Jakiego bohatera kupić - c.d

Mnie ta postać denerwuje tylko dlatego, że same noobki nią grały u mnie w party i totalnie odstawały od reszty

Zaca nie doceniaja ? To chyba na normalach :P. Na competitive i elo gold + jest pickiem lub banem zazwyczaj ;)

Mam do Was pytanie, jaki jest wg. Was najlepszy jungler w sensie łatwy do opanowania, dobre ganki itp . Chciałbym się na prawdę nauczyć grać dobrze na jungli mam masę junglerów u siebie, ale nie umiem wykorzystać ich potencjału w jungli i wole grać na topie a chcę grać junglerem na rankedach m.in. Czekam na odpowiedzi.

Aktualnie najlepszym junglerem(od tego patcha) jest nunu(insta ban na rankedach diament+) do tego jest dosc latwy. Taki nim myk ze mamy dwa razy "smite" do tego jeden ktory nas leczy.

Pozniej do topki mozna zaliczyc zaca, j4 , hecarim(ale tylko na 3v3 cos tam jeszcze robi), shen jeszcze spoko ale czy taki dobry to nie wiem.

Jarvan IV jest bardzo dobrym pickiem na jungle. Ganki polegają na E>Q>W, ewentualnie ult (który ma bardzo mały CD imo.). Jeden z lepszych junglerów teraz.

Łatwy jungler to może być np. Volibear, u niego nie trzeba jakoś specjalnie kombinować, podejść wroga od tyłu, zmusić go do biegu w stronę bazy, zeslowować z E i przerzucić do kolegi za Tobą, bardzo tankowaty, a i DMG potrafi ładne wydrzeć.

Warwick, jeśli nie umiesz grać zbytnio na jungli jeszcze, to troche ciężko Ci będzie junglować przed 6 lvl, ale potem z ultem... praktycznie pewny kill, chyba że ktoś ma cleanse, w co wątpie.

Lee Sin, świetny jungler, trudny nie jest, ale źle użytym ultem możesz zepsuć ganka.

Xin Zhao, bardzo dobre ganki, świetny w TFach, dosyć tankowaty przy bardzo dużym dmg

Nocturne, bardzo przydatny ult przy gankach i tfach, jednak może się wydawać trudny

Hecarim, świetny jungler, gank to praktycznie pewny kill, przy ogarnięciu

I ode mnie to tyle :D

Właśnie swego czasu dobrze mi szło rammusem jego taunt jest super, nocturnem też ze względu na strach, ale nie umiałem dobrze ulti wykorzystać, oraz hecarima kupiłem ostatnio ma fajne ganki ale jego late nie jest oszałamiający.

Nunu teraz po tym patchu stał się bardziej junglerem niż suportem, ale wydaję mi się że jest trochę nudny ze względu na to, że cały czas spamuje tym sopelkiem no nie wiem spróbuje nim zagrać, jeżeli ktoś jest w stanie podać jakiś ciekawy build na nunu jngle to proszę bardzo.

@Barosz

Bo w junglowaniu Nunu chodzi głównie o counterjungling! Jak będziesz zabierał mu wszystko to on nie będzie miał nic

Spójrz sobie na to :D

Dokładnie, trzeba zauwazyc rowniez ze q nunu ma wiekszy dmg niz smite( chyba sie pozniej wyrownuje ). Jezeli nunu zalapie early troche assyst to w 15 minucie druzyna moze sie juz szykowac na easy barona. Taka prawda, nunu musi dostawac teraz w kazdej grze bana bo inaczej lipa.

A co do ww, nie namawiajcie ludzi do gry nim bo to strasznie useless postac. Na co komu jungler co dobry gank zrobi dopiero na 6lvlu ? TEGO sie nie pickuje i tyle.

WW byl nawet grywalny w s2 ale na topie.

Zapomieliście o Sejuani, bardzo dobry jungler. Ma zamrożenie z ulta, co pozwala jednego przeciwnika wyłączyć na chwilkę. Dobieg z q, jak nam przeciwnik ucieka, albo my musimy uciekać. Javran też jest dobrym junglerem, jak nie najlepszym z ulta też może wyłączyć jednego przeciwnika. Zarówno Sejuni jak javran czyści jungle szybko. Sejuani nawet chyba spowalnia przeciwnika, co nie daje wrogowi uciec.

Sejuani może stunować więcej niż jedną osobę, a resztę mocno slowuje. Jarvan nie ma aż tak szybkiego wave clearu, aczkolwiek jego ganki są bardzo mocne. Na jungli lepiej jest nim robić się pod tanka, niż DMGa.

No widziałem iż może zamrozić więcej niż jedną osobę, ale nie byłem pewny. Nie chciałem gafy popełnić, czyli Sejuani może wyłączyć więcej niż jedną osobę, co może być przydatne podczas tf. Więc Oboje mają dobre ganki, co może być przydatne na starcie gry.

Ogólnie Sejuani to jest CC maker jak Maokai, czy Nautilus.

@magnum, kolejny znawca. Ja jakoś potrafiłem wygrać ww 18 rankedów z bardzo dobrymi statami i gankowałem już na 4 lvl, jak każdą postacią. Wystarczy umieć nim grać i nie kierować się tylko czyimiś wymysłami. Od czego masz przyśpieszenie gdy koleś ma poniżej 50% hp, z duchem masz udany gank, ba nawet bez ducha gdy np. top ogarnie uda się na 100%, wystarczy się skupić i nauczyć nim grać.

a co z xinem? nie zalicza sie już do topki junglerów?? kiedyś taki popularny

Xin jest nadal dobry, ale do Low-mid elo, później ludzi wiedzą jak na niego grać. Ganki ma jedne z najlepszych na early lvlach, slow+knock up= kill

Magister, dobrze jungluj sobie swoim ww na braz/silver. Wejdz na platyne/diament i zobaczysz co zrobisz ww. Jak bedziesz dostawac counter jungle a ww jungle czysci bardzo wolno. Powodzenia

Do ww zauważyłem teraz, że ludzie go robią full ap, Nautilius bardzo słabo znana mi postać, ale chyba nie jest aż taki zły.

Próbowałem junglować nunu hmmm powiem, że ciężko dosyć wolno robi jungle i po za tym nadal nie wiem co za build robić , early miałem słabe dopiero w mid game moje slowy dawały sporą przewagę oraz ulti które udało mi raz pięknie wręcz wymierzyć.

Nunu szybko czyści właśne jungle. Włączasz w, rzucasz e, zjadasz q, znowu e i q. Dobre, iż z q consume regeneruje mu życie, więc może dłużej posiedzieć w jungli. Jedynie z ult, są problemy bo trzeba wiedzieć kiedy tak naprawdę użyć. Mnie uczono, iż zakładasz do jungli jakiego masz przeciwnika przed sobą, czy idziesz w tnaka, czy w ap. Tzn. Jak jest zbudowana drużyna przeciwna, czy potrzeba dużego dmg, a może amora, a może coś pośrodku, albo trochę magi by wspomóc naszego ap. Nunu nie pogardzi dużą ilością many, i hp. Ostatnio moja jungla nunu i miałem staty 8,0,10. I tak wolę grać pod adc.

Może mi ktoś wyjaśnić zasady panujące na jungli ? Pierwszy gank na 3 lvl top ?