Jaki serwer na początek przygody?

Witam wszystkich którzy to czytają B)

A więc chcę zacząć swoją przygodę w grze jaką jest Archeage ale nie wiem na jakim serwerze zacząć. Chodzi mi o serwer gdzie jest największa polska społeczność, by było łatwo znaleźć jakąś gildie która by mnie wprowadziła do świata gry.

Na chwile obecna ludzie podniecaja sie "nowym serwerem" Prophecy EU i wierza w bajki ze nie bedzie p2w ( przy relasie gry tez takie obietnice byly a skonczylo sie po paru miesiacach kazdy wie jak ) ... Takze tam zacznij i za 3-4 miesiace szykuj grube hajsy zeby zrobic cos na pvp :)

Naprawdę musiałeś robić nowy temat? Przecież na samej 1 stronie masz z 5 tematów w którym jest dokładnie to samo pytanie.. FRESH k**wa reszta to padlina i elo

Na chwile obecna ludzie podniecaja sie "nowym serwerem" Prophecy EU i wierza w bajki ze nie bedzie p2w ( przy relasie gry tez takie obietnice byly a skonczylo sie po paru miesiacach kazdy wie jak )  ... Takze tam zacznij i za 3-4 miesiace szykuj grube hajsy zeby zrobic cos na pvp  

Bez siania fermentu proszę. Na razie server chodzi na 600% (co oznacza masę ludzi) i Trino trzyma się swoich słów nt. p2w, a tutaj wycinek z ostatniego AMA:

"I'm wondering what the plans going forward are going to be for the cash shop on fresh start. Is there a timeline set when items like rumblings are coming in?

Khrolan: We remain committed to our original plan with the fresh start marketplace and that means introducing and re-introducing items that match the progression timeline.

Please let me first immediately dispel any rumors about Rumbling Saplings (Thunderstruck Trees) coming back to the marketplace for direct sale or in a supply crate - they are not, and will not, EVER, while I'm the watchkeeper, full stop period.

On a smaller note, I'm also committed to keeping bears and yata pets and mounts out of the Marketplace on Fresh Start to preserve the uniqueness of the Husbandry Proficiency. The items we're adding to the Marketplace over the next month include: more Legacy costumes, cool-looking-but-not-OP bound direct sale combat pets (no lavaspark, no hellhound, no monkey, etc.), and we'll probably refresh the 800 credit revelation starter bundle.

We'll continue to provide a monthly labor stipend and mirage mounts will be coming back likely later this month or early next month. Fresh Start won't see a Supply Crate for at least another month plus and when it does the rare items will be in-line with current progression and the drop table will contain mostly consumables (Read: no Archeum, no Lunarite). Red charms and luckies will remain elusive and that's where we're at.

I'm in-game every day and I constantly hear "meow meow meow Trion ruining fresh start by adding x to the cash shop." As you can see by the current version, we're committed. XL has done a great job supporting our vision and we all remain in lock step. It's not unfair to consider the possibility due to the past of the product but I'm asking for a little faith here based on what you've seen so far.
Thanks for reading"

@unlucky A na starcie jak bylo kolejki po 12h+ ... Po za tym spojrz sobie co pisali na relasie gry o shopie .... wybacz ale ja w bajki nie wierze ( sam sie nacialem na AA wiecej tego bledu nie popelnie ) .. kwestia czasu a wspomnisz moje slowa :)

Wiem jakie były kolejki, bo grałam.. Zwiększyli pojemność capu servera właśnie po to, żeby wyeliminować kolejki przez co około 3x w ciągu dnia są potężne lagi przy MM/Kadumie gdzie jest x raidów ;)

Nie wspomnę, bo nie gram pierwszy raz w ArcheAge, więc wiem z jakim "ryzykiem" to się wiąże.. Niemniej jednak widzę obecne podejście Trionu do sytuacji ;) Nawet przysłowiowo "głupie", najnowsze autko dostaniemy dużo później niż servery Legacy.. ^ ^

Bez siania fermentu proszę. Na razie server chodzi na 600% (co oznacza masę ludzi) i Trino trzyma się swoich słów nt. p2w, a tutaj wycinek z ostatniego AMA:

"I'm wondering what the plans going forward are going to be for the cash shop on fresh start. Is there a timeline set when items like rumblings are coming in?

