Jakiego bohatera kupić - c.d

Czemu corki nie ?. Z pewnej tableki to on ma największy dmg, z wszystkich adc.

Na ile wiarygodne źródło tego nie wiem : http://how2win.pl/jaki-champion-zadaje-najwieksze-obrazenia/

Bo Corki nie dość że wymaga dość dużych umiejętności to jeszcze potrzebne jest trochę sprytu i inteligencji bo inaczej skończysz na samym dole tabeli

Czemu corki nie ?. Z pewnej tableki to on ma największy dmg, z wszystkich adc.Na ile wiarygodne źródło tego nie wiem : http://how2win.pl/jaki-champion-zadaje-najwieksze-obrazenia/

W takim razie grajmy tylko Karthusem. Corki dostał nerfa, Q to braktycznie no dmg, bo za długo leci, a ult jeden z gorszych dla adc imo.

No nie jest w mecie, jednak da radę coś ugrać. Nie jest to teraz chodząca kupa, aż tak źle nie jest. Cait łatwiej zablokować ult, a i tak jest grana.

MF coś ala vayne musi dostać niezłej farmy aby coś ugrać w mid/late game.

Tylko, że Cait ma największy stały range i dash przez co jest safe pickiem, a ulta trzeba umieć użyć. Vayne to hyper carry, MF to early/mid champ, więc złe porównanie. Z resztą każdy adc musi coś ugrać w early/mid żeby być dobrym w late. Adc to late picki.

No wiadomo cary bez farmy to nie carry, no i przegrany carry na bocie, brak dmg w tfach.

Wiem iż cait jest lepszym pickiem sam ją mianuje jak carry. Chodziło mi o same ult'y nie porównywałem championów, bo to nie ma sensu.

A mowa była o adc za 3150 ip/pz.

Apropo ADC co sądzicie o Quinn ? Da się nią grać tego bota ale jej zasięg jest mniejszy. Jej ult jest całkowicie bezużyteczny kiedy już zacznie się chodzić 5 v 5 nawet 2 v 2 to klapa bo wbijamy się w zasięg creepów. Znacznie lepiej mi się nią grało pod off tanka na topie(core to Mallet+botrk), lecz nie gram tak rankedów. Jej ult powinien dostać jakiegoś buffa... coś w stylu dodatkowych resistów w postaci Valora.

Na bocie słabo, bo musisz iść w adc przez co padasz na ulcie w sekunde=nie zadasz 100% dmg. Jak pójdziesz na bocie w build pod top, to najzwyczajniej będziesz przygrywał wymiany z enemy adc=u r worse.

A co do Quin zdania są podzielone. Jedni uważają, iż jest to kupa coś nawet gorszego niż poppy. Quin także nie pasuje do obecnej mety, jednak jesteś w stanie nią ugrać. Chociaż na adc są lepsze picki i może warto nawet teraz wytrenować ez'a, w stopniu mistrzowskim. Wtedy masz frajdę z gry, zbierasz niezłe fragi. Pamiętam jak o Lucian'ie też mówili zły adc, a ja pisałem iż jeszcze wyjdzie na swoje i proszę. Może to nie czas na Quin, jednak jak ktoś zauważy jej potencjał zacznie być grana.

Nie ma gorszych postaci, są gorsi gracze.

Jak masz Quin kupioną to możesz zobaczyć na normalach, jak ci pójdzie nią. Nikt nie każe ci lecieć na rankedy.

A ja zaczynam trenować ezia.

Właśnie. Poppy. Szykuje się dla niej rework, przynajmniej wizualny?

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Wizualny... całkiem możliwe, jej modele są słabe. Jeśli chodzi o Poppy jako champa, to jeśli nawet ma dostać reworka to na chwilę obecną jest niskim priorytetem. Z tym że na żadne buffy nie ma co liczyć - ktoś z Riotu (Morello bodajże) powiedział że w momencie kiedy Poppy skutecznie zadebiutuje na competetive scenie zostanie ona znerfiona do poziomu dawnego Olafa. Ale nie liczyłbym na żadne reworki związane z nią w najbliższym czasie.

