Problem w tym, że Viktor wymaga dużo więcej, a wcale dużo więcej nie wnosi, tylko poke i całkiem niezły dmg. Pewnie, dobrze rzucona klatka albo dobrze rzucony ult potrafią odmienić losy meczu, problem tylko w tym że klatki stosunkowo łatwo uniknąć, a i ulti jest głównie do dmg, a nie silencowania. No i oczywiście Lissandra to chodzący wagonik z CC - co prawda nie zada takiego dmg jak Viktor, ale po pierwsze dużo łatwiej nią grać (ze względu na mniej kapryśne skille - chyba każdy Viktor w pewnym momencie wkurzał się na małe hitboxy lasera i prędkość rozkładania klatki), a po drugie jej slow z Q, aoe snare z W, "teleport" z E i stun (albo free zhonya) z ulta daje naprawdę bardzo dużo całej drużynie. Ja wziąłbym Liss, jest porównywalnie wymagająca a moim mocno subiektywnym zdaniem daje więcej. Zwłaszcza że może iść na top i utrudniać życie bruiserom. ![:)]()
BTW, zaintrygowało mnie to co mówiłeś o Viktorze i pobawiłem się trochę kalkulatorem. Viktor z lvl18, czerwonym itemem (innych raczej nikt nie bierze), Rabadonem i butami (to akurat nie wnosiło ap więc zignorowałem) jest w stanie zadać 1969 dmg w dwie sekundy (trafiając z E i zakładając że przeciwnik oberwał z ulta i siedział w nim 2 sek; oczywiście wszystko weszło w tym samym momencie). Oczywiście to liczba surowa, która nie bierze pod uwagę resistów, a wiadomo że runki+masterki+sorcki nie dadzą nam true dmg. Poza tym poziom pewnie był niższy, więc ucieka i AP, i lvle na skillach (zwłaszcza na Stormie). Viktor albo miał inne itemy, albo NIE MÓGŁ zadać takiego dmg, bo to po prostu niemożliwe, nawet z jednym AA i ignite na lvl18. Po prostu się nie da. Obliczenia przeprowadziłem z dokładnością do jakiegoś 52AP (około 40 z runek pod full AP+30% z raba), ale łączne skalowania przez te 2 sek to 280%AP, co da łącznie boost o ~150dmg. ![:)]()