Jak z tym Revelation

Tylko jest różnica między "zaoszczędzić czas poprzez parę godzin farmienia" a między "zaoszczędzić czas wynoszący kwartał". To nie jest wyciąganie przez twórców ręki w stronę graczy, którzy mają dużo obowiązków, a też chcą się dobrze bawić. To jest wprowadzanie modelu, który zmusza do płacenia, jeśli dani gracze chcą od początku mieć jakiekolwiek szanse na PvP.

Robi nam się offtop, a temat ciekawy, więc byłoby świetnie gdyby jakiś mod go wydzielił.

Tylko jest różnica między "zaoszczędzić czas poprzez parę godzin farmienia" a między "zaoszczędzić czas wynoszący kwartał". To nie jest wyciąganie przez twórców ręki w stronę graczy, którzy mają dużo obowiązków, a też chcą się dobrze bawić. To jest wprowadzanie modelu, który zmusza do płacenia, jeśli dani gracze chcą od początku mieć jakiekolwiek szanse na PvP. 

Robi nam się offtop, a temat ciekawy, więc byłoby świetnie gdyby jakiś mod go wydzielił.

Nie, nie ma różnicy. Weź pod uwagę, że w większości mmorpg max lvl to jest MAX tydzień czasu, a w RO to jest parę miesięcy.

W sumie dlaczego pomysl ze bedzie cisnieni na zamki? Ja jestem generalnie graczem PvE wiec mnie zamki nie robia. To jest raczej do wymachiwania swoim e-pisiakiem i nic wiecej :P

Nie kłócić się zobaczymy jak to będzie po wczesnym dostępie, kosiauke na ruskim jak zaczął grać to przez pewien czas był w topce nic nie wydając.

Przez tydzien poobserwuje i jak będzie oky to dołącze w OBT, będzie widać wszystko czarno na białym :).

A to oky bo myślałem ze posiadanie zamków coś daje, ale to tylko fanaberia, dzięki za wyjaśnienie.

@Kosiauke tylko posiadając zamek mozna walczyć ze specjalnym bosem który zapewne tez cos bedzie dropił nie piszę już o wyspie gdzie walczy się z hordami potworów a najlepsza gildia zostaje właścicielem tego miejsca na tydzien ( oczywiście jest tam dozwolone i wskazane pvp bez kar)

Chętnie zobacze jak wam bedzie tam szło na streamach

Jestem ciekaw jak jest też z tym wypowiadaniem wojen przez inne gildie i jakie są kary za poddanie się i nagrody za wygrywanie, bo jak by nie patrzeć nawet dla gracza pve, pvp stanowi tu istotny element.

I właśnie większość graczy zmierza tu właśnie dla pvp - tylko ten wasz nieszczęsny p2progress sporo tu namiesza.

I nieszczęsne walki o terytoria coś mi się widzi, że strict polskie gildie nawet jak się połączą ( stworzą alliance)nie będą tu miały czego szukać.

Dokładnie! To jest różnica. I zgadnij co? Jest też różnica pomiędzy "kup dodatkowe proszki za walutę premium by przyspieszyć zrobienie setu o miesiąc" a "kup dostępny tylko i wyłącznie w IS miecz dający +1000 do ataku bezpośrednio za $$$"

Dokładnie! To jest różnica. I zgadnij co? Jest też różnica pomiędzy "kup dodatkowe proszki za walutę premium by przyspieszyć zrobienie setu o miesiąc" a "kup dostępny tylko i wyłącznie w IS miecz dający +1000 do ataku bezpośrednio za $$$"

niet, od dawna wiekszosc gier f2p z Cs przeszlo Na forme p2w jak w ro...

pare lat temu bylo tak, ze mogles kupic extra item, a teraz tworcy jak lisy robia tqk, ze ,,mozesz tez kupic za walute w grze'' ofc nie podajac, ze jest haczyk.

tzn , ze takiej ilosci golda nigdy nie wyfarmisz.... Takze taka sciema.

sorry ale tu mozesz kupic skrzynki z pkt na upgrade I skrzynki ze specjalna waluta, ktora xi pozwala kupic u special vendora w zasadzie wszystko...

jak to nie jest p2w to nie wiem co, a to tylko czesc cash shops.

pay2progress to by byl jakbys mial Te premkk/scrolle Na reset inst z limitem. A nie, ze mass pkt na sprzet I pkt Na ulepszenie.