Tabelka którą ktoś nam tu pokazał jest niestety bzdurna. Wzięte mamy 100k meczy, nie wiemy ile razy dane champy się pojawiały i jaki procent z nich był wygrany. Oczywiście przy tak wielkiej próbie statystyka jest w większym stopniu wiarygodna niż wzięcie 1k czy nawet 10k meczów, ale nadal to mało - mamy ponad 110 champów, w jednym meczu możemy zobaczyć od 5 do 10 różnych. Do tego dochodzi kwestia roli w teamie, buildu, tego jak gra wychodzi danemu graczowi, jak gra wyszła jego teamowi, tego na jakich przeciwników trafił etc, etc. Ogólnie - mamy tyle czynników wpływających na skuteczność gracza i zadawane przez niego obrażenia, że możemy co najwyżej zobaczyć jaki potencjał dmg ma każdy z wymienionych champów. A i do tego trzeba podchodzić z ograniczonym zaufaniem.

Zauważcie choćby że wysokie miejsce zajmuje Kog'Maw, podczas gdy taka Vayne o OGROMNYM potencjale w late znajduje się niemal na poziomie Singeda. Skąd się to bierze? Bo statystyczna osoba grająca Kog'Mawem wie co chce nim osiągnąć, a przeciwnik niejednokrotnie go bagatelizuje, bo jest rzadkim pickiem (podczas gdy Vayne to nadal bardzo popularny pick, a dość duża część grających nią failuje na potęgę). Nie będę wspominał o Urgocie, Olafie i innych miejscach, bo dla mnie to jest śmiech na sali.

Ostatnia kwestia dotycząca tej statystyki: nie macie zielonego pojęcia z jakiego okresu zbierano dane. Pamiętajcie że tuż po zmianach w Triforce Corki stał się jednym z OP picków, podczas gdy późniejsze zmiany go praktycznie wyłączyły z gry (natychmiastowe Q było strasznie istotne w jego earlygame, obecnie bez niego o wiele łatwiej można dać mu po łbie i niewiele na tym stracić). Podobnie było z okresami dominacji Sivir (jeśli jakiś champ w każdej lidze na rankedach jest w stanie osiągać 60%+ winrate przy sporej popularności, to znaczy że jest bardzo broken).

tl;dr tabela ta jest niewiarygodnym źródłem informacji.

Czemu nie lubię Corkiego? Bo jego styl gry opiera się na poke'owaniu. Do takich teamcompów może być coś wart. Natomiast w walce na krótki dystans jego obrażenia zdecydowanie maleją w porównaniu z większością, do tego przegrywa na zasięg z bardziej solidnymi pickami. Pamiętajcie że każdy obecnie używany ADC ma jakieś przeznaczenie - Lucian pozwala nam osiągnąć dominację na linii we wczesnej fazie gry, Jinx ma swoje AOE kryty i ogromny boost do AS'a (nie mówiąc o fajnym ulcie), Sivir ma chory wręcz waveclear i spellshielda, Cait ma spory zasięg, a co za tym idzie - harass (dodajmy do tego ulta i Q)... Corki po nerfie na Q ma słabe early, przeciętny zasięg oraz poke z ulta. Osobiście po prostu uważam że nie ma na niego miejsca w grze i jest równie niszowym pickiem jak MF (która fenomenalnie może spisywać się w teamcompach opartych na AoE CC, a dzięki przelicznikowi od AD na W oraz nieco innemu systemowi doboru drugiego targeta z Q może wkrótce znowu zyskać trochę miłości).

