Jaka grafika? Już ostatecznie

Witam. Zamierzam kupić procka , który będzie maxem w mojej płycie głównej. Będzie to C2D E 6600 . Teraz moje pytanie. Jaką kartę graficzną wziąć pod ten procesor? Myślałem nad HD 4850 , tylko nie wiem , czy wejdzie na moją płytę główną no i czy zasilacz da sobie rade z tymi dwiema owymi częściami. Mój aktualny sprzęt to:

Procesor: Intel Pentium D CPU 2.80GHZ (Mam zamiar wymienić właśnie na C2D E 6600)

Grafika: Sapphire HD 3850 (mam zamiar wymienić na HD 4850)

Płyta główna: ASUS P5 VD2-MX

Pamięć RAM: 2GB

Dysk: HITACHI 256GB

Zasilacz: FORTON 400W

Na całą operacje (tj kpno procesora + grafiki mam jakieś 500-600zł , po zakupie porcesora , bo to on jest priorytetem zostanie jakieś 300zł . Jaką kartę do tego zestawu polecacie. Czy zasilacz to utrzyma? No i czy sprzęt dostanie dużego "kopa" po wymianie tych flaków :D ? )

Ja bym jeszcze polecał dokupić 2gb ramu jak będzie kaska ponieważ 2gb to już powoli za mało. Myślę że dobrze wybrałeś i że zasilacz to powinien wytrzymać ale pewien nie jestem. Niech się ktoś wypowie bardziej obeznany

Hmm , no to pomyślimy coś jeszcze nad RAM`em , a puki co czekam na dalsze wypowiedzi :)

Dzięki ;)

Spoko i pamiętaj żeby przy zmianie ilości ram na 4gb lepiej mieć system x64 ponieważ na 32 bitach będzie obsługiwało tylko 3.25gb ram. A i dodam że mam zasilacz xfx core 450W z lepszym sprzętem a mianowicie i3 2120 i hd6850 jednak wiesz różnie to bywa szczególnie że moja karta jest energooszczędna z tego co wiem

No tak , rozumiem :) Ten HD 3850 potrzebuje dodatkowego zasilania 6 pin :D . Co do tego ramu to pomyślimy :).

Czekam jeszcze na wypowiedzi :)

co do grafiki - kupilem miesiac temu ta karte z Vertex'a 1gb vramu ddr5 256szyna i nie ma gry, ktora nie podola grom ustawionych na ultra. wiec polecam.

@ps. sam HD 4850 oscyluje w granicach 550zł.

@ps2. co za chu*e miesiac temu kosztowała tyle. teraz 250+. dafuq. kasa w bloto.

haha ; D a no pech :D

To co panowie? Brać tego procka + grafa? Utrzyma to zasilacz? :)

Da rade na lajcie.

Również polecam ta kartę graficzna Prototype 2 na maks ustawieniach ładnie śmiga :) wraz z procesorem i3 2120, oraz 4 GB ramu od goodramu :P.

Hehe , to teraz ciekawe jak to będzie działać z Core2Duo E 6600 . Ma ktos możę taki zestaw albo wie jak to razem lata? : D

Będzie optymalnie, jeszcze jakbyś był w stanie podciągnąć procka do 3.0 lub 3.2 to by było super.

Sprzedać kompa i kupić używanego - wydaje mi się, że dużo bardziej by się opłacało. :P

Kompa nowego będę miał po nowym roku : D

Procka chyba za dużo nie podkręcę - może do tych 2.8 da radę bo mam starą płyte główną.

Orientuje się ktoś może jak battlefield 3 lata na takim sprzęcie?

Albo chociaż bf bad company 2? : D

Na nowej karcie może pograsz na low-medium. Nawet na shitowej karcie coś podciągniesz. Ja wyciągnąłem ze swojego 1.8 do 2.7 bez wysiłku, a płyta ssała tak, że nie można było zmienić napięcia i na auto podkręcałem.

Na nowej karcie może pograsz na low-medium. Nawet na shitowej karcie coś podciągniesz. Ja wyciągnąłem ze swojego 1.8 do 2.7 bez wysiłku, a płyta ssała tak, że nie można było zmienić napięcia i na auto podkręcałem.

Good strory bro. Poprosze screen z cpu-z, real temp w stresie oraz nazwe chłodzenia wodnego które posiadasz. Chyba, że 50% wzrost masz na boxowym chłodzeniu.

Posiadam:

AMD 7850 Dual-Core 2.80Ghz , 4gb ramu i Ati hd 4850

Bf3 działa w 30 fpsach i momentami spada poniżej w 1400x900 (w 1080p wtedy skacze od 30 w dół ) na low

Bf Bc2 działa spokojnie na 30+

Ogółem da się grać.

Ojej :) Proszę:

Temp min. taka wysoka bo dopiero co wyłączyłem DayZ, a wiadomo dlaczego jest taka wysoka. Średnia temperatura w spoczynku to 45-55C. Co do chłodzenia, jest to Boxowe. Czyste 2.7 nie jest, ponieważ przy 2700MHZ komputer nie chciał odpalać. Wyczytałem, że jest to maksimum dla tej płyty głównej. Zmniejszyłem taktownie z 299 na 298 FSB nawet nie pamiętam z jakiego względu, ale było ważne. Jak widać karta graficzna została podkręcona o 5-10%. Wynik 3dmarku06 jest dość stary. Nie wiem nawet czy nie był robiony kiedy taktowanie wynosiło 2.4-2.5. I całe podkręcanie z wysokim ryzykiem z napięciami ustawionymi na AUTO. Miałem wysokiego fuxa :D. Timingi jak i RAM nie wiem czy jest ustawiony tak dobrze jak to możliwe, ale nic nie wywala. Jeszcze od tamtego czasu nie miałem NIGDY blue screena, NIGDY komputer mi się nie wyłączył. Jedyny mankament to przy restarcie kompa nie resetuje się od razu tylko wyłącza się na 3 sekundy i dopiero wznawia pracę. Dziwnę, aczkolwiek defaktów nie zauważyłem.

Tutaj masz wynik z 11 listopada ubiegłego roku co jest pokazane na osi czasu(prawy dolny), kiedy taktowanie wynosiło jeszcze 2.4GHZ.

29pc5kk.png

Jeżeli chcesz zdjęcia z Biosu to nie ma sprawy. Mogę zrobić.

Ulion:

Trochę to dziwne bo widziałem na youtube że c2d e 6600 + hd 4850 i battlefield latał na średnio-wysokich bodajże , że o bad company 2 nie wspomne : >

U mnie na tej grafice BFBC2 chodzi 80- 120 FPS wiec nawet nawet. Ustawienia na maxa oprócz cieni.

@kristal

Zwracam honor. Nieźle podkręcony. Szacunek.

Chociaż ja nie chciałbym pracować na komputerze który ma 90 stopni w stresie.