Jak poprawić jakość serwisu?

No nie wiem. Dla mnie "zamknij pysk" to nie jest obraza. To jest chamskie zachowanie, ale nie obraza. Jakby nazwał ciebie "debilem" to już by było. Według mnie ciebie nie obraził, ale niech wypowie się reszta modów i adminów.@UP No faktycznie też nie wiem. Coś mnóstwo hejterów się znalazło tutaj co ciągle gadają jak jest źle, ale sami żadnych propozycji zmian na forum nie dają. Na dodatek jeśli im się tu nie podoba to co tutaj robią.

Niestety nie zdążyłem napisać tego w rodzimym temacie. Jednak wydaje mi się, że nie byłbo głupią rzeczą podrzucić parę pomysłów. Tylko bez jakiś dziecinad.

Piszę więc w odpowiedzi na apel blaumro. Jak dla mnie powinniście zacząć od dwóch rzeczy.

Pierwsza to zadbać o moderowanie komentarzy na homepageu. Bo tam każdy rzuca mięsem i szerzy ogólne trollowanie - które niejednokrotnie wprowadza użytkowników w błąd (przykład: http://i.imgur.com/HBgjpLU.jpg). A jako, że jest to zwykle pierwsza strona, którą potencjalny nowy użytkownik odwiedza, to powinna sugerować, że na forum panuje pożądek.

Dwa, zaprzestać dyskusji, z niektórymi użytkownikami zwłaszcza, jeśli nie służa waszemu wizerunkowi, jako redakcji. (przykład: http://i.imgur.com/dnfLDSE.jpg). Nie ma sensu wbijać się w dyskusje z setkami użytkowników, ponieważ was w stosunku do nich i głupoty niektórych, jest marna siła

To tyle na początek.

I przypominam, żeby robić screeny gdy zgłaszacie czyjś status lub czyjś psot na sb. Inaczej Albo ktoś może to usunąć albo ciąg tekstów na sb już wyrzuci tamtą wiadomość.

Temat wałkowany 1000 razy i zawsze to samo wychodzi czyli admini nic nie mogą poradzić bo władzę na portalu ma Ozonek, Chmarus i guru a według stałych prognoz niby "radzą sobie" z tym burdelem.

To teraz ja się wypowiem bo w "tamtym" temacie, moja propozycja została zdominowana przez kłótnię i nikt się nie odniósł do niej więc podaję jeszcze raz i proszę o odniesienie się do niej:

W okolicach 2009 roku przez pół roku byłem moderatorem na forum mający wtedy prawie 15 tysięcy użytkowników, obecnie forum ma prawie 30 tysięcy użytkowników. Forum ogromne, a jednak nie było żadnego syfu. W jaki sposób to robiliśmy? Otóż użytkownicy właśnie bardzo chętnie raportowali takich trolli i uwaga tutaj system, który być może można i wprowadzić tutaj na forum. Otóż system polegał na tym, że oprócz tego, że moderatorzy mniej więcej starali się ogarniać całość co mogli to każdy z nich miał wyznaczone konkretne działy na forum (nie za wiele, żeby nie miał przeciążenia a mógł dobrze wykonywać swoją pracę). Dodatkowo modom, pomagali tzw. junior-modzi, którzy również sprawowali pieczę nad konkretnymi działami im przeznaczonymi do moderacji z tą różnicą, że oni w przeciwieństwie do modów nie mieli moda ogólnego czyli mogli pilnować tylko tych działów, do których zostali wyznaczeni. Zaletą takiego rozwiązania jest również to, że można wtedy określić czy dany mod dobrze pełni swoją funkcję moderując dany dział.
@UnknownPLPomysł dobry, że sam o tym nie pomyślałem. Sam gdy byłem moderatorem i później pomocnikiem administratora, gdzie na forum było ok. 5k zarejestrowanych użytkowników - średnio 50 online - to go stosowaliśmy. Każdy moderator miał dział i był spokój, czasami tylko, bo forum nieduże i nie było co robić to się ludzie wpie*rzali za przeproszeniem w cudzy biznes, ale tu by chyba nie było by z tym problemu.

