Guild Wars 2

Pisze ten temat ponieważ wiele osób chce dowiedzieć się dużo o grze, a nie każdy jest tak mądry by poszukać samemu. Więc życzę przyjemnego czytania.

Guild Wars 2 FAQ

Spis Treści

1. Kiedy Guild Wars 2 zostanie wydane?

2. Kiedy zamierzacie opublikować więcej informacji na temat gry?

3. Kiedy będą beta testy?

4. Na jakich platformach ukarze się Guild Wars 2?

5. Czy granie w GW2 będzie płatne?

6. Czy Guild Wars 2 będzie MMO?

7. Czym Guild Wars 2 będzie się różnić od innych MMO?

8. Czy w Guild Wars 2 będzie można grać ‘nieludzkimi’ rasami?Jak będzie wyglądał rozwój postaci?

9. Czy maksymalny poziom zostanie zwiększony?

10. Czy w Guild Wars 2 będzie można grać solo?

11. Czy w Guild Wars 2 będzie można grać postacią z Guild Wars?

12. Kiedy dowiemy się jakie konkretnie nagrody czekają na graczy za wypełnianie swojego HoM?

13. Jakie będą wymagania systemowe dla Guild Wars 2?

14. Wygląda na to, że Charr'y używają broni palnej w trailerze Guild Wars 2. Czy w grze znajdować sie będą takie przedmioty?

15. Podwodne sceny w pierwszym filmiku wyglądają naprawdę świetnie. Czy gracze będą mogli zapuszczać się pod wodę?

P. Kiedy Guild Wars 2 zostanie wydane?

O. Kiedy zostanie ukończona. Nie ogłosiliśmy jeszcze daty wydania, ale kiedy ogłosimy będziecie mogli znaleźć informacje na oficjalnej stronie.

P. Kiedy zamierzacie opublikować więcej informacji na temat gry?

O. Więcej informacji na temat ras i historii świata ukarze się pod koniec tego roku. Informacje na temat przebiegu gry opublikowane zostaną na początku przyszłego roku.

P. Kiedy będą beta testy?

Guild Wars miało publiczne alfa- i beta- testy jeszcze we wczesnej fazie rozwoju, jednak w przypadku Guild Wars 2 będzie to miało miejsce niedługo przed datą wydania. Guild Wars 2 jest ambitnym projektem i gracze Guild Wars mają duże nadzieje co do jej jakości. Chcemy aby Guild Wars 2 urzekło graczy od pierwszej chwili kontaktu z grą.

P. Na jakich platformach ukarze się Guild Wars 2?

O. Guild Wars 2 jest tworzone z myślą o PC.

P. Czy granie w GW2 będzie płatne?

O. Nie. Jak w oryginalnym Guild Wars nie będzie abonamentu. Wystarczy, że zakupicie grę i będziecie mogli grać, nie płacąc dodatkowych opłat.

P. Czy Guild Wars 2 będzie MMO?

O. Tak. Guild Wars 2 będzie grą masową ze stałym światem.

P. Czym Guild Wars 2 będzie się różnić od innych MMO?

O. Po stworzeniu stałego świata w GW2 zostanie zachowana unikalność oryginału, włącznie z narracyjnością, rozległym zinstancjonowaniem i anty-grindową filozofią oraz mocnym wsparciem dla współzawodnictwa.

P. Czy w Guild Wars 2 będzie można grać ‘nieludzkimi’ rasami?

O. Oczywiście. Oprócz ludzkiej gracz będzie mógł stworzyć postać wybierając rasę Asurów, Charrów, Nornów lub Sylvari.

Podbijający Askalon, Charr-y są zażartymi, wojowniczymi istotami, zapamiętałymi wrogami ludzi. Teraz, gdy ich podbojom zagroziło większe niebezpieczeństwo, legiony Charr-ów przygotowują swoje machiny wojenne na spotkanie wrogów.

Nornowie są pół-olbrzymami z lodowatej północy, którzy mogą zmieniać kształt przybierając formę potężnej bestii. Zostali przygnani ze swej ojczystej krainy w krasnoludzkie ruiny Shiverpicks-ów przez niewyobrażalną siłę i teraz się przegrupowują.

Asurowie, którzy niegdyś rządzili tunelami i jaskiniami pod Tyrią, są rozwiniętą rasą o niewielkiej posturze i ogromnym intelekcie. Po wyjściu z jaskiń chcą rządzić światem na powierzchni dzięki swoim golemom i ostrym jak brzytwa dowcipie.

