GW 2 - na takim sprzęcie pogram?

Witam planuje kupić GW2 ale pytanie czy będę mógł się cieszyć swobodną grą czy będzie pokaz slajdów jakiś ?

Sprzęt: Win 7 64bit , i3 , 4GB ram , ASUS EAH6670

i moglibyście wypisać jakieś najważniejsze informacje które powinieniem znać w tej grze ? np jaki serwer , jakieś info o itemach , kowal , craft ? jakich itemó nie sprzedawać bo są np drogie itp

Ta stronka powinna Ci pomóc http://systemrequirementslab.com/cyri . Ja gram na pentium dual-core 2,80 GHz, 4 GB ram, grafika geforce 220 gt, serwer Blacktide (nie oficjalny polski serwer), a co do craftingu to zależy od tego kim chcesz grać :)

Server : Polecam Seafarer's rest. Bardfzo dobry server z bardzo dobrze rozwiniętym WvWvW.

Co do itemów to jeżeli grasz odkrywając wszystkie mapki (robiąc 100% world) nie masz co kupować itemów. Te zdobyczne rozkładaj na części pierwsze za pomocą Salvage kit.

Ja gram na Intel Core i5 3,6GHz, 8GB RAM, GF 650GTX i wszystko płynnie na max.

Pozdrawiam i zapraszam do gry.

btw: Jeżeli chodzi o crafting ti nie za przątaj sobie nim głowy do 80lvl. Zbieraj matsy na sprzedarz.

myślałem nad grą elementalistem

coś konkretnego powinienem wiedzieć na jego temat ?

i jak z eq ? dostaje się je zam isje czy trzeba grindować i zbierać kase na jakiś set ?

Podstawą u elementalisty to umiejętność elastycznego przemieniania żywiołów :) Postać dość krucha pod względem wytrzymałości ale ma wiele czarów, które podtrzymują przy życiu.

EQ dostajesz ze Story (linia fabularna), ze skrzynek pochodzących z championów, za karmę (waluta za robienie lokalnych questów - serduszka), za skompletowanie mapy, z craftingu... masz tone ścieżek... no i oczywiście ze zwyczajnych potworków. Na wyższych levelach dochodzą jeszcze dungeony, fraktale i inne sprawy :) Nie trzeba zbierać kasy ani siedzieć godzinami na grindzie żeby mieć dobre EQ :) Wszystko znajdziesz za dość niską cenę na trading poście (dom aukcyjny) lub zwyczajnie... zdobędziesz w sposoby wymienione wyżej ;) Zawsze możesz sprawdzić wartość itema poprzez kliknięcie PPM na nim, a następnie wybraniu opcji Buy at Trading Post... tam pokaże Ci się wycena danego przedmiotu przez innych graczy.

Jeśli chodzi o serwer to na Blacktide masz najwięcej Polaków, ewentualnie Underworld :)

Co do sprzętu to raczej powinieneś dać rade. Ja na i3 + HD7770 gram na medium. Niestety nie wiem jak będzie z kartą graficzną.

a coś na pvp ( bo głównie mass pvp zachęca mnie do tej gry ) co polecicie ? w sensie jaką postać

W grze masz sPvP. Po przejściu w odpowiednie miejsce dostajesz 80 poziom, EQ na 80 oraz skille i traity. W sPvP każdy jest sobie równy pod względem posiadanych przedmiotów, bądź atrybutów. Tu walczysz na specjalnych mapach, w różnych trybach rozgrywki do 16 graczy o ile się nie pomyliłem (dwie drużyny). Drugim PvP jest WvWvW. Trzy serwery walczące o dominacje na oddzielnym, otwartym świecie/mapie. Tutaj toczą się walki o różne fortyfikacje: zamek, forty, wieże, obozy. Tu również dostaniesz 80lvl odrazu. Atrybuty się dostosują jednak przedmioty i skille nie - będziesz miał to samo na sobie co w zwykłym świecie PvE. Użyłeś słowa mass i tak jest. Tone graczy na jednym ekranie. Oblężenia, które potrafią trwać godzinę i dłużej. Jak i oblężenia to i możliwość budowania machin oblężniczych (katapulty, tarany, działka) za pomocą supply pozyskiwanych z obozów.

