Po pierwsze stackowanie doranów. Może i to głupie ale dla tf-a obowiązkowe. Dalej build jest jako tako dobry jednak wywal objęcia bo aktualnie nic nie dają i zainwestuj we wczesnego rebadona. Twój podstawowy dmg to harras z Q. Nie jesteś typem champa który zjada każdego na combo. Zanim tf się zacznie stoisz i spamujesz z Q w międzyczasie losujesz karty. Musisz zapamiętać kolejność (niebieska-żółta-czerwona). Korzystanie z ulti jest podstawą wygrywania jako TF. Od 6 lvl musisz robić ganki na bocie i topie jednak tylko gdy enemy ma low hp. Polega to na szybkim teleporcie za enemy i pomocy twoich ludzi. Mid game a ulti to inna sprawa. Tutaj jest już trochę ciężej. Bardziej służy do dobijania enemy z low hp. Late a ulti to głównie odkrywania i teleportacja tylko w dogodnych momentach (łatwy kill , dużo enemy z low hp w jednym miejscu, baron/drake steal. To są tylko i wyłącznie podstawy i szczyt góry lodowej.
Jakiego bohatera kupić - c.d
@Deimond Ap carry to nie znaczy ,że hybryda tylko po prostu jest nastawiony z góry na 100 % ap ,tak samo jak Ad carry na AD . Czyli ad carry będą zadawać największy dmg z podstawowych ataków , a ap carry z czarów .
tf w late robi miazge. można skakać ultem po mapie a dodatkowo znamy pozycje całego enemy team co jest nie zbędne np. w team fighcie w jungli . TF jest jedną z moich ulubionych postaci :# dużo fanu z gry a combo niby proste ale niszczy:
W(złota karta)>Q>Auto attack+E+zmora licza = pa pa adc/apc
tf dostał nerfa na cd ulti i coś mu tam w E zmienili ale to jedna z bardziej grywalnych postaci jakie widze. jego minusem jest często trudna linia , 1 na 1(mid) i to jeszcze w early gdy tf nie ma tego kopnięcia może być naprawde trunde :/ wystarczy wziąć kogoś z szybkim combo (brand,cassio) i tf za wiele nie zrobi .. przynajmniej ja tak mam, bo prosy to pewnie biją każdego :#
tf w late robi miazge. można skakać ultem po mapie a dodatkowo znamy pozycje całego enemy team co jest nie zbędne np. w team fighcie w jungli . TF jest jedną z moich ulubionych postaci :# dużo fanu z gry a combo niby proste ale niszczy:W(złota karta)>Q>Auto attack+E+zmora licza = pa pa adc/apctf dostał nerfa na cd ulti i coś mu tam w E zmienili ale to jedna z bardziej grywalnych postaci jakie widze. jego minusem jest często trudna linia , 1 na 1(mid) i to jeszcze w early gdy tf nie ma tego kopnięcia może być naprawde trunde :/ wystarczy wziąć kogoś z szybkim combo (brand,cassio) i tf za wiele nie zrobi .. przynajmniej ja tak mam, bo prosy to pewnie biją każdego :#
Tf na late game jest średni albo nawet słaby gdy nie wyrobi dobrej farmy. Jego zadaniem jest przeważyć szalę na swoją stronę na ealry game i może na mid game, skupiając się głównie na bocie (ale nie tylko). Ten champion jest raczej czymś w rodzaju supportem z dmg, bo gdy jest potrzebny gdziekolwiek na mapie, to tam się ma pojawić i robić porządek- z tego powodu bardzo mało osób wie jak się naprawdę obsługiwać TFem i marnuje na rankedach slota dla teamu. Nie jest to dobry champ dla nowych graczy.
Cassio to mój ulubiony mid na tf-a. Tak łatwy feed dla pana od kart , że głowa mała.
@up
oj nie wydaje mi się... przykładowa sytuacja. podbiegasz do cassio z gold kartą rzucasz stuna a w chwili gdy leci ona puszcza ci W pod nogi. masz wybór :
a) cisnąć w nią Q dzięki czemu dostaje dmg ale gdy uwoli się ze stuna (1 sekunda) stoisz w samym środku rozszerzonej już trucizny, jesteś spowolniony i wystawiony na chory dmg z Q + E lub samego E zważywszy na fakt że już masz nałożoną trutke z W. szczegóły mogą się różnić ale zasadniczo , chodzi o to że giniesz
b)zrezygnować z ataku i zamiast walnąć z Q to zacząć uciekać . da ci to początkową przewage ale biorąc pod uwage fakt że jesteś jeszcze spowolniony to w trakcie ucieczki cassio(gdy uwolni się ze stuna) nieźle cię obije z Q (dodatkowa szybkość)+ E (co 0.5 sec gdy jesteś zatruty, a jesteś)
EDIT: nie brałem pod uwage ultimy cassio bo nie chce to jakichś wykładów robić, ale stun na 2 sekundy gdy stoisz przodem (a stoisz żeby puścić Q) i jeszcze do tego stoisz w W daje ci małą sznase na przeżycie
nie chce hejtować tf'a bo bardzo lubie nim grać lecz w starciu z ogarniętą cassio (np. mną, lubie cassio ) tf nie ma szans, psykro ; C
Sona czy Blitz? Chodzi mi o ich plusy i minusy, i jak się sprawują podczas obecnej mety?
