Jak ogarnąć build?

Witam wszystkich możecie mi pomóc jestem początkującym graczem lol'a i od pewnego czasu zastanawiam się jak ogarnąc build itemków w ogóle mi to nie wychodzi, nie wiem co budować i jaki przedmiot najlepszy.Wiem tylko, że jak mam postać pod Ad to kupuje ad tylko nie wiem co i dokładnie jak działa pomożecie ?.

Graj, graj i graj. Z czasem zaczniej pojmować mechaniki danych bohaterów i będziesz umiał sam składać buildy. Nikt, jako newb tego nie umiał, więc nie oczekuj takiej umiejętności po sobie.

No to co mam robić podstawowe buildy robić które są do chrzanu ? a na moba ciągle nie chce zaglądać .Więc nie wiem .

mobafire to gówno nie zaglądaj tam , najlepiej patrz na solimd.net i szukaj buildów i patrz jak się składa i się ucz czasami zmień coś itp

1. Jeżeli grasz ADC zazwyczaj składasz berserki+4 dmg+survi/ berserki+3dmg+2survi

2.Podstawą dla prawie każdego offtanka jest trinity. Do tego sytuacyjnie dokładasz def i magic resist. Butki obowiązkowo merce

3.Jungle zaczynasz zależnie od postaci albo z butkami, ale w zdecydowanej większosći arm+5 potków.

Napisz postać to ja podam Ci bulid i powiem co, dlaczego i po co

Wukong ale przed chwilą chyba to ogarnołem to wszystko zależy od przeciwników a butki nie muszą być akurat te co mówiłeś .

1. Jeżeli grasz ADC zazwyczaj składasz berserki+4 dmg+survi/ berserki+3dmg+2survi2.Podstawą dla prawie każdego offtanka jest trinity. Do tego sytuacyjnie dokładasz def i magic resist. Butki obowiązkowo merce3.Jungle zaczynasz zależnie od postaci albo z butkami, ale w zdecydowanej większosći arm+5 potków.Napisz postać to ja podam Ci bulid i powiem co, dlaczego i po co

2. Butki to nie tylko merce. Jeżeli w przeciwnym teamie będzie Xin, Yi, Graves, Talon, to też trzeba Merce? Oczywiste, że wtedy robisz Tabi.

3. Do tego dochodzi jeszcze Vampiric Scepter.

UP

zależy czy przeciwnik ma dobrego slowa , stuna itp bo jak tak to merce

@UP

Co nie oznacza, że Merce to core na każdej postaci. Setup jaki podałem ma praktycznie zerowe CC. Knockup, slow, silence (nie uwzględniając supp'a), z czego knockup nie jest redukowany przez tenacity.

Ja też jestem nowy w grze, i też nie ogarniam co i jak. Nawet ostatnio miałem problem z klientem, ale wszystko się wyjaśniło. Ja tam na początku słuchałem rad innych, co jak, gdzie i kiedy. jednak jak dostałem postać viktora czy coś temu podobnego, to zacząłem sam kombinować. I jak samemu zacząłem majsterkować, to od razu zacząłem lepiej grać. Raz nawet udało mi się w bitwie przeżyć, nie zginąć, drugi raz staty były 15/2/18, ale i tak przegraliśmy. Więc wracając do tematu, to lepiej samemu kombinować i próbować swoich bulidów, i może coś się stworzy nowego, czego jeszcze nie było. Ja tam mam frajdę jak samemu coś odkryję, ale najpierw porządnie muszę dostać po du..pci :) Wiadomo na początku każdy jest słaby, ale w miarę możliwości można się rozwinąć :). Więc podsumowując nie ma dobrej recepy na grę.

ogólnie to najlepiej po prostu grajcie po jakimś czasie zaczaicie podstawę potem tylko solomid.net i sami będziecie wiedzieli co robić

Już widzę jak przydatne są merce w Tf....

Zazwyczaj i tak największe obrażenia zadają Ap więc tabi dla mnie są nieporozumieniem dla offtanka.

Jeśli chodzi o vampirica to raczej się buduje BT jako 5/4 item więc zawarłem to w dmg.

Na moich mainach nie wyobrażam sobie innego wyboru niż merce-pewnie dlatego że świetnie działają z pasywką irelii:> Dlatego wg mnie merce są core na topa, z braku innych ciekawych perspektyw.(Może GP może te na CDR złożyć).

Jeśli chodzi o Wukonga-jego core jest trinity dobudowane absami/onhitami. Wszystko zależy od preferencji- niektórzy wolą Fona ja preferuje Witt enda.

solomid.net znajdź najlepszy build dla danej postaci,i w miarę postępów będziesz go umiał zmienić tak by wpasowałby się w itemy drużyny(np jak grasz na topie i nikt z drużyny nie ma froen heartha,a w przeciwnym teamie dużo AD to budujesz i team fightach spowalniasz ich AS)oczywiście to bardzo sytuacyjne ale z czasem to ogarniesz.

