Jakiego bohatera kupić - c.d

Bo 5 potków na start to całkiem dobry wybór. Nie zawsze najlepszy, ale nadal dobry. Inna sprawa że nie zdajesz sobie sprawy z jednej podstawowej rzeczy, więc coś ci wyjaśnię. Grając na tych swoich normalach i idąc w górę pewnie zauważyłeś, że z każdym kolejnym meczem (albo dziesięcioma) poziom graczy powoli rośnie. Nadal zdarzają się trolle i przygłupy, ale jest coraz więcej osób które nie popełniają banalnych błędów. I to się sprawdza do 29 poziomu. Kiedy wskoczysz na 30-tkę i będziesz grać przeciwko innym trzydziestkom (bez ludzi z niższym poziomem), nagle poziom trudności meczów - nawet na normalach - przeskakuje o całe dwie wysokości w porównaniu z tym co znałeś. Dla mnie pierwsze mecze na 30 były lekkim szokiem bo nie spodziewałem się aż takiego wzrostu umiejętności graczy.

Dlatego wypowiadanie się że coś jest ujowe albo dobre przed wbiciem poziomu 30 jest bezsensowne, bo tak naprawdę nie masz pojęcia o grze. Nie mówię tego ze złośliwości (chociaż to też), tylko dlatego że gadasz bzdury sugerując się jednym słabo grającym gościem (jak o ulcie J4). Dlatego naprawdę cię proszę: przymknij się ze swoimi teoriami póki nie rozegrasz czymś ~20 meczów na 30 poziomie. Nawet nie rankedów, normale też ujdą.

@Avitus: widzisz, tu jest pewna istotna sprawa. Dajmy na to parę Renekton-Nasus (tak, dałem jedną z mocniejszych kontr na Nasusa) i kilka możliwości jak może w skrócie rozwinąć się lane.

• nieogarnięty Rene vs. nieogarnięty Nasus - stawiałbym na Nasusa, bo wymaga jednak nieco mniej skilla, wystarczy stackowanie Q. Ciężko powiedzieć kto będzie lepszy.
  • nieogarnięty Rene vs. ogarnięty Nasus - oczywiście nie ulega wątpliwościom że Nasus w najgorszym wypadku zremisuje lane, a że ma większy potencjał z biegiem czasu...
  • ogarnięty Rene vs JAKIKOLWIEK Nasus - dominacja krokodylka. Jedyne co może zrobić Nasus to freezować lane w okolicy swojej wieży, ale to z kolei oznacza że Rene nie gra na dość wysokim poziomie. Dobry Rene powinien zdominować tego lane, bo ma wszystko czego mu potrzeba przeciwko Nasusowi.

Oczywiście skill > pick, nie da się ukryć. Kontry mają jednak znaczenie wtedy, kiedy spotkasz dwóch graczy na porównywalnym poziomie. W takim match-upie champion kontrowany jest automatycznie zepchnięty do defensywy i ma o wiele większy problem niż jego adwersarz. Inna sprawa że spotykałem się już z meczami, gdzie Singed wygrywał laning przeciwko Vladimirowi (bez ganków!), robiąc i większe cs, i więcej killi, i pushując wieżę... więc zgadzam się z tym, że kontra to nie wszystko.

@UP

Nie rozumiem pytania/zdania (nie wiem co to). Skąd masz info, że będą nowe runki? Co z tego, że ma champy i skórki?

A wracając do postaci bohaterów, chciałem kupić kassadina, ale moją uwagę przykuła teraz nidalee. No, i moje pytanie czy ona to support, czy może iść na solo top. Wiem, że dostaje w krzaczkach 15-20% przyspieszenia na 2 sekundy co może być przydatne w gankach, ja lubię gankować, i to często. Ma też niesamowity dmg z q, no i z pantery może dobić nie źle. No i heal. Jest na pewną ciekawszą postacią od poprzednika. Tylko moje pytanie jest czy jej rola, to support, czy może wycisnąć jakiś dobry chory dmg.

