@KrasnalOrgodowy
Plotki o usunięciu topowego działa z KW-1S krążą już od bardzo dawna i zwyczajnie się nie sprawdzają. Są dwa powody, dla których nikt nie ruszy tego działa:
1. Bez niego KW-1S nie będzie miał racji bytu. Pozostałe działa jakimi dysponuje to tylko punkty pośrednie w drodze sztandarowej dla ruskich HT długiej 122. Przebrnąłem przez wszystkie możliwe działa na tym czołgu celem ich sprawdzenia i tylko dwa z nich miały jakąkolwiek wartość bojową: haubica 122 i jej dłuższa siostra. Na kolejny tierach działo jest już tylko armatą przejściową, która prowadzi do lepszych pukawek (widać, że dostajemy ją na właściwym tierze, a KW-1S to właściwy dla niej czołg).
2. Jeżeli się dokładnie przyjrzeć to działo nie jest wcale takie OP. Jedyne czym dysponuje to solidnym kopem. Poza tym jest bardzo niecelne, wolno ładuje, wolno skupia i jest bardzo drogie w utrzymaniu. Życie z tym działem nie jest takie łatwe
Jak dla mnie to nie ma co zazdrościć posiadaczom KW-1S tego działa, gdyż ich przewaga jest jedynie pozorna Niejednokrotnie poprzez kątowanie armora i z użyciem słabszych, ale bardziej szybkostrzelnych pukawek udawało mi się posyłać tego radzieckiego Frankensteina do piachu
W jego przypadku czasem jeden rykoszet może przesądzić o wyniku pojedynku 1vs1. A w jego przypadku nie jest to trudne: pudło, pudło, ding i po meczu
A za każda pestkę trzeba płacić, bez względu na to czy uszkodzi przeciwnika czy nie
Teraz pewnie niektórzy powiedzą: Ha! No bo tym trzeba umieć grać, a nie marnować ammo! Jestem dokładnie tego samego zdania Długa 122 wymaga od gracza umiejętności i cierpliwości, a nowicjuszom, którzy myślą, że dzięki temu działu staną się OP uczciwie odradzam.
Trochę się rozpisałem, ale myślę, że będzie przez to mniej graczy, którzy uważać będą, że topowe działo w KW-1S jest OP Firepower to nie wszystko, a podstawowy błąd popełniany przez świeżych czołgistów to spoglądanie w pierwszej kolejności na siłę ognia. Jeżeli tylko na to spojrzeć to rzeczywiście KW-1S na 6 tierze posiada prym wśród HT, jednak działo ma także inne istotne parametry, pod względem których długa 122 ustępuje innym działom czołgów tego poziomu. Wiem, że teraz rzucam żenującymi podstawami, które zapewne denerwują doświadczonych graczy WoT, ale robię to tylko dlatego, aby nie pisano już na tym forum głupot w stylu: KW-1S potrzebuje nerfa
Bo nie potrzebuje, a dlaczego to wydaje mi się, że wystarczająco jasno przedstawiłem