Jakiego bohatera kupić - c.d

Na adc polecę Ci Ez'a. Dzięki E posiada całkiem duże możliwości positioningu plus escape na lini w razie czego. W early z Q ma całkiem niezły burst który może z czasem traci swoją moc ale nadal jest przydatne. No i oczywiście ult czyli niezły dmg na dużą odległość. Jednak jeżeli nie ogarniasz skillshotów to nie bierz się za niego bo podstawa u Ez'a to celność.

Co do topa to polece Riven, ze względu na jej duże możliwości. Postać ta mimo iż budując ją na full ad ma niezłą przeżywalność dzięki E. Jeżeli jednak wolisz być off tankiem to nic Ci w tym nie przeszkadza gdyż dzięki Q i R Riven ciągle będzie w stanie zadać naprawdę spore obrażenia. Early w miarę łatwo wygrać dzięki dużemu burstowi połączonemu z znośnym escape. A w late Riven staje się prawdziwym potworem.

Hecarim czy Talon ?

Prosiłbym abyście mi napisali plusy i minusy tych postaci. To chyba największy dylemat w mojej "karierze" lol'a .. ;c

Proszę żebyście nie pisali czegoś takiego: "Kup dwie i po kłopocie" "Doładuj RP i kup dwie"

Z góry dzięki .. :)

Hecarim-Jungle, tanky

Talon-Mid, assasin

Wiesz to też zależy kto jak gra, bo ja kiedy wygrałem topa Leoną (nikt nie chciał iść, bo sami premadzi oprócz mnie). Jax musiał być wyjątkowo słaby, bo na pewno lepiej się nadaje na topa niż Udyr. Co nie zmienia tego, że Udyr jest bardzo dobrą postacią. Osobiście najbardziej lubię go robić pod feniksa w jungle.

Udyr spokojnie radzi sobie z Jaxem, o ile dorównuje mu poziomem [gry]. Jeśli Jax - tradycyjnie dla siebie - zaatakuje za pomocą E->Q na ciebie, to robisz żółwika i przetrzymujesz część bursta. A potem Jax ma bardzo poważny problem, nawet post6 - nie mając żadnej ucieczki Udyr robi co chce - stunuje, bije z dużym attack speedem, zadaje dmg normalne i magic, leczy się i daje sobie shielda... A nawet jeśli bezpośredni pojedynek jakimś cudem wychodzi na niekorzyść Udyra, to właśnie on a nie Jax ma wbudowanego lifesteala. Też nie do końca chciało mi się w to wierzyć początkowo, ale Udyr kontruje Jaxa - jeśli nie kompletnie, to przynajmniej w dość dużym stopniu by wyjść na swoje (i robić co najmniej tyle ile zrobi Jax - candy stun <3).

Postać ta mimo iż budując ją na full ad ma niezłą przeżywalność dzięki E.

Wait... what?

@Szymqq: podałeś dwóch kompletnie innych champów. O Talonie można w skrócie powiedzieć, że jest assassinem który nieźle radzi sobie na midzie z wyłączaniem z gry niektórych wrogów (doskok z silence, całkiem mocny harass, ult z niewidką i bonusem do speeda [nie mówiąc o dmg], slow, bleed...). Heca zaś jest najczęściej spotykany jako jungler, który dzięki swojej szarży i ultowi z AoE fearem potrafi bardzo namieszać. Więcej - jako osoba która nimi nie gra - nie jestem w stanie ci powiedzieć.

@up Po pierwsze chciałbym sprostować że ten skill daje przeżyć nie być tankiem. Po drugie E skaluje się wraz z ad dając całkiem sporo shielda z 6 sekundowym cd na 5 lvl umiejętności. A więc budując ad, Riven jest w stanie zainicjować tf'a nie ginąc przy tym. Mogę Ci polecić stream'a od Best Riven NA abyś się przekonał że Riven z "brutalizerem" i BT bezproblemowo przeżywa starcia 1vs1 a także tf'y.

Co do Heca i Talona to jak już napisano są to dwie różne postacie. Opisywać ich nie muszę bo zrobiono to przede mną, jedynie powiem że Talon jest już rzadziej spotykany gdyż wyparli go Kha i Zed którzy aktualnie według mnie lepiej się sprawują niż Talon.

Pamiętaj, że Jax z ulta dostaje dodatkowy armor i magic resist. Do tego ochodzi też jego miksowane obrażenia. Udyr ma taki problem, że może szybko wypluć się z many i potem jest w słabej sytuacji. Ale wiadomo, od czego jest jungler.

Tam gdzie dwóch bije, tam trzeci korzysta. Jest jeszcze nie doceniony sion. Ma niezłego pasywa. Skille bardzo mocne, właśnie spark. mi pokazał co potrafi, więc może go ?.