Ja jak zaczynałem grać i nie mogłem zapamiętać buildu to robiłem sobie zdjęcie ekranu na telefonie i później tylko zerkałem co mam kupić lub jakie umiejętności rozwijać na kolejnych lvl.:P;)

Troche to żałosne, ale się sprawdza :P

Już widzę jak przydatne są merce w Tf....Zazwyczaj i tak największe obrażenia zadają Ap więc tabi dla mnie są nieporozumieniem dla offtanka.Jeśli chodzi o vampirica to raczej się buduje BT jako 5/4 item więc zawarłem to w dmg.Na moich mainach nie wyobrażam sobie innego wyboru niż merce-pewnie dlatego że świetnie działają z pasywką irelii:> Dlatego wg mnie merce są core na topa, z braku innych ciekawych perspektyw.(Może GP może te na CDR złożyć).Jeśli chodzi o Wukonga-jego core jest trinity dobudowane absami/onhitami. Wszystko zależy od preferencji- niektórzy wolą Fona ja preferuje Witt enda.

Głupoty pieprzysz. Wszystko zależy od przeciwnego teamu. Chyba nie złożysz merców, jeśli top, bot, i jungle będą AD ?

Jeżeli grasz ADC jak napisałeś to zawsze startujesz buty i 3 potki. Następnie jak masz supporta typu blizz, a przeciwny support ma jakiegos heala nawet ten od Alistara to warto kupić po pierwszym powrocie berserki + vampiric scepter i jak zostanie kasy to ze 2-3 potki leczące. Później to już leci standard, czyli Infinity Edge albo Bloodthrister jeżeli gra Ci dobrze poszła na early i nie giniesz zbyt często, chociaż BT moim zdaniem na początku nie warto bo pewnie nie masz wymasterowanego żadnego ADC to będziesz tracić stacki i nie wyciągniesz potencjału tego itemka dlatego na Twoim miejscu lepiej kupiłbym Inifnity Edge. Po IE warto złożyc Phantom Dancera np na Vayne, po tych itemach proponowałbym Ci Guardian Angel albo QSS jeżeli przeciwnicy mają sporo stunów, na samym końcu Last Whispera, bo przeciwnicy mają już pewnie troche resistów.

Także build:

Starting items:

Buty + 3 heal poty

Pierwszy powrót do bazy:

Berserki + vampiric scepter jeżeli nie masz heala, a jak masz tam Sone, Sorake itp to wtedy weź Dorans Blade.

W następnej kolejnośći:

IE - > Phantom Dancer > i teraz wypadało by dać jakies survi typu Banshee, Guardian Angel albo Quicksilver Sash i jeżęli gra będzie się dalej toczyć to dokup Last Whispera

nallov oczywiście że wezme merce...

Po kiego mi kilka defa w porównaniu z tenacity. Dodatkowo zależnie od teamu ale to offtank/tank zazwyczaj inicjują teamfighta, a redukcja stuna z 2 sek do 1,6 to już w miarę sporo. Do tego są idealne do ucieczki.

Defa nadrobisz kończąc bulid(albo po trinity kupujesz tego chain westa), a reszta itemków pod tenacity jest raczej useless.

Musi być serio pure AD team żeby kupić tabi.

nallov oczywiście że wezme merce...Po kiego mi kilka defa w porównaniu z tenacity. Dodatkowo zależnie od teamu ale to offtank/tank zazwyczaj inicjują teamfighta, a redukcja stuna z 2 sek do 1,6 to już w miarę sporo. Do tego są idealne do ucieczki.Defa nadrobisz kończąc bulid(albo po trinity kupujesz tego chain westa), a reszta itemków pod tenacity jest raczej useless.Musi być serio pure AD team żeby kupić tabi.

Pooglądaj topowe streamy, albo nawet mistrzostwa 2012. Jakoś nie widziałem, żeby dominowały merce.

Przepraszam a Ty grasz +2200 elo że sugerujesz się topką?

Przeciwnik inny to i sprzęt inny....

solomid.net znajdź najlepszy build dla danej postaci,i w miarę postępów będziesz go umiał zmienić tak by wpasowałby się w itemy drużyny(np jak grasz na topie i nikt z drużyny nie ma froen heartha,a w przeciwnym teamie dużo AD to budujesz i team fightach spowalniasz ich AS)oczywiście to bardzo sytuacyjne ale z czasem to ogarniesz.

+1, jeszcze jest mobafire, ale o klasę niższe.

Przepraszam a Ty grasz +2200 elo że sugerujesz się topką?Przeciwnik inny to i sprzęt inny....

Dokładnie, ale w tym momencie sam sobie zaprzeczasz. "Przeciwnik inny, to sprzęt inny". Trafiasz vs 5ad team bez CC i składasz merce? Po kiego grzyba? Bo nie rozumiem filozofii.

Buduje się typowe CORE zawsze i wszędzie, ale co do reszty rzeczy to bywa to różnie, dokładnie tak jak mówisz - w zależności od sytuacji.

Wracając do Ciebie @Dawid, a więc tj. wyżej napisałem - wszystko zależy od tego na jakiej linii grasz lub też w dżungli. Czy przeciwny team ma wystarczająco dużo CC, że musisz złożyć merce, czy są zbędne. Tak jak napisał R3d, początkowo proponuję poczytać poradniki i to tak dość wnikliwie, nie sugeruj się jedynie wzmiankami nt. itemków, bo parę ciekawych rzeczy zawsze można wyłapać.