Jakiego bohatera kupić - c.d

warwick pod ad i offtank jest lepszy bo bardziej przeżywalny niż ap, tylko z q bijesz. No wiem ale tylko przkład podałem iż szuka takie postaci jak assasin np. w pwi. Że postać skacze/ma mniejszy dmg przełożony na szybkością ataku.

warwicka nie zbudujesz na full dmg, bo potem lepszy tank cię kosi. Ja składam pod off tanka. Jakis item pod ad/krwio pijec najczęśćiej blade coś tam/wint's end/ninja tabi albo butki od tanka/amor jakiś tu sytuacyjnie/amor jakić pod magic też sytuacyjny.

Ba, WW nigdy nie aspirował do miana assassina. Poza tym budowanie go pod AD ssie i to strasznie, jego się robi albo pod AP (spam z Q), albo pod hybrydę (co preferuję). Oczywiście w miarę tanky.

EDIT: @up: jeśli budujesz BT na Warwicka i ignorujesz istnienie czegoś takiego jak BotRK, to nie wiem czy jesteś dobrą osobą do udzielania rad.

Każdej osobie która potrafi grać z głową i nie spamuje skillami na pałę polecam Udyra - bardzo fajny solotop, bardzo fajny jungler. Jungle Udyr czyści campy bardzo szybko dzięki R (AoE dmg przez kilka sekund dookoła siebie i co trzecie uderzenie w miniona AoE dmg na nim), lane Udyr ma niezły harass z Q (DoT dmg przy pierwszym uderzeniu, dodatkowo całkiem duży attack speed i +dmg do ataków), a każdy z nich dodatkowo posiada W (shield+lifesteal) i E (MS i stun z małym dashem przy autoattacku, po 6 sekundach można znowu stunować wroga - coś a'la pasywka J4).

Plusem jest to że jest w stanie dopasować się do każdego wroga poprzez odpowiedni dobór skilli (jeszcze ani razu nie zostałem skontrowany na jakieś 20-30 topek nim rozegranych, jeśli przegrywałem to albo przez ganki albo przez własne głupie błędy) oraz bardzo mocny mid-game (30-40cs i 2 albo 3 kille w plecy za Jaxem spokojnie mogłem go zabić 1v1).

Problemem jest brak doskoku (wymaxowany niedźwiadek wraz z Swiftness butami co prawda daje nam 500+ speeda i pozwala na małego dasha kiedy jesteśmy obok wroga, ale nie każdy da się łatwo złapać - ganki trzeba robić z głową) oraz late, który jest całkiem mocno zależny od naszego buildu (z doświadczenia wiem, że Udyr na topce szczyt swoich umiejętności zdobywa około 20-30minuty - potem zaczyna się robić coraz gorzej, więc trzeba ustawić mecz na korzyść swojej drużyny).

Ze względu na te plusy i minusy które wymieniłem Udyr jest postacią dla ludzi, którzy wiedzą co powinni zrobić w drużynie - jeśli ktoś ma trafić na Jayce na topie i maxować R za wszelką cenę (bo tak fajnie się pushuje), to lepiej niech nawet nie próbuje nim grać. Podobnie z tymi, którzy nie wiedzą jak gankować... bo ganki Udyrem wymagają nieco więcej pomyślunku niż te które robi przykładowo Zed czy inny Shaco. Jeśli jednak chcecie postać którą możecie "skroić" tak jak tylko będzie trzeba i mieć sporo zabawy - polecam go jak mało kogo ostatnio.

Wymienicie mi te + i - Rengara i Kha'Zixa?

Jeszcze co do Tryndy. On jest dobry na late. Early game ma jedne z najgorszych jakie istnieją. Później nikt z nim nie ma szans 1 vs 1, a quadry sieka się bez problemu. W jednej grze miałem dwie plus jeden triple.

Te pro porady 20-tych lvl :D DeimonD ogarnij proszę tą pisownię, bo jest strasznie chaotyczna i gówno za przeproszeniem da się zrozumieć.

Ja wam powiem tak. Nie grajcie ww bo moim skromnym zdaniem nie nadaje sie na aktualna mete. Macie duzo wiecej lepszy top/jungle pickow. Jayce, rumble, Nautilius, Zac.

