Jakiego bohatera kupić - c.d

Vlad jest przyzwoitym toperem - o ile ktoś nie może do niego doskoczyć i go zlać. Jest to wręcz perfekcyjny pick na jakieś champy typu Singed czy inne Akali (ta druga może być groźna po 6 lvlu, ale przed nim będzie miała straszny laning jeśli jungler nie przycampi linii; ten pierwszy ma przekichane na całej linii i po prawdzie nie może nic zrobić poza siedzeniem pod turretem i czekaniu na ganki swojego junglera). Oczywiście ma swoje słabości - jego early jest słabe, więc ktokolwiek z dobrym dashem, CC, obrażeniami może go zjeść. A Vlad przegrywający early to Vlad, który będzie mieć bardzo poważne problemy w meczu. Jeśli early wygra (albo i wręcz zdominuje), to będzie bardzo groźnym championem.

Co do pozostałej trójki... wszyscy są warci uwagi. Renekton ma strasznie mocne early i może wygrać z większością przeciwników, Shyvana ma wielkie bazowe obrażenia, więc budowana czysto pod tanka nadal jest groźna, a Trundle jest strasznym antytankiem (jeśli ktoś nim w teamfightach używa ulta na ADC/APC, to powinien przestać nim grać). Kogo nie weźmiesz - będziesz wygrany.

Jak się sprawa ma z Anivią? Z tego co przeczytałem jest viable na supporcie, więc mnie zaciekawiła

To zależy bo jak dla mnie anivia to mider owszem ma ładne CC i dodatkowo tą swoją ściankę ale poza tym nie ma żadnych buffów dla adc (tak wiem annie też nie ale za to annie ma chory burst nawet bez składania ap i bardzo niskie CD na skillach) dodatkowo dość duże CD na stunie i ściance więc jeśli o mnie chodzi to naprawdę preferuję anivie na midzie bo może jeśli jesteś nią dobry to coś ugrasz ale w przeciwnym wypadku będziesz tylko mięsem armatnim które nie dość że feeduje to jeszcze przeszkadza swoją ścianką teamowi.

Anivia na supporcie byłaby dobra z Vayne, lecz temat już tutaj przerabiałem i podobno przeciwnik na E i tak przelatuje dalej (f... the logic, jednak nie bez powodu. Gdyby się tak dało Vayne miałaby free stuna na enemy). Osobiście nią mainuję na midzie, jest po co nią grać, choć są tacy, którzy rękami i nogami się obronią, by nie mieć jej w team (trollpick?). Tak czy inaczej zagrałem nią już z 25 gier i moje win ratio na lodowym ptoku waha się w granicach 60-65%. A i niektórzy twierdzą, że jest nudna, ale wg mnie bardzo satysfakcjonująca.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Anivia jest jak najbardziej viable na midzie, może nie god tier, ale naprawdę przyzwoita. Problem w tym, że na LCS'ach nie gra nią nikt poza Froggenem, więc ma mały pick ratio. Jako support sprawdza się średnio.

Chciałbym tylko wtrącić jeszcze małe sprostowanie do przedmówcy, wg. mnie niski pick ratio jest zaletą - postać raczej mało popularna, więc jest spora szansa, że przeciwnik realnie nie będzie miał na ciebie pomysłu. Z mojego własnego doświadczenia w s3 Kayle miałem podobną sytuację, co obecnie Anivią. Wszystko było w porządku, póki ktoś nie postanowił nią zagrać na lcs. Bodajże roccat miał tam swoje w miarę spektakularne sukcesy z Kayle. Ludzie zobaczyli "jakie to strasznie op" i zaczęli grać wg wzoru. Ostatecznie ludzie się jej nauczyli i nie byłem w stanie carrować gier jak w s3 i z 60% win zrobiło mi się w pewnym momencie nieco powyżej 40%. Choć przyznam, że mam w tym swoją winę, w końcu pewniaczek przyszedł zbyt pewny siebie i zwalił sytuację ;) taki mój pogląd na temat.

