engi ma zamiast broni kity które dodają też skille osobne niezależne od broni - granaty, bomby, miotacz ognia, elixir gun i klucz francuski ;] to dodatkowe 25 skilli, to tak jakbyś dodał 5 nowych broni dla tej postaci.
GW2 i nowe nagordy tego roku
tak tu się zgodzę z Dreedzikiem.. za***iste jest to, że każda broń to inny skill, ale takim enginerem dużego wyboru broni nie mam... za to guardian ma aż za duży
2 rodzaje broni + kity, to mało ? Kity jego to również bronie z osobnymi skillami.
Edit:
kurde nie zobaczyłem że już dredzik odp sory.
no tak... soorki nie wziąłem tego pod uwagę... Czyli GW2 jest po prostu "the best" gierką jaką mogłem kupić (w ciągu przynajmniej kilku lat, bo stare RPG dla mnie były najlepsze... ohh Gothic I i II)
to to już kwestia indywidualna, by nie było że propagandujemy tutaj .. podoba się, klient zadowolony, fun jest.. czego chcieć więcej..
Ja jak chce grać i mam na to czas siadam do GW2, nie szykuje się na razie żadne mmo - bo jeśli combat w ArchAge się nie zmieni to nawet do niego nie siądę - które w moim odczuciu będzie coś warte, z tych oczywiście zapowiedzianych na 2013, aczkolwiek B&S może się okazać ciekawy jak westernizacja go nie spieprzy a założenia głównie PvP będą racjonalne- czyt. taki kung-fu nie będzie zabijał wszystkiego co się rusza dzięki ilości ccków, Neverwinter się może okazać ciekawą przygodą, ale to też cofnięcie się bardzo wstecz jeśli chodzi o walkę... także wszystko się okaże. Żadnej produkcji nie wieszam na razie do góry nogami.. tak czy inaczej nie mam obecnie nic na horyzoncie co sprawiłoby jakąkolwiek niechęć do grania w inne gry w czasie oczekiwania na ów produkcję.
Dla mnie GW2 ma jeden podstawowy problem - jak dla mnie 90% utility skills jest strasznie nudne. Nie można wykombinować żadnego ciekawszego buildu, bo gra jest tak zaprojektowana, żeby nie było zbyt dużych różnic pomiędzy graczami... Efektem jest to, że zmieniam postać średnio co trzy dni... Jak pomyślę, jak wspaniały system umiejętności miała "jedynka", to mi się łezka w oku kręci. Gdyby połączyli tą wolność z jedynki z dynamiką dwójki, to powstałaby dla mnie gra idealna.
No nie mogłoby być tak jak w jedynce bo założenia gry są inne, Anet chce stworzyć grę gdzie będzie można bawić się e-sportowo, a ilość skilli z jedynki kompletnie to przekreśla... tam do dnia dzisiejszego nie ma balansu a buildy mnożą się jak grzyby po deszczu.
Sam grywałem jednym buildem wiele czasu do momentu gdy nie został znerfiony. tam też bildy tworzyło się na całą drużynę nie tylko na jednego gracza, tak samo jak już samych skilli było o 2 mniej na pasku.
Na oficjalnym forum dyskutujemy jak można by poprawić mechanikę i AI minionów necrusa, pokazałem zdjęcie sprzed nerfu ilościowego minionów z liczbą ponad 30 petów wokół mnie ;]..
zauważyłem, że na skillbarze miałem mało skilli takich "do bicia" bo raptem 2, 2 były związane z leczeniem 3 od minionów i praktycznie na każdy wypad -must have - res sygnet. także też szału nie było
"Nie mogłoby być tak" - ta, jasne. To tylko ArenaNet obrała "łatwą drogę".
Oczywiście, że balans byłby niemożliwy. Ale dla PvP mogliby właśnie przygotować ten odrębny zestaw skilli, taki jak jest teraz, a do PvE dać tą wolność.
