Jak ogarnąć prace laptopa?

Witam !

Od jakiegoś czasu posiadam SAMSUNGA

Windows 7 Ultimate

Service Pack 1

Klasyfikacja 5,3

Procesor Intel® Core 2 Duo CPU T6500 @ 2.10 GHZ 2.10GHZ

RAM 4.00GB

TYP SYSTEMU - 64 BITOWY

GRAFIKA - ATI MOBILITY RADEON HD 4650

...............................................................................................................................

I chodzi o to, że laptop jeszcze niedawno ogarniał spokojnie diablo 3 na średnich bez przycinki, nie grzał się

ogarniał również BF 2 na średnich, gw2 na średnich , wiedzmina na prawie najwyższych .

No i komputer się nie grzał, chodził spokojnie przez długi czas.

No i co raz bardziej się grzeje teraz, te gierki które chodziły normalnie to zaczynają przycinać i np takie diablo to już chodzi na najniższych, a o reszcie nie wspomne.

Na 100 % nie mam wirusów, komputer z miesiąc temu czyszczony wieloma programami.

Macie jakieś opcje co to może być? Szkoda mi tego laptopa bo wyjątkowo go lubie :P

A Też był szanowany, nie spadł ani razu i jakoś mocno go nie katowałem.

Nie znam się na laptopach i jakoś nie mam zamiaru sam nic kombinować więc pytam was.

Z góry dzięki za pomoc.

Miałem podobny problem. Po jakimś czasie po prostu jest to naturalne że tak się dzieje. Mi pomógł zakup pożadnej podkładki chłodzącej (Cooler Master) i oddanie do serwisu w celu przeczyszczenia mechanicznego wewnetrznego. Ewentualnie wymiana past termoizolacyjnyh była by dobrym wyjściem ale to tylko jeśli laptop nie jest na gwarancji i ma ponad 2,5 roku. Pozdrawiam

Dobra... istnieje wiele możliwości. Np. Rejestry przeczyszczone ? Temp?Defragmentacja ? Lokalne śmieci? Programy działające w tle ? . Wszechobecny kurz w laptopie w bardzo dużej ilości co idzie za tym wolniejsza praca laptopa. Jeśli nic powyżej to polecam Rozkręcić lapka i po ludzku go wyczyścić:) Albo pasta od procka jest już zużyta i nie zabezpiecza go prawidłowo :)

Może się wiatraczek zatkał kurzem i nie chłodzi maksymalnie procka. A jak nie to jeszcze można kupić podkładkę pod lapka z latarką bodajże za 25 zł wpina się ją do usb i chłodzi dodatkowo. Zainstaluj sobie jakiś program do sprawdzania temp. procka i obserwuj co i jak się grzeje może sam dojdziesz czy coś. :)

"No i co raz bardziej się grzeje teraz, ..." - sam sobie odpowiedziałeś... i chyba nie muszę wspominać, co w takim wypadku należy zrobić.

jeżeli chodzi o wiatrak i okolice to przeczyściłem wszystko na tyle ile dało rade :P

a ile może kosztować takie oddanie laptopa do czyszczenia i gdzie kupić taką podkładke chłodzącą ?

http://allegro.pl/podstawka-chlodzaca-pod-notebook-laptop-15-4-17-i3809404684.html

takie coś może być?

i co ona tak naprawde zmieni >?

No dodatkowo będzie Ci chłodziła cały komputer od dołu łącznie z procesorem ramem itp :D
A co to podstawek to może coś poczytaj na google bo może są jakieś wymagania czy coś.
Ewentualnie jak trzymasz go na kocu czy coś i od dołu nie ma dopływu powietrza to też się może grzać od tego :D

@http://prolap.pl/cennik tutaj zobacz tam są opisane co i jak kosztuje :) w większości wszędzie powinno być tak samo.

Hmm ja nie tak dawno temu miałem podobny problem bo nie czyściłem lapka przez 1,5 roku i po prostu wiatraczek mi się za bardzo zapchał kurzem , wziąłem wyciągnąłem baterie włączyłem kompresor przedmuchałem wszystkie otwory WLOTU powietrza aż przestał wylatywać kurz (jak nie masz kompresora w domu to bujnij się do pierwszego lepszego warsztatu albo na stacje benzynową tylko uważaj żeby nie dać zbyt mocnego ciśnienia bo może ci się coś w środku urwać a w przypadku zbyt małego ciśnienia nie usuniesz całego kurzu i cała praca na nic bo nie będzie efektu), następnie zgodnie z instrukcją od HP odnośnie czyszczenia i konserwacji (dostałem po napisaniu do nich maila) nacisnąłem 3 razy po 5 sekund przycisk włączający laptopa w celu zresetowania jakiegoś ustrojstwa w środku (nie pamiętam teraz nazwy czy to jakieś kondensatory czy inny szajs) efekt DMC , AC3 i Crysis 2 przestały klatkować i znowu mam płynną gre dodatkowo laptop chodzi o jakieś 20 decybeli ciszej :) Jeśli chcesz mieć dokładne porady odnośnie czyszczenia i konserwacji swojego laptopa najlepiej napisz do supportu że lapek ci się przegrzewa i chciałbyś wiedzieć co możesz zrobić żeby temu zaradzić. A podkładki chłodzące to moim zdaniem zbędny wydatek i lepiej jest raz na 2-3 miechy przeczyścić lapka niż kupować jakieś dodatkowe pierdoły.

