Jakiego bohatera kupić - c.d

Tak jak wyżej bo wystarczy 1 stun i pali ulta, ale ogarnięta może prowadzić team do zwycięstwa.

A więc tak Kata to moja ulubiona postać z AP aczkolwiek trzeba pamiętać o paru ważnych rzeczach:

1: Nie inicjujesz nią teamfightów nigdy ale jeśli bardzo tego chesz to pamiętaj NIE NIGDY ZAPOMNIJ !!! :)

2: Największy rozpiernicz zrobisz jak wrogowie są w grupie (jakieś krzaczki w jungli , na dragonie lub smoku)

3: Nie zawsze się opłaca używać ulta (twoje Q+E+W combo potrafi wycisnać świetny dmg w ułamku sekund a w przypadku kila lub asysty możesz je od razu powtórzyć)

4: Nie baw się w itemy AD (wiem że ulti ma ładne przeliczniki ale to nie sezon 1 gdzie kata miała ad na 3 skillach poza tym ad jest droższe od AP)

5: Podczas siedzenia na linii i w późniejszej grze jeśli tylko możesz miej ze sobą cały czas jednego warda (dodatkowy flash w przypadku ganku albo nieciekawej sytuacji)

6: Nie przeginaj z defensywnymi itemami lepiej weź coś co da ci mniej m.resista armoru lub hp ale za to będzie miało dodatkowe ap (abyssal , rylai , zohnya)

7: Nigdy przenigdy first pick mid Kata na rankedach ( to tak jakbyś chciał powiedzieć wrogom bierzcie wszystko ze stunem knockbackiem i silencem bo ja chcę przegrać)

8: Kata jest pickiem naprawdę sytuacyjnym jeśli wrogi team ma dużo hard CC nawet nie próbuj.

9: Masz w sumie 2 mechanizmy ucieczki (z flashem 3) więc naucz się ich efektywnego wykorzystania

10: Nie bój się ksować od topa i junglera (aczkolwiek zostaw adc jego kille) w końcu to ty masz koniec końców pełnić role carry.

A odnośnie pytania czy warto kupić Katarine to moim zdaniem naprawdę warto mimo że nie zawsze będziesz mógł ją wybrać to jeśli będą sprzyjające okoliczności i będziesz umiał nią grać to wygraną masz już prawie w kieszeni.

Zeszliśmy z kursu ale co tam odpowiem na pytanie iż sam omen na cary nie wystarczy. Bo jak już ktoś dobrze napisał carry to carry robi duży dmg. Więc głównej mierze trzeba zniwelować podstawowe ataki adc. Ninja tabi co odbija podstawowe ataki, Omen co po wrzuceniu klawisza spowalnia wszystkich wrogów, frozen Hearts spowalnia o 20 % przeciwników gdzie jax jest bardziej mobilną postacią z q, GA zawsze ratuje w trudnych sytuacjach tyłek. O Solari już pisałem. Ja nie umiem grać inaczej niż defensywnie no może już stary jestem ;p.Więc co może nam zrobić carry jak jego podstawowe ataki zostaną zniwelowane wołać supporta ;p. (jedynie zakupi last whisper ale ten przedmiot ma zostać znerfiony). Jednak w tym czasie nasz adc nie śpi, i też robi jakiś dmg ;p.A tak nawiasem mówiąc jax jest moją pierwszą postacią .

Jak bardzo nie będziesz się starać, adc będzie robić wielkie obrażenia. WIELKIE. Dlatego najlepszym sposobem nie jest milion obrony (bo przez to i tak się przegryzie), a po prostu zabicie tego jednego celu. Jak to powiedział kiedyś Stalin: "Jest człowiek, jest problem. Nie ma człowieka - nie ma problemu." :)

@up: dodam jeszcze jeden tip: GANKUJ. Katarina która siedzi na d*pie i farmi to słaba Katarina. Ten champ ma chodzić po mapie i zabijać. Bez dyskusji.

Fakt zapomniałem napisać , ale myślałem że nie muszę tego uwzględniać bo to chyba każdy po 2-3 grach zrozumie :) A odnośnie czy tank czy offtank to moim zdaniem tylko zależy od skillsetu danej postaci , na przykład ja na garenie buduję tylko jeden item ofensywny (BC) a to dlatego że i tak wyciąga świetny dmg tylko ze skilli a już w szczególności z ulti poza tym nie raz ludzie śmiali się jak brałem cleanse na garena tylko że co więcej może zrobić żeby zabić wrogiego adc w przypadku dużej ilości stunów i rootow a cleanse +merc +W dają mi niepodatność na CC przez 3 sekundy a to mi wystarczy w połączeniu z Q i ghostem żeby przebiec 1/3 mapy nie będąc zatrzymanym.