P.S. Na razie im w żaden sposób nie wychodzi ten esport, panuje raczej ogólny brak zainteresowania GW2 pod tym względem - GW1 sobie dużo lepiej pod tym względem radziło, nawet pomimo braku balansu. Bo co z tego, że brak balansu, jak postać można zmienić w każdej sekundzie, bez wysiłku - nie ma sytuacji, że ktoś spędził dużo czasu na jakąś postać i teraz jest ona bezużyteczna.
do E-sportu brakuje już tylko 2 elementów, custom aren i spectatora (taki w sumie dodatek bo przydałoby się aby ktoś oglądał mecze) aczkolwiek sądzę, że custom areny już spowodują że sytuacja się ruszy z turniejami amatorskimi czy innymi mniejszymi... także spoko wodza. Muszą też trochę zmian w balanse wprowadzić.. np. przyciąć skrzydła thiefom którzy siedzą permanentnie w hidzie i zabijają jednym przyciskiem.. także jeszcze trochę..
Czy mogliby .. no nie wiem czy byłbym zachwyconym graczem gydbym na pvp z 1000 skilli dostał 50 :/
Tylko, że to nie o to chodzi... w GW1 było jest i zapewne dalej będzie pełno sytuacji, że nagle pojawia się ekipa z wymyślnym buildem którego zanim coś skontruje mija tygodnie. Wystarczy, że na taki turniej poszedłby taki team i wymłócił by wszystko bo nikt ni byłby wstanie tego skontrować.. a to nie o to tu chodzi przecież. Były swojego czasu Spike Teamy, Wolf Team, Smite Monk, Naszej guildii wymysł z necrusami bo zabijali całe pt ;] .. wszystko było nerfowane po miesiącu czy dłużej.. także by e-sport miał sens gra musi spełniać odpowiednie warunki, techniczne i gameplayowe.. dlaczego wiele obecnych gier nie ma szans na e-sport.. bo nie ma realnych szans na to by powstał w grach balans.. chyba, że twórcy by dopuszczali do turniejów uprzednio zrobione postacie bez możliwości ich reedycji.. ale co to za fun...
I w GW2 powstają fajne setupy clasowo buildowe i ciekawie się to zaczyna prezentować.. ale wiedząc co każda z postaci może zrobić jest szansa w takiej potyczce na kontrę. Przecież początkowo to buildów na postać były 2-3 teraz są ich dziesiątki i chociaż często różnią się kilkoma traitami to jednak wymusza to na graczu całkowicie innego gameplayu.. ile jest niewykorzystywanych potencjalnych buildów w danych klasach tylko dlatego, że ludzie jeszcze nie załapali jak to można wykorzystać... dopiero od niedawna a dokładnie od momentu kiedy do fraktali ludzie zaczęli chodzi na wysokie lvle pojawił się problem natury supportowej, wszyscy lecieli na DPSa nie było nikogo kto by się zajmował healem etc.. nagle wszystkie takie rzeczy poszyły w górę ich ceny są bardzo wysokie a taka postać supportująca jest mile widziana w każdym pt. .. także jak dla mnie ludzie w GW2 dopiero zaczynają się rozwijać i zaczynają łapać o co chodzi ..w GW1 takie rzeczy pojawiały się około 6m-c po wydaniu gry.. kiedy to ludzie zaczęli bardziej naciskać na pvp i więcej kombinować z klasami i skillami.. często jedna runa, jeden skill zmieniał całe znaczenie postaci w party.
czytałem/oglądałem..
nic nie pisałem bo znów mnie ludzie zjedzą
Tym razem od serwisu IGN.
Z FB ArenyNet.
IGN has revealed its "Best of 2012" winners, and we are honored to have received the top spot in three categories:
Best PC Game: http://www.ign.com/wikis/best-of-2012/Best_PC_Game
Best PC MMO game: http://www.ign.com/wikis/best-of-2012/Best_PC_MMO_Game
Best PC Graphics: http://www.ign.com/wikis/best-of-2012/Best_PC_Graphics