Nie kłócić się zobaczymy jak to będzie po wczesnym dostępie, kosiauke na ruskim jak zaczął grać to przez pewien czas był w topce nic nie wydając.

Przez tydzien poobserwuje i jak będzie oky to dołącze  w OBT, będzie widać wszystko czarno na białym :).

A to oky bo myślałem ze posiadanie zamków coś daje, ale to tylko fanaberia, dzięki za wyjaśnienie.

@Kosiauke tylko posiadając zamek mozna walczyć ze specjalnym bosem który zapewne tez cos bedzie dropił nie piszę już o  wyspie gdzie walczy się z hordami potworów a najlepsza gildia zostaje właścicielem tego miejsca na tydzien ( oczywiście jest tam dozwolone i wskazane pvp bez kar)

Chętnie zobacze jak wam bedzie tam szło na streamach

Jestem ciekaw jak jest też z tym wypowiadaniem wojen przez inne gildie i jakie są kary za poddanie się i nagrody za wygrywanie, bo jak by nie patrzeć nawet dla gracza pve, pvp stanowi tu istotny element i właśnie większość zamierza grać właśnie tu dla pvp - tylko ten wasz nieszczęsny p2progress sporo tu namiesza.

I nieszczęsne walki o terytoria coś mi się widzi, że polskie gildie nawet jak się połączą nie będą tu miały czego szukać.

Gdybym miał swoje EU party na rusku to byłbym wyżej... ale, że ruskie nie potrafia grac i nawet shrine to dla nich problem... :/

Szczerze mowiac nie wnikalem za bardzo w aspekty pvp. Ja jestem graczem pve i interesuje mnie czyszczenie raidow. PvP to koniecznosc zeby ulepszac sprzet :P

Napisałabym bardziej wulgarnie, ale regulamin forum mi na to nie pozwala. Także proszę.. @Quaku opuść ten temat. ;) Szczególnie jak nie rozumiesz pojęcia p2w, ani nie rozumiesz co oznacza p2p.

W zasadzie osoby z takim tokiem rozumowania są w zasadzie zbędne i tworzą tylko nie potrzebne drama komentarze, tak jak każdy Twój w tym temacie który "udało mi się" przeczytać. Przez takich ludzi polacy mają taką, a nie inną reputację w grach.

Wciąż nie rozumiem tego ataku na Revelation, które jest według mnie jedną z lepszych produkcji - bo łączy najlepsze elementy innych gier. Wszystko to z powodu p2p shopu?

@Kosiauke ile osób może liczyć gildia?, bo jak sporo to może lepiej myśleć o dołączeniu do jakiejś international, może i będzie się mięsem armatnim na początku, ale dane będzie liznać gry w szerszym zakresie.

@Kosiauke ile osób może liczyć gildia?, bo jak sporo to może lepiej myśleć o dołączeniu do jakiejś international, może i będzie się mięsem armatnim na początku, ale dane będzie liznać gry w szerszym zakresie.

Ponad 100, zależy od budynków na wyspie. Ja mam fajna ekipę więc nie myślę nad zmiana :) Ja gram żeby mieć przyjemność z gry, nie mam ciśnienia żeby być pierwszym w tabeli, jak się uda to fajnie, jak nie to trudno :P Gildia nam się powoli powiększa więc zobaczymy co będzie w przyszłości ^_^

niet, od dawna wiekszosc gier f2p z Cs przeszlo Na forme p2w jak w ro...

pare lat temu bylo tak, ze mogles kupic extra item, a teraz tworcy jak lisy robia tqk, ze ,,mozesz tez kupic za walute w grze'' ofc nie podajac, ze jest haczyk.

tzn , ze takiej ilosci golda nigdy nie wyfarmisz.... Takze taka sciema.