Khrolan: We remain committed to our original plan with the fresh start marketplace and that means introducing and re-introducing items that match the progression timeline.

Please let me first immediately dispel any rumors about Rumbling Saplings (Thunderstruck Trees) coming back to the marketplace for direct sale or in a supply crate - they are not, and will not, EVER, while I'm the watchkeeper, full stop period.

On a smaller note, I'm also committed to keeping bears and yata pets and mounts out of the Marketplace on Fresh Start to preserve the uniqueness of the Husbandry Proficiency. The items we're adding to the Marketplace over the next month include: more Legacy costumes, cool-looking-but-not-OP bound direct sale combat pets (no lavaspark, no hellhound, no monkey, etc.), and we'll probably refresh the 800 credit revelation starter bundle.

We'll continue to provide a monthly labor stipend and mirage mounts will be coming back likely later this month or early next month. Fresh Start won't see a Supply Crate for at least another month plus and when it does the rare items will be in-line with current progression and the drop table will contain mostly consumables (Read: no Archeum, no Lunarite). Red charms and luckies will remain elusive and that's where we're at.

I'm in-game every day and I constantly hear "meow meow meow Trion ruining fresh start by adding x to the cash shop." As you can see by the current version, we're committed. XL has done a great job supporting our vision and we all remain in lock step. It's not unfair to consider the possibility due to the past of the product but I'm asking for a little faith here based on what you've seen so far.
Thanks for reading"

Tak, slowa Trino byly takie ze przez 6mc-9mc nie bedzie "p2w". Ofc, w tej grze mozna kupic golda/apexy -> sprzedac za golda wiec jak ktos chce to i tak ma p2w, bo za credit cardu ma mase golda, za golda itemki itd.

Pozniej ofc dodadza do shopa "premium" itemki itd. ale to bedzie pozniej, kazdy sie z Tym liczyl. Trion nie pisal, ze tego w ogole nie wprowadzil.

________

Mnie bardziej irytuje fakt, ze ilosc DAILY rzeczy ktore trzeba wykonywac jest stanowczo za duzo jak dla 90% NA/EU community.... Dodatkowo j/w populacja jest obecnie bdb wysoka co utrudnia zarabianie, moze nie tyle co utrudnia co powoduje ze potrzebujesz wiecej czasu(przez konkurencje, itd.).

________

Obecnie i tak nie ma nic lepsze pod PvP/grupowe MMO obecnie. Jak chcesz PvE to masz WoWa. Jak chcesz "solo like" bez strategii, ale za to bez P2W PvP to masz ESO+GW2.

ArcheAge jest spoko, alternatyw za bardzo nie ma. BDO okazal sie solo grindownikiem, gdzie de facto tez masz p2w.

JEDYNE CO BYM POWIEDZIAL, to ze gra wymaga jednak duzej ilosci czasu. 4h na archeage'a bez p2w to za malo. 6h juz bardziej jak jestes w stanie "elastycznie sie logowac" np. 11-13 (mistmerrow, zrobic jakies daily), potem wieczorem na jakies luski abyssale, kolejne mistmerrow(lute/necklace/wrists) a w nocy zeby np. poplywac pozarabiac cos, bo za dnia to nie ma latwo.

Niestety, ale w AA 3.0 masz mnostwo DAILY, ktore musisz robic, inaczej cierpi na Tym Twoj gear, PvP gemy. Dodatkowo, musisz znalezc sposob/zainwestowac w niego czas/golda zeby zarabiac golda, a potem miec czas zeby tego golda zarabiac.

Przyklad:

Logi na Aurori, daja duzy zarobek, ale ilosc osob tam powoduje ze nie da sie praktycznie tego solo zrobic. Ofc jak masz caly dzien to obsadzisz ze 2 farmy solo, ale generalnie pare osob. Z drugiej str. mozesz paczki wozic, ale tutaj tez Ci moga przeszkadzac, ale moze jest to realniejszy zarobek bo posadzisz cos latwiej posadzisz, clippera kazdy i tak musi miec, jedyne co za 100g dokupujesz "skrzynke" na dodatkowa paczke i mozesz wozic.

