Jakiego bohatera kupić - c.d

Jakbyście jeszcze mogli cośpowiedzieć o Rivence i Irelce to byłoby super.Co do Rengar vs Kha'zix. Powiem Ci tak, jeżeli koleś nie picknie hard kontry na Rengara (Jax, Fiora, Panth) to mam na 100% wygranego lana. Zawsze łapie FB (prawie) i wychodzę ze statami 6/0 w 15min. Dzięki ultowi lece na gank mida i też zazwyczaj kończy się to killem lub asystą. Oczywiście potem trochę mięknie i jest bardzo sytuacyjny, więc mimo wszystko polecałbym Kha'zixa.

Dorzuć do listy Renektona - dobry gracz który gra krokodylkiem może ci bardzo namieszać (pre-nerf Rengar potrafił po łbie dostać, a co dopiero obecny) i Udyra, na którego twardej kontry na lane jeszcze nie znalazłem (i zdaje mi się, że potrafiłby Rengara ograć; zdaje mi się że raz mi się udało, ale równie dobrze mógł być to jeden z kilku jungle Rengarów który za wszelką cenę chciał wysolować Udyra będąc dwa poziomy niżej).

A Talon... nadal jest viable, ale obecnie uwielbianym przez wszystkich assassynem stosowanym na midzie jest wspomniany już Kha'Zix, więc Talon popadł w zapomnienie.

Tak właściwie to jak Tristana sprawdzi się lepiej? Jako adc, czy robiona w ap?

Myślę, że i pod to i pod to jak tak samo przydatna. Jak nią zagrasz zależy już od tego jaki styl będziesz preferować.

Irelia to typowy offtank. Dobra Irelia zrobi grę. Riven nie. Irelia ma to do siebie, że ma life steal, stun, doskok. Ładnie radzi sobie na topie. Trzeba tylko się odpowiednio sfarmić. Problemem może być brak escape, Riven jednak jakiś ma. Mimo wszystko ja bym polecał Irelię.

Best Riven NA pozdrawia. To nick jednego z najlepszych (o ile nie najlepszy) gracz Riven. To co widziałem w jego akcjach to szok. Ogarnięta Riven>Ogarnięta Irelia. Taka jest między tymi postaciami różnica, że Riven to bruiser (czyli bardziej opiera się na skillach/dmg i jest mniej tankowata), a Irelia to offtank (bardziej tanky, dmg głównie z łapy). Ja brałbym Riven, bo jest w stanie zrobić tripla 1v3 (oczywiście nie mówię, że to standard), ale imo przy jednakowej farmie wygrałaby Riven. W TF też jest lepsza z racji ulta z high dmg (nie oszukujmy się, ult Ireli służy głównie do healowania i aktywowania sheen'a), ma masę skoków, lepsze CC i shielda z dashem z przelicznikiem od AD.

Pierwszy raz mam dylemat, mam 6300. Kupić Kha Zixa czy Elisę? Chodzę głównie do jungli i na topa. Obie postacie mi się podobają. Skłaniam się do khazixa bo ma cd reduction z E, ale znowu elisa ma dużo skilli i niezłego escape.

Jak chodzisz topa i jungle to kha zixa nawet nie bierz pod uwagę. Kha Zix only mid, a Elise możesz iść i jungle i topa gdzie ładnie młóci tanky champy ze względu na % dmg. Z resztą Elise też jest uznawana za OP (przynajmniej była, nie wiem jak to po zmianie skilli na pająku).

@ProGmR serio khazix na topa nie nadaje się? Mówię głównie o normalach, rankedy grywam rzadko i kilkoma ogarniętymi przeze mnie postaciami.

Na upartego dasz radę, ale jest to nieopłacalne, gdyż na tankowne postacie średnio się nadaje, zaś elise to przeciwieństwo.

Czyli khazix morderca papierów, elisa ap tanky champ z dobrą mechaniką (stun, run, etc)

@UP

Tak właśnie jak mówisz. Kha Zix kocha papierki, a Elise jest lepsza na tanky champy bo bije % dmg, a skoro papierki mają mało hp, to i jej dmg jest proporcjonalnie mniejszy.

@UP Co nie zmienia faktu, że Elise jest OP i 1v1 niszczy każdego ( jeśli ktoś ogarnia ), a odbiegając trochę od tematu to przeciwko Kha też ma łatwiej, ponieważ pająki nie pozwalają się jej "odizolować" przez co Kha ma na nią zmniejszony DMG :)

Bierz Elise w ciemno. Jest znacznie silniejsza przeciwko tankom i w tfach robi większy burdel niż khazix . Jest jeszcze bardziej uniwersalna bo kazikowi jest teraz ciężko na topie i w jungli, a Elise może pójść wszędzie, poza adc oczywiście.