G---no prawda. Powiem Ci coś. Przespałem połowę drugiej cbt i pierwszy tydzień trzeciej. Ale potem jak zacząłem regularnie robić daily i dungi to nawet mnie było mnie stać na kupowanie nie tylko stosunkowo dużej ilości przedmiotów z item shopu (dla przykładu: jakieś 380 tier breadów, takich cusiów do odblokowania złotego 'awakening' eq,, żeby odblokować tak całe eq jest potrzebne jakieś 400 tier beadów) ale także było mnie stać na kupowanie kamyków potrzebnych do crafcenia eq od innych graczy. A zapewniam Cie, że ludzie wyceniali takie kamyki jak iPhony 9.

Witam mam dwa pytanka.

1. Czy potrzeba nowego klienta do OB, mam z CB 3 ?

2. Czy będzie wipe po OB ?

1/ Nie trzeba ściągać nowego klienta. Będzie update

2/ Po open becie nie będzie już wipe.

Najbardziej śmieszy mnie tworzenie nowych pojęć na potrzeby obrony swojego tytułu w którym się zakochaliście :P p2progress hahaha, gdzieś słyszałem p2time jeszcze haha :P możecie to nazwać nawet p2twojastara a i tak będzie znaczyć jedno i to samo. "Możesz zdobyć walutę, którą kupisz itemy z is'u" heh wiem, że zawyżam trochę średnią wieku tego forum ale to, że ktoś jest młody nie znaczy, że jest niedorozwinięty więc nie sypcie takimi tekstami bo pogrążacie się jeszcze bardziej. Każdy wie jak takie systemy działają i tu nie będzie inaczej bo to się nie opłaca. Czy sprzedawca w sklepie da ci nowe buty jak zrobisz 100 przysiadów? Nie. Proste, Hajs musi się zgadzać. Polecam gry p2p są tańsze i nie ma stresu :)

Najbardziej śmieszy mnie tworzenie nowych pojęć na potrzeby obrony swojego tytułu w którym się zakochaliście  p2progress hahaha, gdzieś słyszałem p2time jeszcze haha  możecie to nazwać nawet p2twojastara a i tak będzie znaczyć jedno i to samo.

No właśnie nie. Jak to ktoś kiedyś powiedział na świecie są 2 waluty albo pieniądze albo czas i tu tak jest możesz albo poświęcić swój czas albo pieniądze by zrobić sobie powiedzmy set ++. Każdą rzecz jaką zrobisz przy pomocy pinionszkuf możesz zrobić poświęcając swój czas. Tak więc powiedzmy że możesz zdobyć set ++ w 2 dni przy pomocy IS i będziesz orać przez ten miesiąc czy 2 czy 3 i tyle, po tym czasie "wszyscy" będą mieli sety ++ i wtedy twój portfel nie będzie mieć znaczenia. I tak tak po tym czasie może być dodatek czy coś co wprowadzi nowe sety, ale nie wiem czy zauważyłeś w innych postach, ale te ++ z setów można przerzucać na inne i nie wymaga to niewiarygodnej ilości piniendzy zdybywanej w grze, więc wtedy ten paskodny IS tak nie pomoże w oraniu ludzi.

Rozumiem jednak, że dla pewnej części populacji znajdującej się po lewej stronie krzywej Gausa może być to ciężkie do pojęcia. Oraz to co było już tu mówione nie raz i nie dwa, ale może powtórzę, P2W jest wtedy gdy rzeczy z IS, które dają przewagę, nie są możliwe do zdobycia w żaden inny sposób niż wyłożenie PLNów

Każdy wie jak takie systemy działają i tu nie będzie inaczej bo to się nie opłaca. Czy sprzedawca w sklepie da ci nowe buty jak zrobisz 100 przysiadów? Nie. Proste,  musi się zgadzać. Polecam gry p2p są tańsze i nie ma stresu 

Proponuję na przyszłość poświęcić chwilę na przemyślenie swoich wypocin, bo nie żaden sprzedawca nie sprzeda ci butów za 100 przysiadów (chyba że byłby jakiś zakład), ale zawsze możesz zebrać materiały i przy pomocy filmików na yt sobie te buty zrobić. I o to w tym wszystkim chodzi, możesz sobie coś kupić lub stworzyć na własną rękę

Jak tak czytałem ten temat i wcześniejsze na temat RO to wpada mi do głowy kilka pytań...czy taki poziom jest prezentowany we wszystkich tematach, czy poziom "Trolli" aż tak bardzo spadł czy to może poziom ludzi spadł. Co 2/3 posty pojawia się geniusz jeden za drugim pisząc te same bzdury tylko w lekko innej formie, nie przedstawiając żadnych argumentów czy logiki w swoich wypowiedziach, tylko rzucając jakimiś mało trafnymi porównaniem albo nawet nie. Smutek.

