Jakiego bohatera kupić - c.d

Z tej trójki obecnie wybrałbym Ziggsa. Jego waveclear i harass są straszne, a w dodatku ma całkiem fajny system ucieczki (chociaż jest on dość trudny w użyciu i daleko mu do tej pewności jaką ma Graggy).

Szczerze to z tej trójki to albo Gragas albo Ziggs aczkolwiek i tak wybrałbym kogoś innego na przykład Swaina bo moim zdaniem jeśli naprawdę chcesz zatrzymać w/w postacie to Swain nada się do tego znacznie lepiej bo nie dosyć że zadaje naprawdę duże wartości dmgu to jeszcze jakby było mało jest ciężki do ubicia i ma 2 CC, dodatkowo jest moim zdaniem najlepszą kontrą na wyżej wymienioną Akali i to nie tylko w early ale przez całą gre.

Kupiłem Hemiego i jest spoko. Wiadomo, trzeba dobrze go ogarnąć i team też musi być na tyle ogarnięty żeby przeciwników zwabić do wieżyczek.

Sam też myślałem niedawno nad zakupem Swaina. W końcu uwielbiam mieć metę głębiej i głębiej, choć nie myślałem o nim jako o kontrze na Akali. A to by w zasadzie miało sens. Wiem, że to w zasadzie marny wyznacznik, ale jak dawno był w rotacji?

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Kupiłem Hemiego i jest spoko. Wiadomo, trzeba dobrze go ogarnąć i team też musi być na tyle ogarnięty żeby przeciwników zwabić do wieżyczek.

Heimy niestety ma jeden poważny problem - siła bierze się z turretów. Jego wieżyczki w late zbyt łatwo ściągnąć, a bez nich teamfight z jego udziałem jest dużo trudniejszy. Z drugiej strony faktycznie taka Akali może mieć poważny problem jeśli wskoczy w "bunkier", zwłaszcza jeśli wyłączymy ją z gry granatem. Ogólnie to jest champ którym można zdziałać bardzo wiele, zwłaszcza w early... o ile gramy z głową i wiemy, jak używać ulta (spamowanie RW za każdym razem jest śmieszne, zwłaszcza jeśli mamy Zhonyę a ktoś wchodzi w "bunkier" - RQ, E i Zhonya potrafi napsuć bardzo dużo nerwów przeciwnikowi, nawet przy ganku 3v1, podczas gdy RE w lategame potrafi ustawić walkę przez spore dmg i CC) :)

Nie mam pojęcia kiedy był w rotacji bo już od ponad 9 miesięcy kupuje postacie na bieżąco i nie muszę się o nic pytać :) All Champions i 10 stron runek :) A wracając do tematu to jeszcze raz polecam Swaina jak już ogarniesz jak nim grać to przeciwny team może powiedzieć GG WP już w pierwszej sekundzie gry :)

Heimy niestety ma jeden poważny problem - siła bierze się z turretów. Jego wieżyczki w late zbyt łatwo ściągnąć, a bez nich teamfight z jego udziałem jest dużo trudniejszy. Z drugiej strony faktycznie taka Akali może mieć poważny problem jeśli wskoczy w "bunkier", zwłaszcza jeśli wyłączymy ją z gry granatem. Ogólnie to jest champ którym można zdziałać bardzo wiele, zwłaszcza w early... o ile gramy z głową i wiemy, jak używać ulta (spamowanie RW za każdym razem jest śmieszne, zwłaszcza jeśli mamy Zhonyę a ktoś wchodzi w "bunkier" - RQ, E i Zhonya potrafi napsuć bardzo dużo nerwów przeciwnikowi, nawet przy ganku 3v1, podczas gdy RE w lategame potrafi ustawić walkę przez spore dmg i CC)

Ta postać jest dobra na midle, bo jak pisałem tam jest ciaśniej więc trudniej uniknąć spotkania z wieżyczkami. Nawet wrogi jungler będzie mieć problem z gankiem, bo nie będzie na tyle głupi aby wskoczyć w środek i zaryzykować stuna. Problem jest jednak jak przeciwny toper jest feednięty to wtedy one padają na jednego hita.

Trundle czy skarner do jungli ?

trundle ogólnie jest fajną postacią dosyć mocną w jungli jak i na topie, skarner nic o nim nie wiem oprócz tego, że dostał reworka, ale wiem jedno, że był pickowany na jngle. Obecnie bardziej widzi mi się trundle, bo to taki tank z dmg z samego siebie ( Q) a co do skarnera to chyba nim tylko jngle ( nigdy nim nie grałem)

Trundle top,a ten smieszny "rework" skarnera tylko go oslabil :) Ja osobiscie jestem przeciwnikiem mety i bluzgam ludzi ktorzy graja braindead championami jak elise czy vi,ale jezeli chcesz dobrego junglera to te co wymienilem,albo wukong.