Z średnim buildem adc ściąga na 3-4 skille- E*, Q, W, pająk i Q.

Tanka masakruje dzięki dużemu przelicznikowi (do PROCENTÓW. WHAT THE HELL?!) i +% z hp. Z full buildem wyciągniesz ok. 20% hp + bodajże 210.

Np. jej Q= 210 +8% (+x%). Na full oczywiście.

*- opcjonalnie

@UP Co nie zmienia faktu, że Elise jest OP i 1v1 niszczy każdego ( jeśli ktoś ogarnia ), a odbiegając trochę od tematu to przeciwko Kha też ma łatwiej, ponieważ pająki nie pozwalają się jej "odizolować" przez co Kha ma na nią zmniejszony DMG

Z tym, że Khazix wali W i po jej pajączkach nie ma śladu.

W wyborze Riven vs Irelia zdecydowałem się na Riven, ale mam jeszcze jednego picka. Mianowicie Renekton. Co teraz sądzicie, Riven czy Renekton?

@Neg, Ty nie widziałeś co te "nowe" pajączki teraz wyprawiają. Jak go Eliska dopadnie to po 200 na sekudne jadą, dodaj sobie jej DMG i po naszym owadziku zostaje mokra plama. i zazwyczaj nie ma kiedy tego W użyć, jeśli jest ogarnięta Elise.

Jutro będzie Elise w rotacji to pograj i obczaj ;) (będzie też Rengar ;DD)

Bardzo podobne champy. Stun na W, dash na E, Rene ma heala, a Riven 3 dashe w 1 skillu, oba ulty zwiększające siłę champów o 100%. Renek to typowy dominator, o killa nie trudno, za to Riven musi złapać te kilka killi żeby nie być usless w late. Renek ma lepsze early od Riven (tylko przez heala, to nie jest duża różnica), a Rivenka lepsze late od Renka.

Ewidentnie polecam Riven. Jest mobilna, łatwo nią uciec w early w razi ganku, tylko trzeba pamiętać, żeby nie zapuszczać sięza głęboko pod wieżę przeciwnika. Dodatkowo jej pasywka też jest świetnym narzędziem w early na szybkie kille. Dodatkowo stun, shield w razie jak źle się dzieje albo na nagłą inicjację i ult zwiększający siłę i posiadający atak na odległość żeby upewnić się, że przeciwnik nie przeżyje albo pomóc teamowi w osłabieniu wszystkich przeciwników w polu rażenia.

A znacie może coś z tanka ap, bo off tanków mam full, zaraz będę miał 1 pełnego seta pod ap, by przydała się jakaś postać najlepiej tank pod ap. Na razie gram cho, i znam tylko mumię czyli ammu.

Ewidentnie polecam Riven. Jest mobilna, łatwo nią uciec w early w razi ganku, tylko trzeba pamiętać, żeby nie zapuszczać sięza głęboko pod wieżę przeciwnika. Dodatkowo jej pasywka też jest świetnym narzędziem w early na szybkie kille. Dodatkowo stun, shield w razie jak źle się dzieje albo na nagłą inicjację i ult zwiększający siłę i posiadający atak na odległość żeby upewnić się, że przeciwnik nie przeżyje albo pomóc teamowi w osłabieniu wszystkich przeciwników w polu rażenia.

Przy zdominowanym lane gank junglera na Renektona może skończyć się double killem dla krokodylka, zwłaszcza jeśli jest post-6. Rene w takich wypadkach już nie potrzebuje dobrego escape (chociaż trzeba przyznać, że wyczekanie momentu kiedy użyje dasha jest w praktyce równe z wymuszeniem walki z nim - CD jest tak ogromny, że albo ucieknie na nogach, albo będzie zmuszony do walki z dwoma-trzema champami naraz). Zaznaczam - lane musi być zdominowany, a Rene musi mieć przewagę poziomu nad przeciwnikiem (albo zbić go przed walką do niskiego poziomu), inaczej gank jest bardzo dużym zagrożeniem. Rene przy włączonym ulcie jest w stanie spokojnie zapanować nad dwoma przeciwnikami - pasywna furia, aoe dmg wokół siebie i bonusowe hp to coś strasznego :)

Tank pod AP... pierwsze co mam w głowie to Shen. Co prawda to jest głównie tank, a nie AP, ale jakoś pod AD go nie widuję (raczej tankowe itemy, czasami coś w stylu wit's end budowano swego czasu). Poza tym - oczywiście Singed.

Mordekaiser i Zac jeszcze.

Chociaż Morde (es numero uno) nie jest w pełni tankiem, taki bardziej offtank.