Zadne trolle poprostu kazdy ma swoja wizje p2w . I zadna nie jest bledna . Dla mnie p2w istnieje wtedy keidy ktos w 1 dzien moze stac sie bogiem a ja musze spedzic pol roku zeby dogonic kolesia ( o ile owogle doginisz ) . To juz p2w bo przez pol roku nie ma wcale zabawy z tytulu w ktorym dominuje grupa graczy ktorej 95 % serwera nie jest w stanie dorownac. Idelany przykald macie w Royal Quescie gdzie praktycznie od pcozatku serwera dominuje gildia Rage majaca wsuyztskie zamki . I jakos tam tez mozna kupowac itemy z IS a nikt im nie jest w stanie odebrac zadneog z 7-8 zamkow praktycznie od poczatku serwera. Wiec takie peirdzielenie "bo mozna wymienic itemy z is za golda to nie p2w to wiecie " .. Takich przykaldow jest o wiele wiecej Jade Dynasty , Allods , Perfect World i mozna wymieniac dalej gdzie taka wymiania istnieje a i tak $$ nie pokonasz. Nie wazne ile psowiecisz czasu i tak bedziesz do tylu ( nowe patche nowy gear ) To jets p2w dla mnie i nie oszkujmy sie RO jest taka gra . Jezlei IS dawal by powieidzmy przewage ktora mozna zniwelowac farma po max mieisacu spox do przelkniecia ale nie "3-4+ miesiace do przodu w 1 dzien " ... Wyprzedzaajc pytania tak bede gral mimo to w RO ale potrafie przyznac ze ta gra jest p2w a nie mydlic sobie oczy ze jets ianczej jak to ludzie pisza p2pogres... P2progres jest wtedy kiedy masz przewage ktora mozna w jakis psoob zniwelowac ( slowo klucz ) sensownym czasem poswieconym na gre a nie ze "moze za pol roku dogonie kolesia ktory w 1 dnu ma to co ja z pare mieiscy farmy " ...

I tu jest własnie pies pogrzebany, bo w grze w której pvp odgrywa tak istotną rolę takie zabiegi w IS są nie do pomyślenia.

Najmniej płaczą i nie widzą problemu chyba tylko ludzie dla których nie problem wydać paredziesiąt euro miesięcznie, jednak na polski rynek jest to nie do przyjęcia.

Sam fakt wprowadzenia takowych itemków jasno pokazuje, że ludzie będą chętnie je kupować ,a nie jakieś tam outfity :).

Paro miesięczna przewaga niszczy tu system bo jest wszech obecne pvp :).

Do zobaczonka 6 marca, zobaczymy ile ludzie zostanie po miesiącu grania :-*

Zastanawiam się czy obrońcy i wielbiciele p2p zdają sobie sprawę że nie dość że musza płacić za sam dostęp do gry to dodatkowo "płacą" czasem potrzebnym na wyfarmienie sprzetu. Wychodzi na to że system p2p jest o wiele gorszym rozwiązaniem dla graczy którzy nie mają czasu siedzieć 24h w grze. System p2p w taki układzie wspiera tylko hardcorowych graczy a gracze casualowi pozostają bez żadnej możliwości nadgonienia.

System f2p przeszkadza właśnie tym hardcorom którzy boją się że gracze mający mniej czasu moga ich dogonic ze sprzętem już z poziomem. Jeśli system umozliwia mi rywalizację z hardcorami przy posiadaniu mniejszej ilości czasu na granie to ja jestem za. Problemem sa mega-hardcory które oprócz grania 24/7 ładują kase w grę ale tej patologi nie unikniesz w żadnej grze. Nawet w systemie p2p masz kupowanie golda w grze na co zupełnie nie zwracacie uwagi w całej dyskusji.

