Jakiego bohatera kupić - c.d

Noc jest słaby na linii, jego pasyw zbyt szybko pushuje linię i narażasz się na ganki.

Co do tego : ktos wezmie teemo albo tanka. Teemo to najbardziej useless postac w grze, nigdy nie pickowana ( mowie 2200+). Jest to chyba jedna latwiejszych postaci do controwania. Na poczatku posmyra cie ta trucizna a pozniej nic nie ma.

A co do nocturna. Nie graj nim na topie. On jest junglerem, a branie go na topa to tak jakby nazwac teemo op.

A jeszcze co do tego aatroxa. Dosc ciekawa postac, ale na pewno nie potrzebuje on nerfa ani buffa. Jest dosc zbalansowany. Grajac przeciwko niemu skladasz po prostu itemy zmniejszajace as jak omen. Do tego on prawie nic nie robi w TF'ach, bo dostaje 1 lub 2 cc i sie sklada.

Na atroxa używasz stuna i może paść, a teemo wcale taki useless nie jest bo jednak oślepienie się przydaje ;p Ale na rankedy raczej bym go nie brał

Zauważyłem, iż większość osób pisze pierdoły które nie mają praktycznie żadnego sensu.

@magnum

O czym ty człowieku gadasz? Teemo useless? Rozbiegnij się i walnij głową w ścianę(gucio ON). 3sec Blind, grzyby robiące duży dmg, dobry kite. Jest mocno zależny od drużyny ale to nie znaczy, że useless...

@n4zArh

Co do Evelynn się nie zgodze. Ganki ma wyśmienite, wymaga kupowania na nią pinkwardów. Gdy się ją odpowiednio zbuduje jest naprawde groźna i potrafi carryować gry. Ja osobiście ją nie grywam ale moi przyjaciele owszem. Mawiają, że po powrocie z jungli najlepiej złożyć tą maskę (250hp + 25ap? + penetracja[tą co się liandry's składa z niej]). Ale jest w niej jeden minus. Gdy w early nie namiesza nie zrobi nic w late.

Co do tego : ktos wezmie teemo albo tanka. Teemo to najbardziej useless postac w grze, nigdy nie pickowana ( mowie 2200+). Jest to chyba jedna latwiejszych postaci do controwania. Na poczatku posmyra cie ta trucizna a pozniej nic nie ma.A co do nocturna. Nie graj nim na topie. On jest junglerem, a branie go na topa to tak jakby nazwac teemo op.A jeszcze co do tego aatroxa. Dosc ciekawa postac, ale na pewno nie potrzebuje on nerfa ani buffa. Jest dosc zbalansowany. Grajac przeciwko niemu skladasz po prostu itemy zmniejszajace as jak omen. Do tego on prawie nic nie robi w TF'ach, bo dostaje 1 lub 2 cc i sie sklada.

Magnum nie mogę się z Tobą zgodzić co do teemo. Jest słodki, ma fajne skiny i potrafi nieźle namieszać w grze:) poza tym czasem widziałam go pickowanego na topa:)

Magnum nie mogę się z Tobą zgodzić co do teemo. Jest słodki, ma fajne skiny i potrafi nieźle namieszać w grze:) poza tym czasem widziałam go pickowanego na topa:)

Nikt nie lubi temo, bo to camper wsród camperów, jak się okopie nie do zdobycia. Ja wiem czy temo aż tak jest banowany, są gorsze picki.

Jak sobie tak czasem czytam co ludzie piszą to aż szczena opada. Nie lepiej przetestowac wszystko samemu? W LoLu nie chodzi o to, żeby stosować op picki, a bynajmniej kontry champów. Liczy się głównie wiedza na temat mechaniki ich, synergie champów w drużynie, jak grać przeciwko lane'om i jak efektywnie eliminować potencjalne zagrożenia w teamfightach. W LoLu nie ma bezużytecznych postaci, są tylko bezużyteczni gracze, którzy nie umieją wykorzystać potencjału bohaterów, każdy ma swój unikalny styl gry i ma swoją rolę, a to, że ktoś patrzy "O, on nie jest pickowany na high elo, lepiej wezmę coś op i wygramy to na pewno, niż jakiś sh*t, którym nikt nie gra" to dużo nie osiągnie.

