z tego co wyczytałem, to będzie OB, ale chcę się upewnić. Otwarte testy, to znaczy takie prawdziwa Open Beta, czy może CBT dla szerszego grona graczy. Nie za szybko trochę? Gdzie CBT1, CBT2, CBT3?... Coś oni za szybko z tym wylecieli, ciekawe....

Może nie ma potrzeby by robić kolejne CBT. Za szybko wylecieli? Z tego co się orientuje premiera miała być w zeszłym roku :>. Aktualnie jest na koniec lutego tego roku.

Moim zdaniem coś za szybko wylecieli. W tamtym roku ruszyła lawina newsów. Później trochę ucichło. Zrobili CBT objętą NDA, a teraz od razu przechodzą do Open Bety. Mam wrażenie, że gonią czas.

@A co do premiery. Miała być już 2 lata temu. ANet nie powiedziała kiedy będzie.