Jaka klawiatura gamingowa do 700zl

Najbardziej interesują mnie produkty Razer i tam mam do wyboru Black widow lub deathstalker i sam nie wiem co wybrać. W grę wchodzi jedynie mechaniczna klawiatura podobno najlepsze. Koniecznie podświetlane klawisze.

Poważnie.... 700zl za klawiaturę? Rozumiem mechaniczna.... Rozumiem ze podswietlana(spoko opcja nocą). Ale takie można kupić znacznie taniej.... I będzie to samo. No chyba że tam złote dodatki :). Albo klawisze pokryte skóra krokodyla :).

Siema, osobiście odradzam Tobie produkty Razera jeśli liczysz na wygodę i precyzję pracy takiego sprzętu, gdyż jest to przereklamowana firma i na prawdę ich klawiaturki nie wypadają zbytnio imponująco na tle innych producentów. Oczywiście poza Hypem reklamowanym w środowisku e-sportowym. Przechodząc do tematu polecę Ci gorąco klawiaturkę z którą niestety miałem styczność przez parę dni. Oto : Logitech G910 Orion Spark. Świetna klawiaturka, design pierwsza klasa, wygodna w użyciu, cicha, podświetlana oczywiście w programowalny sposób. Moim zdaniem największym plusem jest to, że każdy klawisz jest pokryty delikatną warstwą gumy która doskonale sprawdza się podczas nerwowych pojedynków w grach. Tutaj dodaję filmik z krótką recenzją tej klawiaturki :). YT :

Poważnie.... 700zl za klawiaturę? Rozumiem mechaniczna.... Rozumiem ze podswietlana(spoko opcja nocą). Ale takie można kupić znacznie taniej.... I będzie to samo. No chyba że tam złote dodatki :). Albo klawisze pokryte skóra krokodyla :).

Wybacz, że tak napiszę ale gówna nie kupuję i nie jesteś wstanie mnie nawet przekonać, że tańszy sprzęt jest lepszy od droższego bo po prostu tak nie jest.

Kolega nie powiedział, że tańsza klawiatura będzie lepsza. Porównywalna. W obecnych czasach ludzie płacą grube pieniądze nie za wykonanie i niezawodność, nie za jakość, a za znaną MARKĘ. Klawiatura małego, nieznanego chińskiego producenta jakością może bić na głowę produkty Razera, Logitecha czy innych gigantów a będzie kosztować mniej, bo jej logo nie jest rozpoznawalne. Cena nie zawsze idzie w parze z jakością.

Ważny dla mnie jest design a z tego co widziałem te tanie klawiatury wyglądają jak deska do krojenia. Napisałem, że wybieram pomiędzy tymi dwiema ponieważ ich wygląd jest interesujący co nie oznacza, że nie kupie innej. Wychodzę z założenia, że coś co jest droższe jest lepsze, rozumiem na czym polega reklama i jej opłacanie jednak czemu właśnie klawiatura jak razer czy logitech mają więcej komantarzy jak i pozytywnych niż klawiatury, które polecają ludzie bo są tańsze i podobno lepsze. Gdyby tak było jak wszyscy piszą było by na odwrót.

I proszę skupmy się na klawiaturach ponieważ to jest temat rzeka, w którym każdy ma racje :)

Kolega nie powiedział, że tańsza klawiatura będzie lepsza. Porównywalna. W obecnych czasach ludzie płacą grube pieniądze nie za wykonanie i niezawodność, nie za jakość, a za znaną MARKĘ. Klawiatura małego, nieznanego chińskiego producenta jakością może bić na głowę produkty Razera, Logitecha czy innych gigantów a będzie kosztować mniej, bo jej logo nie jest rozpoznawalne. Cena nie zawsze idzie w parze z jakością.

najsmiesznieje ze placa za technologie ktora kilka lat temu kosztowala grosze :P

tak tak mechniczne klawiatiury kosztowaly 10 lat temu kilka zolotych ... jak widac moda na granie i podswietlenia wiwindowaly ceny w kosmos ... i wcale too nie precyzja jest wskaznikiuem tej ceny aa naiwny kowaklski ktory za kawalek plastiku z kilkoma srubami placi kosmiczna cene :P

