@UP Popieram, ktoś kto nie grał wcześniej Zedem i nie wie jaki był przed nerfami to szybko się nim wypali, Aatrox o ile się nie mylę chyba też coś dostał na minus, ale pamiętam rankedy jak enemy team picknął Aatroxa, oczywiście nie obyło się bez powszechnych komentarzy typu: gg they pick OPtrox, gg easy no ban Aatrox, etc. A pochwalę się, że Elise zjadałem Aatroxa na topie, aż miło. ^^ I nie zdziwcie się, jak wam napiszę, że Shaco w lesie jest MOIM najlepszym counterem na Aatroxa.
Jakiego bohatera kupić - c.d
@UP Popieram, ktoś kto nie grał wcześniej Zedem i nie wie jaki był przed nerfami to szybko się nim wypali, Aatrox o ile się nie mylę chyba też coś dostał na minus, ale pamiętam rankedy jak enemy team picknął Aatroxa, oczywiście nie obyło się bez powszechnych komentarzy typu: gg they pick OPtrox, gg easy no ban Aatrox, etc. A pochwalę się, że Elise zjadałem Aatroxa na topie, aż miło. ^^ I nie zdziwcie się, jak wam napiszę, że Shaco w lesie jest MOIM najlepszym counterem na Aatroxa.
Bo Elise potrafi odciąć kogoś od farmy albo poważnie ukarać za próbę farmienia, a Aatrox tego bardzo nie lubi. Gorzej jeśli przeżyje ten moment kiedy jest mu ciężko farmić i zacznie zlewać Elise, lecząc się wystarczająco by problem jej harassu zniknął - a jak wie każdy kto grał przeciwko Aatroxowi problemów z leczeniem się to on nie ma.
Mimo wszystko warto dodać że Zed jest bezpieczniejszy - energia zamiast many oraz cały skillset pozwalają mu całkiem przyzwoicie farmić na odległość.
Znowu mam trudny wybór kogo kupić, jeżeli możecie to proszę o porady :
jeżeli chodzi o midderów to : cassio,galio czy może syndre ?
jeżeli chodzi o top : voli,zed czy jayce ?
Carry : twtch,vayne czy cait ?
Szukam champa:
-mobilny,
-bez many (nie koniecznie, ale dobrze by było),
-łatwa farma,
-łatwy push,
-mocne ganki,
-najlepiej mider,
-duży dmg.
@ Barosz:
Z tych co wymieniłeś to mid: cassio (Syndra potrzebuje ogromnego ogrania tą postacią, jest jednym z najtrudniejszych czampionów to gry)
Top: Voli lub Jayce- chociaż powiedziałbym że Volimiś jak i Garen się lepiej nadają- nie małe przywalenie i pasywka pozwalająca przetrwać dłużej na linii (+ Volimiś jako tank ma ładne przeliczniki z HP)
Carry: Wszystko zależy od Twojego upodobania, ja z tych 3 wybrałbym Twitcha ze względu na pasywny true dmg. Ale kto jak woli.
@Neg:
Jeśli chodzi o takiego super op champa to nie znajdziesz:) Najlepszy push mają na midzie takie postacie jak Morgana czy Kayle- aoe czyszczenie creepów na dosyć małym CD. Jeśli chodzi o Morganę to ma także dosyć dobre ganki- Zhonya + ulti robi swoje.
@Neg
Może Lee ?
No to tak...
Co do mida.. Cassio dosc malo teraz grana, czemu ? Sam nie wiem, ale.. uwazam ja za silna postac. Q ze sporym dmg do tego po trafieniu w przeciwnego champa dodaje nam ms, w slow do tego swietne do farmy w polaczeniu z Q. E , chyba jej najlepszy skill - gdy przeciwnik jest zatruty i hitasz go z E , to wlasnie te fangi maja 0.5s cd. Do tego ult, ktory uzyty dobrze w tf potrafi zestunowac kilki przeciwnikow ( w innym wypadku slow no i dmg ;P).
Galio - moim zdaniem nadal miazdzy, ale jest to chyba jeszcze mniej popularny pick od cassio. Wydaje mi sie, ze jest to spowodowane tym, ze teraz mid to nie tylko AP, a jak wszystkim wiadomo galio zjada kazdego ap carry. Q aoe dmg + slow. W tarcza, ktora daje resisty do tego leczy nas za kazdy dmg zadany w nas(lub sojusznika jesli uzyjemy tego na niego), dodam jeszcze, ze ta tarcza leczy dosc sporo przy wiekszej ilosci ap. E ktory jest wavem zadajacym dmg i dodajacym speeda tobie i wszystkich ktorzy przez niego przejda. No i ulti, dobrze uzyte potrafi wygrac gre. Lapie wszytskich przeciwnikow w obszarze na taunta na chyba 2s, gdzie po tym wybucha i zadaje dosc duzy dmg. Dodam do tego, ze odpalajac ult i pozniej W przeciwnicy cie jeszcze wylecza zamiast zadac dmg. Jeszcze jednym plusem jest jego passywka gdzie mr daje ap. Przez to robiac go pod mr tanka mamy sporo ap.
