Jeśli masz 100% pewności że adc zrobi killa, to go zostaw - szkoda zabierać kasę komuś, kto dzięki niej wyskaluje się w mecz dużo lepiej niż ty (czyli support - champ z zasady pickowany ze względu na jakieś utility jakie zapewnia, np. cc, aury, heale). Jeśli natomiast nie wiesz, bij do upadłego, ba - możesz nawet sflashować po killa na przeciwnym adc, zwłaszcza jeśli to przeżyjesz. W skrócie - kille powinny iść dla innych z teamu, ale jeśli nie masz pewności - zabijaj. Ważne jest to że kill dostaje team, a nie konkretna osoba.
Jakiego bohatera kupić - c.d
Kupiłem tarica i I meczyk pod supporta wygrany ze statystykami 4 6 20, a następny przegrany 4 6 33. A support powinien oddawać kille, czy może zabić jak jest okazja ?. Na starcie to wiadomo adc musi farmić, i nafeedować. Tylko w środkowej części gry może już zabijać czy nadal oddawać kille. Wiem, iż support powinnien wspierać drużynę i tak robiłem heal, stun, wzomocnienie + "bufy" z itemków.
Kolejne twoje durne pytanie. Support ma supportować, a nie zabijać, bo pytasz oto czy np. temu taricowi należą się jakieś fragi kiedykolwiek. Jeżeli nie ma wyjścia to killa tego bierze, gdy np. szansa ucieka i nikt inny nie sięgnie po tego fraga. Na mid game też nie bierze żadnych killi, tak same late game, fgs. Zasda jest taka sama przez całą grę jeżelic chodzi o grę supportem.
Jak sama nazwa wskazuje, Support - Wsparcie : )
Każdy kill zabrany ( niepotrzebnie ) " naszemu " ADC, zmniejsza jego siłę.
Tak, znawcy. A co jeśli supportem jest Nidalee, Lux albo Elise??
Lux nie koniecznie ale Nidelka i Elise powinny mieć kille. I cholera mnie bierze, jak wielkie PROsy, które nawet ze srebra nie wyszły; wrzucają wszystkie adc, wszystkie supporty, itp. do jednego worka. Jak 99% graczy gra jednym i tym samym buildem. Zero kuźwa wyobraźni. Już nie wspomnę o graniu postaciami na które jest "hype" bo wielcy streamerzy nimi grają. I dlatego się właśnie nie dziwie, że Koreańce łoją nam dupska od lat.
I jego pytanie nie jest durne, chłopak chce się uczyć, a wy zamiast mu pomóc to tylko mu życie uprzykrzacie. Przypomnijcie sobie, jak wyglądały wasze początki z LoLem. Oczywiście, lepiej zapytać:
np. "Kha zix czy Rengar". Nie sprecyzować pytania, a potem płakać że nikt nie odpowiedział.
@DrMagister: nie mam nic przeciwko pytaniom o cokolwiek, póki naprawdę ktoś zadaje te pytania konkretnie (tego z reguły DeimonDowi nie można zarzucić). Za to nie patrzę zbyt przychylnie na rady, które daje osoba która nie dotarła do lvl30 - przed tym poziomem po prostu ktoś może nie wiedzieć zbyt dużo, a DeimonD trochę takich kwiatków strzelał w swoich radach. Natomiast zgodzę się że jechanie po nim kiedy zadaje normalne pytanie jest czystym chamstwem i takie osoby powinny się trzymać z daleka od rozmów na ten temat.
Kille dla supportów... Masz rację, agresywne supporty powinny mieć trochę kasy, ale to też ich specyfika. Natomiast supporty takie jak Blitz, Thresh, Sona, Soraka, Alistar, Taric, Leona raczej kasy i itemów aż tak drastycznie nie potrzebują - z reguły mają na tyle dużo utility, że przy nich najważniejsza sprawa to dobrze używać skilli. I taka grupka powinna oddawać killa, ale TYLKO jeśli ma 100% pewności że kill nie ucieknie. Jeśli jest taka szansa, lepiej nie kusić losu i po prostu dobić wroga.
Co do streamów... to tutaj też sporo racji, ludzie nie patrzą na to że streamerzy mają dogłębną wiedzę na temat gry i mogą sobie pozwolić na nietypowe zagrania (A-Z jungle challenge, przykładowo). Natomiast zwyczajnej osobie taki mecz może nie pójść, bo poziom jest jednak *nieco* inny. Przy czym nie wiem jak to się ma do koreańców, bo na turniejach grają faktycznie prosi, a nie amatorzy tacy jak my.
