Swain to tankowaty mag. Głównie ze względu na ulta, który leczy go w naprawdę szybkim tempie. Problem niestety jest w tym że obecnie jest dość dużo sposobów żeby ograniczyć leczenie o 50% (patrz: MF, ignite, kilka itemów które też je ograniczają), więc Swain w naszych czasach nie ma lekko. Niemniej nadal powinien być viable, chociaż może trochę trudny (mówcie co chcecie, może i jego DoT skille są point-n-click, ale wejście magiem w środek walki i przeżycie nie zawsze jest takie proste jak by się chciało).
Galio... nie wiem czy polecać, póki jego ult jest broken wydaje mi się co najwyżej średni.
Z magów nadających się na top polecam Elise - bardzo fajnie sprawdza się przeciw tankowatym przeciwnikom przez skille zjadające %hp. Harass z daleka w ludzkiej formie, dobijanie i walka w melee w pajączku, ogólnie świetna. Do tego jest też niezłym pickiem na mid i jungle (support elise też widywałem raz czy dwa). Z innych magów którzy mogą coś zrobić na top... może Ryze (takiego właśnie Udyra powinien zatrzymać z palcem w nosie), Lissandra (j/w, Udyr nie jest w stanie podejść), Vladimir (mega sustain! Trzeba tylko uważać na brak ucieczki, bo plama nie jest wcale tak dobra jak człowiek by chciał), Rumble. Na chwilę obecną więcej wymyślić nie potrafię.