Rozwiązanie? PBE, customy, ewentualnie co-op dla totalnych newbie, znaleźć swoją rolę w drużynie, ulubionych champów i ćwiczyć! A jak nie chce się dostosować do obecnej mety, proszę bardzo, każdy ma wolną rękę, w końcu to gracze ją tworzą, dopóki coś, co odbiega od mety faktycznie dziala, można robić wszystko.

Aatrox dostanie nerfa - każdy bohater jakiś czas po wypuszczeniu dostaje nerfa, tak było w LoLu zawsze i tak będzie.

Xerath. Minęło bardzo dużo patchów, zanim pojawiła się pierwsza zmiana - buff, konkretniej mówiąc. Więc przestańcie pieprzyć bzdury że każdy champ otrzyma nerfa bo jest OP gdy wychodzi, czasami trafiają się champy bardzo dobrze zbalansowani.

A Aatroxa bym nie zakupił. Jest taki jak pozostali melee carry - albo dostanie feeda, albo nie zrobi nic. A czasami nawet jak mu early pójdzie, to później gówno zrobi. Nie wiem czemu ludzie się go tak boją, nie widzę czemu miałby być groźnym przeciwnikiem na toplane, gorzej z jungle (ale i jego ganki wyjątkowo groźne się nie wydają). Ogólnie rzecz biorąc - wybierz coś co da więcej twojej drużynie.

Noc pod topa jest pickiem dziwnym, bo ultimate przestaje być tak groźnym narzędziem (jungle noc przestraszy każdy lane swoim ultem, top noc może co najwyżej mida przestraszyć), a pasywka będzie bardzo szybko (i w sposób niekontrolowany) lane pushować. Nie mówię temu nie, bo brzmi ciekawie, ale nie do końca jestem przekonany do tego picku, wolałbym go rzucić na jungle.

BTW: Argument "jak ktoś weźmie xxx to yyy ma przejebane" do mnie nie trafia, chyba że xxx to 90% champów których się bierze na tego lane.

@averdon: okej, to jest twoje zdanie. Dla mnie Eve jest gównianym junglerem, bo wnosi bardzo mało do drużyny - jeden aoe slow na ulcie to mało, a poza tym nie ma żadnego utility. Wnosi dmg? Niby tak, ale nie ma bursta ani gapclosera, co dla asasyna jest dość dziwną cechą. Jedyną przewagą jaką osiąga team z Eve to wymuszanie pinków na przeciwniku - chyba że team przestanie bać się tego co może zrobić Eve przy ganku. Widziałem ostatnimi czasy kilka Eve na jungle i ani razu nie skończyły z pozytywnymi statami. Ba - nawet nie dały rady odwrócić sytuacji w early na jednym z lane na korzyść swojego teamu.

Jedynym jej dobrym punktem jest właśnie ta nieszczęsna niewidka. Problem w tym, że przed szóstym jej ganki są mało skuteczne i wymagają stuna od kogoś na lane, a po zdobyciu szóstego poziomu zaczyna niebezpiecznie szybko zbliżać się do miejsca, kiedy jej użyteczność spada prawie do zera. Ilekroć widzę Eve na jungle jakoś przestaję się obawiać. Za to mumu - nawet jeśli nie uważam go za toptier na jungle obecnie i nie rozumiem tak wielkiej liczby banów - jest pickiem o tyle solidnym, że w każdej fazie meczu może namieszać, a jego ult może odmienić role meczu. U Eve jakoś tego nie widzę.

EDIT: @up: dokładnie. Dobrze ułożony team wygra nawet jeśli w przeciwnym będziesz mieć same rzekome kontry. Nie wierzcie w to że kontra wygra mecz - możecie coś zrobić na linii, ale to nie oznacza że od razu wygrałeś mecz.

A jakaś dobra postać na topa i/lub dżunglę? Zastanawiałem się nad Irelią, można nią iść na junglę, czy raczej tylko top?

Nikt nie lubi temo, bo to camper wsród camperów, jak się okopie nie do zdobycia. Ja wiem czy temo aż tak jest banowany, są gorsze picki.

ja go lubię i to wystarczy:D

Dla mnie Eve jest gównianym junglerem, bo wnosi bardzo mało do drużyny.