Jest to pomysł, który sprawdzał się na wielu wielkich forach, jeśli administracja uzna, że tutaj jest niepotrzebna bądź się nie sprawdzi, będziemy szukać innych rozwiązań, proszę o odpowiedź.

Zastanowimy się nad tym i przedyskutujemy. Nie martw się, zwróciłem już uwagę na Twoją propozycję.

Dziękuję :)

To teraz ja się wypowiem bo w "tamtym" temacie, moja propozycja została zdominowana przez kłótnię i nikt się nie odniósł do niej [...]

Poruszyłem kwestię w tamtym temacie, stwierdziłem że może to być rzeczywiście przydatne i może realnie wpłynąć na panującą na forum atmosferę "miłości".

Swoją drogą polepszenie jakości serwisu to nie taka prosta sprawa jakby się mogło wydawać. Wprowadzenie dodatkowych moderatorów, junior moderatorów czy innych funkcjonariuszy ZOMO to jeszcze nie wszystko. Jakość merytoryczna (tzn newsy) stoi na przyzwoitym poziomie jak dla mnie, widuję co prawda głównie aktualności pisane przez dwie osoby, ale to akurat rzecz do której zdążyłem przywyknąć. Myślę, że zmianą która choć delikatnie może poprawić jakość (ale tą stricte wizualną niestety) jest delikatna szata graficzna forum.. nie wiem dokładnie co by to miało być, tło, top, cokolwiek - o ile będzie związane z tematyką serwisu. Oprócz tego rzecz o której wspomniał autor tego tematu i to jemu się należy uznanie za to - powszechne mięso, łacina, trolling na stronie głównej. Ja rozumiem, że funkcja pozwalająca użytkownikom komentować dany wpis jest w porządku - tylko dlaczego wygląda to tak, że na temat jest maksymalnie 10-20 komentarzy, a reszta to narzekanie jednego na drugiego, bo jest taki a nie siaki.

To w sumie tyle... jakby administracja potrzebowała jakiejś pomocy (i tak wiem, że tak nie będzie) to możecie do mnie pisać. Pomimo obecności tutaj od kilku ładnych lat to jak widać konto mam dosyć.. nowe, ale pewne rzeczy myślę, że mógłbym ogarnąć. Miłego wieczoru / nocy.

To forum ma niski poziom, dlaczego?

Dlatego, że tak ma być. Forum ma przyciągać nastolatków i dzieciarnie. Oni generują największy ruch na tym froum i tym samym największy zysk.
Głupi troling, głupie komentarze, puste newsy o wirtualnych mieczach za 100 tys $. To forum jest skierowane typowo dla dzieciaków w wieku 10+.
Ta grupa ma sporo czasu na przeglądanie i komentowanie tego wszystkiego. Natomiast jeśli ktoś pracuje, uczy się, utrzymuje rodzine nie ma na tyle czasu.
Jeśli nie ma to znaczy, że nie spędza tu tyle czasu i nie generuje takiego zysku. Tak to wygląda z mojego punktu widzenia.

Dziękuje za uwage.

@up Jezu (zeby simon znowu nie stekal ze z małej xD) co za glupoty....
Mam 23 lata na forum jestem dluuugooo i jakos nie widać tych dzieci i trolli tak czesto.... Zdarza sie że ktos zaspamuje forum zeby nabic posty albo zaatakuje nas botami na statusach

Serio.... wyzwisk i chamstwa jest tu malo bo te 10+ malo kiedy sie odzywaja i udzielaja na forum. BURDEL ! burdel to jest na portalu... guru to powinien napisac bota banujacego kazdego z IQ temeratury pokojowej... bo tam to jest ostry sajgon w komentach

ps.Jedyne z czym sie zgodze to to z3e blaumro nie powinien dyskutowac z karannymi.... Dostałes warna bo zasluzyles koniec i nie powinno byc wyjątków jak ja dostaje warna za glupie zachowanie to do nikogo nie mam pretensji jak co poniektórzy

