Infinity IEM 2015 vs IEM Challenger 2016

Witam zamierzam kupić komputer i waham się miedzy tymi dwoma IInfinity IEM 2015 , IEM Challenger 2016 . Który z nich ma lepsze parametry ? czy opłaca się w tej cenie tego challengera ? Może odzyskam z 500 zł jak posprzedaje te gierki co są dołączone do niego.

Jeszcze znalazłem tesla i będę miał zniżkę na monitor 200 zł .

Proszę pomóżcie i doradźcie który zestaw wybrać? I nie piszcie ze mam sobie coś złożyć bo to na te same pieniądze wyjdzie tu jest wszystko powygrywane.

Pytasz o komputery z całkowicie innego przedziału cenowego, jaki to ma sens? Pierwszy ma teoretycznie i7, ale myślę że Tobie taki procesor nie zrobi różnicy Obie mają taką samą kartę, która teoretycznie mogłaby być lepsza, ale logiczne że wciskają tam to czego chcą się pozbyć, a nie to co jest najlepsze w danym przedziale. Sam wybierz, czy chcesz dopłacać dla SSD i większej ilości (lepszego) ramu. Zresztą umiesz i chcesz kręcić? Bo taki właśnie jest ten drugi zestaw.

I tak, te zestawy są słabe, bo są nieprzemyślane. W tym przedziale cenowym powinno się iść w oczko wyższą kartę, bo 960, nie jest może zła ale też czemu mamy wybrać ją skoro można wpakować coś lepszego

Konputer chce do 4000k tego chelendzera chyba wezmę. Jaka jest różnica pomiedzy tymi kartami? Tylko to ze jedna ma 4 gb a tama 2gb? I ten i5 wydaje mi sie lepszym procesorem . umiem kręcić kiedys sie w to bawiłem. Sprzetowo chyba jest ten chelendzer lepszy? Oplaca się go kupic za 4tys.?

Z tego co kolega napisal, chyba mozesz wywnioskowac, ze sie troche nie oplaca.

A co sie tak na te komputerki uparles, chcesz sie pochwalic znajomym, ze masz hologram autentyczności "Intel Extreme Masters 2016"?

Nie chodzi o logo. Chce po prostu lepszy komputer wybrać. Powiedzmy ze mogę je miec za rowna kwote 4000k. To który byście wybrali. Ktory zestaw mi starczy na dłużej bez ulepszania. Jakie sa różnice pomiedzy tymi zestawami.

Na ktorym z tych zestawów lepiej beda chodzic gry?

zaden
.. teoretycznier i technicznie mozna zlozyc lepszy zestaw za kwote 4000 zl

Na bazie r9 390x albo gtx 970 (i dla fanow amd jak nividi sie znajdzie )

Przykladowy zestaw w 2 minut za 4150 zl

http://www.morele.net/inventory/info/vrRptY/

W zestawie mozna zainstalowacc Karte czerwonych R9 390 cena wyjdzie taa sama

Oczywiscie w niedalekiej przyszlosc radze dolozyc 200 zl i zakupic jakies chlodzenie na procesor poniewaz kupno odblokowanego mnoznika (l\kupuje sie w celu podkrecenia ) a do tego potrzeba dobrej plyty i lepszego chlodzenia

@Calvex

Na cholere plyte za 660 zl sugerujesz lol

To mi wyszło na dzień dzisiejszy.

<p>
	<a href="http://www.morele.net/inventory/info/Nteu71/" rel="external nofollow">http://www.morele.net/inventory/info/Nteu71/</a>
</p>

<p>
	R9 390 + 6600k. Wszystko na nowym socketcie LGA 1511. W ogóle można by zlożyć zestaw na LGA 1150, ale to już zalezy od ciebie. Ceny procków są identyczne, ale płyty na lga 1150 są trochę tańsze.
</p>

<p>
	Procka kręcisz spokojnie na 4,5 Ghz i masz zestaw na lata.
</p>

Kurcze wiedziałem ze podacie jakis inny zestaw. Tu mam juz złożone z oprogramowaniem. Prosze odpowiedzcie mi na moje pytania. Ten i7 czy i5 jest lepszy do gier? Te karty graficzne czym sie roznia tylko iloscia ramu? I te ramy w jedym zestawie ddr3 a druga ddr4 jest roznica pomiedzy nimi? Ktory byscie kupili chelendzera czy infinity. Musicie wybrać pomiędzy nimi. Pomóżcie prosze.

Kurcze wiedziałem ze podacie jakis inny zestaw. Tu mam juz złożone z oprogramowaniem. Prosze odpowiedzcie mi na moje pytania. Ten i7 czy i5 jest lepszy do gier? Te karty graficzne czym sie roznia tylko iloscia ramu? I te ramy w jedym zestawie ddr3 a druga ddr4  jest roznica pomiedzy nimi? Ktory byscie kupili chelendzera czy infinity. Musicie wybrać pomiędzy nimi. Pomóżcie prosze.