Eve jest dobra w early potem już mniej, ALE jeśli wystarczająco namiesza w jungli przeciwnika i na liniach to potrafi sprawić magię i wygrywa grę. Widziałam już takie przypadki:) po prostu Eve musi być w odpowiednich rękach, a nie byle trolla.

P.S. zmusza też do kupowania pinków, a później oracle:)

@UP Irelia za wolno czyści jungle:) lepsza na topa

Postac na top i jungle = Jax , Aatrox , Udyr ( OP top robiony pod tigera ).

Ogolnie teraz jest tak ze wyjunglujesz kazdym, nawet smiesznym teemo, ale jest to nie oplacalne. Postac do jungli musi miec jakies CC, bez tego ganki nie wychodza tak dobrze.

-EDIT-

A co do eve. Jest to swietny jungler bo wymusza kupowanie early pink wardow, a jak wiadomo top bez warda zostaje gnojony cala gre. Do tego moze zdejmowac sobie slowy. Robiac ja pod spalanie (ten elder lizard + ulepszona maska) robi kosmiczny dmg. Przez Q czysci bardzo szybko jungle i ma latwe ganki. Moze lajtem wbic do krzakow od swojego turreta i zrobic lane ganka.

A jak ktos siedzi w braz/silver to w ogole zrobi tam sieke, bo 90% tamtejszych graczy nie kupuje normalnych wardow, a co dopiero pink wardow.

@UP|

Niestety poziom na silver I jest kilkukrotnie większy od poziomu PLATYNY V i GOLDA V nie, nie żartuje. Przeżyłem to na własnej skórze. A co do evelynn racja.

@JunioR

Irelia? Jasne dobry pick jednak mi się tylko widzi na górnej alejce. A od siebie na górkę polecam jeszcze Nidalee AD, Lee Sina(tak, ostatnio bluebuild na niego wymyslilem [ale na jungle]) A jeśli lubisz postacie które mogą chodzić na topa i mida to polecam Jayce-a. Podobno ma dostać jakiegoś pseudo nerfhammero-reworka. Jednak ja zawszę tą postać kochałem i jej nie opuszczę :C (flesz + teleport na nim <3)

@edit

link do ''blue'' builda wymyslonego w pare sekund na lee sin jungle - http://leaguecraft.com/lnk/xuT

Averdon tak jest w kazdej dywizji V. Wiele osob z tych dywizji siedzi tam bo nie moze spasc nizej, albo kupili wlasnie konto i wejsc nie moga wyzej bo skill maja na braz a konto w platynie. Ale nie mozesz mowic ze Gold 1 platyna 1 i diamond3+ ma taki sam poziom jak silver1, bo padne ze smiechu.

-EDIT-

A co do tego builda na lee sina. To nie uwazam go za zbyt dobry. Kazdy jungler powinien (moim zdaniem miec buty 3 np udyr, reszta 5). Ten item na wardy warto ulepszyc wiec to juz nie bedzie blue (takie lekkie przyczepienie) . Lee traci duzo w late dlatego w jungli gdzie duzo sie nie wyfarmisz robisz go pod tanka. Najlepiej z szybkim bulwarkiem/solari. Frozen mallet moze byc ale nie przepadam za tym itemem. Ruined King srednio. Lizard spoko, ale na lee wole miec tego pod tanka wtedy nie musisz kupic butek z tenacity. Do tego w tym buildzie masz chyba 0 armora z itemow. Ja bym zrobil to tak :

Buty 5 , Omen , Frozen , Bulwark , Ten pod hp do jungli(nie pamietam nazwy), ten pod wardy( w late go sprzedac i zamienic moze na mom)

W sumie nie bedzie to wtedy blue ale nie oplaca robic na sile builda bo pod jeden kolor fajnie wyglada ;s

Obecnie gram właśnie w Gold I bo spadłem przez nieaktywność(Byłem P3). I dobiera mi platyny V. Grają milion razy gorzej niż gdy gram na moim smurfie w Silver I (w tym tygodniu wbije mu goldzika).