Jakoś 3 na 4 mecze z Lisską to widać ją na topie, w moim przypadku, ale tak... rzadka postać, a możliwości ma wiele (...).

Jak bardzo nie będziesz się starać, adc będzie robić wielkie obrażenia. WIELKIE. Dlatego najlepszym sposobem nie jest milion obrony (bo przez to i tak się przegryzie), a po prostu zabicie tego jednego celu. Jak to powiedział kiedyś Stalin: "Jest człowiek, jest problem. Nie ma człowieka - nie ma problemu." @up: dodam jeszcze jeden tip:g GANKUJ. Katarina która siedzi na d*pie i farmi to słaba Katarina. Ten champ ma chodzić po mapie i zabijać. Bez dyskusji.

Wiem ale każdy gra inaczej :). Próbowałem grać jaxem pod off tanka i tanka. Lepiej mi szło pod tanka bo się tak nauczyłem grać, dowód 11 2 19. Jednak co nie zmienia faktu iż jax jest bardzo dobry na topa.

Ważne iż aby spełnić swoją rolę a o to chyba na topie chodzi :).

Fakt zapomniałem napisać , ale myślałem że nie muszę tego uwzględniać bo to chyba każdy po 2-3 grach zrozumie A odnośnie czy tank czy offtank to moim zdaniem tylko zależy od skillsetu danej postaci , na przykład ja na garenie buduję tylko jeden item ofensywny (BC) a to dlatego że i tak wyciąga świetny dmg tylko ze skilli a już w szczególności z ulti poza tym nie raz ludzie śmiali się jak brałem cleanse na garena tylko że co więcej może zrobić żeby zabić wrogiego adc w przypadku dużej ilości stunów i rootow a cleanse +merc +W dają mi niepodatność na CC przez 3 sekundy a to mi wystarczy w połączeniu z Q i ghostem żeby przebiec 1/3 mapy nie będąc zatrzymanym.

Pff, pewnie. Każdy bierze spelle pod siebie. Osobiście rzadko kiedy biorę ignite grając na top, bo wolę mieć teleport - a to do gankowania, a to do powrotu na lane, a to do szybkiego dołączenia do walki, a to - w wyjątkowych okazjach - do backdoora :) Kiedyś grywałem kilka trójek na TT z gościem, który jako spelle brał... smite i revive. Przeciwnik myślał że trolluje, ale wszystko miało sens - smite pozwalał mu bardzo szybko sprzątnąć golemy (co dawało mu niemal natychmiastowy lvl2 - wielka przewaga jeśli można szybko zgankować), a revive potrafił uratować nam sytuację gdy przegraliśmy teamfighta 3:0 pod inhibitorem - przeciwnik został prawie bez HP, a on revive i sprzątnął wszystkich, odpushował lane, szybki vilemaw i wróciliśmy do gry, by krótko po tym wygrać. Można? Można, trzeba tylko wiedzieć co bierzemy i w jakim celu.

A co do tego czy każdy zrozumie... mam znajomego, który champami takimi jak Kha'zix czy inna Akali potrafi siedzieć na toplane przez większość czasu nie robiąc żadnych roamów. Żadnych. I to nie kwestia jednego-dwóch meczów - on po prostu nie roamuje asasynami z żadnej linii.

Jakoś 3 na 4 mecze z Lisską to widać ją na topie, w moim przypadku, ale tak... rzadka postać, a możliwości ma wiele (...).

Bo Liss ma mały zasięg, więc najlepiej radzi sobie przeciwko melee - zwłaszcza tym bez gapclosera (dajmy na to Udyr - za czasów gdy nim grałem sam na nią trafiłem i choćbym nie wiem jak próbował nie mogłem jej dorwać prawie ani razu; podejrzewam że jakieś Skarnery mogą mieć nawet większy problem ze względu na mniejsze survi w early, podczas gdy Garen może mieć minimalnie lepiej, nie będąc ograniczony maną).