Doczytując tu i tam mam wrażenie, że rework skarnera całkowicie pogrążył go w tej mecie i jest bardziej useless niż wcześniej..jakim prawem zrobili reworka, który dobił tą postać nie rozumiem ich po prostu.

W takim razie trundle czy sejuani jngla ? btw czy victor dzisiaj to dobry pick ?

Viktor jest dobrym pickiem, nie wiem czemu ludzie nim nie grają. Trundle ma dobrą junglę, duży sustain, może też iść na topa, ale jego jedyne CC (oprócz tego slowa z Q) to ten słupek lodowy, więc ganki mogą być ciężkie. Sejuani oferuje dużo CC, dobre ganki i sporą użyteczność w walkach. Ja wziąłbym Sejuani, gdybym to ja miał wybierać.

Trundle ma za duży potencjał na toplane i to od dawna (co ostatnio pokazują mecze na wysokim poziomie), więc skorzystanie z niego na jungle jest marnowaniem jego siły.

Rework Skarnera faktycznie go osłabił i to mocno. Plusem jest jednak to, że teraz można go łatwiej "stune'ować" - zmiany na CD czy w wartościach skilli pozwolą na więcej przy zachowaniu nieco bardziej zdrowego kitu. Poprzedni kit miał jedną wielką niedogodność - Skarner albo nie był w stanie dogonić wroga i dać mu slowa (przy obecnych ilościach dashów to jest całkiem możliwe), albo był w stanie go dogonić i dawał mu permaslowa praktycznie bez szans na ucieczkę, zwłaszcza z Icebornem (który jest IMHO jednym z core itemów na niego). Zbuffowanie tamtego Skarnera skończyłoby się jego byciem OP - coś jak poprzedni Xerath, który po otrzymaniu buffów robiłby ogromne problemy (ze względu na totalne magic penetration).

Riot zawalił sprawę jeśli chodzi o numery u Skarnera, natomiast sama mechanika nie wydaje się taka zła (przy 40% CDR w dalszym ciągu mamy prawie że permaslowa, a AS na Q pozwoli nam na częstsze ulty). Mimo wszystko zobaczymy co będzie się dalej działo z nim.

Wracając... z tej dwojki wybrałbym mimo wszystko Trundle'a. Seju ma tak słabe early, że nie wyobrażam sobie żeby nie wejść jej na jungle i jej czegoś nie podpierniczyć. :)

Viktor jest bardzo dobrym pickiem i radzi sobie nieźle. Po prostu brak tego jednego itemu odstrasza ludzi (dziwne, biorąc pod uwagę że z full buildem nadal może stopić tankowi sporą część HP dwoma skillami). Inna sprawa że jest dość... nietypowy. No i ma niskie zasięgi oraz trudnego w użyciu stuna. :)

Kogo kupic na topa? Myslalem nad Renektonem, Trundlem i Shyvana. Kto jest z nich dobry w tej mecie?

Myślę iż walka będzie między dwoma ostatnimi championami ?. Trundle zawsze był mocny - jednak ludzie coraz częściej zaczynają grać. Jest to twardziel na topa, który wytrzyma wszystko. Shyvana też urosła w siłę, i to nawet mocno. Jej ult sieje spustoszenie podczas tfów - łatwo wbić w przemianie dragona. Nastała era tanków więc te dwie postacie są mocarne.

Jeśli ma być prawdziwy toper brałbym trundle, natomiast top/jungle smoczycę.

Kogo wybrać? Nocturne na junglę, czy Wukonga na junglę/top? Ew. kogoś na mida, ale nienawidzę tej roli i chyba nigdy mi się nie zdarzyło, aby ktoś nie chciał tam iść.

A Vladimir jest dobry na topa i mida?

Vladimirem musisz sie nauczyc grac,bo jak popelnisz blad w early i oddasz first blooda przeciwnikowi to masz pograne. Vlad ma slabe early bo Q na 1 lvl ma okolo 10s cd,a na 5 z 3.

Ogolem bierz go bardziej na topa,na mida go zje kazdy z obecnej mety np. balanced gragas,ziggs lb czy pantha.

Co do trundle/shyv/rene - na topa/jungle oczywiscie renekton :)

vladem musisz się dobrze wyfarmić aby być przydatnym dla teamu. Jak już tego dokonasz kile same wchodzą. Jednak bezpieczniejszy pick na topa to trundle.

Renekton aktualnie jest lekko przesadzoną postacią, bo jest idealną postacią na topa - 2dashe którymi może łatwo dogonić/uciec, heal, stun, mocny ult, brak many/energi czego chcieć więcej? .. (imo powinni dodać mu mane, żeby nie mógł spamować tak tymi skillami.)

Mana na renektona to by bylo przegiecie. Zeby go zbalansowac trzeba zrobic to co na reign bylo napisane,zmniejszyc sustain z q w early.