Dobra zamówiłem podkładke z wiatrakiem :P

I ciekaw jestem czy mi fps skoczy wyżej troszke :D bo na testach mój laptop ciągnie o 30/40 więcej fps niż jest teraz :P

Podkładka chłodząca zbija temperaturę o kilka stopni, przydaje się ona praktycznie tylko do tego aby nie poparzyć sobie kolan po dłuższych sesjach. Jeśli już kupujesz podkładkę to kup lepszą a nie szajs za 20 zł bo to szkoda wydawanie pieniędzy w błoto. Co do grzania, najlepiej wymienić pastę, bo prawdopodobnie dokonała swojego żywota, wyciągnąć całe chłodzenie i dobrze przeczyścić. W HWMonitor zobacz co Ci się grzeje podczas granie czy karta czy procek.

Jak narazie po skorzystaniu z programu 3dmark wyszło mi takie coś

http://www.3dmark.com/3dm/1888566

coś wam to mówi? :DDDDDD

I TEN PROGRAM DO MIERZENIA TEMPERATURY JAKIMŚ CUDEM CAŁY CZAS POKAZUJE :

CORE 1 - 81/86

CORE 2 - 81/88

;D NIE WIEM ILE W TYM PRAWDY, ALE WNIOSKUJE, ŻE GRZEJE SIĘ PROCESOR ;D HAHA

WIĘC NIEUNIKNIONA JEST WYMIANA TEJ PASTY I PODKŁADKA Z WIATRAKIEM TAK ? ;P

KURDE I MNIE TO SPOTKAŁO XD ZE STACJONARNYM TAK NIE BYŁO ;D CZŁOWIEK MIAŁ 5 WENTYLATORÓW I DAWAŁO RADE HAHAHA

Generic VGA(1x) czy to nie jest przypadkiem jakieś zintegrowane gówno które jest bo jest ? Może przestaw przed odpaleniem programu na karte graficzną wysokiej wydajności.

Jak i gdzie to zrobić bo nie ogarniam ? :DDDDD

A tylko tutaj pisze coś o tym gównie :P tak to wszędzie pisze normalnie

karta graficzna ATI Mobility Radeon HD 4650

więc nie ogarniam już co jest co

@up prawym myszy na ikonkę i uruchom z procesorem graficznym.

81 stopni to jeszcze nie tak źle, podejrzewam, że prędzej grafika się grzeje.

Ale czego ikonke? o to mi chodzi najbardziej :P

nie jest tak źle? komputer gorący :P no ale gdzieś musi być ten problem

Z temperaturami przy 90 stopniach zacząłbym się martwić. Co do podstawki to nie koniecznie musi pomóc, wszystko zależy od obudowy lapka, takiemu lenovo y580 dużo podkładki nie dadzą bo są kijowo skonstruowane wloty powietrza od spodu... Najlepiej skołuj kompresor bądź też sprężone powietrze(chociaż tutaj gorszy efekt) i przedmuchać, dodatkowo dobrze jest rozkręcic lapka i wymienić te pasty, to zbije temperatury najbardziej. Możliwe, że świrują Ci karty graficzne, nieraz też tak miewam, że włączy mi się gra na integrze, mimo, że mam ustawione na grafikę wysokiej wydajności :P restart lapka zazwyczaj mi pomagał, jak nie to prawym przyciskiem myszy na launcher gry i uruchom z procesorym graficznym -> wysokiej wydajności.

Odłącz baterię i 'przypnij lapa na krótko' (po prostu stałe zasilanie przez kabel). Czasami lapy mają hierowe baterie, które po krótkim czasie nagrzewają cały sprzęt. Jeżeli to nie pomoże, to zastanów się nad gwarancją (o ile obowiązuje), tj. jego oddanie do przeglądu (I'm so wise, I know...).

@up ma rację, z baterią też miałem taki przypadek, że przy grach na bateria po minucie fps leciały w dół jak szalone a po wyjęciu było wszystko normalnie.

Jeśli na grafice temperatura dochodzi do 75 stopni wtedy zaczyna się właśnie dziać cyrk bo system obniża taktowanie aby nie spalić sprzętu i przez to spadki w fps.

Lapek chodzi tylko bez bez baterii już od dawien dawna.

Sam rozbierać go nie będę bo mam problem potem z podłączeniem panelu kursora i klawiatury ( strasznie krókie przewody )

z 3 razy w życiu go czyściłem i jakoś tam wiele syfu nie było w środku.

jeżeli chodzi o wloty i wyloty na spodzie laptopa to jest ich z 5 i są ustawione tak , że podkładka chłodząca akurat by w nie kosiła powietrzem.

Więc jak już wiadomo co i jak mniej więcej z tym prockiem to teraz musze się martwić o karte graficzną rozumiem

przed chwilą jak grałem w wota to drugi rdzen skoczył do 90.

a grafika leciała spokojnie do 80

więc jest źle...

Laptop jeszcze podziała, ale tylko pod warunkiem, że wymienisz pastę, bo teraz to już pewnie beton masz~ Ostatnio wymieniałem znajomemu to z 90+ zrobiło się stałe 60 ; ) Więc jest różnica~ Laptop ma to do siebie, że strasznie się grzeje i najczęściej ma słabą pastę, która szybko zmienia się w beton.