@rokiiz
W d2 od początku był nacisk na fabułe, na to o czym gra będzie(btw wyszła dawno temu wiec poe powinno miec łatwiej zrobic jeszcze lepszą fabułe i mechanizmy dodatkowe). To była fabuła z dodatkiem bicia mobów.
W przypadku poe cały czas tylko w rozmowach o grze i w newsach: gemy, flaszki, drzewko skilli. Zero kwestii fabuły. Jakbyś zapytał kto wie o co chodziło w D2 to 99% wie że zabić diablo przynajmniej. A zapytaj graczy poe czy wiedzą o co chodzi w tej grze...
odpowiedzą...
O BICIE MOBÓW I ZABIJANIE BOSSÓW, DRZEWKO SKILLI, GEMY
Tyle. Zero wspomnienia o fabule. nawet ja jej nie znam. W d2 było niejako wymuszone poznać fabułe bo filmiki do tego zmuszały. Po za tym na wejscie było wiadomo ze masz zabić diablo. A o co chodzi w poe nie wiem, bo nie musze wiedzieć. Ide do przodu. questy sa opisane kilkoma linijkami których nawet nie chce sie czytac bo co to za questy z kilku linijek.
Nie chodzi o to czy ta fabuła jakaś jest czy nie. Ale o to, że spłycili tą grę tak, że ile gameplayów oglądałem to nigdzie nie widziałem słowa o fabule. Wszedzie o gemach, drzewku, buteleczkach. Nic o fabule. Nic. Patrzysz na quest, pokazuje ci gdzie isc, a tam wiesz, że masz isc przed siebie i tyle. A potem zabijasz moba wyglądajacego jak inne i tyle. Sory to za mało.
A nie da się zrobić dobrej gry bez fabuły. Poe poprostu przechodzisz. Potem możesz robic te mapki.
Ale jaki sens ma robienie mapek by miec lepsze przedmioty jak w niczym ich nie wykorzystasz? Chyba, że bedziesz czekał na kolejne mapki na których poprostu przelicznik hp i dmg mobów będzie wyższy. No to powodzenia. Nadajesz się do pracy na taśmie, monotonne powtarzanie czynnosci cię nie nudzi.
Pozatym oglądając filmik o pvp w diablo 3 zdałem sobie sprawe, że w poe moze byc identycznie. Zero balansu. Bo tak naprawde jak ma byc jakiś balans jak drzewko skilli jest takie duze? Zawsze jest szansa, że któraś klasa w tym drzewku ma pewnych skilli potrzebnych by wygrać więcej. Nie mogli tego zbilansować idealnie. Nie mogli bo przy tylu skillach musieliby mieć niezłego matematyka który by wyliczył wszelakie mozliwe buildy i sprawdził jak sie balansują.
A beka będzie jak zaczną za chwile zmieniać drzewko skilli bo któraś klasa ma build zbyt przykoksany. Bo przecież to OB. I wasze buildy zrobią się nieaktualne. Oby tego nie robili.
Dlatego taka długa CB i OB gry bez jakiegos rozbudowanego wątku fabularnego to strzał w kolano. Gracze sie znudzą zanim wyjdzie kolejny akt. I bedzie to gra do pogrania od aktu do aktu.
@ baruch
Nie bedzie udoskonalone. Za duże drzewko skilli i za duzo buildów mozliwych zabija opcje pvp. Dlaczego? Bo nie da sie zbalansować postaci. Jest to niewykonalne, juz teraz na kilka strzałow padasz na pvp. Za szybkie, zza bliska kamera. Pozatym jaki pvp wprowadzą? 3 na 3? co to za pvp? gw2? Sory pvp to jest na całych mapach a nie jakies malutkie przestrzenie. Inna sprawa, że pvp bedzie irytujące bo wchodzisz do pvp i nie wiesz co moze zrobic tamta postac bo nie znasz jej buildu. Może sie wydawać fajna opcja, ale robisz 60 lvli by sie przekonać, że jesteś nikim w starciu z inna postacią? Będzie tak: wbijasz do pvp i szybki atak. Bo ciul wie czy ten typ ma build na wytrzymałość czy na dmg i cie nie sciagnie na 1 hita. Za dużo opcji też jest zła. Bo nie ma zadnego balansu.