Sion jest typowo late gameowym czempionem, jeżeli jest grany pod AD. Nie polecam. Jeśli chodzi o AP Siona, kiedyś był banowany na rankedach, bo był op :D

AD Sion jeżeli się ogarnie to nie jest zły. Jego problemem był brak prawdziwego gap closera gdyż stun był niewystarczający, obecnie budując szybkiego Ruineda slow z aktywa przynajmniej na linii daje Ci dużo możliwości. W tf'ach już jest gorzej gdyż jego ulti łatwo skontrować ignitem, a sion nie mając prawdziwego escape jest banalnym celem. Dużym plusem Siona AD jest E w early dający duży boost do ataku plus pasyw pozwalający na zyskanie większej przeżywalności.

Co do Siona AP to według mnie obecnie jest wiele lepszych i bardziej przydatnych miderów niż on. Jego długie cd plus to że posiada 2 skille nie robią z niego maszyny do zabijania. Niby ma dobry burst ale co z tego jak po pierwsze po 1 burscie na kilka sekund jest useless po drugie jego główne źródło dmg da się łatwo zablokować w tf'ie gdyż wystarczy zniszczyć tarcze zanim miną 3 sekundy.

Siemka kogo polecacie za 4800? :) Mam dość czekania na Lissandre ,a chcaiłbym kupić kogoś kto aktualnie jest bardzo przydatny np: Rumble,J4,Ireila, Leona.

Kolejne pytanie to czy lepiej kupić kogoś za 4800 czy dozbierać do 6300 i tam się zastanowić nad kupnem postaci.

Rumble, genialna postać!!!!1111oneoneone

Polecam z całego serca. Podobnie J4 ale to jeśli chcesz grać na dżangle. Leona? Jeśli lubisz supporty bierz.

Na rankedach nie zawsze się idzie tam gdzie się chce ;D

Co do Siona jeszcze. Od kiedy jest Mercurial Scimitar to Sion jest jeszcze mocniejszy, a dzięki jego ulti to podczas tfa Sion może wyleczyć cały team i tyle z walki.

Pamiętaj, że Jax z ulta dostaje dodatkowy armor i magic resist. Do tego ochodzi też jego miksowane obrażenia. Udyr ma taki problem, że może szybko wypluć się z many i potem jest w słabej sytuacji. Ale wiadomo, od czego jest jungler.

Pamiętaj, że Udyr nie musi walczyć z Jaxem który włączy ulta - wystarczy się wycofać na bezpieczną odległość (niedźwiadek zdecydowanie w tym pomoże). A wyplucie się z many Udyrowi nie grozi już po pierwszym powrocie, kiedy to zazwyczaj biorę Philo (muszę przetestować Tear->Muramana, ale nie wiem jak to zadziała). Zresztą i wcześniej prędzej przeciwnik się wypluje niż my, Udyrowi spokojna, pasywna gra nie przeszkadza :)

4800 to całkiem wysoka półka, nie powinieneś żałować champów za tą cenę. Ja bym się raczej na twoim miejscu nastawiał na to żeby kupić *kogoś*, a nie żeby kupić *za ileśtam*. 1500 to niewielka różnica stosunkowo, więc dużo czasu ci nie zejdzie jeśli okaże się że twój wymarzony champ jest droższy...

a sina sobię kupię :D. Braknie mi dosłownie jakieś 545 IP. :D.

Ostatecznie i tak wszystko zależy od umiejętności graczy.

@feni113 napisz na jakiej linii najbardziej lubisz grać. Bo jest szeroki wachlarz postaci. Myślę też, że uzbierać do 6,3k nie trzeba jeśli ci nie zależy, bo w każdym przedziale cenowym są dobre champy. Ostatecznie każdy champ jest dobry.

A ja natomiast potrzebuje jakiejs "hipsterskiej postaci". Gralem Karma, ale po remake'u przygasla. Trundle tez go dostanie i ludzie sie na niego rzuca. Po prostu champ musi byc bardzo rzadko spotykany, ale przy tym nie byc useless.

Spróbuj Poppy. Postać bardzo niedoceniana z powodu bardzo trudnego early game'u, ale w late potrafi narobić bałaganu. Sam ostatnio zagrałem nią rankeda na platynie i miałem 24/12/X chyba. Staty tragiczne, ale potwierdzają tylko to co powiedziałem- bardzo trudny początek.

Fiora/Poppy/Viktor

Fiora? Akurat ja ja czesto widuje. Viktor bardzo fajny champ, ale nim tez juz gralem. Poppy chetnie zobacze. Cos jeszcze?