Niewiele wiadomo o Sylvari poza tym, że są wrażliwymi ‘roślino-podobnymi” istotami, świeżo rozkwitającymi na świecie. Są najmłodszą z ras Tyrii i wiąże je wspólne marzenie.

P. Jak będzie wyglądał rozwój postaci? Czy maksymalny poziom zostanie zwiększony?

O. Guild Wars 2 będzie miało rozległe wsparcie dla rozwoju postaci odpowiednie dla stałego świata RPG. Naszym priorytetem jest uniknięcie angażowania graczy w grę opartą na grindzie, który zazwyczaj towarzyszy zwiększonemu maksymalnemu poziomowi postaci.

Chcemy również umożliwić graczom wspólną grę, nawet jeżeli ich przyjaciele są na znacznie wyższym (lub niższym) poziomie, planujemy zaimplementowanie rozwiniętego systemu wsparcia, podobnego do tego w City of Heroes.

Do współzawodnictwa zastosujemy tą samą filozofię. Gracze będą mieli możliwość zaangażowania się w zorganizowane, zbalansowane PvP (podobne do GvG w Guild Wars) bez potrzeby uprzedniego levelowania postaci, znajdowania sprzętu czy odblokowywania umiejętności. Na terenach przeznaczonych do PvP wszystkie postacie będą miały ten sam poziom i dostęp do tego samego sprzętu.

P. Czy w Guild Wars 2 będzie można grać solo?

O. Tak. Będziecie mogli maksymalnie rozwijać swoją postać bez konieczności dołączania do grupy innych graczy. Większość rozgrywki będzie skonstruowana w sposób przyjazny dla gry solo, przy użyciu mechanizmów przeskalowujących poziom trudności w zależności od ilości graczy. Umożliwi to graczom rozgrywkę w formie, która będzie im odpowiadała najbardziej.

Jednocześnie, co ważne dla społeczności gier MMO, będzie można zaangażować się w wyzwania wymagające skoordynowanych działań grupy graczy.

P. Czy w Guild Wars 2 będzie można grać postacią z Guild Wars?

O. Ponieważ Guild Wars 2 będzie zupełnie inną grą z nowymi rasami i profesjami, nową technologią oraz zmienioną mechaniką rozgrywki, nie będzie można bezpośrednio użyć postaci z Guild Wars.

Wasza oryginalna nazwa postaci będzie zarezerwowana w Guild Wars 2. Dodatkowo osiągnięcia z Guild Wars zostaną przeniesione do Guild Wars 2 przy pomocy Komnaty Chwały (Hall of Monuments) i zapewnią Wam unikalne nagrody.

P. Kiedy dowiemy się jakie konkretnie nagrody czekają na graczy za wypełnianie swojego HoM?

O. Ujawnimy dokładnie w jaki sposób będzie działał HoM gdy będziemy bliżej wypuszczenia gry na rynek.

P. Jakie będą wymagania systemowe dla Guild Wars 2?

O. Wymagania systemowe nie zostały jeszcze określone, jednak jak w przypadku Guild Wars, będziemy dążyć do tego, aby można było grać na średniej jakości sprzęcie.

P. Wygląda na to, że Charr'y używają broni palnej w trailerze Guild Wars 2. Czy w grze znajdować sie będą takie przedmioty?

O. Fabuła Guild Wars 2 zabiera gracza o 250 lat do przodu od czasu pierwszej części gry, dlatego tez chcieliśmy wprowadzić nową technologię do świata Tyrii. Od mistycznych technologii Asur po industrialne machiny wojenne Charr'ów, Guild Wars 2 z pewnością umiejscowione jest w innej erze4 niż oryginalna gra, dlatego też broń i maszyny muszą to odzwierciedlać. Broń palna będzie dostępna w grze - lecz w nietypowy sposób.

P. Podwodne sceny w pierwszym filmiku wyglądają naprawdę świetnie. Czy gracze będą mogli zapuszczać się pod wodę?

O. Oczywiście! Chcemy, aby eksploracja głębin była prosta i ekscytująca dla graczy i chcemy usunąć kilka zwyczajowych ograniczeń (np. tonięcie) jakie spotyka się w innych grach. Podwodne rejony dają naprawdę wiele nowych możliwości i znacznie zwiększają możliwy do odwiedzenia świat Guild Wars 2.

