Jakiego bohatera kupić - c.d

Kassadina zabić to nie problem... ale jakbym miał LB w teamie a przeciwko Kassadina to odrazu bym się poddał . LB nie umywa się do kassadina late chyba że ma na mejaiu 20 co jest jedynym dobrym pomysłem. Ale kassadin jest irytujący bo jest trudniejszy do zabicia niż taka LB a na midzie może zabić każdego jak i przez każdego zostać zabity ale nie zmienia to faktu że jest to łatwa postać dla wszystkich stąd bany.

Szczerze jestem przeciwnikiem mejai zamiast tego wole mieć DFG rabadona i voidstaff do tego sorcery shoes zonhya i na sam koniec rylai żeby mieć jeszcze więcej cc i trochę HP a jeśli nie rylai to zawsze można wziąć GA bądź abyssala lub nawet lich bane (naprawdę pełne combo LB dfg +Q+aa+R+W+E+aa sprowadzi każdego do 0 albo do małych wartości hp sam ostatnio ściągnąłem garena z 4k+hp i 300 mresa do 0 nie używając nawet AA z Licha)

Kto ma lepszy late na topie? Darius czy moze Shyvana? Nie wiem kogo kupic

Kassa prawie w ogóle nie wymaga skilla. Chyba że za skilla ktoś uznaje R w pobliże wroga, Q-E, może kilka hitów z W jeśli ktoś jest umierający, R w stronę wroga i rotacja albo R w stronę swojego teamu, bo co musiał to zrobił. Jest o wiele prostszy niż LB, bardziej mobilny (CD) oraz nie polega aż tak bardzo na trafieniu ze swojego jumpa żeby zadać większe obrażenia (pamiętajmy, że skillshota w przeciwieństwie do niej nie posiada, a za to ma poważnego AoE slowa).

Przewaga Kassa nad LB leży w mniejszym CD wymaganym do bursta, większej możliwości ucieczki i mocniejszym CC (skillshot ze snarem < spamowalny cone z 50% slowa na 3 sekundy). No i większym multitargetem - gdzie W LB, a gdzie E i R Kassa. Nie zrozumcie mnie źle, LB jest wspaniałym asasynem na pojedynczy cel i przykład ze ściągnięciem tanky Garena jest najlepszym przykładem; problem w tym, że taki Kassa robi to równie dobrze, a dużo łatwiej mu w taką fazę wejść.

Pewnie że Kassadina da się zabić. W early. Albo mid. Jeśli Kassa umiera w late, to albo jest słaby, albo jest bardzo mocno zamknięty przez cały mecz (czyli jest słaby), albo zrobił to żeby poświęcić się dla teamu, np. sprzątając dwóch wrogów, w tym ADC. Ba, ciężko mi powiedzieć czy jakikolwiek szanujący się gracz grywający Kassem da się zabić w midgame bez zabrania kogoś ze sobą do grobu. Oczywiście champy z mocnym early mogą go strasznie zgnębić na początku meczu, ale ja ogólnie nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania problemu w przypadku takich champów - wygrasz early, a w late i tak zacznie robić swoje, podczas gdy champy z mocnym early z reguły są strasznie słabi w late jeśli się nie feedną.

Co do topki, na chwilę obecną zdecydowanie Shyv. Wytrzymała jest, dmg ma z natury, clear ma fajny... Darius musi czekać na nieco lepsze czasy jak dla mnie. Inna sprawa że dobry Darius nadal jest zagrożeniem dla przeciwnika...

@2UP

Zależy od dywizji. Jak do golda to Darius, wyżej Shyvana. Czemu tako? Na plat+ Darkiem musisz wiedzieć co robić, czy uda ci się dojść do carry (co może być problemem), czy chronić twojego carry. Do golda po prostu wbijasz się w co popadnie i z reguły wpada kill. Shyvana nie ma cc przez co łapanie carry może przysporzyć problemy, obrona swojego carry też odpada. Co nie zmienia faktu, że i tak łatwiej dostać się do carry Shyvaną przez Botrk i W.

Tak więc do golda Darius (dla początkującego), wyżej Shyvana.

Też uważam że Shyvana sobie lepiej radzi teraz , aczkolwiek dariusz to dariusz czego byś nie wymyślił jest to solidny pick

A nie lepiej poczekać z dariusem na jego rework ?.

Rework Dariusa się nie szykuje na chwilę obecną.

Ja wciąż czekam na rework Siona, a juź ponad 20k IP nabiłem, więc nie widzę sensu.

Ja wciąż czekam na rework Siona, a juź ponad 20k IP nabiłem, więc nie widzę sensu.

