Jakiego bohatera kupić - c.d

Na topa za 3150 polecam Pantheona (dużej ilości posaci nie daje farmić dzięki q) jest mocny na początku potem to taka troche d**a wołowa bo wbija się w tf i stunuje adc itp.

Za 4800 to riven albo Irelia którą nikt nie docenia a on to skarb na tf po 30 minucie.

Za 6300 no to polecam rengara ale nim trzeba umieć grać i rozsądnie używać teraz dostanie nerfa i buffa np jego naszyjnik bedzie za darmo a nie za 800golda i bedzie trinketem

Co do shena to polecam go brać na supporta i zrobić team:

Top ad + tank np darius albo full ad trynda

Jungle ad lub ap + plemienka np jax

Mid full ap

Bot adc wiadomo i support shen malphite full tank

Moim zdaniem branie supporta który tylko leczy jest nie opłacalne.

Np w 1 druzynie supportuje malphite (full tank + dużo cc + ult w srodek tf) vs soraka która jest dobra do 10minuty gry a można ją zastąpić 2x pot hp i mana

Soraka jest champem zapomnianym, bo nie robi NIC. Dlatego też pewnie prędzej czy później doczeka się reworka - wśród propozycji znalazł się kit na bazie guardian monka z Guild Wars. Nie wiadomo jak to będzie w praktyce. Problem z obecną Soraką jest taki, że jej Q tak naprawdę NIC nie robi (squishy support który musi trzymać się w takim zasięgu podczas walki to parodia), heale są zbyt overnerfed (btw, ciekawe że Nidalee może mieć mocniejszego heala i nie dostać nerfa), więc zostaje tylko E z silencem.

Korzystanie z supportów tylko do healowania nie ma sensu od początków S2, kiedy to Riot jednoznacznie pokazał że support który jest tylko do supportowania jest supportem niszczącym rozgrywkę przez zbyt pasywną grę. Za to z kolei Shen support też jest dość ryzykowny ze względu na mocno przeciętne early (żeby nie powiedzieć: słabe). Przy obecnej liczbie agresywnych supportów to może być bardzo ryzykowna zagrywka.

Shen i GP na topkę to mniej więcej ten sam tier. Oboje mogą coś zrobić, ale wcale nie muszą wygrać meczu w pojedynkę. Irelia też ma swoje problemy, ale jest dość porządnym champem... jeśli wie się co robić. Z tym że dużo od poprzedniej dwójki się nie różni.

Z zakupem champa radzę się wstrzymać do kolejnego patcha - zostały tylko godziny, a może się nieco zmienić w balansie.

To zależy chyba od adc, bo jeśli lubi grać agresywnie można brać agresywnego supporta, jednak pasywnie to coś z bufami może sona. Chociaż ostatnio na supporta biorę kyle, i daje radę.

Kayle na supporta to marnowanie potencjału. Lepiej iść na mida nie tracąc nic, a zyskując dmg. AD Carry na Q+AA zawsze spoko.

To są mega chempy na support:

Mundo-niezły co 3skeundy slow + kostur mega slow :)

Darius- może to dziwne, ale daje radę!! (FULL HP TANK) Niezniszczalny, ma slow i przyciągniecie

Nasus- Jak pierdyknie slowa i te swoje kólko to robi z chempiona minona do zabicia ^_^

Volibear-to samo co darius

btw. kiedy nowy patch???????

Na supporta dla mnie najbardziej nadaje się i najlepiej mi się grało na suppie Poppy. Jest mega

Tak 40%hp zjedzie ADc od tak!

Q jest niezłe na tanków i te ulti ^_^

Nieśmiertelność

Kayle na supporta to marnowanie potencjału. Lepiej iść na mida nie tracąc nic, a zyskując dmg. AD Carry na Q+AA zawsze spoko.

Niby tak i nie twierdzę, że lepiej na midle. Jednak mi się nim celująco supportuje, a jak jest agresywny adc gg.