Tłumaczenie

Guen, Tom Stone

źródło: www.guildwars.com

Podoba mi się to, że gra nie będzie płatna, tylko za pudełko się płaci. Szkoda, że nie wiadomo kiedy będą Beta Testy.

Podwodne sceny w pierwszym filmiku wyglądają naprawdę świetnie. Czy gracze będą mogli zapuszczać się pod wodę?O. Oczywiście! Chcemy, aby eksploracja głębin była prosta i ekscytująca dla graczy i chcemy usunąć kilka zwyczajowych ograniczeń (np. tonięcie) jakie spotyka się w innych grach. Podwodne rejony dają naprawdę wiele nowych możliwości i znacznie zwiększają możliwy do odwiedzenia świat Guild Wars 2.

Ciekawi mnie, jak im to wyjdzie, jak to dopracują. :)

Przed ostatnie pytanie mi się nie podoba ;/ nie lubię takich gier.

Nie jestem zbytnio w temacie, ale powiedz czemu Ci się to nie podoba?

Ja czekam na te wielkie up'y które maja być tuż przed premierą GW2

Z pewnością będzie to klimat fantasy z domieszką science fiction. Ale nie wiadomo chyba jak to zaimplementują w grę i czy dużo będzie tej nowoczesności. Grając w Sacred 2, od tego klimatu miałem mdłości, ale to może też przez to, że siedziałem na krześle bez oparcia. Oraz to, że grałem cyborgiem, strzelając w elfy i magów.

P. Czy granie w GW2 będzie płatne?O. Nie. Jak w oryginalnym Guild Wars nie będzie abonamentu. Wystarczy, że zakupicie grę i będziecie mogli grać, nie płacąc dodatkowych opłat.P. Podwodne sceny w pierwszym filmiku wyglądają naprawdę świetnie. Czy gracze będą mogli zapuszczać się pod wodę?O. Oczywiście! Chcemy, aby eksploracja głębin była prosta i ekscytująca dla graczy i chcemy usunąć kilka zwyczajowych ograniczeń (np. tonięcie) jakie spotyka się w innych grach. Podwodne rejony dają naprawdę wiele nowych możliwości i znacznie zwiększają możliwy do odwiedzenia świat Guild Wars 2.

całe szczęście na amie mówili że bedzie płatne. a co do pływania pod woda to za***iscie(ciekawe czy skakac tez bedzie sie dalo;])

FAIL <_<

wszystko ok ale czemu skopiowałeś to STĄD?

nie mogłeś wstawić linku do tego tekstu lub go przeczytać i napisać własnymi słowami?

guildwars.pl wiele rzeczy nie aktualizuje jak ten tekst i z nowszych info wiem ,że:

-beta testy mają być w tym roku(którego miesiąca tego nie wiadomo)

-HoM ma mieć tylko wpływ na wygląd(jakieś drobiazgi kosmetyczne),wpływu typu większe dmg itp mieć nie będzie :P

FAIL wszystko ok ale czemu skopiowałeś to STĄD? nie mogłeś wstawić linku do tego tekstu lub go przeczytać i napisać własnymi słowami?

A coś Ci przeszkadza, że skopiował tekst ?? Chociaż każdy mógł sobie przeczytać, co będzie w Guild Wars 2, lub czego można się spodziewać. A gdyby sam zredagował tekst, to mógłby coś pominąć, a tak to jest wszystko. :)

Przepraszam cię bardzo Herold ale to jest moja sprawa czy wkleję czy dam link... poza tym jest napisane kto tłumaczył i skąd jest wzięte więc o co chodzi.

Mam nadzieje że to nie klon WOW'a i będzie chodziło o build ;] jestem fanem GW nick w grze to kriss vanshield

Też mam nadzieję że to nie będzie drugi WoW. Buildy są spoko ale dla każdej klasy powinno być ich słusznych bardzo dużo żeby każda postać była unikatowa a nie wszystkie pozrzynane od innych.

