Nie rozmawiasz z fanbojem, używałem śmieciowego androida kiedyś i nie wrócę ^^
iOS to nie tylko system ale też cały ekosystem i najlepiej skorzystasz mając reszte sprzetu Apple, ale bez offtopicu to sedna…
Podłączenie dysku do telefonu, “krojenie” ludzi na hajs za brak karty pamięci (sugerowanie ze chca abym kupił większy tak?) - Tak jak sam mówisz, produceni tel z Androidem też zaczeli to robić, ale do teog zaraz. Podłączanie kablem DYSKU do telefonu? po co? fanaberia… Ale o tym łacznie z “krojeniem”. Tak więc obie te rzecyz się wiąża z tym że nie żyjemy już w czasahc modemów 56kb/s i dysków HDD, tylko w czasie chmur i ogólnodostepnego szybkieog internetu, także dlatego tez właśnie Android idzie w ta strone aby wyeliminować niepotrzebne śmieci nośniki bo wszyskto przenoszone jets na chmure, tak więc to wynika tylko i wyłącznie z rozwoju technologii a nie jakiegoś spisku…
Paersonalizacja, tak jak piszesz, czcionki? Osobiście uważam że bez sensu i po co, ale zdziwię Cię, bo się da, bez jailbreakowania nawet :). Klawiatura? Jak najbardziej mozna “zainstwalowac” jakachcesz, z widzetami na klawie typu AI i innymi cudami, wiem bo sam używam customowej.
Multitasking? Z Jednego prostego względu, jako że Apple “panuje” nad software i hardware robią architekture procesora pod swoje oprogramowanie, dzieki czemu to własnie Apple radzi sobie najlepiej jeżeli chodzi o performance w multitaskingi, i otwieraniu na raz miliona appek, usypianiu ich (tylko screen) etc, to co pewnie ty masz na mysli to UI do multitaskingu, czylui wlasnie dzielenie okna na x czesci, w iOS po prostu jets to w formie kart, inne rozwiazanie UX. PS. Tez uważam że android ma to zrobionee lepiej ale to tylko i wyłącznie kwestia preferencji, technicznie iOS w multitaskingu miażdzy androida, z teog względu że Androida pisze Google, a producentów telefonów jest mnsótwo jak i podzespołów w telefonach Android, dlatego cięzej zapanować nad “performance” i kompatybilnoscią wsteczną.
No i własnie jeżeli chodzi o przenoszenie stareog telefonu na nowe to w apple jak sam mowisz ot jets magia, w tym momencie to trwa pare min i po prosut podłaczasz tel i przenosi Ci appy settingsy wszystko, tak samo działa to z MacBookiem.
5 pulpitow? Hmm nie wiem do konca o czym mowisz więc nie będe probowal odbijać
I czy moge rozmawiac z Siri po polsku? Oczywiscie to kwestia osobista ale ten argument najbardziej mniej rozbawil bo NIGDY W ZYCIU ni uzywalbym telefonu cyz komputera z systemem operacyjnym w jezyku polskim i na codzien uzywam czesciej rowniez angielskiego więc Siri dla mnie to magia w jezyku ang, i nie uwazam brak polskiego za wadę
Aaa, co do widgetów, też możesz na ekan obok ikonek jak w Androidzie układać