Quinn jak dla mnie to ewidentnie toplane pick. Na bocie zjada ją prawie każdy, więc tam dla niej miejsca nie ma, a ult pod typowy ADC build służyć będzie albo do uciekania, albo do dobijania. W przeciwieństwie do Lucka (który, o ile pamiętam, dostał małe buffy zanim zaczęto nim grać na dużą skalę, a ludzie odkryli JAK nim grać) Quinn nie będzie dobrym wyborem na bota, bo nie ma NIC co by dało jej jakąś przewagę nad dowolnym innym carry.

Sry za off top, ale jak QUin powstanie jakio adc napiszę : "a nie mówiłem" xD.

Ezia trenować jako adc, i nic do szczęścia nie potrzebne xd.

WRÓCIŁEM WAM DORADZAĆ PO 6 MIECHACH PRZERWY!

Tak Poppy dostanie rework ale na razie priorytetem jest ponoć Rengar, Skarner i Xerath. Następnie Sion i Shaco ale ponoć do tego drugiego jest masa problemów. Na deser szykuje się rework Dariusza co dla mnie jest nonsensem bo to dość świeży bohater.

Darius też mi się podoba, i nie wiem co chcą z nim zmieniać. Sympatyczniej nasus wyglądał przed niż po, lubiłem ten zielony kolor. Szkoda iż Riot nie daje wyboru stary, i nowy wygląd.

Proponuję przejść z tego tematu na inny, jeśli chodzi o reworki. Ot, śledzenie wszystkich możliwych informacji i takie tam. Założę coś, gdzie będziemy rzucać zdobytymi informacjami na temat reworków/nowych champów oraz rozmawiać na ich temat. Jeśli umrze śmiercią naturalną, trudno... ale nie będziemy zaśmiecać niewłaściwego tematu :)

leniwiec alb piesek, (AvituS)

kogo kupic za 3150/48900/630

No ja gram na topie prawie xswsze.

tak caly czas dariusem, nasusem,jaksem, mundo 9taki niebeiski
)

Mam 14k pz myslalem nad riven/rengar bo nie uzywaja many a to fajne jest

@ wiecie jak zmienic jezyk na polski w paint.NET /??

Z riven poczekaj do wtorku, bo ma dostać nerfa. W ogóle poczekaj do wt wtedy będziesz wiedział jaka jest rotacja.

Jutro ma wyjść w nocy patch.

Za 3150 IP to Olaf jest w mecie.

co znaczy w mecie?

a kto na rotacji bedzie?

Co myślicie, o Gangplanku? Grałem nim na 6vs6, tak 6vs6 (HEXAKILL) na PBE, miał całkiem przyzwoity DMG z Q, no i ulti nawet dobre, trochę jest zły po ad/ap :/

To znaczy, że jest to champion grany i używany, bo jest najzwyczajniej w świecie przydatny w rozgrywce. Olaf jest cholernie mocnym championem i do tego dosyć łatwym do opanowania, a to jak przebija się przez wrogów z odpalonym ultem niczym pociąg jest po prostu piękne.

Za 3150 można się zainteresować jeszcze Shenem dlatego, że to też wytrzymały i dobry champ, który może mocno pomóc w rozgrywce jeżeli zwraca się uwagę na to kiedy użyć ulta :)

Na shen'a lubię brać teleport+flasha, masz wtedy 2 teleporty oczywiście ulta zachowujesz do ochrony swojego sojusznika. Nawet Olaf jest mocniejszy teraz od shena.

Gp nie nie i jeszcze raz nie kupiłem go jednak to taki chodzący ward jak go pod tanka zbudujesz, pod krytyka może coś tam zadziałać. Jedyny plus nie pcha szybko lane, i masz łatwą farmę.

I głupstwo zrobiłem bo zamiast gp, mogłem uzbierać na irkę.

A co do rotacji to dziś wieczorem będzie wiadomo. A co z patchem, żadnego info nie ma czyli szykuje się coś poważnego. Mam nadzieję, iż dodadzą zmiany w mapce. Odświeżą wygląd :D