Na WvW wychodzę tylko thiefem (ewentualnie mesmerem jak jestem w grupie). To że można trollować zerg to jeszcze jest dobra przeżywalność.
Jeśli chodzi o twój sprzęt, GW2 będzie działać ale nie oczekuj 20 fps przy oblężeniu zamków na WvW.
Co do klasy postaci dla świeżaka. Normalnie dla każdego proponuję warriora (ze względu na szybkie wbijanie leveli i wysokie zapotrzebowanie na instach), ale nie przepadasz za nim więc:
- mesmer - dobry na pvp ale w porównaniu do innych klas, wolno się expi więc możesz się zniechęcić w trakcie gry.
- ranger - niby z dystansu ale najlepszy jest z melee. Nie jest to najpopularna klasa wśród doświadczonych graczy.
- thief - Dobry na pvp ale średnio przydatny na dungach (ale na taki Arah to przydatny ;p ).
- necro - nie ma przydatnych skili grupowych. Zwykły papier a nawet dobrego dps'a nie zrobi.
- guard - najlepiej sprawdza się w dungach jako tank/healer ale w pvp nie jest topową klasą (czytałem w changelogu że troche go ulepszyli pod dps, ale nie testowałem).
- inżynier - nawet dobry ale tylko z granatami lub palnikiem. Dużo nim nie gram ale na pvp zdarzyło mi się że mnie taki z granata zjechał. ;p
- elementalista - fajna klasa ale wymaga by zaznajomić się z mechaniką GW2. Umiejętne dodge'owanie oraz zmiany żywiołów + niezgorszy dps. Może ci pasować.
Mam nadzieję że choć trochę rozjaśniłem ci klasy postaci w Guild Wars 2 (pisałem krótko żeby była lepsza czytelność). Swoje opinie opieram na wielogodzinnych sesjach z daną klasą. Jeśli ktoś będzie miał jakieś pytania, z chęcią odpowiem na PW.