Jaką grę chcielibyście zobaczyć na Android?

Szukam pomysłów na gry 2D na Android, zbieram jeszcze pieniążki na licencję, ale myślę, że za parę miesięcy kilka moich produkcji będziecie mogli ujrzeć w Google Play Store.

Wszystkie pomysły mile widziane (najbardziej problematyczne do zrobienia są gry RTS, więc te raczej sobie podaruję).

Fajna mogłaby być gra typu SPORE,taka jak kiedyś :D (2d)

Najlepsze są gry z pozoru proste w które można pograć 10 minut i wyłączyć, ale żeby też oferowały np. jakieś ulepszenia bohaterów lub coś w tym stylu.

Mi np. podoba się coś w stylu Fantashooting lub Max Axe.

Ja z kolei wolę nieco bardziej rozbudowane. Takie, które stanowią pewne wyzwanie, wciągają mnogością swoich rozwiązań. Te typowo casualowe są kiepskie, nie oferują nic ciekawego a ponadto na każdym kroku autorzy zachęcają do wykupienia jakichś dodatkowych punktów czy innych dupereli ułatwiających rozgrywkę. Aż dochodzi się do punktu, w którym bez tych wspomagaczy nie jest się w stanie iść dalej.

Proponowałbym oparcie swojej gry o jakieś dawne hity z PC. Chętnie zagrałbym w coś takiego jak Liero (Annelidsowi trochę brakuje), Gene-Rally, Jazz Jackrabbit 2 albo uwaga - za ten tytuł na Androida dałbym każdą kasę - Little Fighter 2 :)

a ja lubie gierki na myslenie, najlepiej jeszcze proste i nie na czas( zeby mozna bylo udawac ze sie uwaza na wykladzie xD)- move the box, lazors(moja ulubiona chyba :D), logo quiz itp

coś w stylu etternal warriors 3, tylko mniej p2w i może być single player, (hp bary dla mobków obowiązkowe:p) , jak nie wierzysz, że takie gry popoularne zbadaj Trouserheart :), coś w stylu dungeon striker takżę jak najbardziej :>, gierka długa :P, izometryczna, nie przesadzaj z trudnością patrz dark avenger, taka pacanka na rozluźnienie :) może być trudniejsza jeśli mmo ;). może być też to shooter z elemtami rpg wsponianymi powyżej, byle nie jak aliens, powinno być bardziej dynamiczne i do zabawy

@Ajek

Rzeczywiście Little Fighter 2 na androida to by było coś wielkiego. :-D

Dzięki za pomysły! :)
Sam jestem wielkim fanem Little Fighter 2, więc może spróbuję swoich sił w podobnej grze. Myślicie, że sam single (VS + Story Mode) byłby dobrze przyjęty, czy jakieś multi co-op byłoby musem? I co sądzicie o systemie z zarabianiem golda za przechodzenie stage'ów i możliwością odblokowania postaci za tenże hajs?

Na początek sam single by starczył, a potem gdyby się gra spodobała to można by dorobić multi. :D

Co do systemu odblokowania postaci za golda to świetny pomysł. Zawsze dodaje to taki "cel" dla którego gramy.

MUGEN.

Pomysl odblokowywania postaci dosc popularny i sprawdzony. Wlasciwie moznaby pojsc dalej i pokusic sie o odblokowywanie rowniez poszczegolnych skilli dla kazdej postaci, ktorych jak wiemy w Little Fighter 2 rowniez jest calkiem sporo :) Dobry VS oraz Story Mode spokojnie na poczatek powinien wystarczyc, multi to byloby juz spelnienie skrytych marzen calego oddzialu fanow tej znakomitej gry ;) Co jest bardzo istotne to mechanika rozgrywki. Pamietam, ze wielokrotnie umiejetne sterowanie postacia pozwalalo wygrac pojedynek nawet wydawaloby sie przegrany. Palce skakaly po klawiaturze jak szalone a uzywanie umiejetnosci postaci tak wchodzilo w nawyk, ze stworzenie 6 sekundowego comba to byla kwestia formalna. Im mniej schemat bedzie odbiegal od legendendarnego LF2, tym lepiej :D

Pozwol, ze zadam Ci jedno, dosc bezposrednie pytanie: jak dobrym programista jestes? Tzn, czy byloby dla Ciebie mozliwe przeportowailnie oryginalnego LF2 z PC na Android (za zgoda pierwotnych autorow) ? Pytam, bo gdybys na powaznie obral sobie taki cel, to chetnie bylbym z Toba w kontakcie i kto wie, moze bylbym w stanie Ci jakas drobna pomoc ze swojej strony zaoferowac chocby tlumaczac teksty. Nie zadalbym rzecz jasna nic w zamian. Niestety nie mam zadnego doswiadczenia w programowaniu :)

Jakbyś przeniósł NTSD na androida. Napewno fanom Naruto spodobała by się.

Heroes III jako odrębny projekt, którego nie musimy odpalać przez emulatory, czy oprogramowanie "trzeciej ręki" :)

Heroes III jako odrębny projekt, którego nie musimy odpalać przez emulatory, czy oprogramowanie "trzeciej ręki"

E tam, gta 3 chodzi calkiem fajnie na telefonach.

Pozwol, ze zadam Ci jedno, dosc bezposrednie pytanie: jak dobrym programista jestes? Tzn, czy byloby dla Ciebie mozliwe przeportowailnie oryginalnego LF2 z PC na Android (za zgoda pierwotnych autorow) ? Pytam, bo gdybys na powaznie obral sobie taki cel, to chetnie bylbym z Toba w kontakcie i kto wie, moze bylbym w stanie Ci jakas drobna pomoc ze swojej strony zaoferowac chocby tlumaczac teksty. Nie zadalbym rzecz jasna nic w zamian. Niestety nie mam zadnego doswiadczenia w programowaniu

Myślę, że może niekoniecznie idealny port, ale bardzo zbliżona wersja byłaby możliwa przy odpowiednim nakładzie pracy, szczególnie jeśli miałbym do dyspozycji oryginalne sprite'y postaci / map.

Tez jestem za LF2 - sam lubie sobie od czasu do czasu z kumplami w to pograc ;D. Co do androida - nie musi to byc idealny port, wystarczylby podobny system gry i walki. A nawet jestem zdania ze toby na plus wyszlo. Czemu? Bo pamietam ta radosc z odkrywania mozliwosci nowych postaci, ich skilli itd i napewno niejedna osoba sie ze mna zgodzi ;D. No i jak ktos gral calkowicie samemu tzn bez poradnikow itp to napewno pamieta szok i dzika radosc jak gral z kumplem i przez calkowity przypadek stworzyl sie firzen czy jak sie ten gostek zwal ;D

W mozliwosc stworzenia dobrej gry przez jedna osobe w zadnym wypadku nie watpie. Wystaczy wziac za przyklad Survivalcraft - gosc stworzyl znakomita gre od podstaw oparta o PCtowego Minecrafta, a w mojej opinii nawet lepsza, bo postawil na realizm. Niech Ci pan Kaalus motywacja bedzie :)

Pierwszego Puzzle Quest'a.

Hirołsy albo jakaś bijatyka. B)

lemingi ;)