Anime akcji/fantastyka ( wybrałem te z ciekawszą fabułą ):
Soul Eater - co prawda zawalili sprawę z zakończenie, ale mimo tego jest to naprawdę fajne anime w stylu macabra.
Claymore - fajne mroczne anime z całkiem wciągającą fabułą. Przyjemnie się je ogląda pomimo tego że jedna postać strasznie irytuje ( Raki ).
Fate/Zero oraz Fate/Stay Night - anime opowiadające o wojnie o Świętego Gralla w której magowie przywołują sobie do pomocy bohaterów z dawnych lat ( "król" Artur, Aleksander Wielki, itp. ). Polecam obejrzeć w takiej kolejności w jakiej podałem, bo co prawda Zero wyszło później, ale jego fabuła opowiada o wydarzeniach na 10 lat przed Stay Night.
Fullmetal Alchemist - istnieją dwie wersje tego anime: normalne i z podtytułem Brotherhood. Brotherhood jest reedycją anime która bardziej trzyma się mangi, jest krótsza ponieważ pominięto wiele filerów jakie istniały w pierwszej wersji.
Log Horizon - anime w klimacie MMO. Fajna fabuła, chociaż nie każdemu anime przypadło ponieważ jest, że tak powiem, silnie przegadane. Fabuła stawia przede wszystkim na politykę i relacje między postaciami niż na czystą akcję jak Sword Art Online.
Sword Art Online - anime w klimacie MMO. Pierwsza połowa ( do części w wróżkami ) trzyma poziom i ma naprawdę fajny klimat, później poziom spadł, ale mimo wszystko jest to ciągle dobre anime. Aktualnie wychodzi drugi sezon.
Pandora Hearts - fajna, wciągająca fabuła ale podobnie jak w Soul Eater zawalili zakończenie ( przez całe anime bohaterowie starają się rozwiązać szereg zagadek, a na końcu i tak nie znamy odpowiedzi na większość z nich. Wygląda na to że autorzy postanowili na siłę zakończyć to anime. ).
Wakfu - jedno z niewielu europejskich anime ( powstało w Francji ). Fajna fabuła, przyjemna kreska. Są dwa sezony tego anime.
Poleciłbym ci jeszcze wiele anime, ale starałem się wybrać takie które są w miarę lekkie i mogą zaciekawić kogoś kto nie ma wiele doświadczenia z anime.