Z zakupem champa radzę się wstrzymać do kolejnego patcha - zostały tylko godziny, a może się nieco zmienić w balansie.

o jakim patchu mówisz ? na lolu nie ma żadnego patch notes co do nowego patcha z numerkiem 4.2

btw. kupić bltza czy zbierać na nami ?

o jakim patchu mówisz ? na lolu nie ma żadnego patch notes co do nowego patcha z numerkiem 4.2btw. kupić bltza czy zbierać na nami ?

No patch ma dzisiaj wejść między godziną 1:00 w nocy a 3:00.

Właśnie Riot nie poddał szczegółów : http://beta.lol.garena.ph/contentNewsSub.php?contentidselect=00000858&cat=NEWS&subcat=COMPETITIVE

A co do supporta wolę Nami.

O patchu wspominałem w innym przypiętym temacie. Patch notes są znane, ktoś tu zresztą zlinkował Garenę.

Osobiście preferowałbym Nami, ale to kwestia tego że po prostu nie potrafię nikogo złapać z łapki. No i harass Nami jest prześwietny, razem z ultem. Z drugiej strony, ogarnięty Blitz może wygrać i linię, i teamfighta...

Nami jest świetna jako support, jedynie wytrenowanie bańki. W dolnej lidze to często jest banowany blitz.

Bo w niższych ligach ludzie nie zwracają uwagi na pozycjonowanie, a Blitz jest jednym z tych champów którzy BARDZO mocno karzą każdą osobę która robi takie błędy.

O wypraszam sobie ja zwracam uwagę na to, szczególnie jak gram try. Wyczekuję moment wejścia tf'a - chociaż te doświadczenie przychodzi wraz z więcej rozegranymi rankedami. Chociaż już wiem na czym polega last-hitowanie - kilka treningów na customie i dało efekt.

Kogo na topa za 3150?

Gram agresywnie ^_^

Czy czekać 4800 i kupić riven/rene

Polecam kupić Xeartha, grałem nim na PBE jest op >_<

można nim cisnąc każdy lane jednak teraz najlepiej sprawuje się na duo topie (6v6)

Wiesz co, Rene jest ZAWSZE dobrym wyborem. Nawet po zmianach jakie mu się szykują. Naprawdę warto :) a co do toplanerów, to ciężko mi powiedzieć co jest dobrego w danej półce cenowej. Problem w tym, że większość która mi została siedzi w najwyższej półce ;)

Osobiście uważam że duotop na 6v6 to marny pomysł. Druga osoba bez golda albo dwie z małą ilością to jednak dość marna perspektywa. Osobiście byłbym za puszczeniem na jungle takiego typowego carry junglera, który powinien farmić i nic poza tym (Tryhardere, Master Yi, ADC?) oraz puszczeniem roamera, który będzie biegać z linii na linię i pomagać je szybko przepychać oraz gankować. Ot, chwilka z duotop, chwilka z duomid, chwilka z triplebot, XP i kasę podbierze trochę tutaj, trochę tutaj... Ciekawy jestem jak taka rola by się sprawdziła. Zwłaszcza jeśli byłby to earlygame champion, który pozwalałby na szybkie zjedzenie przeciwnika oraz wieży - może w końcu widziałbym miejsce dla Lee Sina w meczu, jego early pozwalałoby na wiele.

Da się grać tymi chempai na topie i jak sobie radzą ogólnie ?

Hermi

Mordekaisser

Hermi po reworku jest silną postacią- ale musisz nim wytrenować wieżyczki i stun. Jednak czy taka postać na topa, mniej miejsca jest na midle i wieżyczki mogą robić spustoszenie.

Kogo na MID? Ziggy, Gragas, czy może Lissandra? Liss biorę pod uwagę szczególnie dlatego, że muszę mieć coś do zatrzymania syfu typu Akali, Trynda, czy Master, którzy katują mi drużynę w tfach. A jej ulti zdaje się do tego nadawać jak znalazł.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Wszystkich troje każdy ma plusy i minusy. Np. Taki Gragas może rozwalić ultem nie jednego tf'a - minus albo plus opanowanie beczki. Zig to zig ładny dmg, hars na przeciwnika . Liss system ucieczki, ładne ult do tfów z ładnym cc.

Masz trudny wybór :)