Na PvE masz jedne lvlowanie ogólne Twojej postaci, na sPvP oddzielne, a na WvWvW jeszcze inne. Za długo by tu pisać :) Jeśli znasz choć trochę angielski to wszystko znajdziesz na oficjalnej wiki Guild Wars 2.

myślałem nad grą elementalistemcoś konkretnego powinienem wiedzieć na jego temat ?

Ano,jedna z najtrudniejszych postaci dla początkowego gracza :P .Trzeba dobrze ogarnąć zmianę żywiołów pod F1-F4.Bardziej ogarnięci gracze zmieniają sobie przypisane klawisze.Co do serwerów to polecam Underworld lub Aurora Glade.Na AG bardzo dużo graczy,sporo polaków.

karta do www, zapomnij a procek na wvw bedzie nawet po zmianie karty niedomagal

Zależy jakie i3. U mnie śmiga normalnie ;)

według tego testu do którego kolega podał link wyżej to gra na high powinna działać ( a raczej na high nie będę grał ) , a oglądając filmiki na necie ze słabszym sprzętem ludzie grali bez problemów

@Quaku takie rzeczy to były na początku gw2, teraz dość mocno poprawili optymalizacje i na średnich kompach można śmiało śmigać po www

pisaliście że elementalista jest dla bardziej doświadczonych graczy ok

to co innego polecacie ? ( nie lubie warriorów zbytnio ) łucznik - dobra klasa lub jakiś złodziej ? da rade nią pograć ? lub jakiś inny mag ?

Według mnie Warrior jest najłatwiejszy, a tuż za nim Guardian. Złodziej potrafi zadać tonę obrażeń. Niestety nieumiejętna walka z większą ilością mobków często kończy się śmiercią, gdyż jest to postać papierkowa, a skupiając się na defensywnie Thief traci swój sens. Z tego co doświadczyłem Necro jest łatwy do expienia oraz Ranger. Tylko trzeba ogarnąć u Strzelca sprawę z petami, z kolei u Nekromanty jego mechanikę gry ;)

Warrior w GW2 nie oznacza walkę tylko w zwarciu. Postać ta ma największą ilość dostępnych broni. Może używać zarówno miecza/młota, jak i strzelbę/długi łuk.

http://wiki.guildwars2.com/wiki/Weapon - zjedź niżej i sam zobacz tabelkę z weapons :)

Na WvW wychodzę tylko thiefem (ewentualnie mesmerem jak jestem w grupie). To że można trollować zerg to jeszcze jest dobra przeżywalność.

Jeśli chodzi o twój sprzęt, GW2 będzie działać ale nie oczekuj 20 fps przy oblężeniu zamków na WvW.
Co do klasy postaci dla świeżaka. Normalnie dla każdego proponuję warriora (ze względu na szybkie wbijanie leveli i wysokie zapotrzebowanie na instach), ale nie przepadasz za nim więc:
- mesmer - dobry na pvp ale w porównaniu do innych klas, wolno się expi więc możesz się zniechęcić w trakcie gry.

- ranger - niby z dystansu ale najlepszy jest z melee. Nie jest to najpopularna klasa wśród doświadczonych graczy.

- thief - Dobry na pvp ale średnio przydatny na dungach (ale na taki Arah to przydatny ;p ).

- necro - nie ma przydatnych skili grupowych. Zwykły papier a nawet dobrego dps'a nie zrobi.

- guard - najlepiej sprawdza się w dungach jako tank/healer ale w pvp nie jest topową klasą (czytałem w changelogu że troche go ulepszyli pod dps, ale nie testowałem).