Sion w tym sezonie otrzyma reworka na 100%. Problem leży w tym, że Riot nie do końca wie co ma z nim zrobić, a to będzie gruntowny rework (a nie jakieś małe zmiany w stylu planowanych zmian u MF, zmiany jednego skilla u GP czy też reworku wprawdzie całego kita Xeratha, ale z zachowaniem jego charakterystycznych cech). Dlatego też ten rework jest odłożony na późniejsze chwile w tym roku. Osobiście stawiałbym na drugą połowę sezonu. Na chwilę obecną większość reworkowanych champów to zmiany małe lub stosunkowo proste. Wyjątkiem był tylko Xerath, u którego zmiany w reworku są największe.

Najbliższe reworki które są testowane na PBE: Xerath, Skarner, Kassadin*, Rengar*.

Reworki które są w kolejce: WW - na pewno będzie na szczycie listy tuż po wyjściu Xeratha i Skarnera. Do nich także należą champy zaznaczone gwiazdką.

Pomniejsze zmiany, które niekoniecznie zasługują na miano reworka: MF, GP, być może także Soraka.

Reworki w daleeekim odstępie czasu: Sion oraz najwidoczniej także Yorick, o którego reworku Riot milczy od pewnego czasu (a wyglądało na dość zaawansowane prace pod tym kątem). Niewykluczone też, że Viktor dostanie trochę miłości od Riotu, jeśli pomysł z Bonetoothem Rengara jako trinketem wypali.

nom jeśli zaliczy item victora podobny rework jak item rengara to w końcu będzie na tyle opłacalny w late że skończy się to tym że viktor będzie albo must have albo must ban :) Bo sorki ale pasywka z czerwonego itemu + Liandrys + void staff już na obecną chwilę potrafi zjeść jakieś 1/4-1/3 hp tankowi co jak na long range poke jest świetną wartością.

A wracając do tematu kassadina , najlepiej gra mi się na niego panthenem lub moim ulubieńcem talonem (przed nerfami nosił przydomek "anti-kassadin") Ale nawet po nerfach działa tylko z tą różnicą że trzeba grać nieco ostrożniej bo za jeden błąd możemy zapłacić przegranym lanem a co z tym idzie grą , bo zfeedowany kassa carruje gre :# Chodziaż w drugą strone też pójdzie : jak wystarczająco dobrze zgnoisz kasse to talon też pięknie carruje gry .

A tak z ciekawości co znerfili w Talonie? Bo od sezonu 2 prawie nim nie grałem.

A wracając do tematu kassadina , najlepiej gra mi się na niego panthenem lub moim ulubieńcem talonem (przed nerfami nosił przydomek "anti-kassadin") Ale nawet po nerfach działa tylko z tą różnicą że trzeba grać nieco ostrożniej bo za jeden błąd możemy zapłacić przegranym lanem a co z tym idzie grą , bo zfeedowany kassa carruje gre :# Chodziaż w drugą strone też pójdzie : jak wystarczająco dobrze zgnoisz kasse to talon też pięknie carruje gry .

Tutaj wrzuciłbym obrazek z facepalmem, ale nie chce mi się go szukać. Z dwóch powodów. Po pierwsze, jeśli champion mimo tego że pickujesz coś co jest na niego kontrą i tak może snowballować, to chyba w dalszym ciągu jest z nim problem, prawda?

A po drugie za te "Chodziaż" to ktoś tu brzeszczotem po jajach powinien dostać.

@up

Chociaż * , Pisałem późno , przepraszam za błąd , ale chyba zrozumiałeś o co mi chodzi, nie ? :D

Jeżeli dobrze zrozumiałem twój post(szczerze to nie jestem pewien : / ) ... Mówiłem o talonie jako o dobrym kandydacie na walke z kassadinem , a to czy po przegranej linii z talonem on pójdzie roamować to już jest inna kwestia , czy on pójdzie na bota i sie zfeeduje a potem gre wycarruje , to już inna sprawa. Mnie interesuje sama walka 1 na 1 , kto dałby rade pokonać kasse (wyłączając ganki ) . O to ci chodziło ? Bo naprawde nie jestem pewny ...

Witam! Poszukuję bohatera podobnego do Varusa. Najlepiej zeby ta postać byla, tania tak do 3000PZ lub 600RP. Dodam, że mam: Varusa, Ashe, Sivir. Co myślicie o Tristanie albo Miss of Fortune?

Tutaj wrzuciłbym obrazek z facepalmem, ale nie chce mi się go szukać. Z dwóch powodów. Po pierwsze, jeśli champion mimo tego że pickujesz coś co jest na niego kontrą i tak może snowballować, to chyba w dalszym ciągu jest z nim problem, prawda?A po drugie za te "Chodziaż" to ktoś tu brzeszczotem po jajach powinien dostać.

Sry literówka bo zmęczony byłem po anignie. Mi nie chodzi iż pantheon zjedzie kassadina na 100%, nawet nie wiedziałem iż panth jest kontrą. Ja tam uważam iż nie ma kontry są tylko słabsi gracze.