@Topic

Namyślam się nad Fizzem a Caitlyn na Topa. Fizzem oczywiście AP z ghostem + barrierą. Caitlyn normalne ADC tylko na górę. Nie, nie jest to żaden trolling. Lubie niezwykłe picki. Takie jak np. Jax/Udyr mid. :) Proszę o wypowiadanie się ludzi którzy myślą(lub nie[tak mi dziewczyna mówi :C]) podobnie.

[EDIT]

Wiem, wiem że ten build nie jest wyśmienity. Nie chodzi przecież o to tylko chodzi BY BYŁ BLUE, jednak nie uważam go za najgorszy na świecie. Tak, po ulepszeniu to wiem, ale ulepszałbym na końcu.A budowanie lee sina tak jak mówisz wg. mnie jest porażką. Zazwyczaj bywa tak :

Przychodzi lee sin z myślą buildu na tanka.

Robi 4/0/1 przypuśćmy.

Mija 15minuta gry już ma przypuścmy item na HP, tabi lub buty 5 i ten itemek na wardy. Okazuje się, że nic nie robi w tej grze. Owszem może wciąż wyzone-ować ADC czy APC lecz idzie mu to już gorzej i umiera.

Nagle ma 4/4/2 I ciągle brnie w build bez jakiegokolwiek demedżu.

Wkońcu robi 5/7/3 i przegrywa grę swojej drużynie.

THE END a na koniec pisze: Cant carry this team :/

Averdon, w twoich postach jest więcej pieprzonego chwalenia się niż odpowiedzi na pytania.

Postac na top i jungle = Jax , Aatrox , Udyr ( OP top robiony pod tigera ).Ogolnie teraz jest tak ze wyjunglujesz kazdym, nawet smiesznym teemo, ale jest to nie oplacalne. Postac do jungli musi miec jakies CC, bez tego ganki nie wychodza tak dobrze.-EDIT-A co do eve. Jest to swietny jungler bo wymusza kupowanie early pink wardow, a jak wiadomo top bez warda zostaje gnojony cala gre. Do tego moze zdejmowac sobie slowy. Robiac ja pod spalanie (ten elder lizard + ulepszona maska) robi kosmiczny dmg. Przez Q czysci bardzo szybko jungle i ma latwe ganki. Moze lajtem wbic do krzakow od swojego turreta i zrobic lane ganka.A jak ktos siedzi w braz/silver to w ogole zrobi tam sieke, bo 90% tamtejszych graczy nie kupuje normalnych wardow, a co dopiero pink wardow.

Udyrowi daleko do OP. Z większością radzi sobie bardzo dobrze, ale jeśli trafi na kogoś z kite'ingiem (Teemo, Kennen, może dobry Rumble, Elise) to może mieć poważny problem. Ba, dobry Kennen praktycznie całkowicie odetnie cię od farmy o ile nie pomoże ci jungler. Ale faktycznie, to bardzo dobry wybór na topkę od reworka. Co do Aatroxa to już pisałem, jego obecność na topie wydaje mi się pomyłką.

Łatwe ganki? Co jest w nich łatwego albo dobrego? Nie ma gap closera, nie ma cc (poza slowem na ulcie), nie ma bursta. Owszem, lizard+maska da piękne dmg, ale jednocześnie zerowe survi, co dla championa który musi stać tuż obok wroga by zadawać mu obrażenia i nie ma dużego bursta jest dla mnie niezrozumiałe. Lubię Eve, ale na mida; kompletnie nie rozumiem co jest w niej takiego dobrego żeby pickować ją na jungle. Pink ward na topce to bardzo mała cena do zapłacenia za święty spokój i zerowe szanse na bycie zgankowanym. Jak już mówiłeś, do jungli trzeba jakiegoś CC, Eve ma tylko ultimate ze slowem, ze 150 CD na pierwszym poziomie (30% slowa na 2 sekundy - nic tylko kopać sobie grób z miejsca). Może to ja miałem pecha trafić na trzech Eve junglerów którzy nie potrafili grać, w każdym bądź razie najlepszy z nich skończył ze statami 1/4/7 czy coś w tym stylu (nie jestem pewny co do asyst, ale mało ich było).