Zeby zapobiedz wszechobecnej plagi polskich trolli , trollujacych polski internet musimy zamknac ich matke , czyli Guru heheh < taki zarcik z rana >

warn_ico.png
Taki warnik z rana ~ NS

@up Nie warnujcie go bo ma troche racji....
Guru nie jeden raz prowokował w newsach... Pisze kontrowersyjne teksty które napedzaja dzieci do walk. Nabija tym wejscia no ok ALE jakim kosztem... Cena bowiem jest fakt że owa dzieciarnia jest juz do tego stopnia rozbrykana ze maja wszystko w d*pie. Najgorsze że czasami dotyka to forum.... pamietacie ile multi polecialo ? i z jakimi nickami ? Guru Koneser to głowne nasienie ktore prowokowalo do trollowania i agresji

mod_ico.png
O to przecież chodzi, żeby prowokować do dyskusji, a to że niektóre osoby nie potrafią w normalny sposób dyskutować do już nie jest wina Guru. Swoją drogą, Ty mnie prowokujesz do trollowania i agresji ~ NS

Przecież hejterzy tez są potrzebni, ważne ze wchodzą zaglądają, komentują , coins`y biją strona tętni życiem.

nie no ok ale hejt rodzi hejt zeby nesy nie promowaly hejterstwa a zwykla dyskusje bylpo by znacznie lepiej. Wystarczy ze news wygladal by tak

"dota vs lol"
-podane zalety i wady obu gier zeby bylo widac jakas rownosc
-zapytanie spolecznosci o zdanie a dalej co sie stanie to wina ludu

a nie

"lol kolejny klon doty"
hype na dote hejt na lola
i zapytanie o glos ludu gdzie zaczyna sie wyzywanie guru, on sobie tego do serca nie bierze ale jak ktos rzuci kamien posypie sie lawina... pare os zobaczy ze mozna to bedzie robic tak non stop

@up

Napisałem wcześniej o dzieciarni 10+. Wydaje mi się, że źle to ująłem. Dziś 20+ to jeszcze idioci. Nie wszyscy ale znacząca część ma 20+ i zachowuje się jak szczeniaki. Mieliśmy niedawno sytuacje z Xaorusem. Jeśli byłby profesjonalistą to nie dałby się sprowokować. Nie mniej jednak na tym forum ciężko o profesjonalną moderacje.

Reasumując. Hejt, trolling, wyzwyskia. Newsy które prowokują tego typu rzeczy. Przyzwolenie na takie komentarze w newsach. To wszystko przyciąga większość polskiego społeczeństwa mmo. Akurat to jest nasza wina, że większość polskiego community w grach mmo to właśnie tacy ludzie. Dlatego ta strona jest skierowana dla tej grupy społeczeństwa mmo i z racji, że ta grupa jest największa to i stronka ma największe zyski. Dlatego też ta strona zezwala na takie, a nie inne zachowania. Błędne koło ;)

Kolejna rzecz jaka rzuciła mi się w oczy, to sygnatury. Może to i piredoła i czepiam się niepotrzebnie. Jednak przeglądanie forum przestaje być komfortowe, gdy ktoś postuje swe wypociny, które zawierają powiedzmy jedną linijkę tekstu, a ich sygnatura zajmuję większość ekranu. Absurdem jest również możliwość umieszczania filmików z YT pod swoim postem.

Widzę, że temat przerodził się w bezsensowne zatargi. Byłbym niewymownie wdzieczny jakby moderatorzy uprzatneli niektóre posty, pozostawiając te z propozycjami.

Dobra. Zrobiłem chyba w miarę dobry porządek i już jest ok.

Równi i równiejsi. Może poprawe seriwsu trzeba rozpocząć od głębokich zmian w kadrach?

Zły guru ze swoim newsem czy może southernstara piecze pupa?

snkOc1o.jpg

jesli kogos tu piecze, to wyłącznie Ciebie, nie przeklinasz w realu?

to jest cytat innego usera

a tak btw... to mylisz forum z portalem, to dwa swiaty, inna wladza oraz inny styl

@2x UP

A) Guru zacytował i pewnie zrobił to w takiej formie, żeby news zwracał uwagę. B ) Koleś od warna dostał 1 punkt karny, a za wulgaryzmy są 3 więc został i tak potraktowany ulgowo. C) To chyba Ciebie coś piecze, bo ten warn jest stary i wyżaliłeś się w tamtym temacie, a teraz robisz to jeszcze tu.