Jak dlaczego cena sprzetu podskoczyla czyzby plastik i koszt srubek podskoczyla

Nie widzę sensu w komentowaniu tego, że @tigerforce chce kupić klawiaturę za ~700 zł. Stać go, to niech kupuje - jego pieniądze. Co do zaproponowanych przez Ciebie dwóch klawiatur Tiger to zostaje jedynie BlackWidow bo Deathstalker to membranówka. Powiem tak, wybierz się do jakiegoś dużego sklepu "komputerowego" gdzie będziesz miał możliwość "poklikania" sobie na jakieś klawiaturze mechanicznej na wystawie czy też za uprzejmością sprzedawcy i dopiero wtedy zdecyduj czy naprawdę warto w taką zainwestować - to nie jest klawiatura dla każdego, jest zazwyczaj dość głośna i to w charakterystyczny sposób, a różne rodzaje przełączników dają możliwość jakby spersonalizowania jej pod własne wymagania więc naprawdę trzeba wiedzieć czego się chcę (najbardziej uniwersalne przełączniki to moim zdaniem niebieskie). Poczytaj sobie o tym. Od siebie mogę zdecydowanie polecić produkty Motospeed (sam posiadam CK104 i sprawuje się wyśmienicie), popatrz sobie choćby na modele CK108/CK88 - powinny przypaść Ci do gustu, a cena nie jest jakoś zaporowa bo wynosi około 280/315 zł. Minus jest taki, że wysyłka z Chin, ale ja im zaufałem i warto było. Jak coś to pisz ; )

tzn @tigerforce musisz zrozumieć jedną podstawową rzecz: cena takich produktów wcale nie musi być adekwatna do tego że klawiatura (czy cokolwiek innego) jest lepsza. dlaczego? Otóż technologia ma swoje ograniczenia

czyli np. możęsz kupić klawiature super uber extra itp za 350 zł, która po prostu w pełni wykorzystuje technologię, a możesz kupić równie dobrze technologicznie klawiature za 2x drożej (700zł) która będzie IDENTYCZNA w środku, tylko będzie miala więcej światelek itp.

I w tym wypadku nie doplacasz do lepszej klawiatury a doplacasz do znanej marki jakichś udziwnień/features.

Czyli zanim kupisz zadajesz sobie pytanie czy chcesz

- zajebistą klawiature mechaniczną z bardzo dobrym wykonaniem

czy

- to samo co wyżej + mase bajerów których i tak nie użyjesz, ale są bo 'fajnie'

Nie widzę sensu w komentowaniu tego, że @tigerforce chce kupić klawiaturę za ~700 zł. Stać go, to niech kupuje - jego pieniądze. Co do zaproponowanych przez Ciebie dwóch klawiatur Tiger to zostaje jedynie BlackWidow bo Deathstalker to membranówka. Powiem tak, wybierz się do jakiegoś dużego sklepu "komputerowego" gdzie będziesz miał możliwość "poklikania" sobie na jakieś klawiaturze mechanicznej na wystawie czy też za uprzejmością sprzedawcy i dopiero wtedy zdecyduj czy naprawdę warto w taką zainwestować - to nie jest klawiatura dla każdego, jest zazwyczaj dość głośna i to w charakterystyczny sposób, a różne rodzaje przełączników dają możliwość jakby spersonalizowania jej pod własne wymagania więc naprawdę trzeba wiedzieć czego się chcę (najbardziej uniwersalne przełączniki to moim zdaniem niebieskie). Poczytaj sobie o tym. Od siebie mogę zdecydowanie polecić produkty Motospeed (sam posiadam CK104 i sprawuje się wyśmienicie), popatrz sobie choćby na modele CK108/CK88 - powinny przypaść Ci do gustu, a cena nie jest jakoś zaporowa bo wynosi około 280/315 zł. Minus jest taki, że wysyłka z Chin, ale ja im zaufałem i warto było. Jak coś to pisz ; )

Bardzo ładna wypowiedź dziękuję.

tzn @tigerforce musisz zrozumieć jedną podstawową rzecz: cena takich produktów wcale nie musi być adekwatna do tego że klawiatura (czy cokolwiek innego) jest lepsza. dlaczego? Otóż technologia ma swoje ograniczenia

czyli np. możęsz kupić klawiature super uber extra itp za 350 zł, która po prostu w pełni wykorzystuje technologię, a możesz kupić równie dobrze technologicznie klawiature za 2x drożej (700zł) która będzie IDENTYCZNA w środku, tylko będzie miala więcej światelek itp.