W ten sposob kolo 100g/h mozna spokojnie zarobic (ofc przed tym musisz posadzic matsy na farmie, zeby scrafcic paczki).

Tylko teraz tak, 100g to jest nic, jak robisz powiedzmy 2h (jak masz czas zalogowac sie z rana/w nocy jest latwiej), to masz 200g. Dodatkowo wszystkie daily to powinno dac Ci okolo 50g. 250g przez tydzien da CI juz "jakas sume". Do tego mozesz zrobic jakies tam krakeny, gilda star questy itd.

Tylko widzisz tutaj pojawia sie ten problem, ze to kosztuje MNOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOSTTTTTTTTTTTWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWOOOOOOOO
CZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAASSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

------------------------------

W skrocie, jak ktos ma zamiar grac w Ta "PvP" gre a nie ma zamiaru wydawac dolarow w setkach, to proponuje sie zastanowic czy MA SIE CZAS. Troche tak, jakbys chcial isc na silownie a wiesz ze masz 1x w tygodniu albo raz na dwa....

Po co chodzic jak efektow i tak nie bedzie?

Ofc, w tej grze mozna kupic golda/apexy

Zaraz się dowiem, że GW2 jest p2w bo przecież możesz kupić kartę z gemami za realne pieniądze, a gemy wymienić na golda!!! :OO Co z tego, że nikt tego nie robi, bo to jest nieopłacalne, a w sklepie nie ma nic co by dawało jakąkolwiek przewagę.. Tak samo jak na fresh serverach w obecnym momencie. :D

Uśmiałam się, serio.

ArcheAge od dawna/od początku był produkcją która wymaga czasu i nie nadaje się dla casuali także 3/4 tego posta w którym uskuteczniasz swój płacz na to jak ta gra jest czasożerna, jest do śmieci. XD

Mój Boże, jak czytam co poniektóre osoby to aż ręce opadają. Tak to jest kiedy casuale pchają się do takiej gry i nawet nie próbują się wgłębić w możliwości jaka daje ta gra. Przy sporym farcie idzie zarobić na kilkadziesiąt premium w ciągu jednego miesiąca. No, ale lepiej płakać, że p2w, że jak nie masz kasy albo czasu to nie pograsz. Co temat to samo. Najlepszą rekomendacją nowego serwera jest to, ile starych wyjadaczy wróciło do gry, bo nowy serwer wygląda naprawdę dobrze.

Co temat to samo

Zgrebolku bo to czysta prawda jest. Na AA trzeba mieć mase czasu. To nie jest gra na 2-3h dziennie. I tylko to ludzie ciągle powtarzają. Albo płacisz kasą albo płacisz czasem ale i tak płacisz. To taki grindownik tylko z ukrytym grindem bo pod postacią Daily/TR'ów/itp.

Czy ja wiem, jest masa ludzi, którzy nie mają tyle czasu na grę a i tak jakoś mocno nie odstają od reszty. Trzeba tylko trochę ruszyć główką i sobie wszystko fajnie poukładać.

Czy ja wiem, jest masa ludzi, którzy nie mają tyle czasu na grę a i tak jakoś mocno nie odstają od reszty. Trzeba tylko trochę ruszyć główką i sobie wszystko fajnie poukładać. 

No to jesteś moim AA guru jak wszystko mieścisz w 2-3h dziennie. Podziel się wiedza a może lepiej nie bo Ci zarobek zabiorom ;)

Nie mówię, że mieszczę wszystko w 2-3h dziennie. Po prostu mówię, że da się grać, czerpać przyjemnośc i jakoś mocno nie odstawać od reszty poświęcając taką ilość czasu na grę. Wystarczy mieć zajęcie, przy którym palisz bardzo szybko labor i już jakoś leci.

Tak czytam sobie wasze wypowiedzi i jakoś straciłem chęci do grania w AA jeśli jest to taka gra P2W. Szkoda a zapowiadała się fajnie. :mellow:

To jest po prostu gra dla ludzi którzy posiadają czas i nie płaczą, jak ktoś ich będzie zabijał z powodu paczki albo i bez niego ;d Imo jeden z najlepszych tytułów

Tak czytam sobie wasze wypowiedzi i jakoś straciłem chęci do grania w AA jeśli jest to taka gra P2W. Szkoda a zapowiadała się fajnie. 