Swoją drogą, ta dyskusja nieco schodzi z tematu "jakiego bohatera kupić", więc proponuję albo ją przenieść do innego tematu, albo zwyczajnie zakończyć.
Spoko ja już ogarnęłem, i większego kwasu nie będzie. Gram jako support, ale wiadomo jak w team jest 1 support to na siłę nie będę ciskał. A za to moje IP idzie na sety run, 4 bądź 5. Pod ap mam, z adc już zbieram, za chwilę support. Tak więc wracając do teamtu, drugą jakby klasę wziąłem adc. No, i nie chce trwonić majątku, więc moja uwaga skierowana na Tryndamere. Wyczytałem iż do postać nooboska, i jako taka nie polecana. Jednak ja lubię jak postać "szybko macha" bronią, i ma duże crityki ataku.
Wiem iż są lepsze postacie, ale na razie gram tym czy mam. Moje pytanie jest następujące czy Tryndamere utrzyma topa na solo ?. Czy lepiej iść do jungli. Czy on jest adc, czy lepiej ad ?. (Pod adc mam tristianę, ashe, więcej na razie nie kupuje bo wolę sety run).
Co do tryndy to są różne opinie o nim, Topa może utrzymać jeżeli się nim dobrze zagra-> kontrolowanie rage czy co on tam ma ale raczej nie ma dużego sensu robienie go pod jakiegoś offtanka tylko czysto pod wpaść->zabić->wyjść/przeżyć. Od survi masz jego ~6(?)s ulti
Trynda... cholernie łatwy do skontrowania i kompletnego zamknięcia na topce. A jako jungle ma duży problem z gankami, bo na dobrą sprawę na tylko slowa (którego można uniknąć). Ogólnie na chwilę obecną dość ciężko mu idzie. Jeśli jednak zdobędzie dość dużo kasy, to robi się coraz większym zagrożeniem. W skrócie: nie jest tragiczny (są jeszcze gorsze picki), ale ogólnie nie radziłbym go kupować na chwilę obecną, są użyteczniejsi championi.
A melee adc to postacie które raczej widuje się na topce, a nie na bocie. I z reguły bardzo binarne (albo koszą wszystkich, albo wszyscy koszą ich). A że obecna meta (i itemy) ich nie kochają, to lepiej brać inne postacie
Radzę nie skupiać się za wszelką cenę na grze supportem - naucz się grać trzema w poziomie co najmniej zadowalającym i ucz się innych pozycji, więcej decydujących o grze. Support może pomóc swojej drużynie wygrać, ale nie będzie mieć tak dużego wpływu na wynik jak dowolna inna rola w teamie (no, może taki sam jak ADC, jeśli ten będzie z tobą dobrze współpracować). Poza tym naucz się co najmniej podstaw każdej roli jednym-dwoma champami, przyda się na rankedach kiedyśtam w przyszłości. Jedną konkretną wybierzesz sobie później, bo może ci się to zmienić
[Tak, wiem że nieco umniejszyłem tu rolę supporta, ale to głównie ze względu na specyfikę soloq - nawet genialny support nie da rady z przeciwnikiem, jeśli trafi na adc który nie potrafi grać. A w drugą stronę... no, adc ma w późniejszej fazie większy wpływ na wynik meczu. Jeśli ktoś ma na oku team albo grupę ludzi z którymi gra, to masterowanie supportów jest jak najbardziej dopuszczalne. ]
Nie try mam już dawno kupionego, ale nim nie grałem. Chociaż wiem iż na rankedy nie nada, ale na razie w głowie mi nie rankedy w głowie. Potrzebuje nieco IP, chociaż zagrałem nim mecza oczywiście przegrany, ale ze statystykami 15 5 10. Więc gram co posiadam. Z nim jak upośledzone dziecko trzeba trochę pogłaskać przytulić, a w zamian dostanę trippla killa. Tylko pytam gdzie mu najlepiej na topce, czy na bocie, na bocie jednak polegnie jak spotka vayne wraz z sonią albo blitzem. Bo nie podejdzie do farny, Wiem jego minus to farma bez tego ani rusz.
Widzisz vampirku ja wyczuwam potencjał try, bo niby postać nobowska, a trzeba wiedzieć kiedy "wejść" w przeciwnika, kiedy przydatna jest nieśmiertelność, i jak skorzystać z heala. Myślałem jednak, iż na rakedach jest banowany, bo tak mi pisał jeden polak na czacie w lolu.
Pogram sobie trochę na topce nim. Wiem iż na każdego nie, ale tak jest z każdym championem. Na bota mam tarica albo tristianę albo ashe, zależy jaka rola mi przypadnie. Na mid biorę Le Blanck, jak ta się nafeeduej to dopiero prowadzi grę albo lux . A na topie właśnie jakoś try mi teraz widzi dopóki nie dorobię czegoś nowego.