Syndra - chyba najtrudniejsza z nich. Duzo o niej nie napisze, bo malo nia gralem, dopiero zaczynam. Ale moze troche przyblize. Q dmg, do tego po uzyciu tego skilla na z iemi zostaje taka czarna kuleczka, skill ma dosc maly cd i fajny dmg. W jak grales w dote to wlasnie ten skill jest podobny do skilla Tiny'niego, z takim minusem ze nie mozesz rzucac sojuszniczymi ani wrogimi champami( ale by bylo za***iscie ). To jest tak, ze uzywasz W i lapiesz miniona, lub kulke i naciskajac drugi raz rzucasz nia w miejsce gdzie znajduje sie kursor. E - w sumie ma 3 zastosowania. Po 1 dmg. Po 2 odepchniecie. Po 3 gdy uzyjesz E i dzieki temu przepchniesz lezaca kule i ona trafi przeciwnika dostaje on wtedy stuna ( jest to chyba najtrudniejsza rzec u niej ;s). R - jeden z wiekszych dmg jako single target skill. W polaczaniu z dfg robi spore zamieszanie. Odpal sobie kiedys stream phantom lorda, on jest najlepsza syndra na swiecie, mozesz sie od niego czegos nauczyc.
Z tych trzech radze wziac syndra ( radzilbym galio, ale przy aktualnej mecie ad mid, moze wypasc slabo)
TOP :
VOLI - nawet nie opisze, bo tym sie po prostu na topie nie gra.
ZED - gralem nim z 2 gry, ale moim zdaniem on powinien wylacznie grac na midzie.
Jayce - Jest to w sumie moj main. Ale nie radze go teraz pickowac. Dostaje on teraz strasznie duzo nerfow. Ale i tak jako top jest najlepszy z nich wszystkich. Straszny poke z Q + E, 6 skilli , mial kiedys mana regen uzywajac mlota . Po prostu to byla jedna z mocniejszych postaci w lolu.
CARRY :
Jak to carry, farma farma farma ale..
Twitch - Dzieki niewidzialnosci, moze latwo unkinac gankow, do tego true dmg na passywce. Slow na W ktory naklada 3 staki pasywki. No i expunge (E), jego najlepsze skill, ktory w early gamie robi taka sieke.No i ultu, ktore potrafi wygrac fight przy dobrym ustawieniu ( hita wszystkich w prostej lini ). Najwieszy jego minus to brak jakiegos odskoku, tylko niewidzialnosc.
Vayne - U mnie na rankedach jest to teraz najczesciej banowana postac. Po prostu nie da sie tego picknac. Nazywana HYPER CARRY i taka prawda. Ma strasznie slabe early ale za to najlepszy late chyba wsrod adc (no jeszcze tristana w late robi duzo przez jej zasieg). Jej Q - jeden z lepszych skilli dla adc, przewrot po ktorym zadajemy duzo wiekszy dmg. Jezeli ogarniesz dobrze mechanike tego skilla, to nie bedzie ci zagrazac zaden skillshot. W - jest to passyw ktory naklada 3 stacki (3 stack detonuje) ktore po "detonacji" zadaja % dmg(chyba true dmg). Wlasnie dzieki temu skillowi jest to potega w late, w polaczeniu z duzym as . E - odepchniecie, do tego przy dobrym uzyciu i wbiciu typa w sciane daje stuna chyba na 1 lub 1.5s. No i ult.. Dodaje dmg, duzy dmg, do tego po uzyciu Q staje sie niewidzialna na 1 lub 1.5s (maja to chyba zmienic, lub nawet juz zmienili.)
Cait - zasieg, zasieg, zasieg i jeszcze raz zasieg. Ona po prostu gnebi kazdego ADC na lini. Dzieki zasiegowi moze odcinac przeciwnego ADC od farmy, do tego passywa HEADSHOT dobrze uzywana do obijania przeciwnika nie daje zadnych szans przeciwnikowi. Q swietny dmg, zasieg do tego poke. W plapka, czesto uzywane do utrudniania farmy, dobrze postawione zmuszaja przeciwnika do wiekszego skupienia na powierzchni zamiast na last hitowaniu. E - swietny escape, do tego slow. R - sa podzielone zdania co do tego. Wiele osob mowi, ze bardzo fajne, niby mozna dobic uciekajacego przeciwnika, natomiast inni mowia, ze to ulti nie nadaje sie do ADC i tylko oslabia cait. Pewnie przez to, ze bardzo latwo je zablokowac. Dosc spory range i dmg.