HAHAHAHAHAHA, niesamowite jak człowiek opiera wszystko na czyichś opiniach nie próbując tego samemu, mimo, że spróbować można za darmo :) No, ale może to i dobrze, że takie osoby eliminują się tak szybko.

To jest po prostu gra dla ludzi którzy posiadają czas i nie płaczą,

O kurde to trzeba by Faction czat wyłaczać chyba ze coś sie zmieniło bo tam zawsze sciana płaczu była. Ale tak jak ma sie kupe czasu to gra potrafi sprawiac frajde tylko nie mozna mierzyc za wysoko ;)

IMO dalej najlepszy system żeglugi i walk morskich w MMORPG nic jeszcze go nie pobiło.

@Zgrebol smiesza mnie tacy ludzie jak ty ktorzy patrza na swiat tylko przez pryzmat wlasnej osoby ... Moze czas sobie usiwadomic ze ludzie sa rozni i maja inne potrzeby niz twoje ? Inne podejscie do swiata ? Tak naprawde moze to byc szokiem .... @szargi ocenil czy warto zaczynac po komentarzach ludzi ktorzy mieli stycznosci z gra wiec czmu mialby im nie wierzyc ? A no tak bo to nie jest twoje zdanie fakt ... Zapomnialem ... Na AA trzeba posiwecic mnostow godizn albo wydac $$ i to sporo zeby cos porobic w end game .... Widocznie szargi nie ma tyle czasu i kasy ... Tak ciezko to zrozumiec i uszanowac ? nie kazdy ma czas zeby sciagac gre a pozniej grac w nia z 100 godzin zeby sie przekonac ... Tak wiem zaraz sie zacznie typowa gadka " ale ja taki jestem wspanialy ze nie siedze xx godzin a mam .... " Oszczedz tego plz

W skrocie, jak ktos ma zamiar grac w Ta "PvP" gre a nie ma zamiaru wydawac dolarow w setkach, to proponuje sie zastanowic czy MA SIE CZAS. Troche tak, jakbys chcial isc na silownie a wiesz ze masz 1x w tygodniu albo raz na dwa....

Po co chodzic jak efektow i tak nie bedzie?

Niezłe nastawienie do świata, po co oddychać jeśli i tak umrzemy.

w tej grze mozna kupic golda/apexy

Kto by pomyślał, że w 99% mmo można kupić golda z zewnętrznych stron - 100% p2w.

Niestety, ale w AA 3.0 masz mnostwo DAILY, ktore musisz robic, inaczej cierpi na Tym Twoj gear, PvP gemy. Dodatkowo, musisz znalezc sposob/zainwestowac w niego czas/golda zeby zarabiac golda, a potem miec czas zeby tego golda zarabiac.

Mówi to ktoś kto gra w WoW-a. Legion czyli robienie world questów i farma AP 24/7.

Większość osób które mówi, że AA to p2w to carebeary które wolą by gra miała autotrackera, brak pvp, dungeon finder a gra ma ich prowadzić za rączkę i nagradzać za afk w mieście 24/7

#P2WDEDSERVER

Większość osób które mówi, że AA to p2w to carebeary które wolą by gra miała autotrackera, brak pvp, dungeon finder a gra ma ich prowadzić za rączkę i nagradzać za afk w mieście 24/7

Prosze nie uciekaj się do wycieczek osobistych skoro nie znasz ludzi o których mówisz. Grałem w AA 1,5 roku po 4-5h dziennie plus po 12-14h w soboty i niedziele. Więc wiem ile ta gra wymaga czasu i poświeceń żeby cokolwiek znaczyć na serwerze a nie być kolejną kukłą do bicia. W archeage albo ładujesz mase czasu albo mase kasy ta gra jest tak zbudowana od podstaw i tego żadnym zaklinaniem nie zmienisz. A obrażanie innych bo pokazali prawde to troche dziecinne.

Ja po prostu usiłuje pokazac ludziom prawdę żeby nie byli potem zawiedzeni że grając 2h dziennie nic nie mogą osiągnąć.