Sęk w tym, że nawet jeśli "kasujesz" wszystkich LeBlanc to tak czy siak w late game jest beznadziejna.
Nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem ban na Tryndamere. Mniej więcej w okolicach pierwszej połowy II sezonu, kiedy jeszcze miał reputację noobstompera (którą później mu zabrał Darius). Obecnie się go nie banuje, bo są o wiele gorsze i trudniejsze to skontrowania picki (Tryndę naprawdę łatwo położyć/zanegować w early, a on sam kontruje tylko kilku wrogów). A jeśli chcesz nim grać, to bardzo ostrożnie w early...
Najlepiej w trakcie szukania champów graj wszystkim z rotacji (choćby na coopie). Dzięki temu w końcu znajdziesz to, co ci będzie pasować ze stylem gry.
Tak, znawcy. A co jeśli supportem jest Nidalee, Lux albo Elise??Lux nie koniecznie ale Nidelka i Elise powinny mieć kille. I cholera mnie bierze, jak wielkie PROsy, które nawet ze srebra nie wyszły; wrzucają wszystkie adc, wszystkie supporty, itp. do jednego worka. Jak 99% graczy gra jednym i tym samym buildem. Zero kuźwa wyobraźni. Już nie wspomnę o graniu postaciami na które jest "hype" bo wielcy streamerzy nimi grają. I dlatego się właśnie nie dziwie, że Koreańce łoją nam dupska od lat.I jego pytanie nie jest durne, chłopak chce się uczyć, a wy zamiast mu pomóc to tylko mu życie uprzykrzacie. Przypomnijcie sobie, jak wyglądały wasze początki z LoLem. Oczywiście, lepiej zapytać:np. "Kha zix czy Rengar". Nie sprecyzować pytania, a potem płakać że nikt nie odpowiedział.
LoL jest tak zaprojektowany, że dobijając do tego 30 lvl nie potrzebujesz poradników czy manuali (jak ten temat) do podstawowych rzeczy, bo o takie sprawy jak "czy są runy do supporta" albo "czy support powinien brać kille" są do ogarnięcia do tego 30 lvl. Gra sama prowadzi przez swój system i te najważniejsze pytania, które zadawane są tutaj (bardzo rzadko, ale są) są definitywnie tymi durnymi, bo najpierw wbij ten 30, pozwiedzaj na własny koszt co jest dostępne aktulanie i oglądaj jak grają inni z twojego teamu, np. tym supportem (bo zdarzy się ktoś ogarnięty, który robi nowe konto, np. ze względu na bana czy zmianę regionu), a potem zastanów się jakie może być "dobre" pytanie, które pomoże ci w rankedach. Same pierwsze mecze po 30 lvl na rankedach mogą wiele pokazac, o ile nie uważasz się za pro i potrafisz zauważyć "ten" podstawowy schemat. Na orientalne skoki w bok pozwalaj sobie gdy naprawdę będziesz wiedział jak gra się w LoLa, a to większości nie przychodzi szybko, oj nie.
Support to support, nie ma wyjątków brania killi. W drużynie jest tank, a przynajmniej dwóch (drugi to off tank) który ma inicjować, albo chronić adc itp., i dla niego kasa ma lecieć z tych killi (chociaz bardzo niekoniecznie), tak samo ap bo, np. spami przeciwnika aoe otwierając inicjację, i ten nieszczęsny adc bo wybija ważne osobistości przeciwnika w TFach (wszystko bardzo w skrócie). Na samym końcu jest support, bo on ma poamgać tylko Tym wszystkim rolom aby koxali się i byli skuteczniejsi w swoich zadaniach. Jeżeli grając nidale nie pasi ci, że nie masz golda, to nie zrzędź na team bo zabierają rzekomo tobie kille, tylko zastanów się czy masz dobry build i runy. Jeżeli dalej masz wylewać nieczystości ze względu na swoje zdanie "gram orientalnym supportem to się dostosujcie i dajcie killa" to lepiej idź afk i zgarnij bana za to, bo nie nadajesz się do gry drużynowej. Tyle.
Poza tym na mniejszych tuniejach czy streamach grają zazwyczaj ogarnięci ludzie, pokazując tym samym kogo warto brać na jaką linię, bo tylko im się chce rozkminiac i śledzić najnowsze patche, które mają wpływ na danych championów (w porównaniu do innych). A szarakom takim jak my, zwyczajnie to wisi i zaglądamy tylko do manulali czy poradników już po tym jak pobieżnue dowiemy się, że ten czy ten jest teraz git, a ten już nie.