- inżynier - nawet dobry ale tylko z granatami lub palnikiem. Dużo nim nie gram ale na pvp zdarzyło mi się że mnie taki z granata zjechał. ;p

- elementalista - fajna klasa ale wymaga by zaznajomić się z mechaniką GW2. Umiejętne dodge'owanie oraz zmiany żywiołów + niezgorszy dps. Może ci pasować.

Mam nadzieję że choć trochę rozjaśniłem ci klasy postaci w Guild Wars 2 (pisałem krótko żeby była lepsza czytelność). Swoje opinie opieram na wielogodzinnych sesjach z daną klasą. Jeśli ktoś będzie miał jakieś pytania, z chęcią odpowiem na PW.

Witam bardzo serdecznie

to może ja podpowiem co nieco XD

Server

na początek polecam Blacktide czemu ?? nie oficjalny polski server raczej ludzie na nim nic nie robią typu farma champów itp. ale dla początkującego dobra sprawa bo bez problemu WvWvW sobie odkryjesz ;) tzn. visty poiki itp. (potrzebne do 100% odkrycia mapy i otrzymania giftu do Legendarnaj broni)

jednak jeśli chciał byś coś robić typu zabjanie world bossów itp. to zawsze jest guesting na każdy server tak więc nie ma problemu jak gildia jest np. na innym serverze a ty ba innym ;) (odpada wtedy kiedy byś chciał z gildią czy party iść na WvWvW)

Klasa

może powiem tak

Warior Guardian dungeony / instancje (inne klasy są mało widziane i brane na dungi i insty )

inne to typowo papiery tzn. :P i raczej trzeba dobrze nimi ogarniać żeby zabić kogoś lub nie padać na dungu i nie padać co chwile

jak masz jakieś pytania pisz ;)

Ja bym ci poradzil grac tym co chcesz, bo wtedy sie nie znudzisz, tylko nie rob rangera ani inzyniera :) .

to tak obecnie wybrałem necromancera i spróbuje nim coś pograć i zobaczyć jak się gra

mam jeszcze kilka pytań

za jakąś misję dostałem set ubrań tyle że nie moge ich ubrać jest napisane tylko PVP nazwa setu

co ta są te daily guesty ? było ich kilka i postęp ich wykonania był w % ale na mapie nie były zaznaczone ?

czy każda broń może mieć tylko 5 skilli czy potem można sie innych nauczyć ?

powinienem wiedzieć coś na temat necromanty ?

ravir94

"- necro - nie ma przydatnych skili grupowych. Zwykły papier a nawet dobrego dps'a nie zrobi." czyli jest so słaba klasa jeśli chodzi o pve i pvp ?

Z pewnością sobie pograsz, też przegiąłem troszkę ale generalnie.

Nastaw się w przyszłości na dołożenie 4gb ramu, zmianę karty graf. == max detale a na razie średnie, na pve wysokie może.

Gra MMO to ciągle rozwijanie postaci graj czym lubisz

to tak obecnie wybrałem necromancera i spróbuje nim coś pograć i zobaczyć jak się gra

mam jeszcze kilka pytań

za jakąś misję dostałem set ubrań tyle że nie moge ich ubrać jest napisane tylko PVP nazwa setu

co ta są te daily guesty ? było ich kilka i postęp ich wykonania był w % ale na mapie nie były zaznaczone ?

czy każda broń może mieć tylko 5 skilli czy potem można sie innych nauczyć ?

powinienem wiedzieć coś na temat necromanty ?

ravir94

"- necro - nie ma przydatnych skili grupowych. Zwykły papier a nawet dobrego dps'a nie zrobi." czyli jest so słaba klasa jeśli chodzi o pve i pvp ?

i jeszcze takie pytanie

widziałem że necro może walczyć różnymi broniami więc chciałęm zapytać którą broń najlepiej wybrać ?

i o co chodzi z tym odkrywaniem mapy ? musze samemu biegać po całęj mapie czy gdy będę robił misje to przez misje ją odkryje ?