Wiesz, zawsze idzie go zbudować pod tankownego osobnika. Jakiś frozen heart/kropelka, omen, rylai, RoA i to ulepszenie co daje mana regena. To by dało rade, ale byłyby zawsze lepsze wybory na górnego lane. Chociaż niedawno grałem w trollteamie jako Orianna na ADC (voli mid, sona top, karma jungle[ze smitem ale poszla na topa :C] i twitch na supporta) i wygraliśmy. To może naprawdę dobrze działać, dorzucając jeszcze maske co bije % hp przeciwnika. Yup, why not
Jakiego bohatera kupić - c.d
"Nigdy nie wiesz czy zaczniesz od strony blue czy purple" Nie zgodzę się.Najelpszym sposobem by wejść od strony blue jest jak najszybsze zaakceptowanie gry,a od purple najpóźniejsze.Działa to tak że jeżeli jesteś w pierwszej piątce,którzy zaakceptowali to idziesz na strone blue,a jeżeli w drugiej no to już się domyślasz.
Kogoś na mida za 3150
Do wyboru: Lux, Kassadin, LeBlanc, Karma, Karthus
Najlepiej żebym mógł gnojów rozpier.... rozwalać na rankedach )
Lux i Kassadin. Reszty kompletnie nie polecam! Karthusa z powodu papierkowatości i trudnego laningu(aczkolwiek on wcale słaby nie jest). Karma hmmmm ma 1 skilszota z dobrym dmg, ale to wszystko... LeBlanc obecnie kompletnie nic nie robi. Nawet jeśli zgnoisz mida do 0 i będziesz miał niawiadomo jakiego dpsa to w teamfightach dostaniesz focus i zginiesz w sekundę. Mimo, że zdążysz znuke-ować 1 osobę to tak naprawdę... NIC A jeśli naprawdę chcesz niszczyć mida to ja polecam postacie AD na mida. Lee Sin'a, Jayce'a, Zed'a, a z takich tier dwójek to Pantheon'a(tutaj sytuacja podobna do lb mimo to jest frajda z grania), Talon'a(po nerfie ciężko ;c)
Karma ma bardzo fajny poke z Q, a speed z jej shielda jest naprawdę fajny, ale żeby nią niszczyć musisz stać na naprawdę wysokim poziomie. Karthus... od dawna żadnego nie widziałem na midzie, ale jeśli wejdzie w środek teamfighta to stanie się naprawdę bardzo, bardzo groźny. Pod warunkiem że dobrze rzuca Q. Od jakiegoś czasu nawet ogarnięte LB niewiele robią, w przeciwieństwie do Kassadinów, którzy faktycznie post-6 stają się groźni (o ile ogarniają). Lux... cóż, ona jest raczej groźna zawsze, jej pełne combo bardzo boli.
Krótko mówiąc z tych co mówiłeś - Lux, Kassa, może Kaktus. Karma niszczyć nie będzie, o LB nie ma co nawet gadać.
@up: z tych co podałeś nie zgodzę się chyba z jednym, Zed nie wygląda mi na AD mida z wyższej półki, a już na pewno nie od czasu nerfów.
Zed ma wciąż swoje killcombo. Takie Kaktusy od Zeda padają w chwilkę, przy tym idealna postać dla tych co nie potrafią lasthitować. Najłatwiejsze lasthity w grze dzięki passive
Teraz jedyne czego się boje to junglerzy. Respy w 2:05 to ogromny nerf w gankach(patch pbe, nie jest potwierdzony).
Zastanawiam się nad paroma postaciami na mojego smurfa. opcje to : Rumble, Darius(bo w promocji a zostało mi troszkę funduszy z pobytu wakacyjnego) Oraz za IP Riven, Diana.
Zalety i wady postaci to ja znam. Martwi mnie jedynie możliwość nerfa. Darius, Rumble po nerfie strasznie ucierpieli. Diana to taki twitch z końcówki S1(czyt. gówno nad gównami) a jednak twarde. Riven się boje, że skończy niedługo jak Jayce w którym się tak zakochałem, że aż Debonaira kupiłem .
Co wy o karthusie gadacie.. Karthus to jest hyper carry w late game. Mu wystarczy sie farmin caly czas na midzie i rzucac ult po assysty/kille gdy np jungler gankuje bota. W lejcie ma kosmiczny slow + dmg z bombek do tego aoe.
Karthus jest jednym z lepszych ap carry. A co do tego ze zed zabija karthusa na midzie. Grasz z flash + barriera lub flash + exhaust i tyle. Zed nic nie zrobi. A jezeli karthus zrashuje zhonye to taki zed bedzie go smyrac.
Czy przypadkiem jedyny nerf na Dariusa to nie był CD na ulcie wyłączone na ~10sec pod warunkiem że zabijemy wroga? Poza tym zdaje mi się że nic go nie ruszyło, chyba że aż tak ucierpiał przez zmiany w itemach (osobiście stawiam na to, że ludzie po prostu przestali się go tak bać). Rumble faktycznie ucierpiał po nerfie, ale trzeba przyznać że numerki na jego skillach były faktycznie wysokie i że w dalszym ciągu jest viable. Jayce obecnie ma poke, którego bardzo trudno uniknąć (dzida nidki to pikuś w porównaniu z nim) i bardzo duży burst, więc też zasługuje na zmiany. Jeśli okaże się że Riven wnosi zdecydowanie za dużo - pewnie też dostanie po łapach, ale na razie nic o tym nie wiadomo.