Zastanawiam się czy obrońcy i wielbiciele p2p zdają sobie sprawę że nie dość że musza płacić za sam dostęp do gry to dodatkowo "płacą" czasem potrzebnym na wyfarmienie sprzetu. Wychodzi na to że system p2p jest o wiele gorszym rozwiązaniem dla graczy którzy nie mają czasu siedzieć 24h w grze. System p2p w taki układzie wspiera tylko hardcorowych graczy a gracze casualowi pozostają bez żadnej możliwości nadgonienia.

System f2p przeszkadza właśnie tym hardcorom którzy boją się że gracze mający mniej czasu moga ich dogonic ze sprzętem już z poziomem. Jeśli system umozliwia mi rywalizację z hardcorami przy posiadaniu mniejszej ilości czasu na granie to ja jestem za. Problemem sa mega-hardcory które oprócz grania 24/7 ładują kase w grę ale tej patologi nie unikniesz w żadnej grze. Nawet w systemie p2p masz kupowanie golda w grze na co zupełnie nie zwracacie uwagi w całej dyskusji.

Co ty biadolisz za bzdury?

p2p jak wow wydajesz 15e msc I type, nikt cie wydatkiem kasy juz Na pve/pvp nie przeszkoczy ...

masz tez Te twoje p2progress haha, bdzie min min to kupno premek (a bez to juz w ogole warzywem jestes) I juz placidz tyle co za p2p.

ale dodatkowo mozesz innych wyprzedzic w pve(kupno dodatkowych resetow inst ) lepszy gear- latwiejsza insta I to samo Na pvp.

p.s

a do kolegi wyzej, co pisal zeby mnie obrazil ale regulamin nie pozwala...

sugerujesz ze nie wiem co to p2p...

no nie wiem, gram w wowa I gralem w wiekszosc abonamentowych tyt. Ostatnio w rowniez w final fantasy I przyznaje sie ze nie wiem co oznacza p2p, aka abonament'

wybaczysz mi? Moge sie wypowiedziec? Prosze cie o milordzie o ta mozliwosc.

----

Ja co do gry samej w sobie Nic nie mam, ale ten ich system jest p2w jak ch...

premium ... Nie starczylo musza byc jeszcze premium scrolle, bez ktorych de fakto pelnego konta premium nie masz...

founderpacki Na kazda postac z osobna haha... Premium Na kazda postac z osobna...

to juz jakis joke,takich jaj to jeszcze nie widzialem idzmy dalej...

no to bylo do przewidzenia, ale nie zmienia faktu ze burzy progress to tak jak w wowie, ktos Na raidach moglby robic 2x wiecej gearu... Tyg

...

no I najwazniejsze w grze, w ktorej content to gruby pvp od bg do gvg, od siege'y po areny

bdzie tu zabawa jak wbije od razu z Cashshopem koles z top gearem oe enchant I bedzie was bil jak mobki z 1szej lokacji ...

Chcecie to grajcie, ale doja was jak krowy, wiele top guildi odeszlo po ogloszeniu Na cbt3 tego p2w cash shop jokea.

w zasadzie to nie wiem Na co liczyliscie, po tym co mycom zrobil ze skyforgem czy innymi tyt.

-----

milej gry zycze wam tzn tym Na top founderpacku lub packach(jak zmienicie postac) I ofc min Te 100£ msc, wiecej na ten szajs wydacie w 2mc jak bedziecie chcieli pograc, a nie byc plotka w miesiac niz ja przez rok Na abonamentowego mmo.

a reszta na suchych premkach nawet ze scrollami bedzir pelnic funkcje chlopcow do bica Na pvp a Na pvp ostatnich co dostana sie Na raidy progressowe...

.scrolle Na reset inst, no to bylo do przewidzeniq

To pokazuje ze nie masz zielonego pojęcia jak wygląda sklep w grze i pieprzysz głupoty na podstawie nieprawdziwych informacji. Nie ma co z ignorantem sie kłócić.