Hmm... Zależy . Sona jest lepsza do TF'ów zaś Blitz na linię. Oczywiście Blitz grab + podrzucenie oraz silence na 0.5 s (?) głównie służy do przerywania np ulta Nunu, Malza etc. Z drugiej strony Sona ma heala + ms dla party co pozwoli naszemu ADC pozostać dłużej na linii i genialny ult do TF'ów. Osobiście brałbym Sonę ( cycki *.* )
Blitz to nietypowy champ bo z jednej strony trudny do wyskillowania (chodzi o celne i mądre graby) ale jak najbardziej dla każdego nowego gracza, który myśli o grze supportem. Warto się pomęczyć z blitzem, bo potem to ten durny robocik zmienia bieg wydarzeń tak, że opadają szczęki
Na razie jego konkurent to Thresh, o nim też warto pomyśleć jako main support. Jest nieco trudniejszy do ogarnięcia ale też pożyteczniejszy pod względem skilli dla całego teamu. Chociaż osobiście wolę szybką łapę Blitza niż wolne łańcuchy zieolnej brzydoty.
Pozdrawiam.
@UP Może i tak - wolniejszy łańcuch ale Tresh ma do tego OP dmg ulta, tymi "wolnymi" łańcuchami może się przyciągnąć do przeciwnika, przerzucenie + latarnia, która nieraz ratuje dość ostro = bot praktycznie niemożliwy do zgankowania. Tak więc Tresh moim zdaniem jest bardziej OP, ale JuniorR rządał wyboru pomiędzy Soną a Blitzem...
Ja się chciałbym zapytać czy opłaca się "dzisiaj" kupować renektona ? bo mało go widuję, ale to nie jest słaba postać tak mi się wydaję, co wy na to ? Czy może lepiej pozbierać na zeda ? Chodzi mi o coś "niepapierowego" ale z jakimś fajnym dmg
Rene jest bardzo dobry, ale nie przeciwko każdemu wrogowi. To po prostu champion o wysokim ryzyku - on albo musi wygrać lane mocno i zdecydowanie, albo będzie miał dość duże problemy w late. To oczywiście nie oznacza że jest bezużyteczny w late wbrew powszechnej opinii, on po prostu dużo lepiej sobie radzi gdy wygra lane - a jeśli nie trafi na kontrę to idzie mu to całkiem przyzwoicie.
THRESH, K*RWA, THRESH! Nosic mna zaczyna kiedy widze ten blad. I imo lepszy niz Blitz, chociaz zalezy jak na to patrzec. A z tych dwoch (sona, blitz) wybralbym Blitza, jesli wolisz bardziej agresywna gre suppem na linii. Takie moje zdanie.

Rene jest bardzo dobry, ale nie przeciwko każdemu wrogowi. To po prostu champion o wysokim ryzyku - on albo musi wygrać lane mocno i zdecydowanie, albo będzie miał dość duże problemy w late. To oczywiście nie oznacza że jest bezużyteczny w late wbrew powszechnej opinii, on po prostu dużo lepiej sobie radzi gdy wygra lane - a jeśli nie trafi na kontrę to idzie mu to całkiem przyzwoicie.
Dodam tylko, że jego przeżywalność na topie jest bardzo duża jeżeli chodzi o gankowanie tego wyrośniętego krokodyla. To także sam potrafi na linii pojechać gankera i opp lanera dzięki imba ulti i jego stunom.
Chodzi mniejwięcej o coś takiego gdy wchodzi gank na rene, on i tak ucieknie jak nie poprzez swój slide (nie pamiętam nazwy silla) to odpala ulti i papa. Także ulti daje przewagę (tj. zabija) gdy rene robi dive lub na low hp ucieka pod swoją wieżę- just sayin that ulti is so op..
Rene ma spore CD, więc jeśli użyje Slice 'n' Dice tuż przed gankiem to może mieć problem (jak widać na filmiku, wystarczyłoby żeby Jax szedł za Lee Sinem i byłoby zamiecione).
Byłbym wdzięczny jeżeli by ktoś odpowiedział na moje pytanie , które jest zamieszczone na poprzedniej stronie
Byłbym wdzięczny jeżeli by ktoś odpowiedział na moje pytanie , które jest zamieszczone na poprzedniej stronie
Co do Rene to masz odp. na tej stronie (np. mój post odnośnie gdzie grać i czy dobry). A buildy najlepsze są typowo pod tanka (rene ofc to także dobry inicjator), bez żadnych udziwnień ap czy ad- wchodzi/dive w tłum + ulti + stuny i team robi resztę.
Czytaj uważnie , mi chodzi o rengar'a a nie renektona !
Jeszcze jedno pytanie. Jako, że założyłem nowe konto na weście, ponieważ chcę sprawdzić, czy rzeczywiście west > east, to mam pytanie do was, mianowicie: jakie postacie są "op" na tych niskich lvlach, którymi można carryować gry? Myślałem nad Katariną, ale podawajcie więcej propozycji :c
@UP Khartus , darius , kha'ziks , cassio , akali , diana , elise , fiora . Na niskich levelach słyszałem w większości tylko o takich OP