Jeśli ogarniasz granie nią, to pomyśl o Riven... no i może Rumblu.
[A spawny mniejszych campów w 2:05 w praktyce nic nie zmienią, chyba że ktoś chce mi wmówić że smiteless i przejście do najbliższego campu zajmują mu dużo mniej niż 10 sekund. Bardziej martwi mnie przeniesienie xp na mniejsze miniony przy campach.]
@UP Nerf Dariusa dotyczył, tak jak powiedziałeś Ulti, ale znerfili mu także początkowy DMG z pasywki ( DMG ze stacków krwawienia ), aby nie był taki OP w early jaki był kiedyś, a w late jest jak było, ciągle skacze po łbach w TF'ach, tak więc, jak było, jest i będzie z każdym wychodzącym championem - najpierw płaczki: "Bo OP, easy, noob champ, nerf plz", etc. a potem gracze nauczyli się przeciw niemu grać, przyzwyczaili się do niego. Tak samo były płacze z Trundlem i Seju po reworku, ale ludzie ogarnęli ich nowe możliwości i gra przeciw nim stała się... "zwczyajna" ( ? ).
@UP
Chyba po Dianie tego samego, że jest "normalna" powiedzieć nie można. Dostała nerfhammera. Faktycznie była op ale teraz to już ona nic nie robi, przydałoby się ją zbuffować. Chociaż numerki na tarcze i ulcie poprawić. Żal mi trochę tej postaci.
Diana nie jest już op, ale nie jest również up. To, że ludzie nią przestali grać nie oznacza, że jest słaba. Ludzie po prostu grają tym, czym gra topka
Ja tam mainuje Diane i bardzo przyjemnie mi się nią gra, czy to na midzie czy na jungli. Przeliczniki mogła by mieć większe, ale teraz nadal można nią zbić adc na combo.
Darius szczerze nadal jest mocny przy pełnym krwawieniu+ult a do tego jest tankowaty(a przynajmniej na początku).Co do riven szczerze kupiłem ją i nie potrafie nią grać,aż szkoda że już nie mam tokenów na odsprzedanie postaci.
Jaki jest Waszym zdaniem najlepszy adc? Ez, Vayne, Varus czy jeszcze ktoś inny?
Akurat Riven nie jest jakoś super skillową postacią, wydaje mi się czy jest jakakolwiek(postać ofc) wymagająca ultra mega hiper umiejętności opanowania. Supporty są trudne, ale czy aż tak? IMO tylko mechaniki tej gry, pozycjonowanie i trochę umiejętności np. orb walkingu czy myślenia taktycznego są w tej grze najtrudniejsze.
@kamcieq
Meta mnie nie obchodzi a Diana dostała naprawdę huge nerfa. I to co ona robi też nie jest najlepsze. Aby harassowac pushuje lane, csy pod turretem to męka(dzięki passive która jest do tego paskudna). Ogólnie na tą chwilę są dużo lepsze picki od tego.
@UP
A to już zależy! Vayne ma przejsrane w early lecz zwraca się jej to w late. Ez w early pokazuje pazura i jeśli utrzyma przewagę zdominuje i late. Varusa nie lubię, jakoś tak... Wiem, że jest silny aaaaaale to postać nie dla mnie.
Ja osobiście polecę Gravesa. Vayne dostaje od jakiegoś czasu nieplanowane buffy, przez co staje się coraz bardziej popularna, a Graves zawsze był na nią silny. Dodatkowo Caitlyn i Draven stracili swoją potęge w early, co czyni Gravesa jeszcze lepszym Strzelcem.
Varus to postać dla lubiących posnajpić ;D. Ez.. adc dla każdego, nie wymaga jakichś specjalnych umiejętności, w okolicach brozne/silver/gold V/IV, sam build może dużo zdziałać, gdy masz w miare dobrego supporta, Vayne niby trudne early, ale jak na hyper carry przystało... totalna maskara w late, jak jej nie zabijecie na początku tfu to już możecie się poddawać.
Vayne>Varus>Ez, tak to u mnie wygląda.
Jednak style gry pomiędzy Varusem a Vayne się bardzo różnią, więc trudno ich porównać.
Jakie są postacie, którymi można łatwo się wybić i wykerować, waszym zdaniem?
@JunioR Jungle Nunu, Thresh, Ryze, Kassadin, Blitzcrank, Jayce, Karthus, Tryndamere, Singed, Rengar, Fiddlesticks, Draven, Annie, Twisted Fate, Kennen. Każdy z tych czempionów jest bardzo skuteczny w solo queue, a tylko część z nich jest często banowana.
Tryndamerem powiadas?
Ja osobiście polecam Pantheona, możesz nim pójść dosłownie wszędzie, mid,top,jungla,bot, co chcesz