Jakiego bohatera kupić - c.d

@xAru

Zaczynasz z Doran's Ringiem i jeśli wbijesz 2gi level jako pierwszy od razu wlatujesz z kombo AA + Q + W + W + AA - połowa hp przeciwnika zniknęła(oczywiście czynność powtarzamy aż do śmierci rywala :D). Możesz dokupić jakiegoś drugiego dorana po czym lecisz w DFG. W międzyczasie możesz dokończyć buty, małą maskę złożyć i tam jakiegoś Roda. Czapeczka to wybór osobisty, na normale można jeszcze cheesować Mejai's-em :D A tak to normalny build jak na casterów bursterów.

Dodam, że ta postać jest niesamowicie wymagająca. W sprawnych rękach jest zabójcza, bez nich - useless.

Co myliscie o nowym bohaterze w Fields of Justice, czy wedlug was Yasuo znajdzie miesjce w aktualnej mecie? Czy dojdzie do niej troche pozniej jak Lucian badz Aatrox?

Ciężko powiedzieć. Z tego co mówią ludzie jest to champ o bardzo wysokim skillcapie i nietypowym gameplayu, więc potrwa to trochę nim ludzie zrozumieją jak trzeba nim grać. Mimo to wygląda na kogoś ze sporym potencjałem.

Jak dla mnie znajdzie zastosowanie znacznie szybciej niż Lucian lub Aatrox, świetnie nadaje się do robienia barona(4s bez dmg) ult zmieniające tf całkowicie jeśli przeciwnicy mają skillshoty. Q co 1,33 sec z blue buffem, praktycznie 0cd na e. Jak dla mnie robi on miazgę ^^

Jednak, czy nie wymaga on w teamie champów z podbiciem dla jego ulta, by mógł sprawnie działać?

Nie wymaga, po prostu dużo lepiej jeśli takich ma - wtedy nie musi spinać się żeby naładować własne Q za wszelką cenę (a jeśli przeciwnik ma dobrego pokera, to podejście tak blisko wroga/minionów będzie karane). To champ który dobrze działa mając odpowiednie combo w teamie, ale niekoniecznie musi je mieć. Tak jak mówiłem, ciężko powiedzieć jaki będzie jego stan - ludzie muszą ogarnąć i granie NIM, i PRZECIW niemu. Dopiero wtedy będzie widać prawdziwą siłę. A patrząc na jego skillset, możliwości budowania go, maxowanie, pozycje, matchupy etc. trochę czasu minie zanim będzie to widać :)

Barona niekoniecznie będzie blokować. Baron posiada kilka skilli, które nie są projectile'ami, więc trochę dmg może przejść.

Yasuo jest całkiem fajny. Na midzie jest bardzo mocny przeciwko innym postaciom walczącym na małych dystansach. Fajne ma Q, bo szybkość ataku obniża jego CD i to jak długo je wykonuje. Przeciwko tym, którzy mają jakieś skillshoty, bo E ma mały cd i można nim unikać dzid i innych takich zarówno efektywnie, jak i efektownie :D

Yasuo nie jest broken i nie jest zly. Tak jak wyzej wspomnieli,jest to skillowa postac ktora wymaga praktyki i myslenia ( nie jak np. eve ktora gra sie bez klawiatury wystarczy na myszce zbindowac Q...). Najlepiej to grac kogos z knockupem jak Malphite czy Lee (glownie chodzi AoE) gdyz ult bije wszystkich podrzuconych z tego co wiem.

Co jest lepsze na topa Riven czy Pantheon? S moze Kayle?

Pant na początku jest silny, ale potem słabnie. Late nie jest jego mocną stroną jednak coś tam zdziała. Riven buf i tarcza, do tego posiada stun. Musisz farmić jak w przypadku nasusa aby nastukać jej sztylecik (do tego ładny farmer). Który lepszy z tych dwóch zabójców ? ( mi się dobrze na topie gra nią oraz panth'em) - no nie wiem. Ciekawsza gra jest Riven. O Kyle nie napiszę nic bo nim nie grałem.

A jak z Kha Zixem?

Riven jest bardzo dobrym pickem ze względu na spore obrażenia w dodatku obszarowe. Jeżeli gra jest zbalansowana(ilość złota po obu stronach drużyn jest podobna) to będzie ona znacznie lepszym wyborem niż pantheon. A o samej Riven wiem tylko tyle, że zawsze nią idziesz tylko w dmg (ostatni item powinien być defensywny jakiś omen czy coś) inaczej postać straci cały potencjał, no i combo Q AA Q AA Q AA, zawsze wykorzystuj pasywkę. Kha na topa raczej się nie nadaje (chyba, że jest jakiś papier).

Combo na riven jest dobre ale w między czasie można stuna wrzucić. No i ma jeszcze doskok czy odskok.

Co jest lepsze na topa Riven czy Pantheon? S moze Kayle?

Kayle... Szczerze? Niby jest dobra, jednak tak, jak innymi postaciami miałem duże szanse wydostania się z opresji, tak na Kayle coś nie pyka. Mimo, że ma Q, W i R, to moje ucieczki były iście daremne. Kayle to bardzo fajna, nieskomplikowana postać ze stajni hypercarry, jednak o wiele lepiej ją wg. mnie zabrać na mida bądź supporta. Top jest za długi, żeby mogła skutecznie uciec, jej escape mechanism jest zbyt słaby. Taka moja opinia. Najpewniej będę jeszcze próbował, lecz ilekroć grałem nią topa, tyle też było jak mówiłem wyżej.

Warto kupić rumbla na topa? musze mieć jakiegoś apka na te linie

Zac, Shavana czy Vi?

Gram często Jarvanem, Amumu, Rammusem i Lee. One są moimi ulubionymi postaciami, potrzebuje więcej pomysłów. Gram głównie w jungli!

W zależności czy grasz na niskim czy wysokim elo- niskie to Zac, wysokie widzi Zaca banowanego częściej niż Vi, dlatego ją bym polecał na wysokie

Czy viktor to dzisiaj dobry solidny pick ? opłaca się go kupować jeżeli chodzi o mida ? Shyvanna czy elise jeżeli chodzi o solo top/jungla

Zaca banowanego ? Gdzie i kiedy ? Ogolnie z tych trzech wez shyvane, super postac na jungle i topa. Chyba najszybszy clear jungli ma.

-UP-

Ja osobiscie wole shyvane niz eliske, ale obie postacie mocne. Jadna postac to ap druga ad, wiec wszystko zalezy od ciebie, co wolisz grac.

Viktor jest mocniejszy niż się wydaje, jego burst jest OGROMNY. Wystarczy zadbać o AP i CDR i można naprawdę namieszać. No, ale to postać którą trzeba nieźle ogarnąć... i długie gry średnio mu pasują ze względu na jego item z pasywki.

Rumble na top zawsze dobry. No, może prawie zawsze. Ogólnie bardzo dobry pick :)

Zaca raczej bym nie brał, nieco zbyt wolna jungle na chwilę obecną. Z dwojga złego wolałbym Vi, jakoś bardziej mi siedzi ze względu na fajne ganki.