Wybór na topa... Irelia, Shen, Elise, Jayce, Rumble, Lissandra, Udyr, Renekton, Nidalee, Lee Sin, Ryze, czasem Vlad, Singed, może Pantheon czy Rengar... ciężko mi coś innego w tej chwili na szybko wymyślić. To kwestia podejścia do lane, ale dobrze mieć kilka champów o różnej charakterystyce (Udyr po zdobyciu kilku lvli zjada zdecydowaną większość przeciwników, chyba że trafi na kogoś kto nie da mu do siebie podejść [Ryzeeeee!]; Elise nadzwyczaj dobrze radzi sobie z tankowatymi wrogami; natomiast taki Shen to postać rozkręcająca się z czasem, świetna do splitpushów i nagłego pojawienia się przy umierającym champie).

EDIT: że niby Cait top to nietypowy build? Bitch please, Cait mid/top w S1 wcale nie był nietypowym pickiem, wręcz przeciwnie. To może zadziałać bo ma fajny zasięg do harassowania, ale osobiście podchodziłbym do tego bardzo ostrożnie. Fizz na topę raczej będzie mieć poważny problem, bo za mało tam championów których można szybko zjechać jego early combo i dostać feeda (bez którego Fizz będzie mieć o wiele większy problem). To byłby raczej sytuacyjny pick.

I nie chwal się, bo szczerze mówiąc większość ludzi ma w d*pie czytanie gorzkich żali w temacie co do wyboru champa.

@JunioR

Nie, poprostu rozmawiam z gosciem który stronę wcześniej pisał o poziomie na dywizjach V. Broń boże chwalenie. Chłopie tu nie ma czym. Teraz aby wyjść do wysokich dywizji wystarczy kupa czasu i dużo grania.(i odrobina szczęścia)

@Up

Tak w mecie Double ADC owszem było to normalne. W s1 ale to było wieki temu. Podobno w przyszłym patchu Ryżek ma być troszke osłabiony. Uwielbiam go pod (RoA,Sorce,Archangel,Gauntlet,FrozenHeart[taki pod czysto AD] i można dorzucić jeszcze Spirit Visage, skaluje się dość przyjemnie z ultem.

-EDIT-|

Ale ja się nie chwalę tylko rozmawiam z użytkownikiem który w pewien sposób się ze mną zgadza. Ponieważ handel kontami to już praktycznie normalka, podobnie z eloboostingiem. Ta gra potrafi niesamowicie zdenerwować. Zastanawia mnie jedno. Skoro są aż tak słabi gracze, to co oni robią na Rankedach skoro ich miejsce tak naprawdę jest na botach.

Nielicząc oczywiście jakiegoś Niemca który mi nick w lolu od S1 piźgnął, zawsze chciałem być w lolu averdonem, nie mam takiej możliwości :C

Sam teraz siedzie w plat1 i przewaznie w kazdej grze mam typow z d5. 1/3 z nich gra na poziomie gold3/4. Ludzie kupuje konta z wysokim elo i chwala sie pozniej znajomym, ze w diamencie sa.. szkoda gadac. Takie osobniki powinny odrazy wylapywac bany.

A co do tych pinkow na topa, to zauwaz ze malo ludzi kupi na poczatku pinka. Jak ja widze ze ludzie zaczynaja z long swordem i 2 potami albo cos takiego.. Oni za cholere nie kupia pinka, bo 10dmg musi byc i bez tego nie gram. A z tym cc eve, a moze brak cc. Eve brac dobrze do jungli jezeli na topie masz postac z cc. Renekton, jax , zac , udyr.

Co do fizza to zagraj sobie ad + trinity na topie. Robi ladna sieczke.

A co do topa adc to vayne i quinn sprawuja sie tam lepiej. Cait jest swieta postacia na mida, dzieki dobrze ustawionym plapka mozesz przeszkadzac przeciwnemu ap carry w farmie. Do tego jej range + pasywka robia duze zamieszanie.

Junior jeśli w swojej kolekcji nie masz bierz javrana, i na topa, i na junglę dobry. Ponoć dobrzy junglerzy, to tacy co mają skille obszarowe typu zac, vi, lee ale tutaj mogę się mylić. Diana też dobra na jungle, i na mid.

A według mnie dobrzy junglerzy to : Javran, Lee, Elise, Diana, Cho, vi, zac, drzewiec, noc, nie wiem czy shenem można junglować, jak mogłem zapomnieć o xin'ie xd.

Mozna junglowac shenem i jest bardzo dobry.