Co do adc, to jezeli na twoim elo nie jest banowana vayne, to bierz ja bez namyslania.
--Troche sie rozpisalem i wiem, ze jest wiele bledow takich jak brak przecinkow, polskich znakow , literowko i pewnie sporo ortograficznych, ale mam nadzieje ze troche ci to pomoze z wyborem postaci.
-- NEG --
Co do postaci na mida z mobilnoscia, latwym pushem, sporym dmg do tego bez many to jedyne co mi przychodzi do glowy to katarina.
@magnum
Katarina jest strasznie mobilna, niestety bardzo łatwo przerwać jej ulti- co szczególnie boli pomiędzy 3-4 przeciwnikami
Podalem postac do ktorej pasuje kazdy punkt. To czy latwo ma sie jej przerwac ult czy nie, nic tam takiego nie ma ;s.
Szukam champa:-mobilny,-bez many (nie koniecznie, ale dobrze by było),-łatwa farma,-łatwy push,-mocne ganki,-najlepiej mider,-duży dmg.
Zed i lee sin posiadają wszystkie te cechy.
Znowu mam trudny wybór kogo kupić, jeżeli możecie to proszę o porady :jeżeli chodzi o midderów to : cassio,galio czy może syndre ?jeżeli chodzi o top : voli,zed czy jayce ?Carry : twtch,vayne czy cait ?
Co do miderów ja brałbym cassio, łatwa do ogarnięcia, duży dmg i dosyć dobrze się nią gra.
Co do topa to volibear to nie jest postać na topa (chociaż na upartego można tak grać) ma bardzo duży potencjał na jungli, jayce teraz jest ciągle nerfiony więc go raczej bym nie brał, zaś zed przy ogarnięciu potrafi wycarrować grę dosyć szybko.
Co do carrych to sprawa wygląda tak vayne to hyper carry early game farma farma farma farma w mid game musisz się dobrze ustawiać w team fightach i podłapać pare fragów i wtedy dopiero zaczyna się jej rola jako adc.Caitlyn cały czas ją widuje, ma łatwą farme i może łatwo outfarmić przeciwników, zaś twitcha nie lubie więc nic nie napisze.
Zed i lee sin posiadają wszystkie te cechy.
Lee Sin?
Mobilny - K, to się zgadza
Brak many - Też
Łatwa Farma - Że niby łatwa farma z Q z kilkusekundowym CD? Beznadziejnie łatwo go zoutfarmić większością championów
Łatwy push - Na pewno nie w early, podchodzi do creepów, to dostaje jakiegokolwiek bursta od 90% championów
Mocne ganki - Nie trafi z Q i nic nie zdziała, a nawet jak mu sie to uda (chyba tylko wtedy, gdy użyje go z niezwardowanych krzaków), to bez użycia ulta jego gank także nie jest za wysokich lotów.
Najlepiej mider - Serio? Lee to chyba na mida to chyba tylko i wyłącznie kontra na Akali.
Duzy DMG - Jak nie trafi od razu z Q, to jego DMG jest równy 0, jeżeli trafi, to wystarczy nie uciekać z wymiany, pociśnie go większość solotoperów, na midzie wystarczy stać za minionami i go harrasować raz na jakiś czas, bo jego sustain jest niemal żaden. Jak mu nie zbudujemy przynajmniej ze 120 dodatkowego AD, to juz w mid gamie może co najwyżej użyć ulta by przybliżyć wroga do sojuszników, tyle.
Lee Sin?Mobilny - K, to się zgadzaBrak many - TeżŁatwa Farma - Że niby łatwa farma z Q z kilkusekundowym CD? Beznadziejnie łatwo go zoutfarmić większością championówŁatwy push - Na pewno nie w early, podchodzi do creepów, to dostaje jakiegokolwiek bursta od 90% championówMocne ganki - Nie trafi z Q i nic nie zdziała, a nawet jak mu sie to uda (chyba tylko wtedy, gdy użyje go z niezwardowanych krzaków), to bez użycia ulta jego gank także nie jest za wysokich lotów.Najlepiej mider - Serio? Lee to chyba na mida to chyba tylko i wyłącznie kontra na Akali.Duzy DMG - Jak nie trafi od razu z Q, to jego DMG jest równy 0, jeżeli trafi, to wystarczy nie uciekać z wymiany, pociśnie go większość solotoperów, na midzie wystarczy stać za minionami i go harrasować raz na jakiś czas, bo jego sustain jest niemal żaden. Jak mu nie zbudujemy przynajmniej ze 120 dodatkowego AD, to juz w mid gamie może co najwyżej użyć ulta by przybliżyć wroga do sojuszników, tyle.