Takich jak ty naiwniaku ludzie kochaja ;p

jak nie umiesz zlozyc sam mozesz wybrac zeby ci morele za 1 zl zlozyli i zainstalowali oczywiscie system zakupujesz osobno lub musisz przejsc na ceimna strone " nie bede tego precyzowal " tak czy siak masz 3 miesiace na podjecie decyzji ( i jaki problem masz ??)

zaden
.. teoretycznier i technicznie mozna zlozyc lepszy zestaw za kwote 4000 zl

Na bazie r9 390x albo gtx 970 (i dla fanow amd jak nividi sie znajdzie )

Przykladowy zestaw w 2 minut za 4150 zl

http://www.morele.net/inventory/info/vrRptY/

W zestawie mozna zainstalowacc Karte czerwonych R9 390 cena wyjdzie taa sama

Oczywiscie w niedalekiej przyszlosc radze dolozyc 200 zl i zakupic jakies chlodzenie na procesor poniewaz kupno odblokowanego mnoznika (l\kupuje sie w celu podkrecenia ) a do tego potrzeba dobrej plyty i lepszego chlodzenia

@Calvex

Na cholere plyte za 660 zl sugerujesz lol

Ok, to powiedz mi jakim cudem chcesz walnać oc na 4,5 Ghz albo wyżej na płycie z chipsetem b150 ? Bo chyba nie za pomocą podniesienia szyny BCLK ? LOL
Podsumowując:
Polecasz procka do OC

Płytę nie przeznaczoną do OC

Brak żadnego chłodzenia

Rozumiem, że na boxowym chłodzeniu ma kręcić i grać ? Chłodzenie w komputerze, to rzecz niezbędna.

Ok, to powiedz mi jakim cudem chcesz walnać oc na 4,5 Ghz albo wyżej na płycie z chipsetem b150 ? Bo chyba nie za pomocą podniesienia szyny BCLK ? LOL
Podsumowując: 
Polecasz procka do OC

Płytę nie przeznaczoną do OC

Brak żadnego chłodzenia

Rozumiem, że na boxowym chłodzeniu ma kręcić i grać ? Chłodzenie w komputerze, to rzecz niezbędna. 

chyba ma napisane ze w niedalekiej przyszlosc dokupic chlodzenie ... chociaz i tak mu nie potrzebny odblokowany mnoznik ... bo watpie zeby zrobil oc jezeli ma problem ze zlozeniem samemu zestaw ..

Taa plyta z duza iloscia sekcji chlodzenia nie nadaje sie doo podkrecnia ;p

Moze nie bedzie jakiegos extremalnego oc na tej plycie ... ale i tak czytajac goo nie zrobi oc :P

Spoko mieliscie mi tylko napisac który zestaw jest lepszy. A nie skladac! Biore tego chelendzera za 3999 gry sprzedaje za 500 i mam za***isty komputerek z oprogramowaniem za 3500 zl. Dzieki za pomoc.

Oba zestawy nie są zle, ale za dana kasę można złożyć lepsze. Ale skoro się nastawiłeś na ten to bierz. Styknie z ta grafa na może 2 lata. Co do różnicy między grafa 4GB a 2GB to w grach jakies max 2 fps w stronę grafy z 4GB vram. Tyle ze jest to mega nieopłacalne.

Karte najwyzej za 2 lata wymienie

Smutno mi się robi jak czytam tego typu tematy ale każdy ma prawo z własnymi pieniędzmi robić co chcę. Złożyć lepszy? Mało powiedziane skok między 960 a 970 jest dość zauważalny w grach a takie jest przeznaczenie tego komputera według autora. Chciałbym jeszcze sprostować, że za nic w świecie nie otrzymasz 500 złotych za gry i dodatki zawarte w zestawie. Będzie dobrze jeżeli w ogóle uda Ci się to sprzedać. A no i jeszcze sam fakt, że Komputronik nie należy do najtańszych sklepów na rynku.

Ale żeby nie było off-top'u jeżeli miałbym wybierać między tymi dwoma to z dwojga złego wybrałbym Challanger'a. Pozwoli dłużej Ci się nacieszyć nowym nabytkiem bez wrażenia, że wtopiłeś pieniądze. Co do 4gb vram różnica zależy też od tytułu w którym się testuję, czasami potrafi być dużo większa na korzyść jednak 4gb. Do tego bądź co bądź dysk SSD zwiększa komfort korzystania z maszyny więc dodatkowy niby plus. Natomiast minus za 2TB dysk twardy, gdyż 1TB w zupełności powinien wystarczyć a te parę groszy można by było inaczej spożytkować.

Co do różnicy między grafa 4GB a 2GB to w grach jakies max 2 fps w stronę grafy z 4GB vram. Tyle ze jest to mega nieopłacalne.