@DeimonD

Nidalee to uniwersalny pick. Możesz nią iść i na solo top (offtank, bądź ap/tank), mid (jako ap) oraz support (harasser). Ja najbardziej polecam top z powodu darmowego harassu z AA, heala i b. duży dmg w formie pantery (Q). Na midzie ciężko jest wchodzić w jakiekolwiek trade z enemy, bo po prostu ma zerowy dmg pre-6 (z dzidy mało trafisz, albo wcale, a jak ktoś się zbliży to i dmg z niej nie zadasz). Jako support-jak kto woli. Nie jest jakimś troll pickiem, ale też nie op'kiem (no chyba, że gra z Varusem).

Szukam postaci którą mógłbym chodzić na top/mid/jungle, ale chciałbym także aby dobrze sprawdzała się w roli niekonwencjonalnego supporta. Nie ważne czy będzie AP czy AD. Fajnie byłoby gdyby postać miała nuka albo dobry harass.

Postać na wszystkie linie? Mundo

Postać na wszystkie linie? Mundo

Mam go już (chociaż nie powiedziałbym że perfekcyjnie pasuje do moich wymogów). Czekam na kolejne propozycje ^^

@Oathiel

Ja Ci serdecznie polecam Fiddlesticka. Postać ta idealnie pasuje do twoich wymagań. ;)

@Oathiel elise sprawdza się na wszystkich liniach (oprócz adc).

Elise jest słabym supportem, tak samo Fiddle - na top/supp nie pójdziesz, chyba że bronze V. Mundo tak samo. Najbardziej uniwersalnym pickiem jest Malphite ( top, jungle, mid oraz często na supp - slow, redukcja as, OP ulti, nie ma tylko heala oraz dobry harras z Q ) polecam z całego serca jako uniwersalną postać.

Jak chcesz postać na wszystkie linie, no prawie wszystkie to : jax, malphite oprócz adc, Gangplank chociaż pod suporta go sobie nie wyobrażam.

@OathielJa Ci serdecznie polecam Fiddlesticka. Postać ta idealnie pasuje do twoich wymagań.

W sumie tylko na supporta on nie pasuje. Ale może jak dobrze się zgrać jeszcze z junglerem, to silence i fear... - na siłę coś by z tego było.

Jak chcesz postać na wszystkie linie, no prawie wszystkie to : jax, malphite oprócz adc, Gangplank chociaż pod suporta go sobie nie wyobrażam.

jax na pewno nie na mida, sporo ap midów potrafi pocisnąć meele. Tak samo jax nie na supporta, bo co ona ma ze skilli do tego ? Malph nie na mida, ale jako support to od 6 lvl może (coś jak fiddl, taki na siłę)... gp już dawno nadaje się tylko na topa.

Od siebie na wszystkie linie najlepszy byłby Sion.

@DeimonD

Ja Cię błagam.

Przestań udzielać innym rad, proszę :<

Pytanie:

Co myślicie o tym nowym - Aatrox? Graliście ni

Off top bo deimon zło konieczne ;).

warn_ico.png
Warn za offtop -Revolutio

Malphite'a łatwo pocisnąć na topie. Już naprawdę Elise ejst lepszym pickiem. Świetna na topa i do jungle. Na mida i suppa też się nada. jka może być słabym suppem skoro może dobrze harassować i ma stuna?

Może być słabym suppem. Większość ludzi od stuna i harasu woli, supporta wspomagającego takiego jak Sona która jest wręcz idealna. Taric tak samo. Ja lubie supporta który wystawia się za mnie w linii i ma jakiegoś "buffa" przykładem jest nunu.

Co do tematu.

Czekać na Atroxa czy lepiej kupić Hecarima do Jungli ?

@DeimonDNidalee to uniwersalny pick. Możesz nią iść i na solo top (offtank, bądź ap/tank), mid (jako ap) oraz support (harasser). Ja najbardziej polecam top z powodu darmowego harassu z AA, heala i b. duży dmg w formie pantery (Q). Na midzie ciężko jest wchodzić w jakiekolwiek trade z enemy, bo po prostu ma zerowy dmg pre-6 (z dzidy mało trafisz, albo wcale, a jak ktoś się zbliży to i dmg z niej nie zadasz). Jako support-jak kto woli. Nie jest jakimś troll pickiem, ale też nie op'kiem (no chyba, że gra z Varusem).