Ahhhh te gdybanie.Kilkusekundowe cd ? to aż tak dużo ? poza tym lee w early ma taki dmg, że rozwali na spokojnie większość toperów/miderów jego potencjał słabnie w late, ale w early ma bardzo duży potencjał.Mówisz, że jak nie trafi z q to słaby gank ? A jeżeli zac i vi nie doskoczą do celu to też będzie słaby gank-twój argument jest beznadziejny.Ma łatwą farme dzięki passyvce, może pusherem to genialnym nie jest, ale najgorszym też nie.Mówisz, że lee na mida kontruje tylko akali ? Żyj dalej swoimi przekonaniami, ale jakbyś nie chciał wiedzieć to kiedyś to był jeden z najlepszych miderów i moim zdaniem dalej jest bardzo dobry tylko ludzie nie potrafią nim grać.O twoim dużym dmg zaś się nie wypowiadam bo zaś twój argument jest beznadziejny......Dla ciebie każda postać która ma skillshoty jest w takim razie beznadziejna.
Nadal zastanawiam sie nad slowami, ze lee jest slabym pusherem. Jest to wlasnie jeden z lepszych pusherow.. Skladajac na niego hydre, ma on cala fale na e + hydre. Twoj argument jest invalida.
Nadal zastanawiam sie nad slowami, ze lee jest slabym pusherem. Jest to wlasnie jeden z lepszych pusherow.. Skladajac na niego hydre, ma on cala fale na e + hydre. Twoj argument jest invalida.
Ale wiesz jednak ta hydra troche kosztuje, a rashowanie hydry to moim zdaniem średni pomysł.Poza tym każda postać meele ad która złoży hydre może być pusherem.Ale dzięki swojej passyvce i dmgu dosyć szybko pushuje towery.
Lee nigdy nie zostanie postawiony obok "jedenych z lepszych pusherów", bez przesady. Przekombinowywanie champów na siłę jest bez sensu. To tak jak powiedzieć, że każdy nadaje się na każdą linię i nie ma tutaj gorszych czy lepszych, i z tego powodu wszyscy są idealni gdy tylko złożymy co trzeba. To samo z Zedem.
Kolegom pomyliło się z grami gdzie czy to Lee czy Zed byli tak wyfarmieni na mid, że potrafili szybko pchać. Jednak dalej "nie nazwałbym Karmy czołowym junglerem".
Na topa Rumble czy Kennen? Farma musi być łatwa np. z jakiegoś obszarowego skilla. Wiem, że obaj mają ze skilli movement speed, przy czym Rumble ma chyba jeszczę tarczę. Więc kim łatwiej uniknąć ganków nie używając flasha? Chciałbym też wiedzieć która postać będzie prostsza w obsłudze?
Kennena raczej trudniej zgankować. Obaj mają problem jeśli chodzi o farmę za pomocą obszarówek, bo jest dość niepewna (no, chyba że kennen ma spore AP). Inna sprawa że potencjał dmg od Rumbla wymaga pewnego teamu (np. J4 z ultem żeby zamknąć wroga), ale za to jest dużo większy. Osobiście wybrałbym Rumble'a, ale to raczej osobiste preferencje niż kwestia przydatności - obaj są fajni. Ach, jeszcze jedno - Rumble nie ma hard CC, podczas gdy combo Kennena już można pod takie zaliczyć. No i Kennen łatwiej harassuje. Dziwne, tyle rzeczy za nim przemawia a ja nadal wole Rumble'a...
Kennen ma strasznie dobry harass w early. Teamcompy są podobne. Rumble z J4 robi siekę, podobnie z Kennen'em+ Księciem.
A co do łatwości uniku ganków to mi się to wydaje dość podobne Kennen = E + stun / Rumble = slow + W
Jeśli chodzi o przyjemność z grania to mi się milej orało Rumblem ale to wszystko kwestia gustu. Bierz tego kogo uważasz za mocniejszego/sympatyczniejszego.(lul)
Rumble ładnie tnie jeżeli nim ogarniesz,gorzej gdy się przegrzejesz(co też trza umieć kontrolować) chwile przed gankiem.Jak dla mnie obydwie postacie są mocne i obydwoma ładnie ciachałem przeciwników na topie.Kennem jest łatwiej uciec to jest pewne,za to rumble ma osłone,która przyda się w walce.Ultem tego i tego można sporo zdziałać,ale jeżeli chcesz dobić kogoś to rumble bardziej się nada dzięki ładnemu zasięgowi ulta.
Bardziej podoba Wam się Pulsefire czy Spirit Guard?