Chyba, że oglądasz randomowe streamy z twitch.tv, więc dla tych polecam, np. ligowe esl.tv.
@Up, to co mówisz jest po części prawdą, lecz wiedz że 99% tych, co oglądają szukają tylko jakiejś OP postaci, którą Bogu ducha winni streamerzy upatrzyli, a potem jest taka fala Trynd Ap, Alistarów na topie itp.
I nie, nie brakuje mi golda gdy supportuje Nidelką, kille biore tylko wtedy gdy zaczyna się już gra mid only, do tej pory wszystko zostawiam teamowi. Oczywiście, nie biore wszystkiego jak leci, skupiam się bardziej na poke z Q i ew. dobijaniu, gdy ktoś sobie nie radzi. Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi i tyle, gdy gram Nidelką golda mi nigdy nie brakuje. I nie próbuj kwestionować mojego stylu gry, bo jakoś gdy gram supportem nikt nie narzeka. A właśnie o tym mówiłem, wrzucanie wszystkich postaci do jednego worka. Może zachowuję sie teraz jaki jakiś streamer grający lux pod AD na topie, ale takie jest moje zdanie i się sprawdza, opracowałem sobie po kilka własnych buildów na moje mainowe postacie i potrafie nimi nie raz sam cały team na rankedach wycarry-ować.
Nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem ban na Tryndamere. Mniej więcej w okolicach pierwszej połowy II sezonu, kiedy jeszcze miał reputację noobstompera (którą później mu zabrał Darius). Obecnie się go nie banuje, bo są o wiele gorsze i trudniejsze to skontrowania picki (Tryndę naprawdę łatwo położyć/zanegować w early, a on sam kontruje tylko kilku wrogów). A jeśli chcesz nim grać, to bardzo ostrożnie w early...Najlepiej w trakcie szukania champów graj wszystkim z rotacji (choćby na coopie). Dzięki temu w końcu znajdziesz to, co ci będzie pasować ze stylem gry.
Takie pickiowanie jak Trynd, to dobre zagranie ze względu na 'zaskocznie'. Gracze pickują mniejwięcej tych samych, a tu bęc. Ostatnio widziałem Trydnę chyba ze dwa dni temu, gdzie wcześniej to było z ponad miesiąc, więc rzadko jest brany. Ale jak już ktoś wziął (przed wczoraj bodajże) tego Trydnę i przyfarcił z killami i farmą (mając do tego nie małego skilla), to nie wiedzieliśmy gdzie sp***dalać
Dzisiaj, np. wybrałem Kyle na jungle (widziany na tej pozycji raz na miesiąc conajmniej) i przeciwnik przegrał z kretesem, pomimo, że Kyle grałem na jungle może raz czy dwa tylko ( !!! nie próbować tego w domu, gram masę godzin na jungle - main? - i jeszcze więcej w samego LoLa, więc nie polecam każdemu takich zagrań). Powodem było właśnie 'miłe zaskoczenie'.
Veigar - czy jest to trudna postać do ogarnięcia na midzie ? Bo zastanawiam się aby go kupić.. i gdybyście mieli ocenić Tarica jako suport to ocenialibyście go wysoko czy raczej nisko ? Wiem, że niby nie ma czegoś takiego jak najlepszy suport ( thresh ^^ ) i wszystko zależy od skila, ale chcę znać Wasze zdanie na ten temat.
Veigar jest dość prosty, wystarczy dobrze przyfarmić na Q, a ze względu na aoe stun (niezły w tf) i ult+dfg potrafi zniszczyć każdego(?) ap.
Veigar jest dość prosty, wystarczy dobrze przyfarmić na Q, a ze względu na aoe stun (niezły w tf) i ult+dfg potrafi zniszczyć każdego(?) ap.
Veigar TYLKO jako last pick, bo bardzo łatwo go skontrować (champem nie ap ?) gdy stworzycie ku temu okazję dla przeciwnej drużyny. A taric to mój main support, więc jest imba, imo.
@Barosz Veigar jest w miarę łatwym ( jak ogarniesz stuna ) pickiem . Jedną z jego wad jest to ,że albo harrasujesz przeciwnika z Q albo z tego skilla lasthitujesz (zwiększa ci to ap ! ). Według mnie owa postać jest godna uwagi i nadaje się w miarę na obecną metę .
Hmmm... a co powiecie o Morganie ? Bo nie wiem kogo kupić czy veigara czy morgane .. z tego co mówicie veigar jest łatwy, ale można go łatwo skontrować a co z morganą?