No miejmy nadzieje że nie będzie tam czegoś skopiowanego z WoW'a.Ale jeżeli twórcy sie postarali to nie powinno byc tam zbyt wiele rzeczy zerżniętych z innych gier bo np. eksploracja terenu pod wodą już jest bardzo ciekawą i niespotykaną rzeczą w innych grach MMORPG, oczywiście moge się mylic ale ja jeszcze tego nie spotkałem (chyba że w formie bugu).No i te rasy wydają się byc ciekawe, jedynie te bronie palne, miejmy nadzieje że nie popusją nam gry np. tym że będą w pewien sposub wymiatac (czasami się to niestety zdarza), a jeżeli ktoś nie rozumie dokładnie o co chodzi to już tłumacze np. gramy wojem na dobrym lvl i z dobrym pancerzem, a tu mamy typa z bronią palną na niższym lvl i pomimo tego że woj był dobry to broń palna załatwiła go kilkoma strzałami zanim ten podszedł bo jakby ten strzelec miał dobry lvl to ok, rozumiecie o co mi chodzi prawda? Ale jak na razie gra zapowiada się całkiem ciekawie zobaczymy co z tego będzie.

No miejmy nadzieje że nie będzie tam czegoś skopiowanego z WoW'a.Ale jeżeli twórcy sie postarali to nie powinno byc tam zbyt wiele rzeczy zerżniętych z innych gier bo np. eksploracja terenu pod wodą już jest bardzo ciekawą i niespotykaną rzeczą w innych grach MMORPG, oczywiście moge się mylic ale ja jeszcze tego nie spotkałem (chyba że w formie bugu).No i te rasy wydają się byc ciekawe, jedynie te bronie palne, miejmy nadzieje że nie popusją nam gry np. tym że będą w pewien sposub wymiatac (czasami się to niestety zdarza), a jeżeli ktoś nie rozumie dokładnie o co chodzi to już tłumacze np. gramy wojem na dobrym lvl i z dobrym pancerzem, a tu mamy typa z bronią palną na niższym lvl i pomimo tego że woj był dobry to broń palna załatwiła go kilkoma strzałami zanim ten podszedł bo jakby ten strzelec miał dobry lvl to ok, rozumiecie o co mi chodzi prawda? Ale jak na razie gra zapowiada się całkiem ciekawie zobaczymy co z tego będzie.

Hmm raczej nie. Wydaje mi się że to tak jak łuk tylko że strzela. Jeśli grałeś w WoWa to wiesz o co chodzi, tam strzelba działa jak łuk, podobny czas strzału i obrażenia. Tu będzie to samo.

HAHAHAHAHA! Dobre dobre, Bill Cosby, mógł by się od ciebie uczyć skeczy :)

Guild Wars NIGDY nie zniży się do takiego poziomu, by zżynać coś z Wowa.

Coś ciekawego do poczytania.

http://www.arena.net/blog/guild-wars-2-design-manifesto

Kilka faktów:

* No subscription fee. Yes, you read that right, a mass-market, enormous MMORPG without a monthly cost.

* Engaging stories based around your character, heavily focused on the biography you set up at character creation.

* Quests that naturally happen and you take part in, not started by an NPC standing idly by while his village is burned to the ground.

* Visceral combat where players can work in tandem to create new effects, such as an Elementalist's fire wall allowing projectiles that pass through it to cause additional effects.

* No more group boundaries for participating in content; all players who engage in a battle are rewarded equally.

Szczególnie mi się podoba to zaznaczone :o, oj będzie się działo

No no, fajne, coś takiego ma być w Two Worlds II, a w MMO... miodzio :D

No tak GW2 wszystkich trzyma w napięciu. :)

Nie wiem czy info zdobyłeś z www.cdaction.pl, bo znajduje się tam news o GW2 gdzie dużo zostaje zdradzone przez twórców i z najnowszych informacji i domysłów już w przeciągu kilku miesięcy będziemy mogli zobaczyć GW2 na półkach sklepowych. Autorzy podają różne info. i nie wiadomo co jest prawdą a co nie, ale Guild Wars jak to przeczytałem komentarz do jakiejś innej gry "trzyma za jaja i nie chce puścić". ;)

Tutaj macie link do owego newsa : http://www.cdaction.pl/news-12332/guild-wars-2-start.html w newsie znajdują się też linki do oficjalnych kont autorów gdzie O'Brien zamieszcza info. :D

Zapoznajcie się z filmikami na kanale YT:

http://mmorpg.org.pl/guildwars2-czary-elementalista,n618.html

te filmiki(dosłownie)zwaliły mnie z krzesła. spodziewałem się czegoś... wielkiego, ale coś takiego. słów mi brakło.

no cóż czekamy na pozostałe klasy