Bo nie wiedziałem czy może iść na top, nie chciałem pisać. Więc zbieram na nią tym bardziej iż jest w darmowych, chociaż po rozmowie wczoraj z kumplem zacznę od bota albo jako adc albo support. Więc który z adc do nauki aby dobrze ogarnąć bota : draven, vayne, miss fortune, tristiana, varus. , Corki, caitlyn. Chciałbym aby łatwo się farmiła, no i potem nie spadała mocno w late. Myślałem nad tristianą, bo na farmienie jest łatwa, no i jej pasywka zwiększająca dystans ataku może być przydatna np. Chowanie za tanikem, ataki z q, no i ma w sobie coś w rodzaju ignite na e na wykończenie przecwmika. No i ucieczka z w.

Na supporta : Leona, Taric, Blitzz. Od którego by zacząć od nauki. Zaczynam od supporta, albo adc.

Bo wszędzie wyczytałem, iż aby zacząć najlepiej naukę gry, od adc. (Już nie chodzi o wybicie levela, ale o ogarnięcie bota).

p.s : mam nadzieję iż ten post już nie jest noobowski, i was zadowoli :).

@Toshioro: pozwolę sobie na niezgodzenie się z tobą. Jeśli trafisz na szybko reagującego ADC z całkiem sporym burstem (i mocnym early), to zdecydowanie bardziej wolisz mieć przy sobie taką Leonę, która jest w stanie założyć ci stunlocka i dorzucić trochę obrażeń z pasywki. Poza tym to też zależy od teamu - Leona daje swojemu teamowi tak dużo CC, że jeśli zdobędzie dość kasy by być tanky to stanowi bardzo ważny filar w drużynie.

@Deimon: nie grywam ADC zbyt często, ale radziłbym zdecydować się na MF/Cait/Trist, jedną z nich trzech. Vayne - o czym wiem z doświadczenia - jest trudnym adc i wymaga sporego doświadczenia w pozycjonowaniu, a pozostali są albo na poziomie trudności Vayne, albo między pierwszą trójką i łowczynią. A Corki na chwilę obecną jest jednym z najgorszych ADC (nawet Ashe ostatnio spotyka się z większą czułością od Riotu niż on).

Co do supporta... Blitz wymaga ogarnięcia łapki dając w zamian szansę do odegrania bardzo dużej roli w teamie (dobry pull może wygrać mecz, zły - w skrajnym przypadku przegrać). Leona z kolei wymaga gry agresywniejszej, jako że sama musi wskoczyć przeciwnikowi na głowę. W zamian za to posiada shielda ze sporym mresem i armorem, pasywkę dodającą dmg po inicjacji oraz AoE stuna+slowa na ulcie - po prostu chodząca maszyna stunująca. A Taric? Taric jest postacią banalnie łatwą w porównaniu z tamtymi dwiema. Stun nie wymagający skillshota albo podejścia, aura z armorem (lub rozwalenie armora wroga), heal i ult, który poza dmg daje aurę dodającą AD i AP sobie i sojusznikom. Jak dla mnie Taric jest zdecydowanie najprostszym supportem tutaj... co nie zmienia faktu że może mieć nieco większe problemy z wycarrowaniem swojego ADC (krótki stun Tarica vs. stunlock Leony lub pull/knockup blitza).

To zacznę od tristiany/ potem zakupię miss fortunkę tutaj a na supporcie taric/ a potem jak już opanuje supporta to albo blitz albo leona. No i runki. (pod adc już składam, ale mam problem czy są jakiekolwiek do supporta ?.).

Pod supporta możesz zainteresować się quintami pod ms albo gp/10 (ja wybrałem drugie rozwiązanie, a dokładniej wariant z quintami gp/10 i czterema żółtymi (z tego co pamiętam) pod gp/10 - daje jakieś 2 golda co 5 sekund, co może pomóc szybko złożyć philo i mieć kasę na więcej wardów). Poza tym raczej klasycznie, może defensywne czerwone runki.