Nowe gry żrą tak VRAM, że 4GB to podstawa, a ty tutaj z 2GB wyjeżdzasz.

Po drugie powiedz mi jedno. Od kiedy VRAM ma dodawać FPS ?

Pierwszy lepszy filmik z kartą 2GB VRAM

Zobacz sobie zużycie pamięci, a to jest początek gry - nie ma tu nic poza skałami, jak dojdziesz do tego ruskiego obozu, to cały VRAM się zapcha i będzie występował najzwyklejszy w świecie stuttering.
Przeszedłem całego TR i wszystko fajnie wygląda na początku, ale późniejsze lokalizacje wyciągają wszystko z vram karty.

Nie dziwie się, że @XarduneK przestał udzielać się w tym dziale, skoro tu sam eksperci.

@majster008
No spoko :) Ale pokaż mi jakieś info, że na płycie z chipsetem B150 zrobie OC 6600k, bo nadal czekam ;>

@ziolo3 bierz challengera, kolegą w klasie się pochwalisz, że masz komputer z IEM'a xD Jeszcze możesz im ściemnić, ze sam Izak go testował.

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_wydajnosci_tom_clancys_the_division_pc_bedzie_sie_dzialo?page=0,6
http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_wydajnosci_far_cry_primal_pc_wymagania_z_epoki_kamienia?page=0,7

No w sumie porównując gtx 960 do 970/390, to moc jest :D

A ile mniej wiecej złożenie takiego zestawu kosztowalo by jak ma challanger na morele. Wszyscy twierdzą że przepłacam a mi sie wydaje ze w tym zestawie tylko grafa jest slaba .

@XarduneK

@majster008
No spoko  Ale pokaż mi jakieś info, że na płycie z chipsetem B150 zrobie OC 6600k, bo nadal czekam ;&gt;

czyli chcesz powiedziec ze nie tylko teraz procesor ma miec odblokowany mnoznik ale i odpowiedni chipset na plycie ... no too fajnie gratuluje intel pazernosc ... nigdy za bardzo nie interesowalem sie tym skylakiem ale odzwiezylem temat i poszukalem informacji ...

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/intel-z170-h170-b150-h110-specyfikacja-chipsetow-pod-skylake.html

Zreszta tak czy siak osoba taa upiera sie nadal przy zestawach za gowniana kwote ...:P

poprawilem zestaw brakuje nadal omawionego dodatkowego chlodzenia ;p

http://www.morele.net/inventory/info/cYgkM9/http://www.morele.net/inventory/info/cYgkM9/

sorry za duble.. tel na microsoft...

Nowe gry żrą tak VRAM, że 4GB to podstawa, a ty tutaj z 2GB wyjeżdzasz. 

Po drugie powiedz mi jedno. Od kiedy VRAM ma dodawać FPS ? 

Pierwszy lepszy filmik z kartą 2GB VRAM

Zobacz sobie zużycie pamięci, a to jest początek gry - nie ma tu nic poza skałami, jak dojdziesz do tego ruskiego obozu, to cały VRAM się zapcha i będzie występował najzwyklejszy w świecie stuttering. 
Przeszedłem całego TR i wszystko fajnie wygląda na początku, ale późniejsze lokalizacje wyciągają wszystko z vram karty.
Nie dziwie się, że @XarduneK przestał udzielać się w tym dziale, skoro tu sam eksperci. 

@majster008
No spoko  Ale pokaż mi jakieś info, że na płycie z chipsetem B150 zrobie OC 6600k, bo nadal czekam ;&gt;

@ziolo3 bierz challengera, kolegą w klasie się pochwalisz, że masz komputer z IEM'a xD Jeszcze możesz im ściemnić, ze sam Izak go testował.

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_wydajnosci_tom_clancys_the_division_pc_bedzie_sie_dzialo?page=0,6http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_wydajnosci_far_cry_primal_pc_wymagania_z_epoki_kamienia?page=0,7
No w sumie porównując gtx 960 do 970/390, to moc jest  

ja nie wiem... ty masz jakis problem z soba czy przerstaja cie trudne sprawy w tv? Oczywiscie ze wiecej vram to podstawa tyle ze w tej grafice to gowno da, fajnie ma dodatkowa pamiec ale to ciagle kastrat. Nawet jezeli gra bedzie uzywac wiecej vramu to roznica i tak bedzie smieszna. Skladalem teraz kompa i mialem mozliwosc testowania miedzy r9 380 2gb/4gb i r9 380x. wybralem ta ostatnio tylko dlatego bo mialem ja za 1000zl. Oczywiscie sprawa ma sie inaczej przy grafice typu GTX970(jak sam piszesz) ale to inna liga. I po co ten sarkazm do autora ze bierze ten komputer? Zal ci poslady sciska ze izak gral na tej maszynie( ;) ) czy pogniewales sie ze cie nikt nie slucha?