Chodziło mi o to, że z ulta pant może przemieścić szybciej na bota niż kassadin piechotą. Wiadomo, samym ultem nie można ugrać meczu.

Bo cD ult pantheona, a cd ult kassadina nie porównywalne.

Ja bym spróbował wziąść na niego ogarniętą nidalę, mogło być ryzykowne.

A najprościej zbanować go i po problemie ;D.

A kto jest bardziej wkurzający fizz czy kassadin ?.

Rozumiem że szukasz adc bo nie rozumiem o co chodzi w podobnym (snare ulti) duży zasięg Q, slow??? Bardziej wole MF niż tristane gdyż lubie rzucać w team fightach ulti które obejmie wszystkich. A tristana to tristana zabije jednego to zabije i czterech bo resetuje jej się cd. W late na pewno trudniej zabić taką tristane jak i ona ma łatwiej wszystkich pozabijać przez najlepszy zasięg z adc aczkolwiek wole MF nie wiem dlaczego po prostu....może nie lubie tristany.

@up na champów z taką możliwością jak shen i panteon zawsze dobierasz teleport żeby móc spokojnie wrócić do farmy a nie po 30 minutach biega ci shen 2/2/6 z 30 creepami bo wpadał na inne linie z teleportem a potem wracał na top 10 minut. To samo tyczy się panteona.

Przeważnie jak gram to rzadko się zdarza by kassa albo fizz nie byli zbanowani. A poza tym to kwestia wyboru. Jak dobrze pomyślisz to możesz żadnego nie banować albo nie banować off tanków którzy miażdżą fizzów i kassów w late gamie i jak ci wybierze na przykład przeciwnik pierwszego kasse to ja jako że wybieram drugi biorę mummie na jungle i się niczego nie boje , albo panteona na mida. Wszystko zależy od teamu lecz gdy widzisz że jest was 4 , na przeciwko kassa , a wy macie w teamie teemo , kayle , khazixa i nie wiem graves'a to radze się zastanowić na doborem bohatera. Dobry stun zniszczy wszystko czy to fizza czy to kassadina. Chociaż fizz mnie irytuje bardziej bo kassa to kassa użyje ulti i ucieknie a fizz czeka aż rzucisz na przykład ulti syndrą on wrzuci swoje E badź W nie wiem nie gram tym shitem, wleci ci cooldown na 80 sec a fizz nawet nie dostanie a kasse zaznaczysz i nawet jak ucieknie to ulti do niego doleci czyli fizz(lame)pick - irytujący bardziej

Z 3150 IP to bym brał corkiego. Czemu ? - niezły dmg jak na adc. Ult jeśli sobie obliczysz dobrze i wycelujesz, z bombki siejesz spustoszenie. A tych bomb ma nie mało jak je uzbiera chyba z 7, co 2 albo 3 jest większa która daje przyzwoity dmg.

co myślicie o trundlu w s4? dobry z niego jungler albo top laner? bo ostatnio zastanawiałem się kogo kupić i o nim właśnie pomyślałem

Trundle zaczyna przeżywać odrodzenie po pojawieniu się przekoksanych Shyv i Mundo ze względu na swojego ulta i fajne survi na linii. I brak gap closera, więc kamienny penis zawsze będzie utrapieniem.

Teleport jest ogólnie niedocenianym spellem, a potrafi zdziałać więcej niż ignite. Chyba, że mamy przeciw sobie Mundo - wtedy każdy ignite jest ważny.

Wracając (po raz ostatni z mojej strony) do Kassa... Widzicie, to że ktoś z nim będzie mocny 1v1 to jeszcze nic nie znaczy. Przegra linię, pójdzie zgankować, zrobi killa. Żeby odblokować takiego picka jak Kassadin musicie mieć 100% pewność że NIKT nie pozwoli mu się snowballować. Jesteście w stanie poręczyć za kogokolwiek w soloQ? Nie. Ba, bałbym się go puszczać w meczu z full premade, bo w dalszym ciągu jedna osoba która coś zepsuje może dać mocno obijanemu Kassie to czego on chce. I w tym momencie on zacznie robić swoje w 80% przypadków. Dlatego wolę dać mu bana i mieć święty spokój zamiast martwić się, czy przypadkiem nie zeżre mojego teamu mimo kompletnie przegranej linii.

Fizz jest irytującym wrogiem, ale nie do tego stopnia co Kassa. Głównie ze względu na to, że nadal musi podejść żeby coś zrobić, nawet jeśli ma jumpa i dasha. Kassa nie musi podchodzić.

Na pytanie o ADC nie odpowiem bo się nie znam, ale Corkiego bym odradzał. I nie radziłbym żeby kiedykolwiek ci do głowy przyszedł Urgot.