Tak jak kolega wyżej pisze, mało popularne picki mogą namieszać. Przykład zawsze się bałem grać przeciwko kassadinowi na midle - mam stracha przed tą postacią. Był ban oczywiście kass nie został zbanowany. Wrogi team brał na midle właśnie niego, myślałem iż na lane dostanę po pupie. Jednak nie zagrałem morganą, wygrałem lane. Jednak ranked przegrany - bo wiadomo jak kass ma z gankiem. Team się nie umiał ustawić.

sry Morgana ma takie statystyki 10.78% 50.82%. Czyli na jakieś 150 rozegranych gier rankingowych nie widziałem jej na midle. Jak ktoś nie wie jakiego ap castera brać - brać Morganę :)

A jak sprawdziłby się Trundle na topie? Zdarzyła mi się gra z trollikiem, gdzie nie dało się go praktycznie potrzaskać w 1v1.

Jak się sprawa ma z Anivią? Z tego co przeczytałem jest viable na supporcie, więc mnie zaciekawiła

Nie będzie z niej dobry support. Jest strasznie manożerna, Q leci wolno, ściana jest strasznie tricky do wycastowania, E wymaga użycia Q żeby coś zrobić (czytaj: jeszcze więcej straconej many), a ult... czy niesamowicie manożerny, pushujący ult wynagrodzi nam swoje minusy tym slowem i dmg? Nie sądzę.

Tak jak kolega wyżej pisze, mało popularne picki mogą namieszać. Przykład zawsze się bałem grać przeciwko kassadinowi na midle - mam stracha przed tą postacią. Był ban oczywiście kass nie został zbanowany. Wrogi team brał na midle właśnie niego, myślałem iż na lane dostanę po pupie. Jednak nie zagrałem morganą, wygrałem lane. Jednak ranked przegrany - bo wiadomo jak kass ma z gankiem. Team się nie umiał ustawić.sry Morgana ma takie statystyki 10.78% 50.82%. Czyli na jakieś 150 rozegranych gier rankingowych nie widziałem jej na midle. Jak ktoś nie wie jakiego ap castera brać - brać Morganę

No to z tego co mówisz to nie namieszałeś. Kassadin przegrywa większość laningów, a mecze wygrywa - stąd też bany. A Morgana ze swoim skillshotem oraz ultem jest bardzo specyficznym wyborem, więc... no, lepiej przemyśleć dwa razy czy chce się nią grać.

A jak sprawdziłby się Trundle na topie? Zdarzyła mi się gra z trollikiem, gdzie nie dało się go praktycznie potrzaskać w 1v1.

Trundle to antytank dzięki ultowi, więc jest bardzo viable przy obecnej mecie. No, a sustain ma mocny, więc...

No wiem n4 bo myślałem iż morgana też jest mniej popularnym pickiem bo na 150 rozegranych gier rankingowych nie widziałem jej na midle. A co do morgany mi się nią łatwo gra na midle chociaż nie lubię środkowej lane. Jedynie myślałem iż ona jest mniej popularnym pickiem, a wchodząc na looking.net miałem pełniejszy obraz- tu mój fail.

http://www.lolking.net/champions/

Macie, biedaki.

Na topa:

Renekton czy Riven czy Olaf ?

Kto jest lepszym offtankeim

Renekton ma bardzo silne Early za to olaf ma op true dmg i mocnego slowa (@nie wiem jak jest po nerfie ! ) . Riven strasznie znerfili i teraz ma kiepskie erly . Osobiście polecam rene przeciwko postaciom które mają słabe early , dzięki czemu kill murowany .

No wiem n4 bo myślałem iż morgana też jest mniej popularnym pickiem bo na 150 rozegranych gier rankingowych nie widziałem jej na midle. A co do morgany mi się nią łatwo gra na midle chociaż nie lubię środkowej lane. Jedynie myślałem iż ona jest mniej popularnym pickiem, a wchodząc na looking.net miałem pełniejszy obraz- tu mój fail.

Morgana obecnie jest mało popularna, ale to bierze się stąd że obecna meta nie do końca jej pasuje - z ulta można stosunkowo łatwo uciec, nie ma takiej mocy inicjacyjnej, a jej dawna popularność brała się w dużej części z potężnego sustaina, obecnie nieźle znerfionego.

http://www.lolking.net/champions/Macie, biedaki.Na topa:Renekton czy Riven czy Olaf ?Kto jest lepszym offtankeim

Offtankiem? Żaden z nich - to są typowi fighterzy. No, jedynie Rene czerpie spore profity z budowania się w dużej części jako tanky top. Riven musi iść ostro pod AD, a Olaf który nie pójdzie w połowie tanky, a w połowie dmg będzie w czymś cienki (albo szybko padnie, albo niewiele zrobi).