@up wszystko się da jak są ogarnięte osoby w drużynie, na ten przykład raz poszedłem na topa tryndamere przeciwko singedowi i tu niespodzianka od 3 lvlu zaczał się bawić w proxy farming co gdybym nie miał LS quintow by mnie zabolało a tak to ja sobie spokojnie farmiłem nasz mid pchał linie i razem z junglerem obijał singeda koniec końców jego turret padł a mój miał jakieś 80 % hp miałem lepszą farmę nasz mid miał staty 4/0/2 w 20 minucie a jungler 2/0/5 innymi słowy 3 osoby wyfarmione praktycznie zerowym kosztem. A to że twój kolega nie roamuje assasynami to no cóż , zależy jak mu idzie na tej lini bo jeśli jest wstanie zabijać wszystkie creepy co do jednego albo jest w stanie ładnie zfreezować linie to jak dla mnie może sobie siedzieć na topie aż do late game gdy wyposażony w itemy za grube tysiące z minionów dołączy do teamu i zacznie robić rzeź w przeciwieństwie do wrogiego topa który skończy z małą farmą i powiedzmy połową buildu.

Ja też na topie wolę sobie po farmić i grać defensywnie niż ofensywnie. Oczywiście jak jest gank mojego junglera, to idę na przeciwnika. Wtedy jest kil albo przeciwnik musi cofnąć do bazy aby wyleczyć z odniesionych obrażeń. Wczoraj mnie zdziwiło iż na 6-7 lvl zdominowałem nasusa i miałem niezłą farmę i 4 kile zgarnięte dla siebie. Nawet mój compan teamowy się dziwił iż wrogi nasus oddał tak łatwo farmę.

Na topie wolę nie wychylać i farmić, jako carry wolę grę ofensywną (lubię dominować na lane). A chyba najszybciej jest wyjaśniona systuacja midle, tam losy są ważone chyba w pierwszych minutach.

A ktoś mi może powiedzieć coś nieco o tym champie : irelia.

Irelia najlepsza jest przeciwko papierowym toperom, tzn: Master Yi, Aatrox, Jayce. Piszesz, że na topie wolisz się nie wychylać i farmić. Jeśli tak jest, to irelia jest postacią dla Ciebie, gdyż bez odpowiednich itemów po prostu ssie ^^.

Jak Irelię zoutfarmisz to ona później nic nie zrobi.

Jak Irelię zoutfarmisz to ona później nic nie zrobi.

W sumie tak jak każda inna postać.Poza tym teraz zmienili ten system i nawet jeżeli oddasz fraga albo 2 to nadal masz szanse się wybić.

Ehh mogliby wrócić do nagród za kille jak w pierwszym sezonie :) ktoś ma legendary no to jest warty 1k złota wystarczy gnoja ubić i już jest potężny zastrzyk gotówki :) A odnośnie Irelii sprawdź ten temat http://mmorpg.org.pl/forum/topic/26466-lol-temat-ogolny-pytania-buildy-i-wszytko-inne/page__st__1400#entry394036 ostatnie posty są o niej str 71.

Waham się między kenne'nem a Riven. Lubię jak jedna postać może pełnić przynajmniej dwie role (riven jungle/top a kenn'en top/mid - chociaż rzadziej). A widzieliście skile nowego champa ?, przecież ściana blokuje w większości ult'a champinów,

KENNEN'EM A NIE KENNE'nem naucz się tego... Riven na obecne czasy jest delikatnie mocniejsza w 1v1 ale słabsza w teamfightach mimo to myślę, że lepiej się nią wygrywa gry niż Kennenem.

A nowy champion jest op ._.

Wiem iż nowy champ jest op, szczególnie jego ściana widzieliście w ogóle jego umiejętności . Chociaż od tyłu jakimś jumperem można będzie go jedynie zaatakować.

Prosto i na temat co jest lepsze ogólnie czym lepiej się gra i kosi

Jinx czy Lucian ?

wady i zalety tych postaci

W tym momencie Lucian. Jinx też jest okej ale w tym momencie murzyn tier god :D

No to za jakiś czas może to się zmienić ;D

A nie na odwrót Jinx jest bardziej op od Lucka. Jinx chyba jest bardziej wszechstronna pod ataki bo może używać szybkich albo wolnych ze skila. Chociaż Lucian ma fajne Lore. Ja też oddam głos na Luciana. (choćby do historii i ładnie wyglądają te pistoleciki jak atakuje to się świecą ;p).