Nowi może i wypierają starszych, ale nie zapominajmy o tak dobrej postaci jak WW. Może i potrzebuje troche więcej kombinowania i ogrania niż np. Jayce czy Darius, ale nadal jest świetną postacią. Potrafi uratować dupsko ultem, bardzo dobrze wykończyć wrogiego APC lub ADC, itp.

Tak jak kolega kilka postów wyżej napisał: Udyr jest postacią uniwersalną i spełnia wiele ról na polach Summoner's Rift i nie tylko ;) Warwick w Team fightach jest dobry do wykluczania wykarmionego AD, bądź AP i mimo wszystko bardziej opłaca się go budować pod AP, ew. hybrydę niż AD.

Myślę, że Jayce jednak wymaga więcej kombinowania niż WW. Ja osobiście robię go bardziej pod tanka niż jakąś typową hybrydę czy coś: Mercury, Spirit Visage, Sunfire Cape, Iceborn Gautlent, Wits End, Botrk. Może się wydawać, że w tym buildzie dmg nie będzie jest naprawdę spoko.

Udyr dla początkującego gracza nie będzie dobrym wyborem, trzeba pokombinować ze skillami i jeśli się zwali chociaż jeden item to już można całego Late (które Udyr ma ciężkie) spieprzyć.

DeimonD, Assassin nie może mieć małego DMG! On ma wpaść ściągnąć wroga na kilka uderzeń i uciec, a nie pieprzyć się zadając 80 dmg. Ma wpaść wziąć ze 2 razy po 1000 i znikać.

I przecież nie kupuje samych DMG na WW.

Mój build: Buty armor albo m. res. / Lodowa rękawica / Rylai / Ta różdżka co daje AP i odp na magie xD / (sytuacyjny item na pancerz albo m res / BOTRK albo Hydra (jeśli jest mniej tanków).

Jakiego ADC polecacie wg. obecnej mety?

Quinn, Miss Fortune, Caitlyn i Draven.

Sporo ludzi grywa obecnie Cait i MFką, ale umiejętnie zagrana Vayne czy Varus też wydają mi się całkiem silnymi pickami. Mam natomiast wrażenie że taki Kog albo Graves nieco odeszli w zapomnienie. Ale nie grywam zbyt wiele na bocie, więc nie powiem.

Wracając do czyichś pretensji o brak wypisanych plusów i minusów Rengara i Kha'zixa - wybacz stary, żebym więcej nimi grał to nie wahałbym się ani chwili żeby ci ich opisać.

Co do Udyra - tak, DrMagister ma rację, Udyr zdecydowanie nie jest postacią dla początkujących graczy. Wyraźnie to zaznaczyłem - gracz musi wiedzieć jak chce nim zagrać i co ma osiągnąć. To nie jest typowy AP Yi, którego buduje się pod tyle AP ile tylko można a potem spamuje Q i W (wiem że to uproszczenie, ale poziom skomplikowania obu postaci jest BARDZO różny). Inna sprawa, że jeśli ktoś ma dość oleju w głowie, to może spróbować się nim pobawić, bo daje to za***iste efekty.

No tak jest. Jak kimś grają na turniejach to inni myśla, że te postacie są najlepsze. Prawda jest taka, że oni grają tym czym grają najlepiej.

To jest właśnie najgorsze co może być. Topka zacznie grać jakimś champem, a potem płacz, że OP (to, że topka potrafi grać, a płaczki z elohell nie, to już swoją drogą, no ale jest przecież OP!!!11!!). Potem te postaci dostają skiny, a następnie nerfy, co równa się potem usless'em jak to było np. z AP Tryndem, niedługo z Lux. Dobrze, że mojego Malzy się nie tykają i Wukonga :D Chociaż do Malzy skin by się przydał.

Prosiłbym o skończenie offtopu i odpowiedź Seju czy Zac do jungli.

Postacie są bardzo podobne. Obie mają mass CC, %dmg, gapcloser, przez co są dobrymi inicjatorami. Imo jest to wybór czysto preferencyjny. Wolisz manę, czy system podobny do Vlada/Mundo, gluta, czy lodową laskę na dziku :D

jakiego w takim razie byście polecili ap'owca na mid. Bo sobie chce kupić runki pod ap, w tym czuje jak ryba w wodzie. Więc jakiego championa na mid ?. Oby był dopry w gankach jak i na top i bot.

Jeśli chodzi o ganki, to Lissandra jest do tego stworzona wręcz. Polecam również Anivię, której cc jest też nie małe i jej burst jest op.

Kassadin