I w tym wypadku nie doplacasz do lepszej klawiatury a doplacasz do znanej marki jakichś udziwnień/features.

Czyli zanim kupisz zadajesz sobie pytanie czy chcesz

- zajebistą klawiature mechaniczną z bardzo dobrym wykonaniem

czy

- to samo co wyżej + mase bajerów których i tak nie użyjesz, ale są bo 'fajnie'

Czy mógłbyś zaproponować taką i taką? W granicach 700zł

Dobra, 1 pytanie, czego właściwie oczekujesz od tej klawiatury. Co ona ma posiadać?

Za te 700zł~ masz serie Corsair K70 RGB - napakowane czym się da, masz kilka modeli do wyboru za cenę ~600-770zł.

a tańsze masz serie CM QuickFire - również kilka modeli do wyboru

Logitech Orion Spark, Steelseries Apex M800 (cicha jak na mechanika). Warto zainteresować się produktami Das Keyboard. Fantastyczne klawiatury, chyba niedostępne w Polsce natomiast zdecydowanie warte grzechu: http://shop.daskeyboard.com/

Przyłacze sie do tematku mam zamiar kupic sobie Mantistek GK2 tyle ze nie wiem jakie przełaczniki wybrac. Gdzieś czytałem ze niby brązowe są dla graczy a gdzies indziej ze niby czerwone bo najmniejszy nacisk potrzebny... To w końcu jak to jest ?

@OGHR3N

moj kumpel tez kupił ostanio ck104 czeka aż dojdzie jak długo ty czekałeś ? Ja też bd zamawiał ale to co wyżje i poprawie cie bo ck104 jest teraz na przecenie z 350 zl na 204 :)

Czy ten Logitech Orion Spark, który jest za około 500zł dorównuje jakością i wykonaniem klawiatur, które przedstawili autorzy wyżej?

http://pclab.pl/art49997-2.html

Tutaj masz temat o switchach. I właśnie to jest problem ludzi którzy kupują klawiatury z wyższej półki, kompletnie nie wiedząc czego chcą. Ma być po prostu mechaniczna i podświetlana, myśląc, że będą dzięki niej lepiej grać. Przy wyborze klawiatury liczy się wiele czynników, jak choćby wysokość klawiszy, ich układ, ilość możliwych makr, dodatkowe przyciski, scrolle do zciszania/podgłaszania dźwięku, czy antighosting. Najpierw trzeba pomyśleć czego tak na prawdę się chce. A i do twórcy tematu, droższe nie znaczy lepsze, droższe znaczy droższe. :]

Polecam obejrzeć produkty firmy Mad Catz specjalizują się oni w robieniu wysokiej jakości sprzętu do symulatorów lotów czy jakiś wyścigów ale również robią bardzo wysokiej jakości sprzęt gamingowy osobiście używam ich produktów od jakiś 4 lat a myszki i klawiatury zmieniam tylko i wyłącznie jak chce je zamienić na nowszy model bo te stare wciąż działają pomimo że latały po pokoju xD głównie myszka była katowana ale na osu i klawe skatowalem :D

Polecam przejrzeć http://www.madcatz.com/keyboards/ wszystkie są napakowane różnymi kolarami poswietlen różnych sekcji klawiatury + jakies tam dotykowe ekrany po dodatkowe usb i jacki wbudowane w klawe xD ogolnie napakowane bajerami jak japoński kalkulator ^^

https://www.reddit.com/r/MechanicalKeyboards/wiki/buying_guide

Klawiatury mechaniczne Razera maja switche produkowane przez firmę Kaihua Electronics które cechuje dość duża awaryjność. Polecam switche najdłużej istniejące na rynku firmy Cherry albo dość nowe Gatreony.

Sorka za wprowadzenie chaosu w tym tym temacie. Po prostu uważam że możesz kupić równie dobra klawiaturę a nawet lepsza za polowe ceny. Zamiast 5kolorow będzie miała 2 ale do gamingu będzie i tak mega. A za resztę kupić np gryzonia na wypasie :)(mówię tu o myszce). Ale oczywiście kasa twoja, wydawaj jak chcesz :).

Właśnie takich informacji potrzebuje czekam na więcej wpisów by dowiedzieć się jak najwięcej. Myszkę mam razera więc chyba starczy :)