Jeśli więc szukasz offtanka - Rene, potem ewentualnie Olaf, a o Riven zapomnij.

Renekton ma bardzo silne Early za to olaf ma op true dmg i mocnego slowa (@nie wiem jak jest po nerfie ! ) . Riven strasznie znerfili i teraz ma kiepskie erly . Osobiście polecam rene przeciwko postaciom które mają słabe early , dzięki czemu kill murowany .

Zależy jaki to champ ze słabym early i jak gra - towerhug z reguły działa całkiem porządnie, jeśli ogarnia się lasthitowanie pod wieżą :) ale fakt faktem, w early Rene dominuje nad większością champów.

Olaf nawet po nerfie jest mocny z tym swoim slowem. Zresztą, jego zadaniem jest odpalenie ulta w odpowiednim momencie i ściągnięcie najgroźniejszego carry w przeciwnej drużynie zanim ten zrobi kuku jego drużynie - i jest w tym świetny :)

Ludzie chce tanka do jungli, tylko nie wiem co wybrać. Co powiedzie mi o tych postaciach Zac, Vi i Volibear?

Zac posiada fajne gangi oraz passiv który przydaje się 5 na 5 ale niestety pod koniec meczu zbytni nie ma DMG. Co do ucieczki dostanie stuna lub silance i daleko nie poleci.
Vi też ma fajne gangi i escape, można ją zrobić pod tanka również pod full DMG. Tylko nie wiem jak jej Q działa, czy jak trawi 5 osób to oni zostaną ogłuszeni?
Volibear bardzo mocno kąsa w d*pę, gdy brakuje życie ratuje go passywka. Może dobrze jedną osobę focusować.

Kogo tu wybrać?

Mam wątpliwości czy na pewno chcesz tanka, czy może raczej bruisera/offtanka. Możesz uściślić czego dokładniej szukasz?

Zac obecnie ma problemy o tyle, że wolno czyści jungle. Odnośnie obrażeń... jeśli budujesz go jako tanka to faktycznie bursta zbyt wielkiego nie osiągniesz, ale Zac potrafi wytrzymać wiele i to w środku grupy przeciwnika - świetnie inicjuje teamfighty, a dzięki swojemu survi i łapaniu kulek jego dmg trzyma się w walkach na przyzwoitym poziomie (spam ze skilli + sunfire zadaje całkiem spore obrażenia przy dłuższych walkach).

Vi to bardziej agresywny pick, który jest i bardzo szybki w czyszczeniu jungle, i dobry w gankach, i dmg... No i też ma świetną inicjację. Jej Q raczej nie trafi 5 osób, bo zatrzyma się na pierwszej z nich i odrzuci ją w tył. No, może trafić kilka z nich, jeśli będzie mieć szczęście, ale na pięć bym nie liczył.

Na temat Volimiśka się nie wypowiem, bo za mało go znam. Niemniej jest to champ który może budować się pod HP z niewielką domieszką ofensywy i nadal być strasznie groźny.

A ja sobie szukam podbnej postaci jak try. Bo nie raz mi zabierze przeciwny team i chciałbym coś pod dmg. Bardziej postać ofensywna niż defensywna. Oprócz jax'a - tego już posiadam..

Może Aatrox? Też melee carry, też spore dmg no i też fajny.

Volibear jest bardzo dobry. HP zwiększa mu DMG z W. Obok Gravesa jest to champ, który miał największa ilość nerfów. Łatwo nim się robi jungle i gankuje. W late game mamy obrażenia oraz survi co sprawia, że jesteśmy przydatni dla teamu. Problemem może być jakiegoś AOE, bo ulti nie wliczam. Jednak co jak co to polecam. Nadaje się też na topa oraz jako support. Tylko trzeba dobrze się zgrać z ADC.

Voil to czysty tank więc tankowych postaci mam dużo. Też myślałem nad aatroxem, fajnie się grało jak był w darmówce. Podobny system jak try tutaj furia, a tam studnia krwi.

Jako, że nie mam jeszcze 3 typowych suportów tj. blitz,sona i nami, który z nich będzie najlepszym wyborem ?